Plovdiv, Bulgaria. Ce trebuie sa stii despre capitala culturala a vecinilor bulgari

Plovdiv

Plovdiv este al doilea oras ca marime din Bulgaria, dupa Sofia, si este cunoscut drept capitala culturala a acestei tari. In 2019 a fost Capitala Europeana a Culturii si este considerat a fi cel mai vechi oras locuit constant din intreaga Europa. 

Plovdiv este un oras unic, cu un bagaj istoric si cultural aproape de neegalat in Bulgaria si este cunoscut ca fiind o adevarata comoara ascunsa.

Orasul este asezat in zona central-sudica a Bulgariei, pe malurile raului Maritsa, la aproximativ 160 m altitudine. La sud de Plovdiv se afla Muntii Rodopi, iar la nord Muntii Balcani.  

In Plovdiv vei gasi ruine ale asezarilor tuturor popoarelor care au trait aici, incepand cu traci, macedoneni, romani, slavi, turci si bulgari. Plovdiv a avut foarte multe denumiri de-a lungul vremurilor, prin urmare sa nu te mire daca vei intalni nume precum Eumpolpia, Philippopolis, Paldin in timp ce vizitezi obiectivele acestui oras. 

FACT: Tot in Plovdiv vei gasi si una dintre cele mai mari strazi pietonale din Europa, lunga de 1.8 km. 

Plovdiv se afla la aproximativ 150 de kilometri de Sofia si la 312 kilometri de Ruse. 

Daca ti-ai planificat o excursie pana aici sau daca vrei sa te opresti in Plovdiv in drumul tau catre alte destinatii din Bulgaria, cum ar fi spre exemplu statiunea montana Pamporovo, gasesti mai jos detalii despre principalele atractii ale acestui oras, care sa te ajute sa te orientezi mai bine atunci cand vei ajunge in aceasta locatie.

stradute Plovdiv

Amfiteatrul Roman si alte obiective de vizitat in Plovdiv

Ti-am alcatuit mai jos o lista a celor mai vizitate obiective turistice din Plovdiv. Ia totusi in considerare ca o singura zi petrecuta aici este insuficienta pentru a le bifa pe toate. 

Amfiteatrul Roman este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice in Plovdiv si e important de stiut ca dateaza inca din secolul al II-lea, fiind una dintre cele mai vechi constructii de pe tot teritoriul bulgaresc. Se presupune ca acesta ar fi fost ridicat in timpul domniei imparatului Domitian. 

Amfiteatrul a fost renovat, iar in prezent sunt organizate aici diferte spectacole, cu o capacitate de cateva mii de locuri. 

Tot aici poti face si unele dintre cele mai spectaculoase poze, caci de la Amfiteatrul Roman ai o priveliste superba catre intreg orasul Plovdiv. Poate fi vizitat in fiecare zi a saptamanii, in intervalul orar 9.00 – 18.00 (in sezonul cald) sau 9.00 – 17.30 (in sezonul rece) iar pretul unui bilet pentru un adult este de 5 leva. 

Amfiteatru Plovdiv

Centrul vechi din Plovdiv – aici poti face plimbari pe stradutele pavate si te poti bucura de o atmosfera pitoreasca. Sunt cateva case vechi de negustori care pot fi vizitate (Casa Hindlian, casa Danov Casa Balabanov), insa te poti opri si la o cafea intr-una dintre cafenelele cochete din aceasta zona. Vei gasi si o serie de magazine micute cu suveniruri. Iti recomandam sa porti o incaltaminte confortabila (sa eviti pantofii cu toc), pentru ca pe jos sunt pavele. 

Muzeul Etnografic Plovdiv este localizat intr-o casa absolut superba, ridicata in anul 1847, de dimensiuni impresionante, considerata un monument cultural national. Poti admira aici foarte multe obiecte din perioada Renasterii din Bulgaria – mobilier de interior, tesaturi si imbracaminte, ustensile pentru mestesuguri si agricultura sau instrumente muzicale. 

Muzeul Etnografic se afla in zona centrului vechi si poate fi vizitat pe timp de vara intre orele 9.00 – 12.00 si 14.00 – 17.30, iar daca te afli aici in sezonul rece, il poti vizita intre orele 9.00 – 12.00 si 14.00 – 17.00.  

Ruinele asezarii tracice Eumolpias  – asezate in centrul vechi al orasului si care dateaza din jurul anului 5000 i Hr. Zona a fost locuita ulterior de catre romani, bizantini, turci si bulgari, fiind cunoscuta si sub numele de Dealul Rugaciunii (Nebet Tepe). 

Biserica Sfintii Constantin si Elena – cea mai veche biserica ridicata in acest oras (ar fi fost fondata in anul 337, sub conducerea imparatului roman Constantin). Biserica a fost reconstruita de-a lungul timpului de mai multe ori, ultima data in 1830. Din acest an dateza si picturile murale incantatoare pe care le vei putea admira aici. 

Pe langa aceste obiective fascinante din Plovdiv, mai poti vizita si Forumul Roman, Moscheea Djumaya (Dzhumaya), Turnul cu Ceas, Muzeul Aviatiei si alte cateva atractii. 

Plovdiv

Ce alte activitati mai poti face in Plovdiv, Bulgaria

Parcul acvatic Aqualand din Plovdiv – Daca ai de gand sa petreci mai multe zile in Plovdiv pe timp de vara si vrei ca una dintre aceste zile sa o petreci intr-un loc in care poti sa te racoresti, sa te distrezi si sa te relaxezi in acelasi timp, poti face o vizita la Aqualand, unde vei gasi o multume de atractii cu apa pentru toate varstele. 

Pentru vizitatorii cu inaltimea de peste 110 cm, intrarea costa 25 de leva, iar pentru cei sub 110  cm, accesul este gratuit. Gasesti parcul acvatic pe strada Teofan Raynov nr. 3. 

Galerii de arta: Plovdiv este o atractie si pentru iubitorii de arta, intrucat gazduieste, pe langa muzee, si destul de multe galerii de arta. In centrul vechi al orasului vei gasi multe magazine cu obiecte de arta. 

Muzica buna in Plovdiv: Daca te numeri printre cei care indragesc muzica clasica, trebuie sa stii ca in Plovdiv se organizeaza frecvent concerte simfonice, iar daca iti place jazz-ul – acesta nu lipseste din multe dintre cluburile de acest fel din Plovdiv. Orasul este, totodata, gazda mai multor spectacole folclorice, cele mai multe organizate pe timp de vara, iar la Amfiteatrul Roman poti avea norocul sa nimeresti peste un spectacol memorabil. 

Mancarea si vinul din Plovdiv sunt o alta atractie pentru turistii care aleg sa petreaca timp aici – exista foarte multe restaurante cu mancare traditionala bulgareasca, iar daca vrei sa mananci intr-o atmosfera pitoreasca, iti recomandam sa te orientezi tot catre centrul vechi al orasului. Regiunea Plovdiv din Bulgaria este apreciata si pentru productia sa de vin, fiind bogata in plantatii de vita de vie. Prin urmare, poti testa unul sau mai multe tipuri de vin local, laudat la nivel international. 

Viata de noapte din Plovdiv este mereu activa, iar in oras vei gasi o multime de baruri, cluburi si discoteci unde sa te poti distra. Cele mai multe dintre acestea sunt localizate in centrul vechi. 

Shopping-ul in Plovdiv este o alta activitate care atrage turistii, pentru ca exista multe magazine, atat in orasul vechi, cat si in partea mai noua a acestuia. Daca vrei sa organizezi o sesiune si mai serioasa de shopping, in Plovdiv gasesti si cateva mall-uri cu branduri internationale. 

Plovdiv

Distanta Bucuresti Plovdiv si alte distante cu plecare din diferite orase

Daca pleci din Bucuresti catre Plodviv, cel mai rapid traseu este cel cu intrare in Bulgaria pe la Ruse. De aici vei merge pe E85 pana la Veliko Tarnovo, iar ulterior te vei indrepta catre Gurkovo – Tulovo – Stara Zagora – Orizovo – Plovdiv. Fara sa luam in calcul timpul petrecut in vama, vei avea de parcurs un drum de circa 5 ore si jumatate. Distanta Bucuresti Plovdiv este de 388 kilometri. 

Daca pleci din Constanta, ai de parcurs o distanta de aproximativ 520 de kilometri pana la Plovdiv, pe traseul Constanta – Varna – Sumen – Stara Zagora – Plovdiv. 

Daca vii dinspre Craiova, ai de mers 469 de kilometri pana la Plovdiv, pe drumul cel mai scurt cu trecere pe la punctul de frontiera Calafat – Vidin. 

Nu uita sa-ti cumperi vigneta atunci cand intri in Bulgaria. Daca vrei sa citesti mai multe detalii despre conditiile de calatorie in Bulgaria, poti arunca o privire pe acest articol

Alte distante catre Plovdiv care te-ar putea interesa:

  • Distanta Sofia Plovdiv – 149 kilometri, drum direct pe autostrada A1
  • Distanta Veliko Tarnovo Plovdiv – 209 kilometri 
  • Distanta Bansko Plovdiv – 149 kilometri
Plovdiv

Ce poti vizita in apropiere de Plovdiv 

Cetatuia lui Asan se afla la doar 21 de kilometri distanta de Plovdiv, asadar vorbim despre un drum cu masina de aproximativ 30 de minute. Zona ar fi fost locuita inca de pe vremea tracilor, insa in prezent poti vizita aici ruine din perioadele romana si bizantina. Biserica Maicii Domnului Nascatoare de Dumnezeu, aflata in fortareata, a fost ridicata intre secolele al XII-lea – al XIII-lea, si este una dintre cele mai bine pastrate parti ale cetatii. Cetatuia lui Asan se viziteaza in intervalul orar 9.00 – 18.00.

Manastirea Bachkovo este localizata la aproximativ 28 de kilometri de orasul Plovdiv si este a doua cea mai mare manastire de la vecinii bulgari. Poti admira aici o serie de picturi superbe, iar daca vrei sa afli mai multe despre programul de vizitare al manastirii, poti accesa pagina oficiala a obiectivului aici

Sofia este la la 150 de kilometri de Plovdiv, insa daca vrei sa mergi pana in Capitala Bulgariei, trebuie sa stii ca intre Sofia si Plovdiv ai autostrada, ceea ce inseamna ca nu ar trebui sa faci mai mult de o ora si 40 de minute pe drum. In Sofia poti vizita rapid Catedrala Alexandr Nevski, iar daca timpul iti permite, te poti indrepta si catre Biserica Boyana, Bulevardul Vitosha (unde gasesti si cele mai interesante magazine) si chiar Muntele Vitosha.  

In concluzie, Plovdiv este una dintre cele mai fascinante locatii turistice din Bulgaria, potrivit pentru pasionatii de istorie, insa si pentru cei care cauta sa se relaxeze la shopping sau sa aiba parte de o experienta culinara interesanta.

 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?