Autostrazi Bulgaria. Cati km de autostrada au vecinii bulgari si directii catre destinatiile de vacanta

Ai planificat o vacanta cu masina in Bulgaria si vrei sa te pui la curent cu informatii legate de autostrazile vecinilor bulgari? 

Fie ca vrei sa vizitezi litoralul sau alte atractii interesante din diferite zone ale Bulgariei, fie ca urmeaza doar sa tranzitezi Bulgaria pentru a-ti petrece o vacanta in Grecia sau in Turcia, e important sa ai in vedere si care sunt portiunile de drum pe care te poti bucura de autostrada, caci, sa fim seriosi, stim cu totii cat timp putem scuti daca avem la indemana o astfel de sosea de mare viteza. 

Vecinii bulgari stau binisor la capitolul autostrazi, cu un numar de 8 astfel de sosele de mare viteza in plan, dintre care 2 sunt finalizate in intregime, alte 4 date partial in folosinta si inca 2 aflate in stadiul de proiect. Sunt circa 800 km autostrada in Bulgaria, cu segmente care duc si catre zona de litoral, de altfel cea mai vizitata de catre turistii romani. 

Le gasesti prezentate punctual mai jos, iar la noi pe site gasesti si foarte multe oferte sejur litoral Bulgaria, cu o multime de variante din care sa poti selecta ce ti se potriveste mai bine!

Autostrazi Bulgaria – Cum le gasesti pe harti si cati km sunt dati in folosinta 

6 dintre cele 8 autostrazi regasite pe harta Bulgariei au segmente functionale, 2 dintre acestea fiind finalizate integral, iar alte 4 cu portiuni deschise traficului, dupa cum urmeaza: 

Autostrada Sofia-Burgas, denumita si Autostrada Trakia (A1) are 360 km lungime si leaga capitala Bulgariei de orasul Plovdiv, dar si de al doilea port maritim ca dimensiuni din Bulgaria, cel din Burgas. Toti cei 360 km sunt dati in folosinta, constructia fiind in prezent finalizata. 

Poti folosi aceasta autostrada daca te afli in zona Sofia si vrei sa ajungi rapid in zona de litoral a Bulgariei sau, invers, daca dupa vacanta ta pe litoral vrei sa vizitezi si atractiile din zona centrala a Bulgariei sau sa te indrepti catre capitala. 

Autostrada Sofia – Varna, denumita si Autostrada Hemus (A2) are dati spre folosinta 175 kilometri, iar in viitor va avea o lungime totala de 418 km. In prezent, este disponibil tronsonul Sofia – Boaza (aproximativ 100 km), dar si tronsonul Sumen-Varna (aproximativ 88 km). Acesta din urma este tronsonul de autostrada pe care poti merge daca vei tranzita punctul de trecere frontiera Giurgiu-Ruse, catre majoritatea statiunilor de pe litoralul bulgaresc. Aceasta autostrada ar trebui sa fie finalizata integral, conform estimarilor, in anul 2027. 

Daca pleci din Bucuresti catre Sofia, te vei putea bucura de autostrada A2 pret de 85 de kilometri, cu intrare din E83 (Iablanita).

Autostrada Struma (A3) sau asa cum multi romani cauta pe internet, autostrada Bulgaria spre Grecia, respectiv soseaua de mare viteza care porneste de la Sofia – granita Grecia, se afla in constructie si are dati in folosinta aproximativ 135 de kilometri, din cei 172 pe care ii va avea in total. Conform estimarilor, autostrada va fi finalizata integral intre anii 2028-2030. 

In prezent, vei intalni o intrerupere a acestei sosele de mare viteza pe portiunea vaii raului Struma (zona in care autostrada inca se afla in lucru). 

Autostrada Marita (A4) pleaca din A1 in estul orasului Plovdiv, si ajunge la granita cu Turcia. Aceasta autostrada figureaza ca fiind finalizata si masoara 117 kilometri. 

Autostrada Marea Neagra (A5) are finalizati doar 10 kilometri (din dreptul podului Asparuhov si pana in satul Priseltsi), din totalul de 103 kilometri. Aceasta sosea de mare viteza urmeaza sa conecteze Varna si Burgas, insa data estimata pentru finalizare este undeva in 2032. A mai primit si numele de autostrada Cherno More. 

Autostrada Europa (A6) are finalizati aproximativ 33.5 kilometri din totalul de 63 kilometri si se pare ca pana in anul 2024 va lega capitala Sofia de granita cu Serbia, respectiv cu autostrada A4 a acestei tari vecine. 

Autostrazi Bulgaria planificate pentru viitorul apropiat

Autostrada Veliko Tarnovo – Ruse (A7) ar trebui sa fie gata in 2030, cu o lungime totala de 133 de kilometri.

Autostrada Rila, momentan aflata tot la stadiul de proiect, urmeaza sa masoare 80 de kilometri si sa fie gata dupa anul 2030. Aceasta autostrada va face conexiunea intre autostrazile bulgaresti A1, A2 si A6. 

HINT: Daca te indrepti catre litoralul bulgaresc si nu vii dinspre Sofia sau nu ai ales varianta Giurgiu – Ruse – Shumen – Varna, ci un alt traseu care nu implica autostrada, sunt sanse sa fii interesat si de informatiile din acest articol: Cum să ajungi mai repede în Bulgaria. Rute, distante si puncte trecere frontiera . Aici vei putea descoperi rapid care sunt rutele mai interesante catre litoral, dar si cele mai rapide variante de traseu, in functie de zona in care alegi sa-ti faci vacanta. 

Informatii utile despre autostrazile din Bulgaria, reguli de circulatie, taxe si alte detalii 

Pretul benzinei, respectiv harta benzinariilor din Bulgaria, mai ales daca vei avea de parcurs un drum mai lung pe autostrada – vor reprezenta subiecte de interes pentru tine. 

In general, pretul carburantilor in Bulgaria este relativ similar cu pretul din Romania, iar la capitolul locuri safe din care poti alimenta, iti recomandam sa te orientezi catre benzinariile de lant (OMV, Shell, Petrol, Eko, etc). Gasesti mai multe detalii utile despre acest subiect in articolul: Pret benzina Bulgaria si cele mai recomandate benzinarii din care sa alimentezi pe parcursul vacantei

Totodata, inainte sa pleci intr-o vacanta in Bulgaria sau care presupune tranzitarea acestei tari, e bine sa ai in vedere si informatii legate de taxele de drum. Vei avea de achitat vigneta bulgareasca  (pe care o poti cumpara si online) in valoare de 15 leva, insa daca durata vacantei tale depaseste o saptamana, va trebui sa te orientezi catre vigneta pe o luna. 

Si pe acest subiect, gasesti la noi pe blog un articol separat care ti-ar putea fi util: Vigneta Bulgaria, autostrazi si alte detalii despre drumuri. Ce trebuie sa stii daca mergi in vacanta la vecinii bulgari

Nu in ultimul rand, atunci cand planifici o vacanta cu masina intr-o tara straina, in cazul de fata – in Bulgaria, e bine sa te pui la curent si cu toate datele legate de conditiile de calatorie, actele de care ai nevoie, regulile de circulatie, stilul in care conduc localnicii, unde anume schimbi bani in Bulgaria, astfel incat la fata locului sa te simti cat se poate de pregatit si in siguranta. 

Limita de viteza pe autostrazile din Bulgaria este de 120 km/h, iar toti pasagerii vehiculului trebuie sa poarte centura. Poti citi mai multe detalii despre toate aspecte aici:  Conditii de calatorie si sfaturi practice pentru o vacanta in Bulgaria. Ce e bine de stiut

In loc de concluzie

Ne dorim ca vacanta ta in Bulgaria sa presupuna o experienta la superlativ din toate punctele de vedere, inclusiv in ceea ce priveste calatoria cu masina, asadar speram ca informatiile de mai sus sa-ti fie de ajutor. 

Totodata, daca nu ai luat inca o decizie cu privire la destinatia urmatoarei tale vacante si vrei sa studiezi mai in detaliu optiunile pe care le ai la vecinii bulgari, te asteptam pe site cu unele dintre cele mai bune oferte vacante litoral Bulgaria, din care sa poti alege statiunea potrivita pentru tine si hotelul perfect!

Alte articole despre calatoria in Bulgaria

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?