Scurta vizita la Biserica Sfantul Pantelimon din Salonic

Una dintre numeroasele biserici bizantine pe care le poti descoperi in Salonic este Biserica Sfantul Pantelimon, inclusa in anul 1988 in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, alaturi de alte 14 monumente paleocrestine si bizantine din acest oras. 

Biserica este pozitionata central, foarte aproape de alte obiective deosebit de importante si chiar daca nu se numara printre cele mai cunoscute edificii religioase din oras, ascunde in spate o istorie extrem de incarcata si cateva fresce deosebit de frumoase. 

Mai jos gasesti cateva amanunte utile despre vizita la Biserica Sfantul Pantelimon din Salonic, iar la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Unde se afla Biserica Sfantul Pantelimon din Salonic si cum ajungi aici

Localizata in centrul Salonicului, la intersectia strazilor Arrianou si Leonida Iasonidou, aceasta biserica poate fi reperata pe Google Maps cu denumirile de “Holy Church of Saint Panteleimon” si “Naós Agíou Panteleímona”. 

Se afla in piata cu acelasi nume, la mica distanta de reperele istorice Arcul lui Galerius si Rotonda. 

Pornind de la Turnul Alb sau din faimoasa Piata Aristotelous, vei face pe jos in jur de 15 minute pana la aceasta biserica (distanta este de 1 kilometru), iar de la Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie si pana aici sunt doar 700 de metri.

Se recomanda sa vii in aceasta zona a orasului fie pe jos, fie folosind transportul public local. Mai ales pe timp de vara, stradutele din centru devin foarte aglomerate, iar locurile de parcare insuficiente. 

In apropierea Bisericii Sfantul Pantelimon din Salonic au statii autobuzele 01N, 1N, 02K, 10, 11, 11B, 14, 17 si altele, iar programul actualizat al curselor poate fi verificat pe acest site

Scurt istoric al Bisericii Sfantul Pantelimon si ce poti vedea in prezent

Parcursul istoric al bisericii nu a fost pe deplin structurat, din princina faptului ca exista mai multe teorii cu privire la inceputurile sale. 

Unele studii de specialitate au identificat biserica din prezent cu Manastirea Fecioarei Peribleptos, cunoscuta si cu denumirea de Manastirea Kyr Isaac (nume care ar fi provenit de la ctitorului acesteia, Iakovos, Mitropolit al Salonicului -la finalul secolului al XIII-lea, inceputul secolului al XIV-lea-). Aceleasi surse vorbesc despre pastrarea numelui in perioada ocupatiei otomane, cand biserica a fost transformata in moschee (Ishakiye Camii). 

Alti istorici sunt de parere ca aceasta constructie nu ar avea nicio legatura cu Manastirea Peribleptos si ca numele primit in perioada stapanirii otomane a fost preluat de la oficialul otoman Ishak Çelebi. 

E important de mentionat totusi ca arhitectura bisericii si picturile murale de la interior provin, se pare, de la finalul secolului al XIII-lea, fapt ce ofera mai multa plauzibilitate primei dintre teorii. 

Foarte putine dintre picturile murale au supravietuit trecerii timpului, insa in prezent mai pot fi admirate cateva reprezentari, precum cea a Fecioarei Maria cu pruncul in brate si alte chipuri de sfinti. 

La fata locului mai pot fi observate si baza minaretului ridicat in perioada otomana (demolat dupa eliberarea Salonicului, in 1912), dar si o fantana realizata din marmura. 

Alte atractii apropiate de Biserica Sfantul Pantelimon

Aceasta biserica are avantajul de a fi pozitionata intr-o zona extrem de bogata din punct de vedere istoric, motiv pentru care, in imediata vecinatate, vei putea vizita usor si alte obiective:  

Arcul lui Galerius se afla la doar 180 de metri distanta de Biserica Sfantul Pantelimon (la 2 minute de mers pe jos). A fost ridicat la finalul secolului al III-lea, pentru a onora victoriile imparatului Galerius impotriva persilor din Asia Mica si Siria. 

Doar trei dintre cei opt stalpi originali ai Arcului lui Galerius au supravietuit in fata trecerii timpului, iar cei doi stalpi care sustin pasajul central sunt decorati cu placi de marmura sculptata, cu scene din razboaiele lui Galerius impotriva persilor. 

Rotonda (sau Biserica Sfantul Gheorghe) este localizata la 150 metri departare de aceasta biserica. A fost cladita intre anii 300-306 d.Hr, ca parte dintr-un sistem arhitectural de dimensiuni generoase, alaturi de Arcul de Triumf al lui Galerius si de Palatul Roman.

In prezent, este cunoscuta si drept Biserica Sfantul Gheorghe din Salonic, iar la interior gazduieste o serie de mozaicuri care redau bogatia podoabei arhitecturale greco-romane. 

Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este cea mai cunoscuta biserica din Salonic si se afla la 700 metri distanta de Biserica Sfantul Pantelimon (circa 10 minute de mers pe jos). 

Aici se afla racla cu moastele Sfantului Dimitrie, alaturi de alte sfinte moaste, panouri de mozaic, icoane foarte vechi si alte obiecte de cult. 

Biserica poate fi vizitata zilnic in intervalul orar 06.00 – 22.00.

In loc de concluzie

O fereastra deschisa catre trecutul bizantin al Salonicului, Biserica Sfantul Pantelimon merita atentia ta cata vreme alegi sa te plimbi prin aceasta parte a orasului, avand totodata avantajul de a fi localizata la mici distante fata de alte atractii majore. 

Ti-am starnit apetitul pentru excursiile pe taram grecesc? Iti reamintim ca la noi pe site gasesti unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia, pe care le poti accesa simplu si rapid apasand butonul de mai jos. 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?