Alexandroupolis, o destinatie potrivita pentru un weekend prelungit in Grecia, aproape de casa

Alexandroupolis (Alexandroupoli) este un oras din partea de est a Greciei si totodata capitala prefecturii Evros, aflat in apropierea granitei cu Turcia. Poate fi considerat o locatie potrivita pentru un weekend prelungit, gratie faptului ca se afla la o distanta relativ redusa de Romania, de aproximativ 520 de kilometri, fapt ce o face una dintre cele mai apropiate destinatii grecesti cu deschidere la Egee. 

Gasesti mai jos cateva detalii esentiale despre Alexandroupolis, care sa-ti foloseasca in cazul in care decizi sa-ti petreci o minivacanta aici. 

Ce trebuie sa stii despre Alexandroupolis

Desi mai putin cunoscut in plan turistic comparativ cu alte statiuni de coasta sau insule grecesti, Alexandroupolis este unul dintre orasele-port importante din nord-estul Greciei. De aici pleaca in principal feriboturi catre insulele din nord-estul Egeei, insa se pot face legaturi si catre insulele sudice Rhodos sau Kos. 

Alexandroupolis se afla la rascruce de drumuri, intre Asia si Europa, Marea Mediterana si Peninsula Balcanica, insa cu toate acestea, influentele turcesti (obiective turistice, arhitectura, gastronomie) sunt relativ insesizabile, iar comunitatea turca este mica. 

Istoria moderna a acestui oras incepe la jumatatea secolului al XIX-lea, cand a fost dezvoltat aici un mic sat pescaresc. In timpul Razboiului Ruso-Turc, mai multi ingineri rusi au proiectat planul stradal al orasului, care a pus bazele Alexandroupolis-ului modern. Zona a inceput sa se dezvolte si mai mult odata cu constructia caii ferate care lega Salonicul de Constantinopol. Numit temporar “Neapolis”, orasul a primit denumirea de Alexandroupolis dupa vizita de aici a regelui Alexandru al Greciei, in 1920. 

Alexandroupolis are un bulevard principal ce strabate orasul de la vest la est, iar din acest bulevard pleaca strazi perpendiculare, majoritatea destul de inguste, cu sens unic sau pietonale, mai ales in zona centrala. In zona de centru din Alexandroupolis exista multe taverne, baruri, cafenele, cofetarii, iar multe dintre cladirile de aici au la parter magazine sau sedii de banci. 

Cel mai cunoscut obiectiv turistic din Alexandroupolis este Farul, a carui constructive a inceput in anul 1850. 

Exista mai multe muzee care pot fi vizitate in oras, dar si cateva atractii interesante in imprejurimi. Vei gasi detalii despre acestea intr-o sectiune separata, mai jos. 

In linii generale, Alexandroupolis este o destinatie pentru cei care vor sa se bucure de cateva zile linistite la plaja in Grecia, pentru ca orasul nu este foarte aglomerat nici macar in plin sezon. 

Grecia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Grecia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!
alexandroupolis grecia

Cum ajungi in Alexandroupolis si drumul cu masina Bucuresti Alexandroupolis

Drumul cu masina pana in Alexandroupolis este unul relativ usor pentru turistii romani, tocmai pentru ca vorbim de o distanta destul de mica, in comparatie cu alte orase sau insule grecesti mai cunoscute. Distanta Bucuresti Alexandroupolis este de 519 de kilometri, drum care se parcurge, in conditii normale de trafic, in aproximativ 8 ore. 

Acesta este si principalul motiv pentru care Alexandroupolis poate reprezenta o destinatie potrivita de weekend pentru o parte dintre romanii care iubesc Grecia.

Daca pleci cu masina din Bucuresti catre Alexandroupolis, cel mai rapid traseu este cel cu iesire din tara pe la Giurgiu-Ruse, cu continuare drumului pe la Beala – Veliko Tarnovo – ocolirea orasului Stara Zagora – Haskovo – Kardjali – Makaza – Komotini – Alexandroupolis. 

Este recomandat sa pui benzina inainte sa intri in Grecia, pentru ca preturile la carburanti sunt mai mici in Bulgaria, iar in ceea ce priveste taxele de drum, vei avea de achitat taxa de pod de la Giurgiu Ruse (15 lei la dus, 3 euro la intors), vigneta din Bulgaria (15 leva/saptamana) si taxa de autostrada de aproximativ 1,7 euro pentru portiunea de Egnatia Odos dintre Komotini si Alexandroupolis. 

In imediata vecinatate a orasului (la aproximativ 6 kilometri) exista Aeroportul International Alexandroupolis, insa nu exista in prezent (2021) zboruri directe din Bucuresti catre aceasta destinatie.  

Vremea in Alexandroupolis Grecia 

Verile sunt uscatate si calduroase in aceasta parte a Greciei, iar cele mai putine sanse de ploaie se inregistreaza in luna august. La polul opus, cele mai multe sanse de ploaie in Alexandroupolis sunt in lunile noiembrie si ianuarie. 

In mijlocul sezonului de vara, vei intalni in Alexandroupolis temperaturi destul de ridicate. In lunile iulie si august, respectiv in varf de sezon, media maximelor este de 30 de grade, cu seri ceva mai racoroase. Nefiind o destinatie de vacanta atat de populara, Alexandroupolis poate fi o alegere potrivita si in aceasta perioada, pentru ca exista sanse destul de mari sa nu gasesti aici aglomeratie. 

Media temperaturilor maxime in lunile iunie si septembrie este de 26-27 de grade in Alexandroupolis, asadar vei gasi vreme buna de plaja si in aceasta perioada, cand cu siguranta vor fi si mai putini turisti. 

Temperatura apei marii in Alexandroupolis este cea mai ridicata in lunile iulie si august, cand atinge valori medii de 24-25 de grade, in timp ce in lunile iunie si septembrie are, in medie, in jur de 22-23 de grade.

coasta alexandroupolis grecia

Plaje in Alexandroupolis

Plajele din zona Alexandroupolis sunt in general de nisip, majoritatea cu un nisip de o culoare inchisa, si chiar daca nu sunt printre cele mai aspectuoase plaje ale Greciei, iti pot oferi cateva zile de relaxare la malul marii. Cu toate acestea, nu te astepta sa gasesti aici culoarea turcoaz a apei specifica insulei Lefkada sau frumusetea altor locuri celebre din Grecia. 

Plaja EOT, apropiata de centrul din Alexandropolis, are atat zone de plaja libera, cat si zone cu sezlonguri. Este certificata Blue Flag, distinctie ce presupune ca zona este una curata si cu diverse facilitati: restaurante, terenuri de sport, toalete, etc.  

Plaja New Chilli, localizata la aproximativ 3 kilometri vest de centrul din Alexandroupolis, este o plaja de nisip maro, ideala pentru cei care practica inotul, insa cu o apa destul de adanca in apropiere de mal. Exista servicii in apropiere (baruri, terase, cafenele), sezlonguri si umbrele de inchiriat, iar in unele parti exista si portiuni cu pietris. 

Plaja Agia Paraskevi este una dintre cele mai cunoscute plaje din aceasta zona si se afla la aproximativ 14 kilometri de Alexandroupolis, langa statiunea Makri. Si aici exista diferite servicii, locuri in care se poate lua masa, sezlonguri si umbrele pe plaja, fiind unul dintre locurile de la malul marii preferate de catre localnici. 

plaja agia paraskevi

Plaja din Makri, la 15 kilometri departare de Alexandroupolis, este bine organizata si este una dintre plajele cu o intrare mai lina in apa, asadar mai potrivita familiilor cu copii mici. 

Plaja din Mesimvria, aflata la aproximativ 22 de kilometri de Alexandroupolis este in mare parte neamenajata, iar in dreptul sitului arheologic de aici, este intezis accesul pe plaja, intrucat cercetarile arheologice nu s-au terminat. Exista si pe aceasta plaja cateva zone amenajate cu sezlonguri si umbrele, insa in majoritate este o plaja libera. 

Plaja Dikella, localizata la 19 kilometri de centrul din Alexandroupolis, se afla in dreptul satului cu acelasi nume si este o alta varianta de plaja pentru cei care vor sa exploreze imprejurimile acestui oras. 

Despre cazare in Alexandroupolis. Ce tipuri de hoteluri gasesti 

In ceea ce priveste unitatile de cazare din Alexandroupolis, vei observa ca oferta este una destul de generoasa. Gasesti atat in oras cat si in imediata apropiere a acestuia hoteluri de la 2 si pana la 5 stele, asadar putem spune ca aceasta destinatie este una pentru toate buzunarele. 

Din intreaga prefectura Evros, orasul Alexandroupolis gazduieste aproape toate hotelurile de lux existente in aceasta zona. 

In general, lipseste regimul de cazare all inclusive, prin urmare, la majoritatea hotelurilor din Alexandroupolis vei avea doar micul dejun inclus, insa in zona de centru exista foarte multe restaurante unde se mananca bine, la preturi rezonabile. 

Vei gasi si apartamente sau spatii de cazare cu chicineta inclusa, la preturi foarte convenabile, dar si hoteluri cu servicii foarte bune. 

Cateva idei de hoteluri din Alexandroupolis ar putea fi: Hotel 31 Doors de 3 stele, Grecotel Egnatia de 4 stele, Hotel Ramada Plaza Thraki de 5 stele, Alexander Beach Hotel and Spa de 5 stele sau Grecotel Astir de 5 stele. 

Te-ar putea interesa si : Minivacanta in Maroneia, Grecia. Ce trebuie sa stii despre acest sat aflat la mica distanta de vama Makaza

De vizitat in Alexandroupolis si alte activitati pe care le poti face aici si in imprejurimi

Daca vrei ca experienta ta in Alexandroupolis sa nu se rezume doar la plaja si taverne, trebuie sa stii ca zona este destul de ofertanta din punct de vedere al obiectivelor si atractiilor turistice. 

Farul din Alexandroupolis este cel mai cunoscut obiectiv din oras, fiind ridicat in 1850 si devenind functional in 1880. Farul are o inaltime de 27 m, iar daca vrei sa ajungi in varf, vei avea de urcat 100 de trepte. Lumina Farului din Alexandroupolis poate fi observata de la 44 de kilometri distanta (aproximativ 24 de mile marine). 

farul din alexandroupolis grecia

Muzeele din Alexandroupolis sunt, de asemenea, alte obiective catre care te poti indrepta, daca esti interesat sa afli mai multe despre istoria acestui loc. Dintre acestea, te-ar putea interesa Muzeul de Istorie, Muzeul Etnologic al Traciei, Muzeul Arheologic, Muzeul de folclor si istorie naturala sau Muzeul Florei si faunei

Restaurantele din Alexandroupolis, in special cele aflate in zona de centru a orasului, ofera o diversitate de preparate in meniu, asadar vei avea unde sa incerci unele dintre cele mai cunoscute mancaruri traditionale. Exista si gherete de tip fast food, cofetarii, patiserii, prin urmare ai toate sansele sa gasesti mancare pentru toate gusturile. Multe dintre restaurantele de pe stradutele din centru au terase la trotuar sau chiar pe strada. 

restaurant alexandroupolis grecia

Izvoarele Termale din Traianoupoli se afla circa 13 kilometri de oras si sunt unele dintre cele mai renumite din regiune si recunoscute de statul grec pentru proprietatile lor curative. 

Situl arheologic de la Mesimvria este localizat la aproximativ 19 kilometri distanta de Alexandroupolis, iar daca esti pasionat de arheologie si descoperiri importante din aceasta zona, aici poti admira ruinele unui templu dedicat zeului Apollo. Situl arheologic poate fi vizitat zilnic, intre orele 08.30 -15.30. 

Delta Evros se afla la aproximativ 25 de kilometri distanta de oras. Delta este o arie protejata inca din 1971, iar aici pot fi observate mai multe specii de pasari, reptile si mamifere. Accesul pe acest teritoriu nu este insa unul foarte facil. Delta Evros poate fi vizitata numai pe baza de aprobare si sub supravegherea unui ghid, iar rezervarea barcii se face din timp, pentru ca numarul zilnic de vizitatori este limitat de lege. 

Excursie pe insulele Samothraki sau Limnos – poti alege oricare dintre aceste doua insule grecesti, plecand cu feribotul din portul Alexandroupolis. In ceea ce priveste insula Samothraki, pe timp de vara, feribotul are curse zilnice, iar calatoria dureaza in jur de o ora si 50 de minute. Si in insula Limnos (Lemnos) poti ajunge dupa o calatorie de 2 ore si 50 de minute, insa cursele catre aceasta directie au loc doar de 3 ori pe saptamana.

insula samothraki

In concluzie, Alexandroupolis poate fi destinatia potrivita pentru tine daca iti doresti o escapada rapida in Grecia, tocmai pentru ca drumul cu masina pana aici este unul destul de scurt (spre exemplu, drumul pana la Salonic este cu 150 de kilometri mai lung). Gasesti restaurante si taverne cu mancare traditionala greceasca la preturi rezonabile si destul de multe obiective catre care iti poti indrepta atentia.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?