Arcul lui Galerius, o lectie de istorie si de arta in plin centru al Salonicului

Unul dintre cele mai distinctive obiectice istorice din Salonic si un punct de intalnire pentru grupurile de turisti este Arcul lui Galerius, un monument cunoscut local si cu numele de “Kamara”. 

Arcul lui Galerius poate fi vizitat usor, caci se afla in zona centrala, langa una dintre cele mai comerciale artere care traverseaza orasul, iar istoria sa impresionanta, alaturi de frumusetea aparte a panourilor sale sculptate, ii fascineaza pe turisti. 

Descopera mai jos cateva amanunte importante despre vizita la Arcul lui Galerius si nu uita sa intri si la noi pe site, unde te asteapta unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Unde se afla Arcul lui Galerius si cum ajungi aici

Acest monument este situat la intersectia dintre strazile Egnatia si Demetriou Gounari, in centrul Salonicului si la 800 de metri departare de un alt simbol al orasului – Turnul Alb. 

Pornind pe jos de la Turnul Alb, pana la Arcul lui Galerius ar trebui sa faci in jur de 10 minute, iar daca pleci din faimoasa Piata Aristotelous, pana aici ar trebui sa faci in jur de 13-15 minute. 

Se recomanda sa te deplasezi catre acest obiectiv fie cu transportul in comun, fie pe jos, caci accesul cu masina poate fi ingreunat de traficul intens si de lipsa locurilor de parcare, mai ales pe timp de vara. 

In apropierea Arcului lui Galerius au statii autobuzele locale cu numerele 01N, 1N, 02K, 10, 11, 14, 14A, 17, 24 si altele, iar programul actualizat al curselor poate fi verificat pe acest site

Monumentul poate fi vazut in orice moment al zilei, iar daca vei ajunge aici pe timp de seara, te vei bucura de Arcul lui Galerius iluminat. 

Scurt istoric al Arcului lui Galerius si ce poti vedea in prezent

Aceasta constructie a fost ridicata la finalul secolului al III-lea sau la inceputul secolului al IV-lea, pentru a onora victoriile imparatului Galerius impotriva persilor din Asia Mica si Siria. Arcul facea parte dintr-un impozant complex de cladiri, care includea Palatul Galerius, Hipodromul si Rotonda. 

Structura initiala avea 8 stalpi care formau un arc triplu, construit din zidarie cu caramida, peste care au fost aplicate panouri de marmura. 

Erau formate astfel patru porti: doua pe strada Egnatia de astazi si celelalte doua pe strada Demetriou Gounari, respectiv pe drumul care mergea de la Palatul Galerius si pana la Monumentul Rotonda. 

Deschiderea centrala avea 12,5 m inaltime si 9,7 metri latime, in timp ce deschiderile secundare aveau dimensiuni mai mici. 

Doar trei dintre cei opt stalpi ai Arcului lui Gaerius au supravietuit trecerii timpului. 

Cei doi stalpi care sustin pasajul central pastreaza placile de marmura sculptate, cu scene din razboaiele lui Galerius impotriva persilor. 

Placile sculptate sunt poate cele mai interesante fragmente de privit in timpul unei vizite la Arcul lui Gaerius, cu atat mai mult cu cat detaliile artistice ofera o imagine de ansamblu asupra felului in care aceste ornamente erau folosite pentru a glorifica imparatul in ochii contemporanilor sai. 

In reliefurile de pe arc sunt incluse scene care redau batalii dramatice, omagii primite de la liderii infranti, divinitati protectoare, imparatul Galerius fiind adesea plasat in centrul compozitiilor, simbolizand victoria. 

Arcul lui Galerius este inclus, din anul 1988, in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. 

Alte atractii apropiate de Arcul lui Galerius 

In imediata vecinatate a Arcului lui Galerius se gasesc numeroase alte monumente si atractii care merita vizitate. 

Rotonda este extrem de impresionanta, fiind construita initial cu rol de mausoleu al imparatului Galerius. 

Structura cilindrica a fost ridicata in jurul anului 306, insa a fost transformata la finalul secolului al IV-lea in biserica si decorata cu mozaicuri la interior, unele fragmente fiind vizibile si in prezent. 

A fost convertita in moschee atunci cand Salonicul a cazut in mainile otomanilor, fiindu-i adaugat un minaret, insa in 1912 a fost redata cultului crestin ordotox, fiind cunoscuta in prezent drept Biserica Sfantul Gheorghe. 

Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este poate cea mai cunoscuta din oras si se afla la doar 850 de metri distanta de Arcul lui Galerius. 

Aici sunt gazduite moastele Sfantului Dimitrie, alaturi de alte moaste ale Sfintilor Anisia din Tesalonic si Grigorie Kallidis. Vizitatorii pot admira unele dintre cele mai vechi icoane cu Sfantul Dimitrie, dar si alte obiecte de cult, panouri de mozaic si fresce de mare valoare. 

Turnul Alb, un alt obiectiv de referinta al Salonicului, este localizat la 800 metri departare de Arcul lui Galerius (plimbarea intre cele doua dureaza in jur de 10 minute). 

Constructia a fost ridicata in secolul al XV-lea, dupa ce orasul a cazut prada otomanilor, cunoscand de-a lungul vremurilor diferite intrebuintari: inchisoare, loc de executie pentru condamnati, depozit de antichitati, Centru de Aparare Antiaeriana, laborator de meteorologie, etc. 

In prezent, Turnul Alb gazduieste un muzeu/expozitie permanenta ce prezinta parcursul istoric al orasului Salonic. 

In loc de concluzie

Un monument arhitectural deosebit si o ocazie perfecta pentru a intelege mai bine mostenirea culturala a acestui oras, Arcul lui Galerius merita vizitat in timpul unei plimbari relaxante prin centrul Salonicului. 

Daca esti interesat sa descoperi destinatii noi de pe taram grecesc, iti reamintim ca la noi pe site gasesti unele dintre cele mai tari oferte vacante Grecia, pe care le poti accesa simplu si rapid apasand butonul de mai jos.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?