Scurta oprire la Biserica Hagia Sofia din Salonic

Hagia Sofia este una dintre cele mai vechi si bine conservate biserici din Salonic, fiind considerata o capodopera arhitecturala care reflecta istoria multiculturala a orasului.

Biserica poate fi vizitata foarte usor, avand avantajul de a fi localizata in centrul Salonicului, intr-o zona extrem de incarcata de obiective turistice.  

Te invitam intr-o scurta plimbare virtuala pana la Hagia Sofia Salonic si te asteptam la noi pe site cu unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Unde se afla Biserica Hagia Sofia si cum ajungi aici

Hagia Sofia poate fi reperata pe Google Maps cu exact aceasta denumire, fiind localizata in piata cu acelasi nume si in imediata apropiere a Pietei Aristotelous si a Turnului Alb din Salonic. 

Pornind de pe faleza orasului, pana la Hagia Sofia vei face pe jos in jur de 10-15 minute, iar daca preferi sa vii aici cu transportul public, e bine de stiut ca in imediata apropiere au statii autobuzele cu numerele 15, 03K, 05, 05A, 06, 12.

Se recomanda sa lasi masina la hotel sau intr-una dintre marile parcari centrale, pentru ca traficul in aceasta zona este intens, mai ales pe timp de vara. 

Urmeaza sa te indrepti pentru prima data catre Salonic? Distana Bucuresti – Salonic este de 679 kilometri pe cel mai scurt traseu, cel cu iesire din tara pe la Giurgiu – Ruse, urmand sa treci pe la Sofia si sa intri in Grecia pe la vama Kulata – Promachonas – Salonic. Drumul poate fi parcurs in aproximativ 8 ore si jumatate, fara sa luam in calcul eventualele opriri de pe traseu si timpul de asteptare din punctele de trecere frontiera. 

Nu uita ca vei avea de achitat taxa de pod de la Giurgiu – Ruse, vigneta bulgareasca si taxele de autostrada din Grecia. 

Aeroportul International Macedonia din Salonic se afla la 16,5 kilometri departare de Biserica Hagia Sofia. 

Hagia Sofia poate fi vizitata zilnic in intervalul orar 07.00 – 21.00. 

Scurt istoric si ce poti vedea in prezent la Biserica Hagia Sofia din Salonic

Biserica Hagia Sofia din Salonic a fost ridicata in secolul al VII-lea, dupa proiectul arhitectural al Bisericii Hagia Sofia din Constantinopol (actualul Istanbul), pe ramasitele unei alte biserici, de dimensiuni mai mari, cladita aici in secolul al III-lea. 

In anul 1205, in timpul celei de-a patra Cruciade, Hagia Sofia a fost transformata in catedrala a Salonicului, pastrandu-si statutul pana in 1224, anul in care batalioanele din Despotatul Epirului au eliberat orasul. 

In 1430, dupa capturarea orasului de catre otomani, Hagia Sofia a fost transformata in moschee, purtand numele de Ayasofya Camii.

A fost redata Bisericii Ortodoxe Grecesti dupa eliberarea Salonicului de sub ocupatia otomana in 1912, insa in anii 1890 si 1917 a fost afectata de incendii.

Biserica a trecut prin mai multe procese de restaurare, iar din anul 1988 a fost inclusa pe lista monumentelor Patrimoniului Mondial UNESCO. 

O parte dintre mozaicurile originale au rezistat in fata trecerii timpului si a istoriei tumultuoase a bisericii si pot fi admirate in prezent la interior. Cel mai important mozaic se afla pe interiorul cupolei centrale si dateaza din secolul al IX-lea, reprezentand Inaltarea lui Hristos. 

Aici sunt gazduite si moastele Sfantului Ierarh Vasile al Tesalonicului. 

Alte atractii apropiate de Biserica Hagia Sofia din Salonic

Gratie amplasarii centrale a Bisericii Hagia Sofia, vizitatorii pot ajunge cu usurinta in diferite alte locuri de interes. Mai jos ti-am pregatit cateva propuneri in acest sens:

Piata Aristotelous se afla la doar 500 metri pornind pe jos de la Hagia Sofia. Ofera vedere frontala la mare si este adesea asociata cu un soi de punct de intalnire al localnicilor, dar si cu un punct de plecare catre majoritatea obiectivelor turistice din oras. 

Piata a fost construita in cea mai mare parte a sa in anii 1950, fiind proiectata de catre arhitectul francez Ernest Hébrard in 1918. 

Turnul Alb este poate cel mai cunoscut obiectiv turistic al orasului. Este localizat la 750 metri distanta de Hagia Sofia, la malul marii, fiind construit in secolul al XV-lea, dupa ce Salonicul a cazut prada otomanilor. 

Turnul a cunoscut, de-a lungul istoriei, diferite intrebuintari: inchisoare, loc de executie, Centru de Aparare Antiaeriana din Salonic, laborator de meteorologie al Universitatii Aristotel, iar in prezent gazduieste un muzeu/expozitie permanenta ce prezinta parcursul istoric al Salonicului. 

Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie mai poate fi inclusa pe lista ta daca ai in plan sa vizitezi cele mai importante monumente religioase ale orasului.

Se afla la 1 kilometru de Hagia Sofia (aproximativ 15 minute de mers pe jos) si gazduieste moastele Sfantului Dimitrie, alaturi de diferite fresce, icoane vechi, panouri de mozaic si moaste ale altor sfinti precum Sfanta Mucenita Anisia din Tesalonic si Sfantul Grigorie Kallidis.

Arcul lui Galerius, Monumentul Rotonda, Muzeul de Arheologie din Salonic, Muzeul Culturii Bizantine mai pot fi vizitate usor pornind de la Hagia Sofia. 

In loc de concluzie

Perceputa drept un simbol al continuitatii acestui oras, Biserica Hagia Sofia ramane o capodopera arhitecturala bizantina si un punct de mare interes pentru acei turisti care doresc sa descopere patrimoniul cultural al Salonicului. 

Vrei sa vizitezi aceasta destinatie si imprejurimile sale in viitorul apropiat? Iti reamintim ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia, pe care le poti accesa rapid apasand butonul de mai jos.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?