Biserica Fecioarei Maria Acheiropoietos din Salonic

Una dintre cele mai vechi biserici din Salonic, Biserica Fecioarei Maria Acheiropoietos se remarca prin starea sa extrem de buna de conservare si prin originalitatea stilului arhitectural.

Este inclusa, incepand cu anul 1988, in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, alaturi de alte 14 monumente paleocrestine si bizantine din Salonic si poate fi vizitata usor, fiind localizata central, in apropierea mult mai cunoscutei Hagia Sofia.  

Te invitam sa descoperi in continuare cateva detalii importante despre Biserica Fecioarei Maria Acheiropoietos, iar la noi pe site te asteptam cu unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Unde se afla Biserica Fecioarei Maria Acheiropoietos si cum ajungi aici

Aceasta biserica este localizata la doar 350 de metri distanta de Hagia Sofia si la 800 metri (circa 10 minute de mers pe jos) pornind din Piata Aristotelous. 

De la Turnul Alb din Salonic si pana la Biserica Fecioarei Maria Acheiropoietos sunt 1,1 kilometri, iar de la Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, un alt simbol al orasului, ai de parcurs doar 450 metri pana aici. 

Este de preferat sa vizitezi aceasta parte a Salonicului fie pe jos, fie folosindu-te de transportul public local, caci mai ales pe timp de vara, zona se aglomereaza foarte tare, iar locurile de parcare devin insuficiente. 

In imediata apropiere a Bisericii Fecioarei Maria Acheiropoietos au statii autobuzele cu numerele 01N, 1N, 02K, 10, 11, 11B, 14, 17 si altele, iar programul actualizat al curselor poate fi verificat pe acest site

Biserica poate fi reperata pe Google Maps cu denumirea de “Holy Church of the Virgin Mary Acheiropoietos” si poate fi vizitata de luni pana vineri, in intervalele orare 09.00 – 12.00 si 18.00 – 20.00. 

Scurt istoric si ce poti vedea in prezent la Biserica Fecioarei Maria Acheiropoietos

Biserica Fecioarei Maria Acheiropoietos a fost ridicata in secolul al V-lea, pe ruinele unui complex de bai publice romane, din cadrul caruia inca se mai pastreaza anumite fragmente, la exterior si sub fundatia bisericii. 

Studiile de specialitate indica faptul ca biserica ar fi fost ridicata intre anii 450 – 470, aspect ce o plaseaza in topul celor mai vechi biserici supravietuitoare ale orasului. Structura initiala a cunoscut mai multe modificari in secolul al VII-lea si din nou, in secolele al XIV-lea si al XV-lea. Numele bisericii este atestat din 1320 si are legatura cu o icoana miraculoasa descoperita aici, despre care se credea ca nu ar fi fost realizata de o fiinta umana, ci de o creatura divina (“Acheiropoietos” – “nefacut de mana”). 

Inchinata Fecioarei Maria, aceasta biserica l-a onorat totodata si pe Sfantul Dimitrie, motiv pentru care, in perioada bizantina, aici era programata o oprire in timpul procesiunii care avea loc in ajunul zilei sarbatorii Sfantului.

Dupa cucerirea Salonicului in 1430, Biserica Fecioarei Maria Acheiropoietos a fost transformata in moschee de catre sultanul Murad al II-lea, primind numele de Eski Camii (“Vechea Moschee”). A fost redata cultului crestin ortodox in 1912, dupa eliberarea orasului. 

Vizitatorii pot admira in prezent capiteluri ionice deosebit de frumos lucrate (din secolul al V-lea), coloane din marmura verde, pavajul original si fragmente de mozaicuri decorative. Pe peretele de deasupra colonadei de sud pot fi observate cateva picturi din perioada bizantina a bisericii, reprezentandu-i pe cei 40 de mucenici din Sevastia (din care se pastreaza in prezent doar 18 figuri).  

Alte atractii apropiate de Biserica Fecioarei Maria Acheiropoietos

Alaturi de Biserica Fecioarei Maria Acheiropoietos, mai poti vizita si alte atractii incarcate de istorie, cu atat mai mult cu cat biserica se afla intr-o zona deosebit de bogata in obiective turistice. 

Biserica Hagia Sofia este localizata, asa cum spuneam si anterior, la doar 350 metri departare de Biserica Fecioarei Maria Acheiropoietos. A fost ridicata in secolul al VII-lea, dupa proiectul arhitectural al Bisericii Hagia Sofia din Constantinopol (actualul Istanbul), pe ramasitele unei alte biserici, avand un parcurs istoric interesant. A fost transfomata in catedrala in 1205, urmand ca in 1430 sa fie convertita in moschee si redata Bisericii Ortodoxe Grecesti in 1912. 

Hagia Sofia poate fi vizitata zilnic in intervalul orar 07.00 – 21.00. 

Biserica Sfantul Pantelimon se afla la o distanta similara pornind de la Biserica Fecioarei Maria Acheiropoietos. Nu are o istorie foarte bine structurata, insa picturile murale de la interior au fost datate de la finalul secolului al XIII-lea.

Tot aici mai pot fi observate si baza minaretului ridicat in perioada otomana, dar si o fantana realizata din marmura. 

Rotonda (sau Biserica Sfantul Gheorghe) si Arcul lui Galerius sunt situate, de asemenea, in imediata vecinatate. Ambele fac parte dintr-un proiect arhitectural grandios, realizat la finalul secolului al III-lea, inceputul secolului al IV-lea, in onoarea imparatului Galerius. Din cei opt stalpi originali ai Arcului lui Galerius se pastreaza in pozitie initiala doar trei, doi dintre acestia fiind decorati cu placi de marmura sculptate, infatisand scene din razboaiele lui Galerius impotriva persilor. 

Rotonda a fost menita sa serveasca drept mausoleu al imparatului, insa in secolul al IV-lea a fost transformata in biserica crestina. La interior se pastreaza o serie de mozaicuri si scene biblice de mare valoare. 

Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, cea mai cunoscuta biserica din oras, este localizata la 450 metri departare. Aici sunt gazduite moastele Sfantului Dimitrie, alaturi de alte sfinte moaste, panouri de mozaic, icoane foarte vechi si alte obiecte de cult. 

Poate fi vizitata zilnic,  in intervalul orar 06.00 – 22.00. 

In loc de concluzie

Biserica Fecioarei Maria Acheiropoietos este una dintre cele mai importante marturii ale istoriei complexe si ale moștenirii culturale in ceea ce priveste orasul Salonic. Fiind localizata central, este foarte usor de vizitat, avand totodata avantajul de a fi inconjurata de alte atractii deosebite. 

Planifici o escapada pe taram grecesc? Nu uita ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia, pe care le poti accesa simplu si rapid apasand butonul de mai jos.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?