Biserica Profetului Ilie din Salonic si ce trebuie sa stii despre acest monument bizantin din centrul orasului

O constructie impunatoare, localizata pe stradutele incarcate de istorie ale cartierului Ano Poli, Biserica Profetului Ilie din Salonic este unul dintre cele 15 monumente paleocrestine si bizantine din acest oras care au fost incluse in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO in 1988.

Biserica se distinge printr-o arhitectura unica si printr-un sistem de zidarie aparte, completate la interior de cateva picturi murale de-o valoare inestimabila. 

Te invitam intr-o scurta plimbare virtuala pana la Biserica Profetului Ilie din Salonic, iar la noi pe site te intampinam cu unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Unde se afla Biserica Profetului Ilie din Salonic si cum ajungi aici

Localizata la 2 kilometri departare de Turnul Alb si la 1,3 kilometri de faimoasa Piata Aristotelous, aceasta biserica poate fi reperata pe Google Maps cu denumirea de “Holy Church of Elijah the Prophet”. 

Biserica Profetului Ilie se afla in cartierul vechi Ano Poli, in aceeasi zona cu mult mai cunoscuta Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie (intre cele doua sunt 450 de metri – circa 6 minute de mers pe jos). 

Este recomandat sa vii in zona acestei biserici pe jos sau cu mijloacele de transport in comun (mai ales pe timp de vara, cand locurile de parcare devin insuficiente). In imediata apropiere a Bisericii Profetului Ilie au statii autobuzele cu numerele 15, 22, 23, 24, 32N, iar programul actualizat al curselor poate fi verificat pe acest site

Biserica Profetului Ilie din Salonic poate fi vizitata zilnic in intervalul 08.00 – 12:45. 

Scurt istoric si ce poti vedea in prezent la Biserica Profetului Ilie din Salonic

Ridicata in jurul anului 1360, pe locul unui sanctuar mai vechi, aceasta biserica se remarca printr-un stil arhitectural deosebit, potrivit pentru rolul de katholikon al unei manastiri. 

Hramul pe care-l poarta in prezent este atribuit recent, iar intrebuintarea originala a bisericii nu a fost pe deplin deslusita de catre istorici. Unii vechi carturari au asociat-o cu Manastirea Nea Moni, in timp ce alti istorici au identificat-o mai degraba cu Manastirea Akapniou, o ctitorie importanta din Salonic. 

Totodata, Biserica Profetului Ilie din Salonic este printre putinele biserici din Salonic construite dupa modelul celor de pe Muntele Athos, acest tip de biserica fiind inventat de Sfantul Atanasie Athonitul, intemeietorul Marii Lavre. 

In 1430, imediat dupa capturarea Salonicului de catre turci, biserica a fost transformata in moschee, primind numele de Saraylı Mosque. Cele mai multe dintre fresce au fost distruse in aceasta perioada, insa odata ce a fost redata cultului crestin ortodox, o serie de lucrari de restaurare au scos la iveala fresce si alte elemente decorative. 

In interiorul bisericii pot fi observate in prezent o serie de picturi murale ce redau scene din viata lui Iisus Hristos, precum si unele figuri individuale de sfinti, majoritatea fiind realizate in perioada 1360 – 1370. 

Alte biserici si obiective turistice in apropierea Bisericii Profetului Ilie 

Zona Ano Poli, care gazduieste Biserica Profetului Ilie, este plina de obiective turistice care merita explorate. Dupa ce vezi biserica, iti poti completa vizita in acest cartier istoric cu opriri la:

Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este poate cea mai cunoscuta din oras, intrucat gazduieste racla cu moastele Sfantului Dimitrie, alaturi de alte sfinte moaste, icoane foarte vechi, 6 panouri de mozaic si multe alte obiecte de cult. 

Se afla la doar 450 metri departare de Biserica Profetului Ilie si poate fi vizitata zilnic in intervalul orar 06.00 – 22.00. 

Biserica Sfanta Ecaterina este localizata la circa 500 metri distanta de Biserica Profetului Ilie, in acelasi cartier, fiind cladita intre secolele al XIII-lea si al XIV-lea. Este considerata a fi una dintre cele mai elegante constructii religioase ce pot fi admirate in Salonic, gratie pieselor de marmura incorporate in zidarie si a placilor emailate care dau acel aspect vizual de “broderie”. 

La interior pot fi observate fresce din secolul al XIV-lea, cea mai bine conservata imagine fiind scena “Vindecarii Orbului”.

Tot in apropiere vei putea vizita si Muzeul Ataturk (Casa Memoriala a lui Kemal Ataturk), Monumentul Rotonda si Arcul lui Galerius (decorat cu panouri sculptate in marmura), pentru ca mai apoi sa ajungi in zona Turnului Alb si a muzeelor din vecinatate. 

In loc de concluzie

Biserica Profetului Ilie din Salonic este doar una dintre multele ferestre deschise catre istoria incarcata a acestui oras si inca o dovada a bogatiei culturale si spirituale lasata mostenire de perioada bizantina.

Daca ai ajuns deja aici, asteptam cu interes sa ne impartasesti detalii despre experienta ta, iar daca ti-am starnit apetitul pentru excursiile pe taram grecesc, iti reamintim ca la noi pe site gasesti o serie de oferte bune pentru vacantele in Grecia.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?