Ce trebuie sa stii daca esti turist in Bulgaria

vacante in bulgaria

Pentru ca in perioada mini-vacantei de 1 mai si Paste se anunt un flux de turisti foarte masiv din Romania catre Bulgaria, ne-am gandit sa prezentam cateva sfaturi utile turistilor romani care calatoresc in Bulgaria, fie in mod organizat sau individual.

Bani

Moneda națională este Leva bulgară (BGN), sau Leva (plural), un Lev este alcătuit din 100 de “stotinki”. Sunt disponibile urmatoarele monede: 1, 2, 5,10,20,50 Stotinki și 1 Lev. Următoarele bancnote sunt disponibile: 2,5,10, 20, 50, 100 leva (BGN).

Hotelurile, restaurantele, șoferii de taxi si magazinele accepta plăți numai în Leva bulgară.

Schimbul valutar, bancomatele si cartile de credit

Bancomatele sunt ușor accesibile în orașele mari si medii. Puteți obține până la 200 BGN de la un bancomat.

Toate tipurile importante de carduri de credit și de debit din America de Nord si japoneze sunt acceptate. Banii pot fi schimbati in conditii de siguranta la casele de schimb valutar sau la majoritatea bancilor. Casele de schimb nu mai au voie să perceapă comision pentru schimbul de bani, de aceea este întotdeauna mai bine să verificați mai întâi. Aeroporturile și hotelurile oferă, de asemenea, servicii de schimb valutar, dar acestea, de obicei, au tendința de a da rate mai puțin favorabile.

Deși escrocheriile de schimb valutar nu mai sunt la fel de comune cum au fost înainte, ar fi bines a schimbati banii numai în locuri autorizate. Este bine să vă familiarizați cu moneda locală înainte de sosire pentru Bulgaria. Va rugam sa folositi link-ul de la site-ul bulgar oficial Banca Națională. (www.bnb.bg).

Leva bulgara este raportata la euro și rata cursului de schimb este stabilita la 1 EUR = 1, 95 BGN. Orientativ, in luna ianuarie 2013, cursul valutar valabil era de: 1 dolar = 1,48 leva, Pound Sterling = 2.37 leva, dar vă atentionam ca cursul ratei de schimb poate fluctua  de la o zi la alta.

Carduri de credit: hotelurile mai bune, magazinele și restaurantele din Sofia accepta carduri de credit, dar acest lucru nu este atât de raspandit în satele mai mici din țară. Numerarul este acceptat pe scară largă ca formă de plată în Bulgaria și este întotdeauna bine să păstrati facturile si bonurile fiscale.

Siguranță

Pentru mulți străini din țările europene, Bulgaria este în general o țară sigură. Infractiunile cele mai frecvente ce trebuie a fi menționate sunt – hotii de buzunare, jaf și furt de mașini de lux. Cel mai indicat ar fi ca toate obiectele de valoare sa fie lasate într-un seif de hotel. Dacă folosiți transportul public, să fiti precauti, pentru că hoții de buzunare sunt foarte activi acolo si stau de obicei în preajma locurilor cele mai cautate si frecventate de straini.

Limbajul trupului

Deși ciudat, în mod tradițional majoritatea popoarelor dau din cap de jos in sus (miscare orizontala) pentru “Da”, arătând acordul, și miscarei vertical ale capului pentru a indica un “Nu”, la bulgari este exact invers.  Particularitatea specifica in cazul acestui gest creează o mare de neînțelegeri, astfel încât ar trebui să aibă în vedere acest lucru în timpul primei vizite.

Bacsis

Bacșișul este o practică comună în restaurante (10%). Unele restaurante au introdus taxa de servicii, inclusa în preț, deci verificați meniul daca nu speifica cumva si aces aspect. Șoferii de taxi, saloane de coafura si ghizii așteaptă, de asemenea bacsis.

Taxiurile

Există mai multe companii de renume, oferind masini moderne și servicii de încredere. Tarifele sunt aproape identice. Am putea recomanda Supertrans OK, sau taxiurile Da-galben. Tabelul de tarife este vizibil de pe panoul frontal al cabinei. Ratele normale variaza intre 0,65 – 0,75 leva per km (dec.01, 2009). Din păcate, există taxiuri, care sunt evitate chiar si de către localnici, pentru că au tarife foarte ridicate. Aceste taxiuri te imbie în fața hotelului, ambasadelor sau uneori la noul terminal de aeroport și chiar stația centrală de autobuz. Verificați întotdeauna tariful înainte de a va urca in taxi. Puteți cere recepționerului de la hotel sa va cheme un taxi.

Vizele

Deținătorilor de pașapoarte UE, precum și cele ale SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Israel și alte țări cu acorduri reciproce, nu li se solicita viză pentru o ședere de până la 30 de zile în Bulgaria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Selectati optiunea antispam

>