Top cele mai frumoase sate traditionale de vizitat in Corfu

Pe langa capitala Corfu Town si statiunile din zona de coasta, insula Corfu gazduieste si o multitudine de sate traditionale, fie acestea localizate in zonele inalte sau in apropierea malului marii. Cele mai multe dintre aceste mici asezari au o istorie deosebit de bogata, o arhitectura aparte, cu influente venetiene, dar si o atmosfera cat se poate de pitoreasca. 

Numarul acestora este de ordinul zecilor, iar pentru a le bifa in majoritate ar trebui sa te bucuri de cel putin cateva saptamani de vacanta in Corfu, motiv pentru care ne-am gandit sa structuram un top al celor mai interesante 10 sate traditionale din aceasta insula greceasca. 

Vom porni astfel din Corfu Town, intr-o calatorie virtuala, indreptandu-ne catre nord si ulterior inconjurand insula, astfel incat sa punctam unele dintre cele mai fermecatoare sate pitoresti pe care le-ai putea vizita.   

Totodata, pentru ca ne-am facut un obicei din a organiza concedii reusite de mai bine de 15 ani, la noi pe site te intampinam si cu unele dintre cele mai bune oferte vacante Corfu.

Skripero, un sat cu traditii aparte, localizat in inima insulei

La o distanta de circa 18,5 kilometri departare de Corfu Town si la o altitudine de 130 de metri, satul Skripero mai este cunoscut si cu denumirea de “karlakochori”, care din dialectul corfiot se traduce drept “sat al broastelor”. Da, este vorba despre un obicei alimentar al localnicilor, care se pare ca ar consuma acest tip de carne inca de pe vremea dominatiei venetiene. 

In Skripero se organizeaza anual (in luna august) “Festivalul broastelor”, iar preparatele culinare pregatite de catre localnici sunt mai mult decat interesante. 

Muzica este extrem de indragita aici, in sat remarcandu-se si Societatea Filarmonica Skripero, care activeaza inca din anul 1909. Din punct de vedere al peisajului, o plimbare in partea superioara a satului iti va oferi sansa sa te bucuri de o vedere superba. 

La noi pe blog gasesti un articol cu mai multe amanunte despre acest sat: La plimbare prin Skripero Corfu – “satul broastelor”, o asezare in care timpul si traditiile se opresc in loc

Satul Sokraki, un alt paradis pitoresc apropiat de Skripero 

Ramanem in aceeasi zona, unde la doar 7,5 kilometri distanta de Skripero poti vizita si satul Sokraki. Asezarea a fost ridicata intr-o zona mai inalta (400 metri deasupra nivelului marii) si are doua drumuri principale de acces: cel dinspre Corfu Town (venind de pe coasta de est) si cel dinspre satul Troumpeta (venind de pe coasta de vest). 

Drumul din directia Corfu Town este poate cel mai spectaculos, caci are o serie de serpentine si peisaje de exceptie. Te sfatuim sa reduci viteza si sa conduci cu prudenta, pentru ca soseaua este foarte ingusta pe alocuri. 

In Sokrarki poti vedea case traditionale construite in stil venetian, o serie de biserici vechi ( Agios Nikolaos, Panagia Perivoliotissa, Agia Varvara, Agios Spyridon), dar si doua mici piatete din centrul carora se ramifica mai multe stradute pietruite. 

Aici gasesti mai multe informatii despre Sokraki: Farmecul aparte al satului traditional Sokraki, din apropiere de Ipsos Corfu

Old Perithia – cel mai vechi sat de pe insula 

La 51 kilometri departare de Corfu Town se afla Old Perithia, considerat cel mai vechi sat locuit permanent de pe insula. Nu de putine ori i-a fost atribuita si descrierea de “sat-fantoma” pentru ca majoritatea caselor de aici au fost parasite odata cu debutul turismului, localnicii orientandu-se catre zonele de coasta. 

In prezent, Old Perithia pare sa renasca, in principal gratie initiativei unui cuplu care, incepand cu anul 2010, a restaurat 3 proprietati. Mai nou, peste 35% dintre constructiile satului au fost restaurate sau se afla in proces de restaurare, iar Old Perithia devine un magnet pentru turistii dornici sa viziteze locuri pitoresti. 

In sat exista si cateva taverne traditionale (Taverna the Old Perithia, Ognistra, O Foros, Taverna Evdokia si Gabriel’s Steps), dar si un magazin cu produse apicole. 

Desigur, poti afla mai multe despre acest loc accesand articolul separat dedicat satului Old Perithia: Despre Old Perithia, cel mai vechi sat din insula Corfu

Satul traditional Afionas si plaja Porto Timoni din imediata apropiere

Ne mutam pe coasta de nord-vest a insulei, unde satul Afionas atrage atentia turistilor prin peisajele absolut fabuloase pe care le ofera catre ansamblul de insule Diapontia, dar si prin arhitectura sa tipica. 

Afionas se afla la 36 kilometri de Corfu Town si foarte aproape de statiunea Agios Georgios de Nord. Accesul pe uscat catre celebra plaja cu dubla deschidere la mare, Porto Timoni, se face din satul Afionas. 

Mai multe detalii gasesti aici: Satul traditional Afionas Corfu si totul despre atractiile sale

Lakones, cu priveliste superba catre golfurile din Paleokastritsa

Daca urmeaza sa te cazezi in zona Paleokastritsa, considerata, de altfel, una dintre cele mai binecuvantate statiuni din punct de vedere al cadrului natural, trebuie sa stii ca la o distanta de doar 6 kilometri se afla satul Lakones. 

A fost construit pe versantul Muntelui Araki, la o altitudine de 182 de metri, si se remarca printr-o serie de case vechi cladite din piatra, din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, dar si prin traseele de trekking care pornesc din sat catre zona de coasta. 

In Lakones exista cateva magazine micute cu produse artizanale, dar si cateva taverne si patiserii cu priveliste superba catre Paleokastritsa. 

Te invitam la noi pe blog pentru mai multe amanunte despre acest sat pitoresc: Despre Lakones Corfu, unul dintre satele traditionale apropiate de Paleokastritsa

Vatos, la indemana celor cazati in zona Ermones  

Coboram spre vest, in apropierea micutei statiuni Ermones, unde exploram satul Vatos, un alt loc cat se poate de potrivit pentru cei care prefera sa faca plimbari relaxante intr-o zona incarcata de istorie si de peisaje exceptionale. Exista o serie de edificii ridicate in apropierea satului, care confirma faptul ca imprejurimile au fost locuite din timpuri destul de vechi (biserica Agios Nikolaos, micuta biserica Ai Giorgis, etc.). 

Satul a fost cladit pe unul dintre versantii muntelui Agios Georgis, fiind inconjurat de superba vale Ropa (“Ropa Valley”). In apropierea satului Vatos se afla si faimosul Corfu Golf Club. 

Citeste mai multe informatii pe acest subiect aici: Scurta oprire in satul Vatos Corfu, locul in care peisajele si linistea te vor fermeca

Pelekas si observatorul “Kaiser’s Throne” 

La doar 6 kilometri departare de Vatos te asteapta o alta bijuterie pitoreasca a insulei – satul Pelekas. Acesta este unul dintre satele mai bine dezvoltate din punct de vedere turistic (cu statii de autobuz, unitati de cazare, farmacie, restaurante si taverne), iar una dintre cele mai importante atractii din zona este “Kaiser’s Throne”, marcat pe Google Maps cu “Kaiser William II Observatory”. 

Este locul in care Kaiserul German Wilhelm al II-lea ar fi venit adesea sa priveasca apusul, in timpul sederilor sale de vara in insula Corfu. De aici te poti bucura de o priveliste 360 asupra intregii insule si, evident, de un apus magnific. 

HINT: In sat exista si o serie de sky baruri, dar si restaurante foarte bine cotate, brutarii si chiar case traditionale ce ofera cazare. 

Bineinteles, si pe acest subiect am creat un articol separat, cu mai multe informatii: Despre Pelekas, unul dintre satele traditionale de pe coasta de vest a insulei Corfu

Agios Mattheos si ruinele Castelului Gardiki 

Ajungem in zona de sud-vest a insulei, in apropierea micutei statiuni Paramonas si la 23 kilometri departare de Corfu Town, unde satul Agios Mattheos, construit in stil amfiteatru, isi asteapta vizitatorii cu aceeasi atmosfera pitoreasca. 

Desi este ferit de turismul in masa, satul este relativ dezvoltat (cu supermarket, ATM, unitati de cazare, serviciu de rent a car, etc.). Una dintre cele mai importante atractii istorice din apropiere este reprezentata de ruinele casteluilui Garkidiki (la 3,2 kilometri de sat), alaturi de pestera Grava Gardiki

Din Agios Mattheos se poate ajunge usor la plaje precum Paramonas, superba Halikounas (care desparte Marea Ionica de laguna Korission printr-o fasie de nisip), dar si la plaja Issos

Citeste mai multe aici: La plimbare prin Agios Mattheos Corfu, unul dintre satele traditionale din sud-vestul insulei

Lefkimmi, traversat de un canal navigabil 

Ne mutam in sudul insulei, unde Lefkimmi (oras si fosta municipalitate) pastreaza farmecul vremurilor apuse prin aspectul sau traditional si prin obiceiurile localnicilor. 

In teorie, Lefkimmi este al doilea cel mai important oras al insulei dupa Corfu Town (are al doilea cel mai mare port, ce leaga Igoumenitsa de partea sudica a insulei Corfu) insa daca ar fi sa privim catre atmosfera partii de sus (care se afla la 3 kilometri de port), am putea spune ca ofera senzatia unui loc care apartine altei ere. 

Centrul Lefkimmi este strabatut de un rau (un canal navigabil, unde vezi ancorate barcutele pescarilor), iar in imprejurimi pot fi observate diferite case traditionale, vechi conace, stradute inguste pietruite. 

Locul prezinta mult interes si din punct de vedere religios, cu diferite biserici si manastiri bizantine care atrag pelerini din toata lumea (Kyra ton Aggelon, Agios Arsenios, Panagia tis Eleousa si altele). 

Acceseaza si alte detalii despre Lefkimmi aici: Lefkimmi, cea mai importanta asezare din sudul insulei Corfu

Chlomos, satul cu una dintre cele mai frumoase vederi catre coasta de sud-est 

Nu foarte departe de Lefkimmi, urcand spre est, Chlomos se remarca printr-o arhitectura bine conservata si printr-una dintre cele mai frumoase privelisti de care te-ai putea bucura in Corfu, fiind supranumit “Balconul insulei Corfu”. 

Chlomos se afla la o distanta de aproximativ 26,5 kilometri pornind din centrul Corfu Town si poate fi observat aproape in intregime de la plaja Boukari, aflata la doar 3,5 kilometri departare. 

In sat pot fi vizitate mai multe constructii istorice, precum conacul din secolul al XV-lea, cu rol de resedinta a lui Thomas Paleologos (fratele imparatului bizantin Constantin Paleologos) sau bisericile Arhangheli si Pantokrator. 

Te invitam sa descoperi mai multe detalii despre Chlomos aici: Calatorie in Chlomos, satul autentic din sud-estul insulei Corfu

In loc de concluzie

Putem spune cu mana pe inima ca insula Corfu este mai mult decat o destinatie de plaja, fiind considerata un soi de taram unde natura si traditia se intalnesc in satele pitoresti. Vizita in satele traditionale ale insulei iti va oferi oportunitatea de a trai experiente autentice, de a te bucura de peisaje superbe si de a te pierde in farmecul rustic atat de relaxant pe care-l vei intalni aici. 

Daca ai inceput deja sa faci planuri pentru o escapada in aceasta insula greceasca, iti reamintim ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai bune oferte vacante Corfu!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?