Castelul Reginei Maria, Balcic. Detalii despre vizita la una dintre cele mai indragite atractii din Bulgaria

castelul reginei maria balchik

Castelul Reginei Maria din Balcic este cunoscut drept adevaratul loc de suflet al Reginei, pe care l-a descoperit la inceputul anilor 1920 si pe care l-a transformat, dupa propriul gust, intr-o adevarata oaza de liniste si in resedinta de vara a familiei regale. 

Ai in plan sa te cazezi cat mai aproape de Castelul Reginei Maria? Iti recomandam sa verifici si propunerile de pe site-ul nostru, caci vei gasi unele dintre cele mai bune oferte cazare Balcic!

Castelul Balcic a fost resedinta Reginei Maria in vremea in care Cadrilaterul era inscris pe harta Romaniei si a fost realizat aproape integral la indicatiile Reginei Maria, intr-un stil bulgaresc traditional combinat cu stilurile otoman si romanesc, fiind chiar descris in jurnalele acesteia drept o “casa smerită” mai degraba decat un castel in adevaratul sens al cuvantului. 

Desigur, putem spune ca descrierea atribuita era usor modesta, caci desi nu debordeaza in lux si arhitectura complicata, vei vedea ca locul este cu adevarat spectaculos. 

Castelul Reginei Maria este asezata pe un domeniu din Balcic cu iesire directa la malul Marii Negre si este acompaniata de mai multe cladiri, o gradina botanica fermecatoare, un paraclis ortodox si alte mici obiective incantatoare, care trebuie bifate in cadrul unei vizite aici. In prezent, intreaga asezare este cunoscuta si sub denumirea de Complexul arhitectural şi parcul Castelului Balcic. 

castel regina maria balchik

Cum ajungi la Castelul Reginei Maria si unde parchezi

Castelul Reginei Maria este asezat in statiunea Balcic, la malul Marii Negre si este principalul obiectiv turistic al locului, asadar nu va fi greu de gasit. 

Daca vii din Bucuresti, poti urma unul dintre urmatoarele trasee, primul dintre acestea fiind si cel recomandat de majoritatea turistilor:

  • Bucuresti – Cernavoda – Negru Voda – Iovkovo – Gheneral Tosevo – Dropla – Balcic (306 km) 
  • Bucuresti – Calarasi – Silistra – Dobrici – Balcic (251 km)

Daca vii dinspre Constanta sau Mangalia, vei parcurge cel mai probabil drumul pe traseul de mai jos:

  • Constanta – Mangalia – Vama Veche – Sabla – Cavarna – Balcic (116 km) 

In cazul in care vei fi cazat in Balcic, mai mult ca sigur vei avea parcare la dispozitie din partea hotelului, insa in cazul in care nu alegi sa petreci una sau mai multe nopti in Balcic si esti doar in trecere, exista parcari private in centrul statiunii și una dintre acestea chiar in imediata vecinatate a Castelului Reginei Maria. Aici, parcarea costa 2 leva/ora, insa daca vei vizita zona in mijlocul sezonului estival, este posibil sa te invarti putin pentru un loc de parcare. 

Castelul din Balcic bilete si program de vizitare

Pretul unui bilet pentru vizita la Castelul Reginei Maria Balcic este de 15 leva/adult, iar copiii cu varsta intre 7 si 18 ani platesc 3 leva, in timp ce copiii mai mici de 7 ani au intrarea gratuita. 

In cazul in care te afli alaturi de familie, trebuie sa stii ca exista si pachete de acest tip (parinti + copii), la pretul de 22 leva/familie. Biletul pentru Gradina Botanica se plateste separat si costa 7 leva/adult. 

Unii dintre turistii care au fost aici in iunie 2023 spun ca biletele nu pot fi achitate decat cash. Cel mai bine este sa ai la tine leva, pentru ca daca vrei sa platesti in lei, totalul se va calcula la un curs deloc favorabil.

gradina botanica balchik

Program Castel Balcic:

  • Pe perioada verii, intre orele 8.00 – 20.00
  • In sezonul rece, intre orele 9.00 – 17.00 

Intreg complexul este deschis tot anul, la sfarsit de saptamana si chiar si in zilele de sarbatoare nationala. 

Care sunt principalele atractii de vazut la Castelul Reginei Maria

Complexul arhitectural şi parcul Castelulu Balcic este alcatuit din mai multe obiective pe care le vei putea observa in timpul unei vizite aici. Sub indicatiile Reginei, au fost cladite aici 6 vile separate de castel, din dorinta acesteia de a avea cate o casa pentru fiecare dintre copiii sai. Tot aici exista si un paraclis ortodox, locul in care inima Reginei Maria a fost depusa pana in anul 1940, cand a fost mutata la Bran si ulterior la Pelisor. 

In linii generale, cele mai importante de vizitat sunt Castelul Reginei Maria si Gradina Botanica, pentru care vei plati si bilet, insa cata vreme vei fi acolo, poti admira si urmatoarele atractii:

  • Vila Gutman
  • Vila Zalez
  • Vila Izbanda
  • Vila Suite
  • Vila Moara
  • Vila Printului Nikolai
  • Templul apei
  • Fantana de argint
  • Izvorul sfant
  • Gradina “Curtea englezeasca”
  • Gradina “Labirint”
  • Aleea vinului
  • Aleea secolelor
  • Casa Suitei
  • Capela Stella Maris (paraclis ortodox)
castel regina maria balchik

Gradina Botanica Balcic si speciile de plante de aici

Gradina Botanica Balcic, aflata pe domeniul Castelului Reginei Maria, masoara 65 000 de metri patrati si gazduieste aproximativ 2000 de specii de plante. Dintre toate acestea, vor trece neobservati cactusii de o dimensiune impresionanta, care te vor duce cu gandul catre taramuri care nu apartin de Europa si multitudinea acestora, cactusul nefiind totusi o planta tipica acestor meleaguri. 

Gradina cu cactusi masoara 1000 de metri patrati si este a doua ca marime din Europa, dupa cea din Monaco. 

In ceea ce priveste timpul alocat pentru vizitarea Gradinii Botanice Balcic, ar trebui sa-ti iei in calcul cel putin 1-2 ore. Totodata, este bine ca turistii care viziteaza acest loc sa poarte incaltaminte potrivita si comoda (fara tocuri), pentru a se bucura din plin de frumusetile din gradina. 

gradina botanica balchik

Scurt istoric al Castelului Reginei Maria din Balcic

Constructia complexului a fost demarata incepand cu anul 1925, cand Castelul Reginei Maria (denumit si Vila “Cuibul linistit”), proiectata de arhitectul E. Guneș, a inceput sa se inalte. Treptat, intreg complexul a prins viata, devenind resedinta de vara a familiei regale. 

In 1950, la 12 ani dupa moartea Reginei Maria (1938) Partidul Comunist Bulgar a renovat castelul si l-a alocat drept loc de concediu  membrilor de partid. 

Domeniul cunoaste in 1960 o noua transformare si preia rolul de muzeu, iar in prezent gazduieste o adevarata multime de atractii, devenind principalul obiectiv turistic din Balcic. 

castelul reginei maria balchik

In cazul in care doresti sa petreci mai mult timp in statiunea Balcic, te poti bucura de o multime de alte atractii incepand cu muzeele din statiune, faleza superba din Balcic sau chiar cateva zile de relaxare la plaja. 

In concluzie, Castelul Reginei Maria din Balcic este principalul obiectiv turistic al statiunii si uneori, chiar motivul pentru care multi dintre turisti ajung sa viziteze statiunea. Locul este unul plin de istorie, prin urmare, daca te numeri printre pasionatii acestei stiinte, vei avea numeroase subiecte de aprofundat aici.

Alte articole despre Balcic

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?