Biserica Schimbarea la Fata a Mantuitorului din Salonic si ce sa stii despre istoria sa

Unul dintre cele 15 monumente paleocrestine si bizantine din Salonic incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO in anul 1988 poarta numele de Biserica Schimbarea la Fata a Mantuitorului si se afla in zona centrala orasului, in imediata apropiere a mult mai cunoscutei Rotonda. 

Aceasta biserica de dimensiuni micute este o lectie extrem de incarcata de istorie in mijlocul agitatiei urbane. Fiind situata sub nivelul pavajului actual, permite vizitatorilor o mai buna observare a structurii si a cupolei sale. 

Hai cu noi intr-o scurta plimbare virtuala pana la Biserica Schimbarea la Fata a Mantuitorului din Salonic si nu uita ca pe site ti-am pregatit si unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Unde se afla Biserica Schimbarea la Fata a Mantuitorului si cum ajungi aici

Aceasta biserica este localizata central, pe strada Egnatia din Salonic, la doar 50 de metri de Arcul lui Galerius, la 170 de metri de Rotonda si la 400 metri distanta de Hagia Sofia

Poate fi identificata pe Google Maps cu denumirea de “Holy Church of the Trasfiguration of the Saviour”, insa o parte dintre turistii care au fost aici in ultimul an spun ca nu au putut identifica programul de vizitare la interior. 

Pornind pe jos din Piata Aristotelous, pana la Biserica Schimbarea la Fata a Mantuitorului ar trebui sa faci in jur de 13-15 minute pe jos, in timp ce de la Turnul Alb si pana aici distanta este usor mai mica (circa 10-11 minute pe jos). 

Este indicat sa vii in aceasta zona a orasului fie pe jos, fie folosind mijloacele de transport in comun. Mai ales pe timp de vara, centrul se aglomereaza puternic, iar locurile de parcare devin greu de gasit. 

In imediata apropiere a Bisericii Schimbarea la Fata a Mantuitorului au statii autobuzele locale cu numerele 01N, 1N, 02K, 10, 11, 11B, 14, 14A, 17, 24 si altele, iar programul actualizat si rutele pot fi verificate pe acest site

Scurt istoric si ce poti vedea in prezent la Biserica Schimbarea la Fata a Mantuitorului

In urma cercetarilor arheologice efectuate aici dupa cutremurul din 1978, s-a stabilit ca biserica a fost construita in jurul anului 1350. Specialistii s-au ghidat dupa o moneda gasita in structura bisericii, dar si dupa picturile murale descoperite la interior. 

Inchinata initial Fecioarei Maria (conform celor doua inscriptii gravate la interior), aceasta biserica se remarca printr-o forma arhitecturala aparte, ce poate fi observata indeaproape, intrucat solul din aceasta zona s-a tasat odata cu trecerea timpului, iar o parte a constructiei se afla in prezent sub nivelul pavajului din Salonic. 

Pronaosul actual, atasat la vest, a fost adaugat in timpul unor lucrari din anul 1936, inlocuindu-l pe cel anterior. Naosul bisericii este acoperit de o cupola cu opt laturi, destul de inalta pentru dimensiunile constructiei. 

Partea inferioara a bisericii este realizata din piatra necioplita, in timp ce partea superioara este din caramida rosie. 

Conform cercetarilor de specialitate, Biserica Schimbarea la Fata a Mantuitorului nu ar fi fost transformata in moschee in perioada ocupatiei otomane, fie din pricina dimensiunilor sale reduse, fie pentru ca se afla pe terenul unei locuinte private. 

La interior, au fost descoperite o serie de picturi murale (realizate intre anii 1350-1370) ascunse sub un strat gros de funingine. In varful cupolei este infatisata inaltarea lui Iisus Hristos, fiind privit de catre Fecioara Maria si de catre apostoli. 

Alte atractii apropiate de Biserica Schimbarea la Fata a Mantuitorului din Salonic

Vizita la Biserica Schimbarea la Fata a Mantuitorului nu ar trebui sa dureze mult, mai ales daca esti conditionat sa o vezi numai la exterior. In imediata apropiere a acestui monument religios te asteapta si alte atractii, cu mult mai cunoscute, care merita explorate: 

Arcul lui Galerius este un simbol al orasului si se afla la doar cativa pasi de biserica mai sus mentionata. A fost ridicat la finalul secolului al III-lea  – inceputul secolului al IV-lea pentru a celebra victoriile imparatului Galerius impotriva persilor, facand parte dintr-un proiect arhitectural cu mult mai mare, care includea Palatul lui Galerius, Rotonda si Hipodromul. 

Arcul avea in structura sa initiala opt stalpi, dintre care doar trei au rezistat in fata trecerii timpului. Pe cei doi stalpi centrali care sustin pasajul se pastreaza placile de marmura, sculptate cu scene din razboaiele lui Galerius.  

Rotonda este localizata la 170 metri departare de Biserica Schimbarea la Fata a Mantuitorului. A fost construita cu rol de mausoleu in aceeasi perioada cu Arcul lui Galerius, insa in secolul al IV-lea a fost transformata in biserica crestina de catre Teodosie I si decorata cu mozaicuri si scene biblice.

Este considerata cea mai veche biserica din Salonic. 

Biserica Sfantul Pantelimon este un alt monument inclus in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, alaturi de cele mentionate anterior. Se afla la doar 130 de metri departare de Biserica Schimbarea la Fata a Mantuitorului si a fost ridicata in secolul al XIII-lea. 

Parcusul istoric al acestei biserici nu a fost pe deplin deslusit, insa la interior exista o serie de picturi murale ce pot fi admirate (Fecioara Maria cu pruncul in brate, secolul al XIII-lea, este cea mai bine conservata), in timp ce la exterior pot fi vazute baza minaretului ridicat in perioada otomana, alaturi de o fantana realizata din marmura. 

In loc de concluzie

Biserica Schimbarea la Fata a Mantuitorului este doar unul dintre multele monumente bizantine ce au conturat istoria si spiritualitatea acestui oras grecesc. Poate fi vizitata usor, fiind localizata central, intr-o zona care abunda in obiective turistice, iar arhitectura sa aparte si detaliile de la interior sunt deosebit de apreciate de catre pasionatii de istorie. 

Daca simti ca este momentul sa pleci intr-o calatorie pe taram grecesc, iti reamintim ca la noi pe site gasesti unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?