Despre Manastirea Cuviosului David din Evia

Una dintre cele mai intens vizitate manastiri din insula Evia si totodata un loc de mare importanta spirituala, Manastirea Cuviosului David este renumita pentru parcursul sau istoric si pentru viata sfantului ocrotitor, fiind vizitata anual de pelerini din toate colturile lumii. 

Te invitam intr-o scurta calatorie virtuala pana la poalele Muntilor Kavalaris, pe un drum pitoresc, cu peisaje incantatoare, pentru a descoperi mai multe amanunte despre aceasta manastire si te asteptam la noi pe site, unde am pregatit o serie de oferte avantajoase pentru vacantele in Grecia.

Unde se afla Manastirea Cuviosului David din Evia si cum ajungi aici

Manastirea poate fi reperata pe Google Maps cu denumirea de “Manastirea Sfantului David Evia”, fiind localizata la doar 9,9 kilometri distanta de satul Rovies si la 93 kilometri de Chalkis – capitala insulei Evia. 

Din centrul orasului Atena si pana la aceasta manastire, cel mai scurt traseu masoara 170 de kilometri si poate fi parcurs, cu masina, in aproximativ 3 ore. 

Pe insula Evia poti ajunge si de pe mare, iar cele mai apropiate porturi in raport cu Manastirea Cuviosului David sunt cel din Loutra si cel din Limni.

Odata ajuns in Rovies, pana la manastire vei mai avea de mers circa 20 de minute cu masina, pe un drum cu serpentine si privelisti superbe. 

Manastirea este deschisa zilnic, in intervalul orar 07.00-22.00.

Scurt parcurs istoric si ce poti vedea in prezent la Manastirea Cuviosului David din Evia

Desi nu se stie cu precizie care este data infintarii manastirii, este cunoscut faptul ca Sfantul David a ctitorit lacasul in jurul anului 1540, pe ruinele unei biserici mai vechi, distrusa de turci dupa cucerirea insulei Evia, in 1470.

Pe parcursul anilor, Cuviosul David a adunat donatii de la credinciosi pentru a ridica manastirea inchinata Schimbarii la Fata a Domnului, contributiile fiind facute atat de catre monahii din obstea cuviosului David, cat si din colectele crestinilor din Grecia, Rusia, Moldova si Valahia. 

Manastirea traverseaza perioade dificile de-a lungul anilor, fiind afectata de catre atacurile talharilor, de catre cotropitori, cutremur si incediu, insa de fiecare data, se spune ca Dumnezeu trimitea oameni plini de credinta care reuseau sa o recladeasca. 

Actuala constructie dateaza din 1877 (in 1870 fiind distrusa partial de cutremur), iar in istoria recenta, se remarca prin contribuitiile deosebit de importante in refacerea manastirii staretii Nicodim Tomas si Iacov Tsalikis. 

In prezent, Manastirea Cuviosului David isi continua parcursul in spatiul monahismului ortodox sub calauzirea staretului Gavriil. 

Sunt doua zile de hram praznuite aici pe parcursul anului: 6 august (Schimbarea la Fata a Mantuitorului Iisus Hristos) si 1 noiembrie (Adormirea Cuviosului David). 

In partea din fata altarului se gaseste locul ce marcheaza altarul bisericii initiale, construita de Sfantul Cuvios David. La interior, sunt gazduite Sfintele Moaste ale Cuviosului, la care mii de credinciosi vin sa se roage in fiecare an.  

La o distanta de 2 kilometri pornind de la manastire, se afla un izvor cu apa binecuvantata, care potrivit traditiei, reprezinta locul in care Sfantul Cuvios David si-a infipt toiagul rugandu-se Domnului pentru daruirea unei surse de apa. Izvorul a fost canalizat catre trei locuri din manastire: langa sfantul altar, la intrarea in biserica si in partea laterala a lacasului. 

Despre viata Sfantului Cuvios David

Sfantul s-a nascut in localitatea Kiparisi, in anul 1519, intr-o familie de credinciosi, cu tatal preot. A copilarit in biserica si s-a rugat la icoana Sfantului Ioan Botezatorul, spunandu-se ca a fost calauzit de catre acesta. 

Paraseste casa parinteasca la 15 ani si se intalneste cu primul sau povatuitor, parintele Acachie, care l-a numit “copilul Inaintemergatorului”, gratie dialogului pe care copilul a marturisit ca l-a purtat cu Sfantul Ioan Botezatorul. 

Traieste in rugaciune la manastirea din Magnisia, devenind mai apoi ierodiacon la Marea Lavra in Muntele Athos, apoi egumen la manastirea Vernicova, unde este surprins infaptuind minuni. 

Este aruncat in temnita de catre turci, in zona Livadia din inima Greciei si rascumparat ulterior de catre crestini, ajungand dupa eliberare in insula Evia. 

Cuviosul David trece la Domnul in jurul anului 1600, fara a fi cunoscuta cu exactitate data decesului. 

Alte atractii in apropiere de Manastirea Cuviosului David

Daca ai in plan sa vizitezi Manastirea Cuviosului David, e bine sa ai in vedere ca la distante rezonabile te mai asteapta si alte atractii, fie acestea religioase, istorice sau naturale. 

Manastirea Sfantului Ioan Rusul este localizata la 48 kilometri departare, in localitatea Prokopi (intre cele doua, vei avea de mers cu masina aproximativ o ora). Aici sunt gazduite (de 100 de ani, impliniti in 2024) moastele Sfantul Ioan Rusul, aduse in Evia de catre refugiatii greci din regiunea Prokopion, Asia Mica. 

Lacasul a fost cladit intre anii 1930-1951, devenind dintr-un simplu loc de rugaciune, o adevarata atractie pentru pelerini din intreaga lume. 

Cascada Drymonas se afla la 10 kilometri distanta de Manastirea Cuviosului David. Cascada are dimensiuni micute si formeaza un lac de acumulare la baza. 

E bine de stiut ca zona a fost atinsa de incendii recente, peisajul din imprejurimi fiind destul de afectat. Drumul pe jos de la parcare si pana la cascada dureaza circa 10 minute. Se recomanda imbracaminte si incaltaminte corespunzatoare unei drumetii. 

Satul Rovies poate fi considerat, de asemenea, o atractie pentru turistii care viziteaza manastirea din apropiere. Poate fi un punct de oprire ideal pentru cei care vor sa se bucure de atmosfera greceasca autentica, de tavernele traditionale si de plaja lunga, formata din pietris si nisip. 

Statiunea Edipsos, cunoscuta pentru izvoarele sale termale, atrage vizitatori din toata Grecia si de peste hotare. Se afla la circa 47 kilometri distanta de Manastirea Cuviosului David (aproximativ o ora de mers cu masina) si gazduieste numeroase centre de hidroterapie publice si private, respectiv cadrul ideal pentru o vacanta axata pe relaxare, tratamente si terapii. 

In loc de concluzie

Manastirea Sfantului Cuvios David din Evia este unul dintre locurie deosebit de incarcate de spiritualitate si istorie, oferind vizitatorilor sai o experienta de suflet. 

Daca ai vizitat deja aceasta manastire, asteptam cu interes impresiile tale, iar daca ti-am starnit apetitul pentru escapadele pe taram grecesc, iti reamintim ca la noi pe site te asteapta o serie de oferte bune pentru vacantele in Grecia.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?