Despre vacantele cu demipensiune. De ce ai alege un astfel de regim de cazare, avantaje si dezavantaje

Postat de

Regimul de cazare de care putem beneficia atunci cand plecam in vacanta variaza in functie de preferintele fiecaruia si in functie de destinatia pe care o alegem. Demipensiunea poate fi o alternativa extrem de utila pentru cei care au nevoie de mai multa flexibilitate in timpul concediului sau pentru cei care nu simt nevoia sa-si axeze vacanta pe un adevarat festin culinar. 

In cele ce urmeaza abordam principalele caracteristici ale acestui regim de cazare, alaturi de avantajele si dezavantajele cu care vine la pachet, urmand ca tu sa-ti poti alege mai eficient tipul de vacanta care ti se potriveste cel mai bine. 

La noi pe site gasesti si unele dintre cele mai bune oferte pentru vacantele pe litoralul bulgaresc la hoteluri cu demipensiune.

DE RETINUT: In ultima perioada au aparut mai multe informatii care pun accent pe disparitia regimului de cazare all inclusive de pe litoralul bulgaresc si inlocuirea acestuia cu regimul de tip demipensiune. 

In realitate, sunt doar cativa hotelieri care urmeaza sa adopte demipensiune in locul all inclusive-ului, putini la numar, acesta din urma pastrandu-se dominant pe litoralul vecinilor. 

Ce inseamna demipensiune si diferente in raport cu all inclusive

Demipensiunea este acel regim de cazare care include rezervarea la hotel, micul dejun si inca o masa principala, in cele mai multe situatii fiind vorba despre cina. 

De regula, in cazul acestui regim de cazare, turistii au incluse bauturile doar la micul dejun, iar in ceea ce priveste cina, acestea sunt contra cost, cu unele situatii in care este asigurata apa plata. 

In paralel, all inclusive presupune sa ai toate cele 3 mese principale asigurate, iar daca optezi pentru un pachet ultra all inclusive, si gustarile dintre mese, alaturi de alte cateva eventuale servicii. 

O parte dintre hotelierii de pe litoralul bulgaresc au inlocuit all inclusive cu demipensiune intrucat nivelul de risipa alimentara atinsese cote alarmante (se aruncau zeci de tone de mancare/luna), iar acest lucru implica totodata si pierderi financiare destul de insemnate. 

Un alt motiv pentru care unele hoteluri au introdus demipensiunea este si cel legat de capacitatea de stocare a cantitatilor uriase de alimente. Spre exemplu, un hotel cu sute de camere, cu un grad de rezervare aproape de 100% in varf de sezon, are nevoie de spatii enorme pentru inmagazinarea si depozitarea acestor alimente  – asadar, o problema de logistica intampinata de unii dintre hotelieri. 

Cele mai multe dintre hotelurile cu demipensiune ofera clientilor posibilitatea de a lua masa de pranz in cadrul restaurantului propriu, contra cost. 

In acest sens, lasam mai jos si o lista cu preturi intalnite in cadrul restaurantului unui hotel de 5 stele de pe litoralul bulgaresc, in ceea ce priveste meniul disponibil pentru mesele de pranz. 

  • supa de pui – 9 bgn
  • supa crema de legume – 7 bgn
  • salata bulgareasca  – 13 bgn
  • salata Caesar – 16 bgn
  • creveti in sos picant – 21 bgn
  • piept de pui umplut cu ricotta si rosii uscate  – 19 bgn
  • ficat de vitel servit cu ceapa caramelizata – 24 bgn
  • biban de mare in stil grecesc, servi cu legume la gratar – 26 bgn 
  • pizza capriciossa – 19 bgn 
  • paste bolognese – 19 bgn

Sigur ca aceste preturi pot sa difere de la un hotel la altul, insa in linii generale, nu vor fi exorbitante.

Avantajele cazarii cu demipensiune 

Demipensiunea este o optiune care merita luata in calcul atata vreme cat o vacanta nu implica pentru tine sa ai toate mesele programate si servite in cadrul hotelului in care stai, alaturi de foarte multe tentatii culinare la o singura masa. In acest sens, incercam sa conturam mai jos principalele argumente pro vacanta in regim de tip demipensiune: 

  • vacanta in regim demipensiune poate genera costuri mai mici pentru concediul tau, cat timp ai micul dejun asigurat, cina asigurata, iar la pranz ti-ai propus sa te bucuri de mese mai light (poate o supa, o salata, cateva aperitive) pe care sa ai libertatea sa le servesti fie la restaurantul hotelului, fie la restaurantele din statiune sau in alte locuri pe care planuiesti sa le vizitezi. 
  • In general, calitatea mancarurilor servite in cadrul unui hotel cu regim de cazare de tip demipensiune este mai buna, comparativ cu cea servita in cadrul aceluiasi hotel care inainte avea regim de cazare all inclusive, intrucat nu va mai exista acel rulaj de mancare pe intreg parcursul zilei, iar personalul de la bucatarie va avea mai mult timp la dispozitie. 
  • Poti sa mananci mai putin – caci, sa fim seriosi, nu sunt putini acei turisti care se plang de kilogramele in plus si de excesul alimentar facut, odata ce s-au intors de la all inclusive. 
  • Bauturile servite la hotelurile cu demipensiune pot avea, totodata, o calitate mai buna. 
  • Ai libertatea totala sa explorezi bucataria locala, restaurantele din statiune, vizitand eventual si cateva obiective turistice din zona. 
  • Nu vei mai fii conditionat sa mergi la masa de pranz intr-un anumit interval orar. 

Tipuri de calatori carora li se poate potrivi cazarea cu demipensiune

Esti tentat sa incerci regimul de cazare de tip demipensiune, insa nu stii foarte sigur daca ti s-ar potrivi? 

Daca te numeri printre cei mai exploratori, pusi pe vizitat, pe facut trasee, pe bifat cele mai interesante atractii turistice din zona in care te-ai cazat, demipensiunea poate fi pentru tine. 

De ce? Pentru ca asa cum spuneam si mai sus, nu mai esti conditionat sa fii la masa de pranz servita in cadrul hotelului in acel interval de timp. Desigur, sunt unii turisti care prefera aceasta comoditate, insa sunt si acei turisti care se simt oarecum ingraditi de orele fixate de catre hotelier, iar pe timp de zi vor sa se plimbe de la o plaja la alta, prin statiune, prin orasele invecinate. 

La fel de potrivit poate fi acest regim de cazare si pentru cei care tin la silueta, sunt activi, vor sa faca miscare in vacanta si nu vor sa cada prada tentatiilor servite la toate cele trei mese principale, asa cum ar fi cazul la all inclusive. Sunt oameni care la masa de pranz vor sa ia o gustare mai rapida, prefera o salata, o supa, un fel de mancare ceva mai usor. 

Familiile cu copii au nevoie de comoditate in vacanta. Desigur, regimul all inclusive ofera toate mesele incluse, insa sunt familii cu micuti care au poate alte ore de odihna la pranz sau care prefera sa ia un pranz mai rapid, mai usor, sa-l adoarma pe cel mic mai devreme, sa plece de la plaja inainte de ora 11, atunci cand soarele arde prea tare si sa revina la malul marii dupa ora 17.00. In acest sens, mai multa flexibilitate poate fi considerata, de asemenea, un avantaj, mai ales ca pentru pranz poti sa-i comanzi celui mic ceva preparat special pentru el si servit la ora la care ai nevoie. 

Persoanele care calatoresc in scop de serviciu sunt, de asemenea, avantajate de regimul de cazare de tip demipensiune. 

Dezavantajele cazarii cu demipensiune 

Nu in ultimul rand, abordam si dezavantajele acestui regim de cazare, care pot arata cam asa:

Pentru acele persoane care au nevoie de o rutina fixa, de comoditate, pentru cei care obisnuiesc sa manance la ore stabilite sau pentru cei care nu intentioneaza sa paraseasca hotelul, lipsa mesei de pranz (care este inclusa in cazul regimului de cazare all inclusive) poate fi perceputa drept un minus. 

Totusi, e bine de retinut ca majoritatea hotelierilor care ofera demipensiune nu-si vor lasa clientii fara o varianta de backup pentru pranz, care poate fi servit fara probleme, contra cost, in cadrul restaurantului de la hotel. 

Bugetul de vacanta prestabilit – in cazul demipensiunii, exista unele costuri suplimentare care trebuie avute in vedere, in timp ce la all inclusive platesti un pachet in care ai incluse toate mesele. Si in acest caz, daca te numeri printre cei care nu vor sa faca excese alimentare, costurile extra nu ar avea totusi de ce sa fie exorbitante. 

In loc de concluzie

Demipensiunea poate fi o varianta mai potrivita pentru cei care vor sa se bucure in vacanta de un program mai flexibil, de mai multa libertate atunci cand vine vorba despre explorarea bucatariei si a restaurantelor locale. 

Ramane o optiune de luat in calcul, alaturi de deja celebrul all inclusive, si poate contura cu succes profilul unei vacante ideale daca te numeri printre cei care nu au nevoie de toate mesele incluse pentru a se simti relaxati in timpul concediului. 

Nu uita sa arunci o privire pe oferta noastra de hoteluri cu demipensiune de pe litoralul bulgaresc.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?