Nikiti, capitala administrativa a bratului Sithonia si aproape totul despre vacantele aici

Nikiti este una dintre cele mai cunoscute statiuni ale bratului Sithonia, Halkidiki, atragand anual zeci de mii de turisti si chiar localnici din Salonic dornici sa se bucure de plajele bune din aceasta zona, de imprejurimile superbe si chiar de diferitele evenimente organizate anual, alaturi de multitudinea de activitati centrate pe zona de plaja. 

Gasesti, in cele ce urmeaza, o descriere mai ampla a statiunii Nikiti Sithonia, iar tie nu-ti mai ramane decat sa decizi daca acest loc se potriveste cu profilul urmatoarei tale vacante 🙂 

Totodata, la noi pe site te asteapta si unele dintre cele mai bune oferte vacante Sithonia, cu o multime de variante de vile si hoteluri din care sa o poti selecta rapid pe cea care corespunde cerintelor tale.

Ce sa stii despre Nikiti 

Nikiti are rol de capitala administrativa a bratului Sithonia si este una dintre cele mai dezvoltate statiuni de aici. Se afla in partea de nord-vest a bratului, la o distanta de aproximativ 100 kilometri de Salonic si este impartita in doua zone: zona de coasta (unde gasesti plaja, majoritatea hotelurilor si a vilelor), cele mai multe dintre restaurante, magazine si servicii, si partea de sus, a vechiului sat Olt Town Nikiti, unde se afla casele traditionale. 

Nikiti are in jur de 3000 locuitori permanenti, insa pe timp de vara, situatia se schimba radical, statiunea fiind vizitata de un numar mult mai mare de turisti si inclusiv de localnici din zona orasului Salonic. Cei mai multi dintre greci vin aici in weekenduri, pentru a se relaxa la malul marii, insa exista si proprietari de case de vacanta, care aleg sa-si petreaca aici concediile. 

Nikiti a fost binecuvantat, in apropierea sa, cu plaje nisipoase, paduri generoase de pini si plantatii de maslini (in mod special in zona de nord). 

In Nikiti exista numeroase restaurante, variante multiple de cazare pentru toate buzunarele si pentru toate preferintele, supermarketuri, un targ saptamanal (care se desfasoara vinerea), farmacii, benzinarii, banci, biserica, scoala, o serie de obiective istorice – asadar, poate fi cadrul ideal pentru o vacanta in care sa ai la indemana tot ce tine de confort si de activitati turistice. 

In trecut, localnicii aveau ca prima sursa de venit agricultura si productia de miere, insa cu timpul, in special dupa anii 50 cand potentialul turistic al acestei zone a inceput sa fie exploatat, turismul a devenit principala sursa de venit. 

Printre cele mai cunoscute evenimente care se desfasoara anual in Nikiti se numara si maratonul de inot, in cadrul caruia participantii trebuie sa traverseze golful Toroneos (startul se da in Kallithea, Kassandra, iar linia de finish este in Nikiti). 

Motive pentru o vacanta in Nikiti

Daca simti ca ai nevoie sa consulti o lista de argumente pentru care ti-ai face vacanta in aceasta statiune a bratului Sithonia, mai jos am incercat sa scoatem in evidenta cateva dintre acestea: 

  • este o destinatie apropiata de casa, in care poti ajunge cu masina in 9-10 ore, daca pleci spre exemplu din Bucuresti
  • este localizat destul de aproape de intrarea pe bratul Sithonia 
  • este una dintre statiunile foarte bine dezvoltate, asadar, gasesti numeroase optiuni de cazare, pentru toate tipurile de buget, dar si o multime de alte servicii 
  • in aceasta zona gasesti plaje formate din nisip, multe dintre ele bine organizate, cu facilitati care sa-ti asigure tot confortul cat te bucuri de mare si de soare
  • exista si cateva variante de plaje cu aspect salbatic,  neamenajate si mai putin populare, ideale pentru cei care vor sa se relaxeze in locuri mai linistite, inconjurate de natura
  • sunt foarte multe optiuni de restaurante cu recenzii bune si foarte bune, peste si fructe de mare din belsug si alte preparate traditionale grecesti
  • poti ajunge relativ usor si in alte zone atractive ale bratului. Drumul principal care inconjoara Sithonia se afla in conditii bune si-ti permite sa ajungi rapid din Nikiti in oricare alt punct al bratului. 
  • foarte aproape de Nikiti gasesti si satele traditionale Nikiti Old Town si Agios Nikolaos 

Localizare Nikiti si cum poti ajunge in aceasta statiune 

Nikiti se afla in partea de nord-vest a bratului Sithonia, la 7,6 kilometri departare de statiunea Metamorfosi si la 11 kilometri distanta de satul litoral Elia. 

Din Salonic si pana in Nikiti sunt 100 kilometri, iar drumul cu masina intre cele doua se parcurge in aproximativ o ora si douazeci de minute, intr-o zi cu trafic normal. Se poate intampla insa ca in perioadele de varf (iulie-august) si in mod special in weekenduri, drumul Salonic – Sithonia sa fie ceva mai aglomerat. 

Din Sarti si pana in Nikiti sunt 44 de kilometri, iar din statiunea Toroni si pana aici vorbim despre o distanta de circa 40 kilometri. 

Catre Nikiti se poate merge si cu autobuzele locale KTEL. Acestea circula si pe ruta Salonic – Nikiti, dar si intre statiunile principale din Halkidiki. Gasesti programul actualizat al curselor pe acest site

O cursa Salonic – Nikiti costa, in prezent (iunie 2023) 10.60 euro/persoana, iar durata calatoriei este de 100 minute. 

Vremea Nikiti si cea mai buna perioada pentru o vacanta aici 

Nikiti isi bucura vizitatorii cu un climat mediteranean, cu veri calduroase si ierni blande. La fel ca in intreaga peninsula Halkidiki, si in Nikiti cele mai ridicate temperaturi se inregistreaza in intervalul iulie-august, atunci cand bratul Sithonia si implicit aceasta statiune primesc cel mai mare numar de turisti. 

Cea mai calda apa a marii o gasesti in Nikiti in luna august, cu valori medii de circa 25-26 grade, in timp ce temperaturile din atmosfera vor depasi 30 grade la umbra. 

Apa se mentine calda si in luna septembrie, cu o medie de aproximativ 24 de grade, iar acesta nu este singurul motiv pentru care sfarsitul acestei luni ar putea fi o perioada buna pentru o vacanta in Nikiti. 

In general, in extrasezon, preturile la cazare sunt mai prietenoase cu buzunarul, iar temperaturile sunt mai placute, ceea ce reprezinta un avantaj pentru cei care nu suporta bine caldura. 

Alte perioade bune pentru o vacanta in Nikiti mai sunt si sfarsitul lunii mai, dar si inceputul lunii iunie (noi am fost in iunie 2023 in Nikiti, iar apa marii avea 23 de grade). 

Cum este plaja Nikiti

Plaja din Nikiti este lunga, formata din nisip, nu foarte lata, insa bine amenajata. Gasesti aici o multime de segmente organizate cu sezlonguri si umbrele, iar preturile pot sa difere de la un loc la altul. 

In general, multi dintre administratori prefera sa impuna o anumita consumatie de la barul din spate, in locul inchirierii sezlongurilor. Daca vrei sa stai in primul rand, exista situatii in care consumatia impusa este ceva mai costisitoare. 

In zona din spatele plajei Nikiti exista o faleza, dar si multe restaurante si terase unde poti lua linistit masa de pranz sau cina. 

Gasesti multe unitati de cazare, in principal vile cu apartamente, dar si magazine, un loc de joaca pentru copii si centre pentru sporturi acvatice. 

Plaja din Nikiti se poate aglomera in varf de sezon (iulie-august), motiv pentru care iti recomandam sa vii la malul marii ceva mai devreme, pentru a prinde loc acolo unde-ti place 🙂 

Mai multe informatii si detalii despre plaja din Nikiti gasesti la noi pe blog, in articolul: Nikiti Beach si tot ce trebuie sa stii despre una dintre cele mai populare plaje ale bratului Sithonia

Despre cazare Nikiti. Ce fel de hoteluri si vile gasesti in statiune

Asa cum spuneam inca de la inceput, unitatile de cazare din Nikiti sunt pentru toate preferintele si pentru toate buzunarele. 

Sunt peste 100 de proprietati care ofera cazare in Nikiti, majoritatea cotate cu 3 stele. Gasesti totusi si cateva variante de 2 stele, low cost, dar si cateva zeci de variante cotate cu 4 stele si chiar cu 5 stele, cu servicii foarte bune. 

Majoritatea acestora sunt vile (cu apartamente, unele au si chicineta inclusa, acces in gradina, etc), insa exista si o serie de hoteluri pentru cei care prefera aceasta varianta de cazare. 

Sunt destul de putine unitatile de cazare care ofera mic dejun inclus sau alte mese incluse in pretul final al pachetului (exceptand hotelurile de top). Majoritatea sunt in regim self catering, ceea ce inseamna ca nu vei avea mese incluse, insa exista si cateva variante cu demipensiune.

In Nikiti gasesti un Lidl, dar si alte 3 supermarketuri mari de unde te poti aproviziona. Totodata, restaurantele si tavernele din Nikiti sunt cat se poate de apreciate, cele mai multe fiind localizate aproape de malul marii. 

Cateva propuneri de hoteluri in Nikiti

Hotel Serenity Suites

Ce poti sa faci in Nikiti 

In Nikiti nu ai prea mult timp sa te plictisesti, pentru ca statiunea este destul de bine dezvoltata la capitolul activitati si locuri frumoase de vazut in imediata apropiere. 

La ceas de seara, poti porni intr-o plimbare pe faleza din Nikiti, unde poti lua masa, poti cumpara suveniruri sau te poti opri cu micutii la locul de joaca. 

Cele mai multe dintre activitati sunt centrate pe zona de plaja (diferite sporturi acvatice, inclusiv centre de diving recent deschise, care te vor directiona catre plaja Castri, cu ruinele sale, plaja Kalogria si altele). 

Satul vechi Nikiti se afla la doar 1,9 kilometri departare de centrul statiunii, iar aici vei avea posibilitatea sa te plimbi pe stradutele inguste, sa admiri casele vechi traditionale (unele din secolul al 19-lea), vechea scoala care in prezent gazduieste Muzeul de Istorie si Folclor din Nikiti, biserica Agios Nikitas (care dateaza din anul 1870). 

Gasesti cateva terase in micuta piata centrala, care pot deveni aglomerate odata cu lasarea serii, in intervalul iulie-august. 

Mai multe informatii despre acest sat vechi si poze de la fata locului gasesti la noi pe blog, in articolul: Scurta oprire in Nikiti Old Town, unul dintre satele traditionale fascinante ale Sithoniei

Targul din Nikiti (piata saptamanala) se desfasoara in fiecare zi de vineri, incepand cu orele 08.30 si pana pe la 13.30-14.00.

Aici gasesti o multitudine de fructe si legume locale, plante in ghiveci (noi am plecat cu un copacel de floare de hartie), miere produsa in zona, masline, ulei de masline, suveniruri si chiar haine sau jucarii, toate la preturi rezonabile, de piata.

Satul traditional Agios Nikolaos este localizat la 8 kilometri departare de Nikiti si merita, de asemenea, vizitat intr-una dintre serile pe care le vei petrece aici. Este ceva mai animat comparativ cu Old Town Nikiti, are o piata centrala mai mare, cu multe terase si o atmosfera calduroasa, cu localnici care se strang sa socializeze dupa amiaza, case vechi, curti cu multe flori colorate si alte detalii de genul. 

Si in acest caz, ti-am pregatit un articol separat la noi pe blog: La plimbare prin Agios Nikolaos, satul pitoresc de langa Nikiti Sithonia

Unde mananci in Nikiti. Restaurante si taverne cu recomandari 

Si la acest capitol, putem spune ca Nikiti sta foarte bine. Sunt multe locuri bune in care poti lua masa, majoritatea cu fructe de mare si peste in meniu, insa nu lipsesc nici mancarurile traditionale grecesti, inclusiv aperitivele delicioase. 

E bine de stiut ca in general, preturile in 2023 la restaurantele din Sithonia sunt usor mai ridicate comparativ cu sezoanele trecute. 

Arsanas se numara printre restaurantele populare ale statiunii Nikiti, cu peste 2000 de recenzii pe Google si o nota de 4,3 (in iunie 2023). In meniul celor de la Arsanas gasesti aperitive, supe (de pui, de peste si de rosii), salate, paste, burgeri, peste si fructe de mare (calamari, caracatita, creveti, midii saganaki, dorada, sea bass, frigarui de peste si multe altele). 

Gyromania este un alt restaurant din zona plajei, unde, asa cum numele o spune deja, poti sa mananci diferite feluri de gyros, dar si burgeri, salate, sandwich-uri si diferite aperitive. 

AVRA Restaurant Beach Bar este unul dintre restaurantele pe care le-am incercat, relativ la intamplare, pentru ca aveam niste prieteni cazati acolo. Tot ce am mancat a fost foarte bun, de la salata greceasca si pana la peste, fructe de mare, pui cu orez sau pizza. 

Taverna Sonia (la 4 kilometri departare de Nikiti), Platanos (din Olt Town Nikiti), Almira, Paparuna, Taverna Antigoni, Olympus Grill Nikiti se mai numara printre locurile care au strans recenzii bune. 

Tavernele din portul Ormos Panagias mai pot fi o varianta buna de loc in care sa iei masa. Sunt localizate la circa 7 kilometri departare de Nikiti, iar aici te asteapta locuri precum Aristos Fish, Barbouni, Barsilico si altele. 

In loc de concluzie,

Nikiti poate fi una dintre statiunile Sithoniei potrivite pentru cei care vor sa-si faca vacantele intr-un loc cu mai multa organizare si diferite servicii la indemana. La fata locului gasesti o plaja buna, cu posibilitatea de a te deplasa usor si la alte plaje frumoase din zona, restaurante cu preparate delicioase si o multime de variante de cazare. 

Daca nu ai gasit inca hotelul potrivit, nu uita sa arunci o privire la noi pe site, unde te asteapta unele dintre cele mai bune oferte vacante Sithonia, inclusiv hoteluri din zona Nikiti.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?