Castelul Reginei Maria, Balchik. Detalii despre vizita la una dintre cele mai indragite atractii din Bulgaria

castelul reginei maria balchik

Castelul Reginei Maria din Balchik este cunoscut drept adevaratul loc de suflet al Reginei, pe care l-a descoperit la inceputul anilor 1920 si pe care l-a transformat, dupa propriul gust, intr-o adevarata oaza de liniste si in resedinta de vara a familiei regale. 

Castelul din Balchik a fost resedinta Reginei Maria in vremea in care Cadrilaterul era inscris pe harta Romaniei si a fost realizat aproape integral la indicatiile Reginei Maria, intr-un stil bulgaresc traditional combinat cu stilurile otoman si romanesc, fiind chiar descris in jurnalele acesteia drept o “casa smerită” mai degraba decat un castel in adevaratul sens al cuvantului. 

Desigur, putem spune ca descrierea atribuita era usor modesta, caci desi nu debordeaza in lux si arhitectura complicata, vei vedea ca locul este cu adevarat spectaculos. 

Constructia este asezata pe un domeniu din Balchik cu iesire directa la malul Marii Negre si este acompaniata de mai multe cladiri, o gradina botanica fermecatoare, un paraclis ortodox si alte mici obiective incantatoare, care trebuie bifate in cadrul unei vizite aici. In prezent, intreaga asezare este cunoscuta si sub denumirea de Complexul arhitectural şi parcul Castelului din Balcic. 

castel regina maria balchik

Cum ajungi la Castelul Reginei Maria si unde parchezi

Castelul Reginei Maria este asezat in statiunea Balchik, la malul Marii Negre si este principalul obiectiv turistic al locului, asadar nu va fi greu de gasit. 

Daca vii din Bucuresti, poti urma unul dintre urmatoarele trasee, primul dintre acestea fiind si cel recomandat de majoritatea turistilor:

 • Bucuresti – Cernavoda – Negru Voda – Iovkovo – Gheneral Tosevo – Dropla – Balchik (306 km) 
 • Bucuresti – Calarasi – Silistra – Dobrici – Balchik (251 km)

Daca vii dinspre Constanta sau Mangalia, vei parcurge cel mai probabil drumul pe traseul de mai jos:

 • Constanta – Mangalia – Vama Veche – Sabla – Cavarna – Balchik (116 km) 

In cazul in care vei fi cazat in Balchik, mai mult ca sigur vei avea parcare la dispozitie din partea hotelului, insa in cazul in care nu alegi sa petreci una sau mai multe nopti in Balchik si esti doar in trecere, exista parcari private in centrul statiunii și una dintre acestea chiar in imediata vecinatate a Castelului Reginei Maria. Aici, parcarea costa 2 leva/ora, insa daca vei vizita zona in mijlocul sezonului estival, este posibil sa te invarti putin pentru un loc de parcare. 

Pret intrare la Castelul Reginei Maria si program de vizitare

Pretul unui bilet pentru vizita la Castelul Reginei Maria este de 7 leva/adult, iar copiii cu varsta intre 7 si 18 ani platesc 2 leva, in timp ce copiii mai mici de 7 ani au intrarea gratuita. 

In cazul in care te afli alaturi de familie, trebuie sa stii ca exista si pachete de acest tip (parinti + copii), la pretul de 12 leva/familie. Biletul pentru Gradina Botanica se plateste separat si costa 7 leva/adult. 

gradina botanica balchik

Castelul Reginei Maria are urmatorul program de vizitare:

 • Pe perioada verii, intre orele 8.00 – 20.00
 • In sezonul rece, intre orele 8.30 – 17.00 

Intreg complexul este deschis tot anul, la sfarsit de saptamana si chiar si in zilele de sarbatoare nationala. 

Care sunt principalele atractii de vazut la Castelul Reginei Maria

Complexul arhitectural şi parcul Castelului din Balcic este alcatuit din mai multe obiective pe care le vei putea observa in timpul unei vizite aici. Sub indicatiile Reginei, au fost cladite aici 6 vile separate de castel, din dorinta acesteia de a avea cate o casa pentru fiecare dintre copiii sai. Tot aici exista si un paraclis ortodox, locul in care inima Reginei Maria a fost depusa pana in anul 1940, cand a fost mutata la Bran si ulterior la Pelisor. 

In linii generale, cele mai importante de vizitat sunt Castelul Reginei Maria si Gradina Botanica, pentru care vei plati si bilet, insa cata vreme vei fi acolo, poti admira si urmatoarele atractii:

 • Vila Gutman
 • Vila Zalez
 • Vila Izbanda
 • Vila Suite
 • Vila Moara
 • Vila Printului Nikolai
 • Templul apei
 • Fantana de argint
 • Izvorul sfant
 • Gradina “Curtea englezeasca”
 • Gradina “Labirint”
 • Aleea vinului
 • Aleea secolelor
 • Casa Suitei
 • Capela Stella Maris (paraclis ortodox)
castel regina maria balchik

Gradina Botanica de la Castelul Reginei Maria din Balchik

Gradina Botanica a Castelului Reginei Maria masoara 65 000 de metri patrati si gazduieste aproximativ 2000 de specii de plante. Dintre toate acestea, vor trece neobservati cactusii de o dimensiune impresionanta, care te vor duce cu gandul catre taramuri care nu apartin de Europa si multitudinea acestora, cactusul nefiind totusi o planta tipica acestor meleaguri. 

Gradina cu cactusi masoara 1000 de metri patrati si este a doua ca marime din Europa, dupa cea din Monaco. 

In ceea ce priveste timpul alocat pentru vizitarea Gradinii Botanice, ar trebui sa-ti iei in calcul cel putin 1-2 ore. Totodata, este bine ca turistii care viziteaza acest loc sa poarte incaltaminte potrivita si comoda (fara tocuri), pentru a se bucura din plin de frumusetile din gradina. 

gradina botanica balchik

Scurt istoric al Castelului Reginei Maria din Balchik

Constructia complexului a fost demarata incepand cu anul 1925, cand Castelul Reginei Maria (denumit si Vila “Cuibul linistit”), proiectata de arhitectul E. Guneș, a inceput sa se inalte. Treptat, intreg complexul a prins viata, devenind resedinta de vara a familiei regale. 

In 1950, la 12 ani dupa moartea Reginei Maria (1938) Partidul Comunist Bulgar a renovat castelul si l-a alocat drept loc de concediu  membrilor de partid. 

Domeniul cunoaste in 1960 o noua transformare si preia rolul de muzeu, iar in prezent gazduieste o adevarata multime de atractii, devenind principalul obiectiv turistic din Balchik. 

castelul reginei maria balchik

In concluzie, Castelul Reginei Maria din Balchik este principalul obiectiv turistic al statiunii si uneori, chiar motivul pentru care multi dintre turisti ajung sa viziteze statiunea. Locul este unul plin de istorie, prin urmare, daca te numeri printre pasionatii acestei stiinte, vei avea numeroase subiecte de aprofundat aici. 

In cazul in care doresti sa petreci mai mult timp in statiunea Balchik, te poti bucura de o multime de alte atractii incepand cu muzeele din statiune, faleza superba din Balchik sau chiar cateva zile de relaxare la plaja. 

Alte articole despre Balchik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Selectati optiunea antispam

>
Rezerva mai usor
Autentifica-te in aplicatia Travel Planner pentru a rezerva mai repede si pentru a primi pentru cele mai bune oferte.
Login cu Facebook Login cu Google
sau
Continuand, inseamna ca este de acord cu Termenii si Conditiile