Despre Manastirea Suroti, locul in care este inmormantat Cuviosul Paisie Aghioritul

La doar 40 de minute de condus plecand din Salonic poti vizita Manastirea Sfantul Ioan Teologul, cunoscuta si sub denumirea de Manastirea Suroti, nume preluat de la satul care o gazduieste. 

Manastirea Suroti este o manastire ortodoxa, cu obste de maici, fiind inchinata Sfintilor Ioan Teologul si Arsenie Capadocianul si poate fi vazuta usor daca ai ales sa-ti faci vacanta pe unul dintre cele trei brate ale peninsulei Halkidiki

Te invitam sa descoperi in cele ce urmeaza mai multe amanunte despre Manastirea Sfantul Ioan Teologul din Suroti, iar la noi pe site unele dintre cele mai bune oferte de vacanta Halkidiki Grecia.

Localizare Manastirea Suroti si cum ajungi aici

Manastirea se afla la doar 25 kilometri sud-est departare de centrul orasului Salonic, ceea ce inseamna ca intr-o zi cu trafic normal, poti face pana aici cam 35-40 de minute cu masina pornind din al doilea oras ca marime al Greciei. 

Iti va fi la indemana mai ales daca urmeaza sa-ti petrece vacanta pe bratul Kassandra (asadar, primul din peninsula Halkidiki), insa poti ajunge aici destul de usor si daca ti-ai rezervat hotelul in Sithonia sau Athos. 

Daca ai ales sa vii in aceasta parte a Greciei cu masina pentru prima data, s-ar putea sa-ti fie utile informatiile din acest articol: Traseu auto Bucuresti Halkidiki. Care este cel mai bun drum pana in peninsula greceasca

Manastirea poate fi reperata pe Google Maps cu denumirea de “Holy Monastery of Saint John the Theologian at Souroti”, iar la fata locului te asteapta o parcare generoasa. 

Distante catre Manastirea Suroti din statiuni cunoscute ale peninsulei Halkidiki:

  • distanta Nea Moudania – Manastirea Suroti: 41 kilometri
  • distanta Nikiti – Manastirea Suroti: 79 kilometri
  • distanta Neos Marmaras – Manastirea Suroti: 108 kilometri
  • distanta Uranopoli – Manastirea Suroti: 107 kilometri

Ce sa stii despre Manastirea Suroti si scurt parcurs istoric

Manastirea a fost fondata in anul 1967, iar inceputurile sale sunt legate de Cuviosul Paisie Aghioritul, unul dintre cei mai iubiti parinti care au trait pe Muntele Athos. 

Cuviosul s-a imbolnavit in anul 1966 si a fost tratat la Spitalul Papanicolau din Salonic, iar din recunostinta pentru viitoarele maici care l-au ajutat la spital, a intemeiat Sihastria Sfantului Ioan Teologul de la Suroti. De doua ori pe an, isi facuse obiceiul de a iesi din Sfantul Munte pentru a vizita manastirea, daruind de asemenea asezamantului si moastele Cuviosului Arsenie Capadocianul.

In 1993, Cuviosul Paisie Aghioritul a ramas aici pentru a fi ingrijit de catre maici, urmand ca in 1994 sa treaca la cele vesnice. A fost inmormantat langa biserica manastirii. 

Intre 60-80 de maici traiesc in prezent la Manastirea Suroti, iar in fiecare an, pe 11 si 12 iulie, sunt organizate aici slujbe pentru pomenirea Cuviosului Paisie Aghioritul, in cadrul carora participa mii de credinciosi din intreaga Grecie si din alte colturi ale lumii.  

Program de vizita si reguli de conduita la Manastirea Suroti

Daca ai decis sa te opresti la aceasta manastire, e bine sa fii la curent si cu programul de vizitare, pe care-l regasesti mai jos:

In zilele de marti si joi

  • sezonul rece: 10.00 – 13.00 si 16.00 – 18.00
  • sezonul cald: 10.00 – 13.00 si 17.00 – 19.00 

In zilele de sambata

  • sezonul rece: 10.00 – 15.00
  • sezonul cald: 10.00 – 15.00

In zilele de duminica

  • sezonul rece: 11.00 – 13.00 si 16.00 – 18.00
  • sezonul cald: 11.00 – 13.00 si 17.00 – 19.00  

Manastirea nu poate fi vizitata in prima si ultima saptamana din Postul Mare. 

Vizitatorii sunt rugati sa poarte imbracaminte decenta pe parcursul vizitei. Doamnele trebuie sa evite pantalonii , fustele scurte si bluzele decoltate (se recomanda sa poarte fusta lunga), in timp ce domnii trebuie sa poarte pantaloni lungi. Totodata, e bine de stiut ca nu se gasesc esarfe sau alte obiecte vestimentare la fata locului. 

Se comercializeaza in schimb carti religioase (inclusiv in limba romana), icoane si alte obiecte de cult, la preturi pentru toate buzunarele, dupa cum au relatat unii dintre romanii care au vizitat recent manastirea. 

In loc de concluzie

Manastirea Sfantul Ioan Teologul din Suroti este una dintre cele mai populare manastiri din aceasta zona a Greciei si poate fi vazuta usor atata vreme cat ti-ai propus sa-ti faci vacanta in peninsula Halkidiki. 

In cazul in care ai ajuns deja aici, asteptam cu interes impresiile tale, iar daca esti tentat sa-ti organizezi concediul in apropiere, te asteptam pe site cu oferte bune pentru vacantele in Halkidiki.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?