Scurta oprire in Nikiti Old Town, unul dintre satele traditionale fascinante ale Sithoniei

Urmeaza sa pleci in Sithonia Grecia si vrei ca pe langa plaje, distractie si animatie sa te bucuri si de un loc cu o amprenta traditionala si peisaje wow? E posibil ca Nikiti Old Town, adica partea veche a popularei statiuni Nikiti, sa fie exact ce-ti trebuie. 

Nikiti Old Town gazduieste cateva taverne, o biserica veche (Agios Nikitas) ridicata in varful unui deal, case traditionale reconstruite, multe flori deosebite si alei inguste. Practic, vorbim despre acea atmosfera zen de care ai putea avea nevoie dupa o zi agitata la plaja, lucru pe care-l putem confirma din proprie experienta. 

HINT: La noi pe site te asteapta cateva zeci de oferte cazare Sithonia, cu hoteluri bune si foarte bune din care sa-l poti selecta pe cel potrivit cerintelor tale. Nu uita sa le descoperi 🙂

Unde este Nikiti Old Town si cum ajungi aici 

Pe Harti, vei gasi acest sat cu denumirea de Old Town of Nikiti (Παλαιός Οικισμός Νικήτης), iar daca se intampla sa fii cazat in statiunea Nikiti (adica in partea apropiata de plaja), din centru si pana in satul vechi nu ar trebui sa faci mai mult de 8-10 minute pe drum cu masina, caci vorbim despre o distanta de aproximativ 2 kilometri. 

Din statiunea Metamorfosi si pana in Nikiti Old Town sunt 7,4 kilometri, iar din Ormos Panagias si pana aici sunt 8,4 kilometri. 

Ceva mai indepartat este Neos Marmaras, localizat la 21,7 kilometri de Nikiti Old Town, iar Sarti se afla la 45,5 kilometri departare, ceea ce presupune un drum de circa 50 minute in conditii de trafic normale. 

Noi am fost cazati in Ormos Panagias si pana in centrul acestui sat am facut 12 minute. L-am vizitat la inceput de iunie, cand fluxul de turisti era unul scazut, fapt ce ne-a ajutat sa gasim si loc de parcare chiar in centru, in mica piateta cu terase. 

Cum arata Nikiti Old Town si ce poti face in acest sat 

Satul vechi Nikiti este potrivit celor care cauta un loc boem, cu o atmosfera romantica, linistita, celor care vor sa se bucure de peisaje frumoase, de mancare traditionala si de o plimbare relaxanta admirand casele vechi. Majoritatea casutelor din Nikiti Old Town au fost ridicate la mijlocul secolului al XIX-lea, fiind restaurate in perioada recenta. 

La intrarea in sat, pe drumul principal, ne-a intampinat o tufa de floare de hartie de toata frumusetea, pe care nu am stiut cum sa o mai fotografiem astfel incat sa-i surprindem splendoarea, mai ales ca nuantele florilor erau in doua variante. O lasam aici, pentru ca merita sa provoace incantare si cititorilor nostri 🙂 

Altfel, minunatia asta de floare ne-a facut sa cumparam si noi un mic copacel din targul de vineri desfasurat in Nikiti, targ despre care vom povesti intr-un articol viitor, caci si acolo sunt multe lucruri interesante de descoperit. 

Revenind la Old Town Nikiti, in micuta piateta centrala a satului te asteapta doua terase boeme (Barcarolla si Platanos) unde te poti relaxa la un cocktail sau savurand un preparat traditional. 

Trecand de piata si urcand dealul, vei putea vedea vechea scoala, care a fost recent renovata si care gazduieste in prezent Muzeul de Istorie si Folclor din Nikiti.

Mai sus, in varful dealului, te asteapta biserica Agios Nikitas (care dateaza din anul 1870). O poti vizita si poti sa te bucuri de o priveliste spectaculoasa catre mare, de aici. 

In principiu, plimbarea prin Old Town Nikiti ar trebui sa o termini in circa 45 min – 1 h, iar daca vrei sa te opresti pentru a lua masa in sat, iti lasam mai jos meniul din iunie 2023 al celor de la Platanos. 

Cand e mai bine sa vizitezi Nikiti Old Town 

Pentru ca este lipsit de animatie si destul de retras, Nikiti Old Town nu este nicidecum la fel de vizitat ca zona de plaja a statiunii Nikiti. Totusi, in plin sezon (in intervalul iulie-august), satul primeste cel mai mare numar de vizitatori. 

Din acest punct de vedere, e posibil sa intampini dificultati in a gasi un loc de parcare sau loc la restaurant. 

Daca esti conditionat sau alegi sa-ti faci vacanta in perioada mai sus mentionata, te sfatuim sa suni inainte la restaurant pentru a rezerva o masa, mai ales daca ai in plan sa vii aici alaturi de un grup mai mare. 

Noi suntem de parere ca unele dintre cele mai bune perioade pentru a face o vizita in general in Sithonia si implicit in Nikiti Old Town pot fi sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie si sfarsitul lunii septembrie, caci temperaturile mai placute si atmosfera mai degajata chiar reprezinta factori importanti atunci cand vrei sa te relaxezi si sa te bucuri de frumusetea locului 🙂 

In loc de concluzie, 

Nikiti Old Town este unul dintre satele traditionale de-o frumusete aparte ale Sithoniei, iar atata vreme cat vei fi cazat aproape de intrarea pe brat, merita sa dai o fuga si pana aici, fie si pentru 30 de minute, caci linistea si calmul vietii locale sunt molipsitoare. 

Nu uita ca la noi pe site te asteapta si unele dintre cele mai bune oferte vacante Sithonia, cu multiple variante de hoteluri si vile, din care sa poti selecta simplu si rapid ce este pe placul tau!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?