13 biserici si manastiri de vazut in timpul unei vizite in Salonic

Salonic, al doilea cel mai mare oras al Greciei, este nu numai un important centru cultural si economic, ci si un loc deosebit de incarcat de istorie spirituala. Acest oras se remarca printr-o abundenta a monumentelor religioase din cele mai vechi timpuri, adapostind o serie de biserici si manastiri foarte bine conservate, care au contribuit de-a lungul vremurilor la definirea identitatii.

Foarte multe dintre bisericile si manastirile din Salonic sunt incluse, incepand cu anul 1988, in Patrimoniul Mondial UNESCO, iar fiecare dintre aceste atractii religioase spune o poveste unica. Arhitectura bizantina, fresce foarte bine conservate, mozaicuri elaborate, relicve sfinte, icoane foarte vechi  – toate acestea pot fi observate in timpul unui tur al bisericilor si manstirilor din Salonic. 

Te invitam sa descoperi o serie de lacasuri de cult deosebit de importante pe care le poti vedea in timpul unei vizite in Salonic si te intampinam la noi pe site cu unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie – cea mai cunoscuta biserica din Salonic

Un simbol al orasului si locul in care se afla moastele Sfantului Dimitrie, aceasta biserica este poate cea mai intens vizitata atractie religioasa din Salonic. La interior gazduieste si alte sfinte moaste, alaturi de panouri de mozaic, fresce, icoane extrem de vechi si alte obiecte de cult. 

Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este localizata central, in vecinatatea Forumului Roman din Salonic, si poate fi vizitata zilnic in intervalul orar 06.00 – 22.00.

Biserica Hagia Sofia, ridicata in secolul al VII-lea 

Construita dupa proiectul arhitectural al Bisericii Hagia Sofia din Constantinopol (actualul Istanbul), pe ramasitele unei alte biserici, Biserica Hagia Sofia din Salonic a avut un parcurs istoric deosebit de incarcat. A fost transformata in catedrala, mai apoi in moschee si redata Bisericii Ortodoxe Grecesti dupa eliberarea Salonicului de sub ocupatia otomana in 1912. 

Gazduieste la interior moastele Sfantului Ierarh Vasile al Tesalonicului, alaturi de cateva mozaicuri din secolul al IX-lea (Inaltarea lui Hristos, pe interiorul cupolei centrale). 

Biserica Fecioarei Maria Acheiropoietos din Salonic, extrem de bine conservata

O constructie ce dateaza din secolul al V-lea, Biserica Fecioarei Maria Acheiropoietos a fost cladita pe ruinele unor bai publice romane, oferind in prezent vizitatorilor posibilitatea de a admira o serie de mozaicuri decorative, coloane din marmura si alte elemente artistice deosebit de vechi.

Numele bisericii este atestat din secolul al XIV-lea si are ca sursa de inspiratie o icoana miraculoasa descoperita aici, despre care se credea ca nu ar fi fost realizata de o fiinta umana, ci de o creatura divina.

Biserica Sfantul Nicolae Orfanul, o oaza de liniste in peisajul urban 

Localizata in cartierul vechi Ano Poli, aceasta biserica dateaza de la inceputul secolului al XIV-lea si detine, la interior, unele dintre cele mai bine conservate fresce din Salonic. 

Structura Bisericii Sfantul Nicoale Orfanul este cat se poate de simpla, neprevestind ceea ce urmeaza sa vezi la interior, iar curtea lacasului este foarte frumos amenajata, fiind adesea asociata cu un mic colt de rai si de liniste in mijlocul agitatiei orasului. 

Biserica Hosios David, cu unul dintre cele mai frumoase si valoroase mozaicuri din Grecia 

Acesta este un alt exemplu de mica bisericuta modesta, care ascunde la interior o adevarata comoara: unul dintre cele mai frumoase mozaicuri din lume, o interpretare a viziunii lui Iezechiel, care il infatiseaza pe Iisus Hristos inconjurat de cele patru simboluri biblice ale apostolilor: leul, ingerul, taurul si vulturul. 

Biserica Hosios David a fost ridicata in secolul al V-lea cu rol de katholikon al Manastirii Latomos, iar vizitatorii pot observa aici si o serie de picturi murale din secolul al XII-lea. 

Biserica Sfanta Ecaterina – arhitectura unica si fresce bizantine impresionante 

O alta bijuterie arhitecturala din cartierul Ano Poli, Biserica Sfanta Ecaterina a fost cladita intre secolele al XIII-lea si al XIV-lea. Este considerata a fi una dintre cele mai elegante constructii religioase din Salonic, gratie aspectului exterior: piesele de marmura incorporate in zidarie si placile emailate dau acea impresie de broderie, de maiestrie a artei bizantine tarzii.

La interior pot fi observate mai multe fresce din secolul al XIV-lea, descoperite abia intre anii 1947 – 1951, pe parcursul lucrarilor de restaurare.

Biserica Profetului Ilie din Salonic, construita dupa modelul bisericilor de pe Muntele Athos 

Ramanem in aceeasi zona si facem o scurta oprire si la Biserica Profetului Ilie, ridicata in jurul anului 1360, pe locul unui sanctuar mai vechi. Se numara printre putinele biserici din Salonic construite dupa modelul celor de pe Muntele Athos, acest tip de biserica fiind inventat de Sfantul Atanasie Athonitul, intemeietorul Marii Lavre. 

Biserica a fost transformata in moschee in 1430, primind numele de Saraylı Mosque, iar dupa ce a fost redata cultului crestin ortodox, au fost scoase la iveala si o serie de fresce realizate in perioada 1360 – 1370. 

Rotonda sau Biserica Sfantul Gheorghe din Salonic, cea mai veche biserica din oras 

Proiectata pe post de mausoleu, ca parte dintr-un sistem arhitectural de dimensiuni generoase, alaturi de Arcul de Triumf al lui Galerius si de Palatul Roman, Rotonda a fost ridicata intre anii 300-306 d.Hr.

La sfarsitul secolului al IV-lea a fost transformata in biserica crestina de catre Teodosie I si decorata cu fresce si mozaicuri superbe. Ulterior, a fost convertita in moschee, iar dupa ce Salonicul a fost eliberat in anul 1912, a primit numele de Biserica Sfantul Gheorghe. Rotonda este considerata cea mai veche biserica din Salonic. 

Biserica Sfantul Pantelimon, localizata langa Rotonda 

La doar cateva minute de mers pe jos pornind de la Rotonda se afla si Biserica Sfantul Pantelimon, cu un parcurs istoric nu foarte bine structurat. Unii istorici asociaza aceasta bisericuta cu Manastirea Fecioarei Peribleptos, in timp ce altii sunt de parere ca Biserica Sfantul Pantelimon isi are originile in alta perioada.

Cert este ca la interior exista picturi murale de la finalul secolului al XIII-lea, iar arhitectura bizantina a bisericii, integrata in peisajul urban actual, impresioneaza fara doar si poate. 

Manastirea Vlatadon, cu priveliste unica asupra orasului 

Localizata in partea de nord a cartierului Ano Poli, intr-o zona mai inalta, Manastirea Vlatadon ofera vizitatorilor sai o priveliste superba catre oras, alaturi de posibilitatea de a explora istoria sa veche de sute de ani. 

In interiorul manastirii se pastreaza o serie de carti si documente, icoane bizantine, sigilii de aur imperiale si alte relicve religioase, in timp ce curtea frumos amenajata gazduieste o mica gradina zoologica, arbori inalti si liniste in adevaratul sens al cuvantului. 

Panagia Chalkeon, cunoscuta si cu denumirea de “Biserica Rosie” din Salonic 

O alta biserica usor de vizitat in zona centrala a orasului este si Panagia Chalkeon, ridicata in anul 1028, de catre guvernatorul bizantin Christophoros. 

Constructia a fost realizata din caramida rosie, aspect ce i-a oferit ulterior si cea de-a doua denumire – “Biserica Rosie”. 

La interior pot fi observate fresce realizate intre anii 1030 – 1040, redand scene din viata lui Iisus Hristos, dar si o serie de fresce din secolul al XIV-lea (pe peretele vestic al bisericii). 

Biserica Sfintilor Apostoli din Salonic, cu mozaicuri bizantine de-o valoare inestimabila 

In apropierea zidurilor de vest ale orasului vechi, Biserica Sfintilor Apostoli ar fi fost construita cu rol de katholikon al unei manastiri inchinate Fecioarei Maria, intre anii 1310 – 1314. Inauntru pot fi admirate mozaicuri superbe, realizate inainte ca Salonicul sa intre sub dominatie otomana, alaturi de o serie de picturi murale care redau Nasterea si Botezul Domnului.

Si in acest caz, biserica a fost transformata in moschee in perioada ocupatiei otomane, urmand sa fie inapoiata crestinilor in anul 1912. 

Manastirea Suroti de langa Salonic, locul in care se odihneste Cuviosul Paisie Aghioritul

La doar 25 kilometri departare de Salonic poti face o scurta oprire la unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj din apropierea celui de-al doilea oras ca marime al Greciei. Este vorba despre Manastirea Sfantul Ioan Teologul, cunoscuta si cu denumirea de Manastirea Suroti, unde este inmormantat unul dintre cei mai iubiti parinti care au trait pe Muntele Athos –  Cuviosul Paisie Aghioritul. 

Aici sunt gazduite si sfintele moaste ale Cuviosului Arsenie Capadocianul.

In loc de concluzie

Fie ca vorbim despre cunoscuta Biserica a Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, fie despre micile biserici bizantine ascunse in inima centrului vechi sau despre manastirile din imediata apropiere a orasului, Salonicul ofera vizitatorilor sai oportunitatea de a descoperi o serie de locuri deosebit de incarcate cu spiritualitate, arta si istorie. 

La noi pe site gasesti oferte vacante Grecia in destinatii apropiate de Salonic, pe care te invitam sa le descoperi apasand butonul de mai jos.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?