Despre Rotonda sau Biserica Sfantul Gheorghe din Salonic

Inclusa in lista Patrimoniul Mondial UNESCO inca din anul 1988, alaturi de alte 14 monumente paleocrestine si bizantine din Salonic, Rotonda face parte dintr-un ansamblu amplu din epoca romana, alaturi de alte monumente ridicate in cinstea imparatului Galerius. Este considerata una dintre cele mai fascinante constructii istorice din acest oras grecesc si reflecta cat se poate de bine evolutia religioasa si politica a Salonicului. 

Te invitam sa descoperi cateva amanunte importante despre Monumentul Rotonda din Salonic si te intampinam la noi pe site cu unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Unde se afla Rotonda si cum ajungi aici

Rotonda, cunoscuta si cu denumirile de Rotunda, Biserica Rotonda si Biserica Sfantul Gheorghe, este localizata in centrul Salonicului, la circa 1 kilometru departare de emblematicul Turn Alb al orasului. 

Pornind de la Turnul Alb pe jos, pana la Rotonda vei face in jur de 10 minute in plimbare lejera, in timp ce din Piata Aristotelous si pana aici vei face in jur de 15 minute. 

Monumentul este marcat pe Google Maps cu denumirea de “Rotunda” si se afla la intersectia strazilor Demetriou Gounari si Armenopoulou. Biserica poate fi vizitata la interior de miercuri si pana luni in intervalul orar 08.00 – 20.00, in zilele de marti fiind inchisa. 

Se recomanda sa vii in aceasta zona fie pe jos, fie folosind mijloacele de transport in comun, caci traficul devine intens, iar locurile de parcare pot fi insuficiente, mai ales pe timp de vara. 

In apropierea Rotondei au statii autobuzele cu numerele 01N, 1N, 02K, 10, 11, 14, 14A, 17, 24 si altele, iar programul actualizat al curselor poate fi verificat pe acest site

Scurt istoric si ce poti vedea in prezent la Rotonda Salonic

Ridicata in jurul anilor 300-306 d.Hr., Rotonda facea parte dintr-un sistem arhitectural de dimensiuni generoase, alaturi de Arcul de Triumf al lui Galerius si de Palatul Roman, toate fiind ridicate la porunca imparatului roman Galerius. 

Structura cilindrica a fost menita sa serveasca drept mausoleu al imparatului, insa la finalul secolului al IV-lea a fost transformata in biserica crestina de catre Teodosie I si decorata cu mozaicuri si scene biblice. Mai multe fragmente de mozaicuri pot fi observate si in prezent, in timpul unei vizite in interiorul bisericii. 

HINT: Constructia initiala avea un oculus, asemanator celui de la Pantheonul din Roma. 

Ulterior, in vremea ocupatiei otomane (in jurul anului 1590) Rotonda a fost transformata in moschee, purtand numele de “Moscheea lui Suleyman Hortaji Effendi”. Tot in aceasta perioada, cladirii i-a fost adaugat un minaret. 

Rotonda si-a recapatat statutul de biserica in 1912, odata cu eliberarea Salonicului, insa minaretul nu a fost daramat, pastrandu-se pana in zilele noastre.

Peretii acestei biserici se remarca printr-o grosime iesita din comun, de circa 6,3 metri, iar domnul printr-o inaltime de 30 de metri si un diametru de circa 24 de metri. Rotonda a fost afectata partial de cutremurul din anul 1978, insa structura a fost intarita de reparatiile ulterioare. 

Este considerata cea mai veche biserica din Salonic, iar mozaicurile bine pastrate de la interior redau bogatia podoabei arhitecturale greco-romane. Nu de putine ori, Rotonda, cunoscuta in prezent drept Biserica Sfantul Gheorghe, a fost asociata cu o calatorie in timp, traversand intr-un mod fascinant perioada romana, cea bizantina si cea otomana.

Alte atractii apropiate de Rotonda Salonic

O simpla plimbare prin centrul istoric al Salonicului iti va oferi posibilitatea de a admira numeroase obiective de referinta, iar in imediata vecinatate a Rotondei mai poti face opriri la:

Arcul lui Galerius se afla la doar 140 de metri distanta de Rotonda. A fost construit in aceeasi perioada, iar in prezent pastreaza doar 3 dintre cei 8 stalpi originali, alaturi de o serie de panouri din marmura sculptata. Acestea redau scene din razboaiele lui Galerius impotriva persilor, imparatul fiind adesea plasat in centrul compozitiilor, simbolizand victoria. 

Arcul poate fi vizitat in orice moment al zilei, iar daca ajungi aici pe timp de seara, il vei gasi iluminat. 

Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este cea mai cunoscuta biserica din Salonic. Ascunde in spate o istorie extrem de bogata si gazduieste racla cu moastele Sfantului Dimitrie, alaturi de alte sfinte moaste, panouri de mozaic, icoane deosebit de vechi si alte obiecte de cult. 

Aceasta biserica poate fi vizitata zilnic in intervalul orar 06.00 – 22.00.  

Turnul Alb este o alta emblema a orasului, fiind localizat chiar in zona falezei. A fost ridicat in secolul al XV-lea, in timpul stapanirii otomane si a cunoscut mai multe intrebuintari de-a lungul vremurilor: inchisoare, loc de executie, depozit de antichitati, Centru de Aparare Antiaeriana, laborator de meteorologie. In prezent gazduieste o expozitie permanenta ce prezinta parcursul istoric al Salonicului. 

Intre Turnul Alb si Rotonda ai de parcurs o distanta de circa 1 kilometru. 

In loc de concluzie

Daca esti pasionat de istorie si de cultura si vrei sa bifezi unele dintre cele mai importante obiective ale Salonicului, trebuie sa incluzi Rotonda pe lista ta. Parcursul sau incarcat si rolurile multiple pe care le-a cunoscut au facut din aceasta constructie sa devina o adevarata comoara a patrimoniului mondial.

Simti ca e momentul pentru o escapada pe aceste meleaguri? Iti reamintim ca la noi pe site am pregatit unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?