Vizita la Manastirea Sf. Ioan Rusul din insula Evia

La 120 kilometri departare de capitala Atena, in partea central-nordica a insulei Evia, Manastirea Sfantul Ioan Rusul ramane unul dintre locurile sfinte de referinta ale Greciei, fiind vizitata anual de mii de pelerini din intreaga lume.  

Te invitam intr-o scurta calatorie virtuala pana in zona acestei manastiri, pentru a-i descoperi parcursul istoric si atractiile, iar la noi pe site te asteptam cu unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Unde se afla Manastirea Sf. Ioan Rusul din Evia si cum ajungi aici

Manastirea este localizata in partea central-nordica a insulei Evia, in localitatea Prokopi. Poate fi reperata pe Google Maps cu denumirea de “Saint John of Russia Holy Pilgrimage”. 

Pornind din zona centrala a capitalei Atena, pana la manastire vei avea de strabatut, pe cel mai scurt traseu, 122 kilometri, distanta care poate fi parcursa cu masina in aproximativ 2 ore si 15 minute, intrand pe Evia din Chalkida (capitala acestei insule). 

Poti ajunge in Evia si cu vaporul/feribotul. Printre cele mai apropiate porturi de nordul insulei se numara portul Glifa, portul Arkitsa, dar si portul Agios Konstantinos, toate avand curse regulate catre Evia. 

Din Atena exista si linii de autobuze care ajung in Evia. 

In sezonul cald, biserica manastirii poate fi vizitata in intervalul orar 07.00 – 21.00, iar in sezonul rece in intervalul orar 07.00 – 19.00. 

Muzeul deschis aici poate fi vizitat de miercuri pana sambata, in intervalul orar 09.00 – 17.00. 

HINT: Stiai ca insula Evia este a doua cea mai mare insula din Grecia dupa Creta? Suprafata sa totala are 3.660 de kilometri patrati, iar lungimea depaseste 175 kilometri. 

Parcurs istoric si ce poti vedea in prezent la Manastirea Sf. Ioan Rusul din Evia

Moastele Sfantului Ioan Rusul au fost depuse intr-o biserica din Anatolia, Capadocia, pana in jurul anului 1920, insa in urma schimbului de populatie greco-turc din 1924, acestea au fost aduse in insula Evia de catre crestinii refugiati din Prokopion – Urgup. 

Refugiatii au intemeiat aici localitatea Prokopi si au asezat initial Sfintele Moaste in Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena.

Intre anii 1930-1951, a fost cladita o noua biserica in cinstea Sfantului Ioan, iar dupa sfintirea lacasului, moastele au fost mutate aici.

Dintr-un simplu loc de rugaciune, biserica a fost extinsa si imbogatita cu cladiri adiacente si diverse facilitati pentru a primi numerosi pelerini din intreaga lume. 

Biserica inchinata Sfantului Ioan Rusul este cladita intr-un stil basilical roman, imbinat cu cel bizantin. Interiorul constructiei este lucrat in marmura, atat in cazul baldachinului care gazduieste Sfintele Moaste, cat si catapeteasma. Arcada ce face legatura cu altarul, naosul si pronaosul sunt sustinute de coloane placate cu marmura.  

In 2024, au fost celebrati 100 de ani de la aducerea moastelui Sfantului Ioan Rusul in insula Evia. 

Despre viata Sfantului Ioan Rusul 

Se crede ca Sfantul Ioan Rusul s-a nascut in Ucraina, in jurul anului 1690. A fost inrolat in tinerete in armata tarului Petru I, fiind capturat in timpul unei lupte impotriva otomanilor si ulterior vandut ca sclav. A vietuit drept sluga a unui turc din regiunea Prokopi, Asia Mica, si nu s-a lepadat de credinta in Hristos, spunandu-i stapanului: “Daca ma lasi liber in credinta mea, iti voi implini cu sarguinta poruncile, daca ma silesti sa-mi schimb credinta, mai degraba iti predau capul decat credinta. Crestin m-am nasut si crestin voi muri”. 

Cu timpul, ajunge sa fie indragit de catre stapan, care a cunoscut sursa binecuvantarii asternute peste casa sa, laudandu-si sluga. 

Sfantul Ioan Rusul pleaca la cele vesnice in anul 1730 si este inmormantat intr-un cimitir crestin. 3 ani mai tarziu, mormantul este deschis, iar trupul este gasit intact. Peste un secol, Sfintele Moaste au fost aruncate in foc in timpul unei infruntari dintre sultanul Mahmud al II-lea si Ibrahim al Egiptului, insa si de aceasta data, trupul ramane intreg si inmiresmat. 

Grecii din regiune sunt nevoiti sa plece in urma conflictului dintre Grecia si Turcia, luand cu ei si Sfintele Moaste, care ajung intr-un final pe insula Evia. 

Alte atractii apropiate de Manastirea Sfantul Ioan Rusul 

Daca ai decis sa faci o excursie pana la aceasta manastire, e bine sa ai in vedere ca la distante rezonabile mai poti vizita si alte atractii, in aceeasi zi: 

Edipsos este o statiune renumita pentru baile sale termale naturale. Se afla la 80 kilometri de Prokopi (circa o ora si 20 minute de mers cu masina) si gazduieste numeroase centre de hidroterapie publice si private, unde relaxarea este cuvant de ordine. 

Plaja Agia Anna, cea mai lunga plaja de pe insula Evia (cu o intindere de circa 9 kilometri) se afla la 27 kilometri de Prokopi. Aici vei intalni o atmosfera cat se poate de linistita, o plaja foarte generoasa, cu padure de pini pe fundal. 

Manastirea Sfantul Cuvios David este localizata la 49 kilometri departare de Prokopi (circa 1 ora de mers cu masina), la poalele muntilor Kalavaris, la o altitudine de 930 de metri. 

Cu un parcurs istoric indelungat, dar si o serie de alte lacasuri de rugaciune in imediata apropiere si o fantana cu apa sfintita, aceasta manastire completeaza tabloul locurilor sfinte din insula Evia. 

Chalkida este orasul-capitala al insulei Evia, fiind cunoscut in mod special pentru podul sau spectaculos, care traverseaza Stramtoarea Euripus.

Se afla la 45 kilometri distanta de Prokopi si este celebru pentru fenomenul mareelor din Euripus (schimbarea rapida a directiei apei, la fiecare 6 ore), dar si pentru o serie de alte atractii: Castelul Karababa, apeductul roman, vechiul pod.  

In loc de concluzie

Daca ai in plan sa vizitezi imprejurimile orasului Atena si chiar insula Evia, nu uita sa faci o vizita si in acest loc binecuvantat cu o incarcatura spirituala aparte. 

Iti reamintim ca la noi pe site sunt disponibile mai multe oferte bune pentru vacantele in Grecia.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?