In vizita la Muzeul Culturii Bizantine din Salonic

Localizat in inima Salonicului si in imediata apropiere a falezei, Muzeul Culturii Bizantine aduce la viata una dintre cele mai fascinante perioade din istoria acestui oras si a imprejurimilor sale, oferind o perspectiva captivanta asupra mostenirii lasate de Imperiul Bizantin. 

Daca te numeri printre pasionatii de istorie si arta, daca ai plan sa vizitezi bisericile vechi din centrul orasului Salonic si vrei sa intelegi mai bine parcursul istoric al acestor monumente religioase, Muzeul Culturii Bizantine este una dintre atractiile pe care nu trebuie sa le ratezi.   

Mai jos gasesti cateva amanunte utile despre vizita la acest muzeu, iar la noi pe site te asteapta si unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Unde se afla Muzeul Culturii Bizantine din Salonic si cum ajungi

Aflat aproape de malul marii, la doar 800 metri departare de Turnul Alb din Salonic, muzeul poate fi reperat pe Google Maps cu denumirea de “Museum of Byzantine Civilization”, fiind localizat pe strada Leof. Stratou 2, langa primaria orasului. 

Mai ales daca vizitezi Salonicul pe timp de vara, se recomanda sa explorezi aceasta zona centrala fie pe jos, fie utilizand transportul public local, pentru ca traficul este intens, iar gasirea unui loc de parcare poate deveni problematica. 

In imediata apropiere a Muzeului Culturii Bizantine au statie autobuzele cu numerele  07, 10, 11, 11B, 12, 31, 58, 01N, 1N, 33, iar rutele si tarifele actualizate pot fi consultate pe acest site

Muzeul poate fi vizitat usor, in aceeasi zi cu Piata Aristotelous, Turnul Alb, Muzeul de Arheologie, fiind localizat in cea mai turistica zona a Salonicului.  

Ce sa stii despre Muzeul Culturii Bizantine din Salonic si ce poti vedea aici

Muzeul gazduieste o expozitie permanenta alcatuita din 11 sali, deschise treptat publicului incepand cu anul 1997 si pana in anul 2004. Suprafata sa totala se intinde pe circa 3.400 metri patrati. 

In cadrul expozitiei permanente sunt prezentate aspecte ale culturii bizantine si post-bizantine, structurate cronologic si tematic. Peste 3100 de artefacte, selectate dintr-o colectie de circa 46.000, au fost expuse in cadrul muzeului. 

Vizitatorii pot vedea aici picturi murale, mozaicuri, icoane, diferite elemente arhitecturale din marmura, morminte crestine, diferite unelte, toate fiind incadrate de explicatii informative cu referire la provenienta. 

Mai ales pentru cei care au in plan sa viziteze monumentele bizantine din oras (Biserica Sfantul Dimitrie, Hagia Sofia, Biserica Hosios David, Biserica Sfantul Nicolae Orfanul si multe altele), acest muzeu este considerat un soi de must-see, caci reuseste sa ofere o introducere ampla in istoria Bizantului si  un punct de referinta vizual si stilistic asupra a ceea ce urmeaza sa vezi. 

Din holul pricipal, turistii au posibilitatea de a urma un traseu interior care conecteaza salile, fara sa fie nevoiti sa parcurga neaparat toate incaperile pentru a vedea o anumita expozitie. 

In plus, exista si o aplicatie digitala pe care vizitatorii o pot folosi pentru a se informa, iar periodic, muzeul gazduieste si expozitii temporare si diferite alte evenimente. 

Program si tarife intrare la Muzeul Culturii Bizantine din Salonic

Muzeul Culturii Bizantine si Turnul Alb din Salonic au acelasi program de vizitare, dupa cum urmeaza: 

in perioada 1 noiembrie – 31 martie:

  • zilnic, in intervalul orar 08:30- 15:30

in perioada 13 iunie – 31 octombrie:

  • luni, miercuri – duminica in intervalul orar 08:00 – 20:00
  • marti, in intervalul orar 13:00-20:00

Muzeul este inchis in urmatoarele zile de sarbatoare: 25-26 decembrie, 1 ianuarie, 25 martie, Duminica Pastelui, 1 mai. 

Pretul biletelor la Muzeul Culturii Bizantine difera in functie de perioada in care alegi sa-l vizitezi. In timpul sezonului cald, pretul pentru acces general este de 8 euro, iar pretul biletelor reduse este de 4 euro. In timpul sezonului rece, pretul pentru acces general este de 4 euro. 

Exista o serie de zile/sarbatori cand accesul in cadrul muzeului este gratuit (28 octombrie, 18 aprilie, 18 mai, ultimul weekend din septembrie, 6 martie, etc.)

Alte atractii apropiate de Muzeul Culturii Bizantine din Salonic 

Odata ce ai explorat intreaga colectie de comori bizantine, te poti indrepta rapid catre alte obiective turistice interesante ale orasului, localizate in vecinatatea acestui muzeu. 

Daca esti un impatimit al muzeelor, trebuie sa stii ca la distante de doar cateva sute de metri plecand de la Muzeul Culturii Bizantine te mai asteapta si Muzeul Arheologic din Salonic, Muzeul Razboiului, Muzeul Olimpic si Muzeul Macedonean de Arta Contemporana

Turnul Alb este un simbol al orasului si un adevarat reper turistic. Se afla la 800 metri departare de Muzeul Culturii Bizantine si are o istorie incarcata. 

A fost ridicat in secolul al XV-lea, pe ruinele unei fortificatii bizantine, cunoscand, de-a lungul vremurilor, diferite intrebuintari: inchisoare, loc de executie, depozit pentru antichitati, Centru de Aparare Antiaeriana al orasului, laborator de meteorologie. 

In prezent, gazduieste o expozitie permanenta ce prezinta parcursul istoric al Salonicului. 

    Piata Aristotelous este localizata la circa 1,8 kilometri departare de Muzeul Culturii Bizantine (o plimbare lejera, pe faleza, de circa 20-25 minute). Si in acest caz vorbim despre un soi de meeting point al orasului, insa si despre un loc ideal pentru relaxare si poze frumoase. 

    Piata a fost ridicata in mare parte in anii 1950, fiind proiectata de catre arhitectul francez Ernest Hébrard in 1918. 

    Biserica Hagia Sofia poate fi vazuta usor plecand din Piata Aristotelous. A fost cladita in secolul al VII-lea, pe ramasitele unei alte biserici de dimensiuni mai mari. 

    A fost transformata in moschee dupa capturarea orasului de catre otomani (1430) si redata Bisericii Ortodoxe Grecesti dupa eliberarea Salonicului in 1912. 

    In loc de concluzie

    Expozitia permanenta din cadrul Muzeului Culturii Bizantine din Salonic este o ocazie unica pentru a descoperi si a intelege mai bine parcursul istoric al orasului si al monumentelor fascinante pe care le gazduieste. 

    Vei avea ocazia de a admira artefacte de o valoare inestimabila si de a intelege cum s-au dezvoltat in timp bisericile si alte monumente din oras. 

    Nu in ultimul rand, pentru ca ne-am facut un obicei din a organiza concedii reusite de mai bine de 15 ani, iti reamintim ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

    Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

    Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

    sau
    Login cu Facebook Login cu Google
    Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

    Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

    Ai vazut ofertele noastre in Grecia?