Despre statiunea Balcic Bulgaria, ideala pentru o mini-vacanta aproape de casa

balchik bulgaria

Statiunea Balcic din Bulgaria poate fi destinatia ideala daca ai in plan sa pleci intr-o vacanta scurta aproape de casa, iar dimensiunile sale reduse si modul in care sunt combinate aspectele esentiale ale unei statiuni de la malul marii cu partea sa istorica, te vor fascina. Balcic se afla in nord-estul Bulgariei si la o distanta de aproximativ 40 de kilometri de Varna si 64,5 kilometri de Vama Veche. 

Numele statiunii provine de la unul dintre primii conducatori ai asezarii, Balik, si este mentionat oficial abia incepand cu secolul al XVI-lea. Statiunea Balcic Bulgaria este incarcata de istorie, motiv pentru care vei putea vizita aici mai multe obiective turistice de acest gen, cele mai importante fiind faimosul Castel al Reginei Maria, Gradina Botanica, dar si o serie de muzee. 

Intentionezi sa-ti rezervi camere la un hotel chiar in acest loc? Nu uita sa arunci un ochi la noi pe site, pentru ca ti-am pregatit unele dintre cele mai bune oferte cazare hoteluri Balcic, cu mai multe optiuni din care sa poti selecta ce ti se potriveste mai bine!

Balcic este si locul in care poti face plaja, caci te vei bucura de o vreme buna, dar si o destinatie ideala pentru experiente culinare pozitive, la preturi decente. 

De ce sa vizitezi statiunea Balcic

  • Este aproape de Romania
  • Este o statiune perfecta pentru o escapada de weekend
  • Gasesti cazare la hoteluri de 2,3,4 si 5 stele
  • Vremea este placuta pe perioada verii si inclusiv in septembrie 
  • Poti vizita Castelul Reginei Maria si Gradina Botanica  
  • Ai o multime de optiuni pentru restaurante unde poti manca ieftin si bine
  • Poti face plimbari pe faleza din statiune, care este foarte bine amenajata
  • Poti vizita Varna (40 km) sau Capul Kaliakra (36 km) 

Statiunea Balcic din Bulgaria se afla la 306 kilometri distanta de Bucuresti, la 64,5 kilometri de Vama Veche si este una dintre destinatiile potrivite pentru o excursie de weekend a turistilor din Romania. Faleza din statiune este una dintre atractiile principale ale locului, pentru ca ofera o priveliste superba si este extrem de bine organizata (amenajata pe pontoane, cu terase si restaurante). 

În Balcic nu sunt resorturi, insa vei gasi hoteluri amplasate pe stradutele inguste din statiune (majoritatea de 2 si 3 stele) si situate la o distanta relativ rezonabila fata de plaja, dar si hoteluri de 4 stele, unele amplasate in vecinatatea Palatului Reginei Maria.

Plaja este ingusta in zona de nord din Balcic, o parte fiind indiguita, insa vei gasi plaja mai mare in extremitatea nordica si extremitatea sudica a statiunii.  

Unde este Balcic? Cum ajungi aici si trasee catre statiunea Balcic

Daca pleci din Bucuresti, ai la dispozitie mai multe rute, prima dintre acestea fiind si cea mai recomandata:

  • Bucuresti – Cernavoda – Negru Voda – Iovkovo – Gheneral Tosevo – Dropla – Balcic (306 km) 
  • Bucuresti – Calarasi – Silistra – Dobrici – Balcic (251 km) – insa drumul este mai dificil 
  • Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Razgrad – Sumen – Varna – Balcic (312 km) – potrivit in cazul in care vrei sa vizitezi Varna inainte

Daca vii din zona litoralului romanesc, evident traseul va fi unul si mai rapid:

  • Constanta – Mangalia – Vama Veche – Sabla – Cavarna – Balcic (116 km)

Daca vii dinspre Craiova, Alexandria este mai facil sa urmezi traseul pe la Giurgiu, iar daca vii de la Iasi, Galati, Braila, este evident mai potrivit sa ajungi catre Constanta si sa urmezi mai apoi traseul mentionat mai sus. 

Este important sa nu uiti sa achiti taxa de drum pentru Bulgaria. Vigneta poate fi achitata online sau la vama si costa 15 leva/7 zile.  Daca treci pe la Ruse, vei achita si taxa de pod de 3 euro/sens.

Pretul carburantilor este aproape la fel ca in Romania, iar regulile de circulatie (centurile de siguranta, respectarea limitelor de viteza) trebuie respectate atunci cand mergi prin Bulgaria, pentru a evita amenzi din partea politiei locale.

balchik bulgaria

Despre parcare in Balcic Bulgaria

Majoritatea hotelurilor din Balcic ofera parcare clientilor pe care ii gazduiesc, aceasta fiind fie gratuita, fie contra cost.

Totusi, daca te afli in Balcic doar pentru o scurta vizita si nu ai cazare sau doresti sa iei masina pentru a vizita obiectivele dorite, vei putea gasi parcare cu plata in zona centrala, insa este bine de stiut ca in mijlocul sezonului estival, zona este una destul de aglomerata. 

In zona Castelului Reginei Maria exista o parcare privata, pazita, unde platesti 2 leva/h. 

Vremea in Balcic și cea mai buna perioada pentru o vizita aici

Vremea in Balcic pe timp de vara este calduroasa, sansele de ploaie sunt scazute, iar lunile iulie si august sunt considerate a fi cele mai calduroase, cu o temperatura medie de aproximativ 30 de grade. Daca vrei sa vizitezi statiunea Balcic pe timp de vara, trebuie sa stii ca la sfarsitul lunii mai, in lunile iunie, iulie si august, dar si in luna septembrie, starea vremii este una buna. 

Cele mai mici sanse de ploaie in Balcic sunt inregistrate in luna august, atunci cand si apa marii inregistreaza cele mai ridicate valori (aproximativ 25.4 grade). Cu toate acestea, sanse sa nimeresti apa marii calda in Balcic exista si in luna septembrie, cand se inregistreaza in medie valori de 22,5 grade. 

gradina botanica soare balchik

Cum este plaja in Balcic Bulgaria

Spre deosebire de alte statiuni bulgaresti de la malul Marii Negre, statiunea Balcic nu este atat de bogata la capitolul plaje, insa daca planuiesti o vacanta aici, este important de stiut ca si in Balcic poti sta la plaja fara probleme. Trebuie sa iei in considerare ca in zona de nord a statiunii plaja este ingusta, o buna parte din aceasta fiind indiguita, insa poti gasi plaja mai extinsa in extremitatea sudica si extremitatea nordica a statiunii. 

  • In vecinatatea portului din Balcic gasesti Cargo Beach (o plaja centrala, de dimensiuni mari), unde este amplasat si Hotel Helios. 
  • Langa portul de iahturi din Balcic exista o alta plaja, in vecinatatea careia este situat si hotelul Marina City, potrivit daca iti doresti cazare intr-o zona de plaja. 

Citeste mai multe aici: Plaja Balcic si alte plaje frumoase apropiate de aceasta statiune din Bulgaria

plaja balchik bulgaria

Care sunt principalele atractii turistice in Balcic?

Prima si cea mai importanta dintre atractiile turistice din Balcic este fara doar si poate Castelul Reginei Maria, caruia i se alatura si impresionanta Gradina Botanica de aici. 

Cu un acoperis din tigla rosie si pereti impozanti albi, Castelul Reginei Maria a fost asezat strategic la malul Marii Negre si gazduieste, pe langa cladirea propriu-zisa, mai multe vile rezidentiale, o chilie manastireasca, o pivnita, un izvor si, nu in ultimul rand, Gradina Botanica. Aceasta din urma include o colectie impresionanta de plante, cactusii fiind cei mai admirati de catre turisti. 

Desi cele doua obiective mentionate mai sus se afla in topul preferintelor turistilor, trebuie sa stii ca desi este o statiune mica, Balcic are mai multe muzee dornice sa fie explorate decat te-ai fi asteptat. 

Unul dintre cele mai vechi Muzee de Istorie din intreaga Bulgarie este in Balcic, alaturi de un Muzeu Etnografic cu o gradina captivanta, dar si Complexul Renasterii Nationale Bulgare, unde poti vizita Biserica Sfantul Nikola.

Faleza Balcic poate fi locul in care sa te bucuri de o plimbare relaxanta, cautand un restaurant cu preparate traditionale sau bucurandu-te de lumina perfecta de la apus.

La noi pe blog gasesti un articol dedicat exclusiv atractiilor din Balcic: Obiective turistice Balcic, Bulgaria. Care sunt cele mai interesante atractii de bifat daca ajungi aici

port balchik apus

Despre Castelul Reginei Maria din Balcic

Tocmai pentru ca este cea mai populara atractie a statiunii Balcic, Castelul Reginei Maria merita o atentie aparte, pentru ca a fost resedinta Reginei Maria si locul de suflet al acesteia, in perioada in care Romania avea in componenta sa Cadrilaterul. 

Castelul Reginei Maria din Balcic este pozitionat la malul Marii Negre si a fost cladit intocmai dupa gusturile reginei, fiind o combinatie intre stilul caselor traditionale bulgaresti si stilul otoman. 

Pe domeniul Castelului Reginei Maria pot fi admirate mai multe cladiri, dintre care 6 case (cladite din dorinta reginei de a avea cate o casa pentru fiecare copil al sau), alaturi de o gradina botanica spectaculoasa si extrem de bine ingrijita. Tot aici se mai gasesc un paraclis ortodox (unde a fost tinuta inima reginei Maria pana in anul 1940, aceasta aflandu-se in prezent la Pelisor), un izvor considerat sfant, un templu al apei, iar locul are o incarcatura emotionala aparte. 

Printre micile opriri pe care le vei face in incinta domeniului castelului, nu uita sa admiri si Gradina Labirint, Fantana de argint si Aleea Valului Albastru. 

Castelul Reginei Maria, Balcic. Detalii despre vizita la una dintre cele mai indragite atractii din Bulgaria

castelul reginei maria balchik

Gradina Botanica din Balcic, un obiectiv de neratat pe domeniul Castelului Reginei Maria 

Gradina Botanica are o colectie fascinanta de cactusi, iar daca te pasioneaza catusi de putin aceste plante, te vei simti pentru cateva momente pe alt continent, caci par rupte din cu totul alt peisaj. Majoritatea turistilor care au vizitat Gradina Botanica din Balcic au descris experienta ca fiind una excelenta si au considerat ca obiectivul este un must see al statiunii din Bulgaria. 

Vizita la Castelul Reginei Maria costa 7 leva/adult, iar tariful pentru accesul in Gradina Botanica inca 7 leva/adult, in timp ce copiii platesc 2 leva/obiectiv. Copiii mai mici de 7 ani au intrarea gratuita. 

Castelul Reginei Maria si Gradina Botanica au un program de vizitare pe timp de vara intre orele 8.00 – 20.00, iar in sezonul rece intre orele 8.30 – 17.00.

gradina botanica balchik

Cazare in Balcic si tipuri de hoteluri 

In ceea ce priveste cazarea in Balcic Bulgaria, vei gasi aici o gama variata de hoteluri, insa nu si resorturi. Exista hoteluri amplasate pe stradutele inguste din centrul statiunii, la o distanta rezonabila fata de plaja, insa exista si hoteluri in imediata apropiere a malului marii, in zonele de nord si de sud ale statiunii. 

Daca vrei sa fii cazat in imediata apropiere a unei zone de plaja, printre hotelurile potrivite pentru tine se numara 

  • Hotel Regina Maria SPA 
  • Hotel Helios 
  • Marina City
  • Hotel Antik 
  • Hotel Ahilea 

Daca totusi vrei sa te cazezi la un resort, poti gasi si aceasta varianta in imediata vecinatate a statiunii Balcic. 

  • Hotel Topola Skies Resort Aquapark este situat orasele Kavarna si Balcic 
  • Hotel Lighthouse Golf & Spa se afla in zona de coasta a Capului Kaliakra 
  • Hotel Royal Bay Resort in zona Ikantalaka, intre Balcic si Kavarna 
  • Hotel Kaliakria Resort, la 8 km de Balcic. 
hoteluri balchik

Restaurante si baruri in Balcic. Ce poti manca si unde?

Balcic Bulgaria sta foarte bine la capitolul restaurante si baruri, asadar vei avea o multitudine de locuri din care sa alegi si unde vei putea gusta din feluri de mancare exceptionale, fara sa simti insa ca ai afectat bugetul peste masura. 

De-a lungul falezei vei gasi o multitudine de restaurante dintre care poti alege la fata locului, iar daca vrei sa mergi la sigur, iti prezentam si cateva dintre cele mai recomandate restaurante din Balcic. 

Desi nu este pozitionat central si nu are legatura prea mare cu restul obiectivelor sau atractiilor pe care le-ai avea de vizitat, Bistro Kestena este un restaurant cu terasa, amenajat in stil rustic, care a primit o sumedenie de review-uri pozitive. Poti incerca aici diferite preparate traditionale bulgaresti, peste la gratar, salate, portiile fiind mari. Restaurantul este potrivit si pentru persoanele vegetariene. 

Ca reper, Bistro Kestena se afla in imediata apropiere a hotelului Ahilea. 

Margo’s House este un alt restaurant din Balcic unde se mananca bine, in vecinatatea hotelului Helios si foarte aproape de plaja. Aici poti savura diferite preparate la gratar, preparate din peste, salate, mancaruri cu sos dar si deserturi fabuloase. 

Printre alte restaurante din Balcic cu multe recomandari se numara si: 

  • Peperoncino Balcic 
  • Restaurant Romphaia
  • The White House 
  • Restaurant Selena
  • Steak house Silvia 

In ceea ce priveste barurile, si acestea se gasesc in numar mare in Balcic, iar printre cele mai recomandate se numara: 

  • El Simpatico 
  • Nomad Beach Bar (situat chiar pe plaja)
  • John Scott’s bar 
  • Fantasy

Viata de noapte in Balcic in timpul sezonului estival este una activa, asa ca daca te numeri printre cei dornici de distractie, exista suficiente baruri unde te poti simti bine. 

Ce preturi sunt in Balcic la mancare si intrari obiective

In linii generale, preturile din Balcic nu sunt mari comparativ cu preturile pe care le intalnim in alte orase europene. Preturile in supermarketuri sunt asemanatoare sau poate putin mai ridicate comparativ cu Romania. 

  • masa pentru doua persoane la un restaurant mid-range din Balcic poate costa in jur de 40 leva
  • masa pentru o persoana la un restaurant de tip fast food costa aproximativ 7 leva
  • bere de import la 0.33 costa aproximativ 2.40 leva
  • un cappuccino costa aproximativ 2 leva
terasa balchik

Preturile pentru intrarile la obiective se situeaza in general undeva intre 7-5 leva/persoana pentru o intrare (La Castelul Reginei Maria, la Gradina Botanica, la Muzeul de Istorie), insa exista si cateva pachete (pentru intrarile la muzee) care pot oferi reduceri vizitatorilor. 

Parcarea privata in centrul statiunii costa in jur de 2 leva/ora de stationare. 

Poti gasi ATM-uri in Balcic Bulgaria in diferite locatii, iar daca te afli in centru, in zona Castelului Regina Maria, vei gasi pe una dintre strazile laturalnice (str. Akad. Daki Yordanov) bancomate de la Unicredit si Alpha Bank. 

Cum ar fi sa mergi la mare in Bulgaria chiar zilele urmatoare? Profita de cele mai bune oferte last minute pentru vacantele in Bulgaria! Prinzi reduceri de pana la 30% si poti rezerva in maxim 2 minute!!

Shopping in Balcic si tipuri de magazine

Statiunea Balcic sta bine si la capitolul shopping, mai ales la capitolul suveniruri, asa ca daca-ti pui intrebarea “ce se poate cumpara din Balcic?”, ei bine, raspunsul este: de toate 🙂

Gasesti in zona centrala a statiunii un bazar bine amenajat, in apropierea Castelului Reginei Maria, de unde poti cumpara diverse obiecte hand made, tablouri pictate manual, magnetei, accesorii si articole vestimentare. 

Pe faleza statiunii, pe partea opusa restaurantelor, exista mai multe magazine tip minimarket, mixte sau cu obiecte vestimentare, dar si un mall.

Totodata, statiunea are si cateva hypermarketuri cunoscute (Lidl, Penny). 

Excursii in apropierea statiunii Balcic

Daca planuiesti o vacanta in Balcic Bulgaria, dar vrei sa explorezi si imprejurimile, e bine sa stii ca te vei afla in apropierea unor locuri care merita vizitate:

  • Capul Kaliakra  este la 36 km departare de Balcic, iar aici vei ramane placut suprins de frumusetea acestui monument al naturii si de peisajele spectaculoase din jur. 
  • Orasul Varna este la 43 de km departare de Balcic, asadar poti face si aici o excursie de o zi pentru a vizita Catedrala Adormirea Maicii Domnului, Baile romane sau Muzeul Arheologic. 
  • Manastirea Aladzha se afla in drumul spre Varna, la 26 de km distanta de Balcic si este una dintre cele mai cunoscute manastiri de piatra de pe intreg teritoriul bulgaresc, fiind sculptata intr-o faleza de calcar. 
catedrala varna bulgaria

Fiind localizata in vecinatatea altor obiective din zona litoralului bulgaresc, statiunea Balcic poate sa fie punct de plecare si catre alte destinatii din Bulgaria si poate face obiectul unei vacante perfecte.

Concluzii: Statiunea Balcic Bulgaria se numara printre destinatiile ideale ale romanilor care doresc sa evadeze intr-o minivacanta, tocmai pentru ca este aproape de Romania si este la malul marii. Este potrivita in egala masura turistilor care vor sa viziteze obiective, dar si celor care cauta relaxare pret de cateva zile, caci exista zone de plaja si hoteluri care sa permita acest lucru.

Alte articole despre Balcic

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?