Manastirea Mega Spileo Grecia si Icoana Maicii Domnului sculptata de catre Sfantul Apostol Luca

Situata intr-o zona pitoreasca a peninsulei Peloponez, nu departe de micul oras Kalavryta, Manastirea Mega Spileo este considerata a fi una dintre cele mai vechi asezari monahale din intreaga Grecie, ascunzand in spate o istorie extrem de incarcata. 

Te invitam intr-o scurta calatorie virtuala pana in zona versantilor vestici ai Muntelui Chelmos pentru a descoperi indeaproape aceasta manastire cunoscuta si cu denumirea de “Marea Pestera” si te asteptam sa explorezi la noi pe site o serie de oferte avantajoase pentru vacantele in Grecia.

Unde se afla Manastirea Mega Spileo, cum ajungi si distante din diferite orase

Mega Spileo este localizata in prefectura Ahaia din Peloponez, la o altitudine de aproximativ 940 de metri deasupra nivelului marii, intr-o zona montana cat se poate de frumoasa. 

Manastirea a fost construita la baza unei staci abrupte, in locul unei pesteri de dimensiuni mari, la 10,5 kilometri departare de oraselul Kalavryta. 

Poate fi reperata pe Google Maps cu denumirea de “Mega Spileon Monastery” sau cu varianta greceasca de “Μονή Μεγάλου Σπηλαίου”.

Orasul Patra se afla la o distanta de circa 80 kilometri de manastire, iar drumul cu masina intre cele doua dureaza in jur de o ora si 20 de minute. 

Capitala Atena este localizata la 178 kilometri departare de Mega Spileo (la un drum de circa 2 ore si 10 minute cu masina). 

Poti ajunge in Kalavryta si cu autobuzele locale care pleaca din Patras. Programul actualizat si tarifele curselor KTEL Achaias pot fi verificate pe acest site

Se poate ajunge la manastire si cu trenul, care pleaca din orasul Diakopto, situat pe coasta nordica a Peloponezului. Trenul urca pe un traseu de aproximativ 22 de kilometri prin canionul Vouraikos si are statie in apropierea manastirii, continuandu-si traseul pana la Kalavryta. 

Manastirea Mega Spileo poate fi vizitata zilnic, fiind deschisa publicului in intervalele orare 08.00 – 13.00 si 14.00 – 19.00. 

Distante catre Manastirea Mega Spileo din alte orase:

  • distanta Tripoli – Mega Spileo: 96 kilometri
  • distanta Corint – Mega Spileo: 99 kilometri 
  • distanta Nauplion – Mega Spileo: 152 kilometri

Scurt istoric si ce poti vedea in prezent la Manastirea Mega Spileo

Pestera in care a fost construit asezamantul era cunoscuta inca din antichitate, conform scrierilor geografului Pausanias. A devenit locuita de catre pustnici din primele secole crestine, iar in jurul anului 362, aici ar fi fost intemeiata manastirea, de catre fratii tesaloniceni Simeon si Teodor. 

Cei doi tineri au imbratisat monahismul si au vietuit pe Muntele Olimp, pe Muntele Ossa, calatorind ulterior in Tara Sfanta si pe Muntele Sinai. 

Se spune ca Simeon si Teodor au avut acelasi vis, inca de pe vremea in care se aflau in Ierusalim, in care Maica Domnului li s-a aratat, poruncindu-le sa mearga in Ahaia Peloponez pentru a gasi o icoana sculptata de catre Sfantul Apostul Luca. 

Pastorita Eufrosina a fost cea care le-a aratat pestera in care se afla icoana, iar cei doi au hotarat sa ramana aici pentru a ridica o manastire la baza muntelui. Numele manastirii “Mega Spileo” inseamna, in traducere, “Marea Pestera”. 

Asezamantul a traversat perioade incercate, in 840 fiind ars din temelii de catre iconomahi, urmand ca in urmatoarele secole sa treaca prin alte 4 incendii devastatoare. 

In anul 1285, imparatul Andronic Paleologul ajuta la reconstruirea “Mega Spileo”. 

In acea perioada, manastirea a devenit una dintre cele mai infloritoare si bogate din intreaga Grecie, numarand o obste formata din circa 450 de calugari. 

Icoana Maicii Domnului de la Mega Spileo – Panaghia Megaliospiliotissa a supravietuit fiecarui atac in parte, inclusiv in istoria recenta, mai exact in anul 1943, cand armata de ocupatie germana a distrus din temelii orasul Kalavryta si a incendiat manastirea. 

In zilele noastre, Mega Spileo gazduieste Icoana Maicii Domnului, sculptata in ceara de catre Sfantul Apostol Luca, alaturi de sute de moaste sfinte, asezate intr-o camera special amenajata. Printre acestea, se numara fragmente din moastele Sfantului Pantelimon, Sfantului Atanasie cel Mare, Santului Vasile cel Mare si Sfantului Grigorie Teologul. 

Icoana cu aspect innegrit este un basorelief in ceara, si o reda pe Maica Domnului orientata catre dreapta, avandu-l in brate pe Iisus Hristos. 

Biserica manastirii este decorata cu o serie de fresce incantatoare, remarcandu-se totodata prin pardoseala de mozaic si prin usa sa de bronz. 

Alte atractii apropiate de Manastirea Mega Spileo 

Imprejurimile manastirii sunt deosebit de bogate in atractii istorice si naturale, locul in sine fiind potrivit pentru o drumetie, pentru o escapada mai lunga. 

Orasul Kalavryta se afla, asa cum spuneam si mai sus, la doar 10 kilometri departare de Mega Spileo. Asezarea are o istorie tragica, traversand un episod cumplit in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand aproape intreaga populatie masculina a orasului a fost exterminata de catre trupele germane, in decembrie 1943. 

Pentru comemorarea acestui eveniment tragic, in locul executiei a fost ridicat un monument cu o cruce masiva, iar in oras a fost construit Muzeul Muncipal al Holocaustului, ce poate fi vizitat de marti – duminica, intre orele 09:00 – 16:00. 

Kalavryta ramane insa si una dintre cele mai frumoase destinatii de vizitat la poalele muntelui Chelmos, pe intreg parcursul anului, insa in mod particular pe timp de iarna, atunci cand se transforma intr-o veritabila statiune de schi.

Calatoria cu trenul pe ruta Diakopto-Kalavryta este asociata cu o experienta magica, pitoreasca, ideala pentru cei care vor sa se bucure de frumusetea peisajului din aceasta zona. 

Drumul dureaza aproximativ o ora, iar traseul incepe din Diakopto si trece prin defileul Vourakios si prin satul Zachlorou, ajungand in Kalavryta.

Pestera Lacurilor se afla la circa 26 kilometri departare de Manastirea Mega Spileo. Poate fi reperata pe Google Maps cu denumirea de “Cave Lakes – Kastria Cave” si este faimoasa pentru cele 13 lacuri subterane dispuse pe diferite niveluri.

La exterior, exista si un mic muzeu unde sunt expuse diferite descoperiri din cadrul pesterii. 

In loc de concluzie

Manastirea Mega Spileo din Peloponez este un centru religios deosebit de important si totodata o destinatie turistica de exceptie, gratie zonei montane in care se afla. 

Fie ca esti pasionat de istorie, fie ca vii aici pentru liniste sufleteasca si rugaciune, fie pentru plimbari in natura si aventura, zona in care se afla manastirea este o atractie in sine si este considerata un must see atata vreme cat te vei afla in aceasta parte a Greciei. 

Iti reamintim, totodata, ca la noi pe site te asteapta o serie de oferte foarte bune pentru vacantele in Grecia!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?