Descopera Manastirea Preveli din Creta: doua locatii, o istorie fascinanta

Ridicata pe coasta de sud a prefecturii Rethymnon, pe dealurile stancoase ale defileului Kourtaliotiko, Manastirea Preveli din Creta este in realitate compusa din doua manastiri: Preveli de Jos si Preveli de Sus, localizate la o distanta mica una fata de cealalta, ambele fiind deosebit de incarcate de istorie si usor de vizitat de catre turistii ajunsi in aceasta parte a insulei. 

Te invitam sa descoperi in continuare cateva detalii utile despre cele doua manastiri, iar la noi pe site te intampinam cu o serie de oferte avantajoase pentru vacantele in Grecia.

Localizarea celor doua Manastiri Preveli din Creta si cum ajungi la fiecare

Asadar, cum spuneam inca de la inceput, Manastirea Preveli este formata din doua parti distincte. Manastirea de Sus mai este cunoscuta si cu denumirea de Piso Preveli, in timp ce Manastirea de Jos poate fi reperata cu denumirea de Kato Preveli

Pe Google Maps, manastirile sunt marcate cu urmatoarele nume: “Holy Monastery of Piso Preveli” si “Kato Moni Preveli”. Mai jos ti-am pregatit un print screen al traseului dintre cele doua. 

Distanta intre manastiri este de circa 3,3 kilometri, drum care se poate parcurge cu masina in aproximativ 7-8 minute. 

Ambele locatii sunt relativ usor accesibile pornind din orasul Rethymnon, situat la circa 32 kilometri departare.

Din Heraklion (capitala insulei Creta) si pana in zona celor doua manastiri ai de strabatut o distanta de aproximativ 110 kilometri, in timp ce din orasul Chania si pana aici, distanta este usor mai mica, de circa 87 kilometri. 

Manastirile pot fi vizitate zilnic, dupa cum urmeaza:

  • in timpul sezonului cald, in intervalele orare: 09.00 – 13.30 si 15.30 – 18.30 
  • in timpul sezonului rece, in intervalul orar: 09.00 – 17.00 
Manastirea de Jos

Scurt parcurs istoric si ce poti vedea in prezent la Manastirile Preveli 

Venind din directia Rethymnon, vei face prima oprire la Manastirea de Jos, inchinata Sfantului Ioan Botezatorul. Acest complex manastiresc se afla in imediata apropiere a unui rau si este alcatuit dintr-un ansamblu de cladiri cu curte centrala, in mijlocul careia se poate observa Biserica Sfantul Ioan Botezatorul. 

Desi in prezent este parasita, aceasta manastire s-ar afla intr-un proces gradual de restaurare. 

Se presupune ca Manastirea de Jos ar fi fost fondata in jurul secolelor al X-lea – al XI-lea, fiind  distrusa de catre turci in secolul al XVII-lea si ulterior recladita in mai multe randuri. 

Manastirea de Sus este ridicata pe stancile inalte ale Muntelui Mesokorfi, la o altitudine de circa 170 de metri, fiind in prezent operationala. Complexul are forma de U, avand o biserica inchinata Sfantului Ioan Evanghelistul in zona centrala, alaturi de cladiri adiacente. Se remarca aici o fantana veche cu inscriptia “1701”, folosita si in prezent drept sursa de apa. 

In interiorul bisericii, vizitatorii pot admira o serie de icoane si fresce biblice pictate de artisti ai Scolii Cretane de Iconografie, acestea datand din secolul al XVI-lea. 

Tot aici este deschis si un muzeu, unde sunt expuse diferite vesminte religioase, icoane valoroase si alte relicve. 

Manastirea de Sus a fost fondata in secolul al XVI-lea. Ambele manastiri au fost distruse si recladite in repetate randuri, presupunandu-se ca numele ar proveni de la familia de nobili Prevelis care a contribuit la restaurare in secolul al XVIII-lea. 

Manastirea a avut roluri deosebit de importante de-a lungul istoriei. Dupa ocuparea insulei de catre otomani, staretul Melchissedek Tsouderos a condus un grup de rebeli in Razboiul de Independenta al Greciei din 1821. Manastirea a fost distrusa, insa reconstruita ani mai tarziu, complexul fiind din nou activ in organizarea revoltelor impotriva turcilor. 

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dupa Batalia din Creta (1941), calugarii de la manastire au oferit adapost soldatilor aliati care nu reusisera sa abandoneze insula, ajutandu-i in cele din urma sa evadeze in Orientul Mijlociu. 

In 2001, cu ocazia implinirii a 60 de ani de la Batalia din Creta, a fost ridicat aici Memorialul International de Rezistenta si Pace Preveli. 

Alte atractii apropiate de Manastirile Preveli

Vizita la cele doua manastiri iti va oferi oportunitatea de a explora si alte locuri pitoresti din sudul insulei, cu atat mai mult cu cat intreaga zona este renumita pentru frumusetea sa naturala.   

Plaja Preveli este cea mai cunoscuta plaja de pe coasta de sud a Cretei. Tot aici se afla si gura de varsare a raului Megalos Potamos in mare, iar pe fundalul plajei poate fi remarcata o plantatie de palmieri. 

Cadrele naturale de la Preveli Beach sunt exceptionale, oferind acel peisaj tropical. In 2010, un incendiu a distrus aproape integral acest paradis, insa palmierii s-au regenerat aproape in totalitate in prezent. Plaja Preveli este formata dintr-un amestec de nisip cu pietris, iar apa marii este usor mai rece in zona, fiind influentata de temperatura apei din rau. 

Accesul la plaja este relativ dificil si solicitant. Vizitatorii sunt nevoiti sa coboare multe trepte pornind din parcare. 

Plajele Plakias, Souda si Damnoni mai sunt localizate la distante rezonabile pornind de la aceste manastiri. 

Plaja Damnoni

Satul traditional Spili se afla la circa 18 kilometri departare de Preveli. Cuvantul grecesc “spili” inseamna “pestera” si se crede ca satul isi are numele de la pesterile locale. Punctul central al satului si atractia principala este Fantana cu Lei, un loc istoric si deosebit de racoros pe timp de vara. 

Spili ofera privelisti exceptionale catre intreaga regiune, fiind inconjurat de vegetatie abundenta, de izvoare, de biserici bizantine cu picturi murale si alte atractii. 

Manastirea Arkadi mai poate fi vizitata in aceeasi zi cu Manastirile Preveli. Desi este localizata la o distanta mai mare (de circa 50 kilometri), aceasta manastire se remarca printr-o arhitectura unica, impresionanta, si printr-o istorie marcanta. In anul 1866, la inceputul Revolutiei Cretane impotriva cuceritorilor otomani, aproape 1000 de oameni au murit aici, alegand sa dea foc butoaielor cu pulbere in loc sa fie luati prizonieri. 

In prezent, aici pot fi vizitate biserica principala, magazia de pulbere, sala de mese, beciurile, galeria de arta si muzeul din cadrul manastirii. 

In loc de concluzie

Considerate adevarate simboluri ale spiritului rezistentei cretane, cele doua Manastiri Preveli sunt situate intr-un cadru deosebit de frumos si creeaza o experienta unica pentru fiecare vizitator in parte. 

Daca simti ca vrei sa explorezi si alte destinatii de pe taram grecesc, iti reamintim ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?