Aproape totul despre Corfu Town, capitala insulei Corfu

Corfu Town, sau Kerkyra, asa cum mai este cunoscut, este cel mai mare si mai dezvoltat oras al insulei Corfu si are rol de capitala a Insulelor Ionice. 

Orasul este considerat a fi un reper important si o atractie istorica de o valoare inestimabila, partea de oras vechi (Corfu Old Town – Campiello) fiind inscrisa in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Corfu Town a avut un rol deosebit in istoria Greciei, fiind locuit inca din antichitate, iar in prezent este vizitat de sute de mii de turisti anual, reprezentand totodata si principalul punct de plecare catre celelalte statiuni si atractii ale insulei.

Mai multe amanunte utile despre vizita in Corfu Town gasesti in cele ce urmeaza, iar la noi pe site te asteapta si unele dintre cele mai bune oferte vacante Corfu, pe care te invitam sa le descoperi.

Ce trebuie sa stii despre Corfu Town. Informatii de baza si scurt parcurs istoric

Orasul Corfu are unul dintre cele mai bine conservate centre istorice din intreaga Grecie si un adevarat furnicar de stradute inguste, monumente arhitecturale si alte atractii. 

Detine principalul port de legatura intre insula Corfu si Grecia continentala, dar si legatura cu 3 porturi din Italia si portul Saranda din Albania. 

Orasul este vizitat de catre majoritatea turistilor care ajung in Corfu si are o populatie de peste 30.000 de locuitori permanenti. 

Conform cercetarilor istorice, zona a fost locuita inca din antichitate, fiind considerata o locatie importanta din punct de vedere strategic la intrarea in Marea Adriatica. Din acest motiv, a fost ocupata de multe puteri de-a lungul secolelor (intai de toate de catre romani, apoi de catre normanzi, de catre venetieni, francezi, britanici si ulterior retrocedat Greciei, la data de 21 mai 1864). 

Cele mai multe dintre cladirile care pot fi observate astazi in Corfu Town sunt construite in stil venetian. Altele au fost construite de catre britanici, in stil neoclasic. 

In secolul al XX-lea, orasul Corfu cunoaste o dezvoltare impresionanta, devenind un important centru cultural si turistic. 

Corfu Town continua sa reflecte influentele diverse ale culturii sale, fiind in prezent unul dintre cele mai bune locuri care alcatuiesc un cadru perfect de vacanta – atat pentru cei care cauta obiective istorice, cat si pentru cei care vor sa aiba acces la cadre naturale de exceptie, plaje din imprejurimi, restaurante, taverne traditionale si multe alte atractii. 

Motive pentru o vizita in Corfu Town

Lista argumentelor care intaresc ideea unei vizite in Corfu Town poate fi interminabila, cu atat mai mult cu cat vrei sa-ti planifici o vacanta mai putin statica, in care sa explorezi tot ce are mai bun de oferit acest loc. 

Chiar daca alegi sa nu te cazezi in Corfu Town, ci intr-una dintre statiunile care au activitati centrate mai mult pe zonele de plaja, o vizita in Kerkyra este mai mult decat recomandata atata vreme cat pasesti pe insula Corfu. 

Poti face acest lucru fie in ziua in care ajungi (desi ceva ne spune ca timpul va fi insuficient), fie intr-una dintre zilele in care simti ca poti sa te rupi de plaja pentru cateva ore. 

  • este cel mai mare si cel mai dezvoltat oras al insulei Corfu
  • are cele mai multe obiective istorice din intreaga insula, toate de o valoare si o frumusete rapitoare, iar bagajul informational si cultural cu care vei pleca de aici poate aduce un aport important cunostintelor tale. 
  • Corfu Town are o clima mediteraneana si este o atractie vizitata pe intreg parcursul anului, nu numai in sezonul cald, asa cum sunt statiunile
  • este un loc care-ti va permite sa simti atmosfera autentica a insulei Corfu. Are stradute pitoresti, inguste, pietruite, foarte multe cafenele, taverne si magazine
  • gazduieste o sumedenie de muzee, care-ti vor oferi o introducere captivanta in tot ce inseamna istoria si cultura acestui loc
  • are o arhitectura bine conservata si cat se poate de speciala, explorarea orasului fiind considerata in sine un fel de intoarcere in timp
  • are un sistem de transport public destul de bine pus la punct: Corfu Blue Bus care circula in interior si in statiunile din imprejurimi si Corfu Green Bus care circula intre Corfu Town si celelalte statiuni si orase importante ale insulei
  • este foarte apropiat de Aeroportul International Corfu (un avantaj pentru cei care ajung in Corfu cu avionul) 
  • este localizat la distante rezonabile fata de unele dintre cele mai frumoase statiuni (Paleokastritsa, Gouvia, Dassia, Ipsos, Perama, Benitses si altele) 

Sigur, am putea continua la nesfarsit cu argumente pro unei vizite in Corfu Town, insa daca am reusit sa-ti starnim deja interesul pentru o vacanta aici, te invitam sa descoperi mai jos si alte detalii despre acest loc incantator din Grecia. 

Cum ajungi in Corfu Town si informatii despre transportul local 

Corfu Town este localizat pe coasta de est a insulei. Poti ajunge aici cu masina, cu autocarul sau cu avionul. 

In cazul primelor doua, vei veni pe insula cu ferry, care are doua terminale: cel din Corfu Town si cel din Lefkimmi. Ambele pleaca din portul Igoumenitsa al Greciei continentale. 

Daca urmeaza sa te cazezi chiar in Corfu Town sau intr-una dintre statiunile invecinate, e limpede ca e mai comod sa iei ferry care te lasa in portul de aici. 

Daca alegi o statiune din sud, poate fi mai convenabil sa vii cu ferry in Lefkimmi. 

Distanta Bucuresti – Corfu Town este de aproximativ 1.040 kilometri. Drumul se poate parcurge in circa 13 ore, cu iesire din tara pe la Giurgiu-Ruse si intrare in Grecia pe la vama Kulata – Promachonas si ulterior Salonic – Igoumenitsa. 

In insula Corfu exista doua tipuri de autobuze locale: 

  • Blue City Bus, care circula in Corfu Town si in statiunile din imprejurimile acestuia, dar si in directia aeroportului. Poti verifica programul actualizat pe acest site
  • Corfu Green Bus, care circula catre si intre restul statiunilor de pe intreaga insula. Poti verifica programul actualizat pe acest site.

In Corfu Town si in imprejurimi poti circula si cu taxi, dotate cu taximetru. In general, pornirea costa in jur de 3.60 €, urmand ca mai apoi sa fii taxat pe kilometru cu aproximativ 1.10 €. Tarifele pot fi mai crescute pe timp de noapte. E bine totusi sa intrebi soferul despre costul estimativ al calatoriei inainte sa pornesti la drum. Nu vei avea posibilitatea sa platesti cu cardul in toate taxiurile, motiv pentru care e bine sa ai la tine si bani cash. 

Desigur, vei avea la indemana si varianta de a inchiria o masina sau un scuter. Cele mai multe centre rent a car se afla in Corfu Town. 

Distante intre Corfu Town si alte statiuni ale insulei:

  • distanta Corfu Town – Sidari: 37 kilometri
  • distanta Corfu Town – Paleokastritsa: 23,4 kilometri
  • distanta Corfu Town – Agios Gordios: 17,8 kilometri
  • distanta Corfu Town – Kavos: 48 kilometri
  • distanta Corfu Town – Lefkimmi Port: 44 kilometri
  • distanta Corfu Town – Benitses: 14,4 kilometri
  • distanta Corfu Town – Moraitika : 21 kilometri
  • distanta Corfu Town – Gouvia: 9 kilometri
  • distanta Corfu Town – Dassia: 12,4 kilometri

Vremea Corfu Town si cele mai bune perioade pentru o vizita aici

Corfu Town este caracterizat, la fel ca intreaga insula, de un climat mediteranean, cu veri calduroase, uscate si ierni blande. Spre deosebire insa de majoritatea statiunilor din Corfu, acest oras reprezinta o destinatie de vacanta buna de vizitat pe intreg parcursul anului, in principal gratie obiectivelor pe care le gazduieste. 

Pe timp de vara, orasul primeste, inevitabil, cel mai mare numar de vizitatori. Tot in aceasta perioada, media maximelor atinge ajunge undeva la 32 grade (temperaturi masurate la umbra). 

Obiectivele vor fi mai aglomerate (vor exista cozi la multe dintre acestea), iar preturile la cazare vor fi mai mari. Vara este anotimpul concediilor, iar toate activitatile centrate pe zonele de plaja sunt in toi. 

Primavara si toamna pot fi alegeri bune pentru a vizita Corfu Town, daca nu esti prietenos nici cu caldurile, nici cu aglomeratiile. 

Temperaturile sunt mai placute, obiectivele pot fi vizitate mai usor, iar spre exemplu in septembrie si chiar la inceput de octombrie, apa marii poate fi inca buna pentru baie. 

Despre plaja din Corfu Town

In cazul in care planuiesti sa stai chiar in Corfu Town, trebuie sa stii ca si in acest oras exista segmente de plaja. Totusi, acestea nu vor fi nici cele mai frumoase din insula Corfu si nici cele mai libere, mai ales daca alegi sa vizitezi zona in miez de vara. 

Faliraki este una dintre plajele pe care le vei gasi in zona Corfu Town. Se afla aproape de Muzeul de Arta Asiatica si o gasesti pe Harti cu denumirea de Faliraki Bathing Beach. Mai este cunoscuta si cu denumirea de Alekos Beach. 

Accesul in apa se face de pe scari sau de pe micuta fasie ingusta de nisip din partea dreapta a plajei. Locul este cat se poate de potrivit pentru snorkeling, insa turistii care l-au vizitat recent atrag atentia ca in zona exista multi arici de mare (nu uita sa porti acele incaltari speciale pentru apa).  

Plaja Anemomilos (numele se trage de la moara de vant din imediata apropiere) mai poate fi un loc in care sa faci o baie rapida in mare. Nu exista plaja de nisip aici, insa vei observa niste scari de pe care poti sa cobori in apa. O gasesti intre Kanoni si Corfu Town.

Plaja Mon Repos se afla putin mai jos (la sud) de Anemomilos, este formata din nisip si are amenajare cu sezlonguri si umbrele. 

Gasesti locul pe Harti si cu denumirea de “Royal Baths Mon Repos”. In zona din spate se afla un bar, iar cei care au fost aici recent spun ca un set de sezlonguri + o umbrela costa in jur de 20 euro. 

Totusi, pentru ca plajele din Corfu Town sunt in general foarte aglomerate si au dimensiuni reduse, o idee mai buna poate fi sa te indrepti catre una sau mai multe dintre statiunile apropiate. Plajele precum Kontokali, Gouvia, Dassia, Benitses si chiar, de ce nu, cele din Paleokastritsa (unele dintre cele mai frumoase din insula) vor fi la maximum 20-30 minute de mers cu masina din Corfu Town. 

Paleokastritsa, plaja Agios Spiridon

Unde te cazezi in Corfu Town

Cu o atmosfera atat de fermecatoare care se simte de la primul pas prin centrul vechi si din dorinta de a vizita cat mai multe obiective turistice, o parte dintre turistii care sosesc in aceasta insula greceasca aleg sa se cazeze chiar in Corfu Town. 

Evident, orasul nu duce lipsa de unitati de cazare, care sunt de ordinul sutelor daca ar fi sa ne raportam si la cele din imediata apropiere. 

Cele mai multe variante de cazare sunt apartamentele disponibile pentru inchiriere, asadar cu regim de cazare self catering. Unele dintre acestea pot fi de lux (cele mai ridicate preturi le vei intalni in zona bulevardului Liston). 

Exista si o serie de hoteluri cu o arhitectura aparte, care se incadreaza cumva in acel peisaj sarmant al centrului vechi. 

Cele mai multe dintre unitatile de cazare in Corfu Town sunt cotate cu 3 stele, urmate de catre hotelurile evaluate cu 4 stele. 

Foarte putine dintre hoteluri ofera si mic dejun inclus, insa lipsa meselor incluse nu va fi o problema atata vreme cat vei alege sa te cazezi in zona de centru a acestui oras, care abunda in restaurante, taverne, patiserii si diferite alte locuri in care poti lua masa. 

De vizitat in Corfu Town. Principalele atractii turistice

Ajungem si la cea mai interesanta parte a acestui articol, aceea referitoare la obiectivele pe care le-ai putea bifa in timpul unei vizite in Corfu Town. Desigur, lista acestora este cat se poate de stufoasa si nu-ti recomandam sa incerci sa le vezi in majoritate intr-o singura zi, caci iti va fi greu si nu vei intelege mare lucru atata vreme cat vei sta intr-o alergatura continua.

In esenta, cele mai importante atractii sunt localizate pe coasta de est a orasului (Fortareata Veche, Spianada, bulevardul Liston si Muzeul de Arta Asiatica).  Muzeele mai micute si multe dintre bisericute sunt cumva ingramadite pe stradutele din spate ale centrului vechi. 

Fortareata Veche (Old Fortress of Corfu, asa cum este marcata pe Harti) este, fara doar si poate, cel mai important reper istoric al acestui oras. A fost cladita pe un promontoriu care este separat de restul orasului printr-un canal. Inainte de canal se afla Piata Spianada (cea mai mare piata din Grecia). 

Fortareata Veche a fost, la origini, ridicata sub forma unui castel al Angevinilor, insa Venetienii au reconstruit-o aproape in intregime si au fortificat-o. 

Pe timp de vara poate fi vizitata zilnic in intervalul orar 08.00-20.00, iar pe timp de iarna, programul este mai redus, intre orele 08.30-15.30. 

Accesul costa 6 euro/persoana, insa exista si bilete speciale, care includ vizitarea mai multor obiective turistice (Fortareata Noua, Muzeul de Arheologie, Muzeul de Arta Asiatica si altele). 

Liston este promenada emblematica din centrul orasului si locul in care poti admira arhitectura impresionanta. De regula, turistii se plimba pe aici inainte de ajunge in Spianada si ulterior la Fortareata Veche. 

Rotonda Maitland (sau Monumentul Maitland) este un monument neoclasic ridicat de catre britanici in Piata Spianada, in cinstea primului Lord Inalt Comisar Sir Thomas Maitland. 

Biserica Fecioarei Maria Mandrakina, din secolul al XVIII-lea, este un alt obiectiv care poate fi bifat usor daca te indrepti spre capatul de nord al Pietei Spianada. 

Gradina Poporului se afla, de asemenea, in aceasta zona. Este localizata la sud de plaja Falikari, langa Muzeul de Arta Asiatica. 

Muzeul de Arta Asiatica a fost ridicat in 1815, fiind in acele vremuri un palat inchinat Sfiintilor Gheorghe si Mihail. Incepand din 1928, a fost fondat muzeul, care include in prezent colectii de arta fabuloase din China, Japonia, Tibet si din alte tari ale Asiei Centrale. Biletul de acces standard costa 6 euro/persoana. In preajma vei intalni si Galeria Municipala, care gazduieste diferite expozitii periodice. 

Centrul vechi al orasului Corfu reprezinta, de asemenea, un obiectiv in sine, fiind inscris in Patrimoniul Mondial UNESCO. Aici gasesti un numar impresionant de muzee (Muzeul de Arheologie, Muzeul Bizantin, Muzeul Bancnotelor, Muzeul Dionysios Solomos, Muzeul Casa Parlante si multe altele), dar si o serie de biserici vechi absolut fascinante. 

Biserica Sfantului Spiridon (pe Harti – Holy Church of Saint Spyridon) este cea mai cunoscuta si vizitata biserica de pe insula, gratie faptului ca adaposteste moastele Sfantului Spiridon. A fost construita in 1580 sub forma unei bazilici, iar in prezent este considerata a fi un adevarat popas de suflet pentru credinciosi, dar si pentru cei pasionati de istorie. 

Piata Dimarchiou mai este unul dintre locurile in care poti poposi pentru o scurta pauza la o cafea, plimbandu-te prin centrul vechi al orasului Corfu. Aici se afla si teatrul San Giacomo, dar si o serie de restaurante si terase bine cotate. 

Fortareata Noua (pe Harti New Venetian Fortress) se afla in capatul de nord al centrului vechi si relativ aproape de Portul Vechi din Corfu. Dateaza din perioada venetiana, iar in perioada recenta a fost restaurata si deschisa publicului pentru vizitare. Intrarea aici este gratuita, iar vederea de sus este absolut incantatoare. 

Printre obiectivele pe care le-ai mai putea bifa in timpul unei vizite in Corfu Town se numara si Piata San Rocco, Piata Spilia, Cimitirul britanic, Obeliscul Douglas, Mormantului lui Menekrates si altele. 

Unde faci shopping in Corfu Town 

Daca vrei sa te intorci si cu o serie de suveniruri sau de bunataturi locale din Corfu Town sau esti tentat poate chiar sa-ti reinnoiesti garderoba, ei bine, te vei afla in cel mai potrivit loc de pe insula pentru aceasta activitate 🙂

Piata centrala din Corfu (Corfu Central Market) se afla in inima orasului, iar de aici poti cumpara fructe si legume locale proaspete, diferite ierburi si condimente, dulciuri traditionale, miere, cafea, masline si multe altele. Programul pietei este intre orele 8.30 – 15.15, exceptand zilele de duminica, atunci cand este inchisa. 

La capitolul imbracaminte, incaltaminte si accesorii, vei observa ca in zona centrului vechi sunt o multime de mici magazinase, buticuri, care vand fie sandale din piele prelucrate manual, fie bijuterii, fie articole de plaja. In linii generale, preturile nu se negociaza. Printre magazinele cu recomandari se numara Lamprini Chatziara (bijuterii) Naus Corfu, Mezzo Mezzo, 2 Much Fashion si altele. 

Printre magazinele locale, vei gasi si magazine ale unor branduri internationale, precum Marks & Spencer, unele chiar cu shop-uri de tip outlet. 

Suvenirurile pot fi de multe feluri: exista carpete tesute, magneti de frigider de diferite feluri (gasesti si modele din marmura), bijuterii si brelocuri din sticla sau cu detalii din sticla, piese de ceramica, boluri, vaze – practic, cam tot ce ti-ar putea trece prin minte. 

Restaurante si taverne in Corfu Town

Sunt atat de multe locuri in care se mananca bine in Corfu Town, incat ne-ar fi aproape imposibil sa le putem insira aici pe toate, insa ce e important de stiut e faptul ca multe dintre acestea servesc mancare traditionala corfiota (pastitsada, sofrito, acel sos demential savoro alaturi de care se serveste pestele, caracatita inabusita cu vin, ceapa si cartofi, bourtheto si multe altele). 

Desigur, restaurantele cu preparate internationale nu lipsesc din peisaje, asadar, n-ar trebui sa-ti faci griji in cazul in care vrei sa mananci burgeri, pizza, sushi sau alte mancaruri de genul. 

Mai jos ti-am selectat cateva dintre cele mai apreciate restaurante din Corfu Town (majoritatea sunt concentrate in partea de oras vechi). 

  • Taverna Ninos, cu peste 2500 de recenzii pe Google si un meniu bogat in preparate traditionale, impartite pe sectiuni. Gasessti aici si sofrito, si pastitsada, cod in stil bourtheto, vinete umplute, musaca, ghiveci cu legume si carne de vitel, alaturi de multe altele. 
  • Abakas Mezedopoleio, localizat ceva mai aproape de Fortareata Noua, cu preparate la gratar, feluri de mancare traditionale, clasicele aperitive, paste si o sectiune interesanta dedicata deserturilor. 
  • Oinos kai Geuseis, in zona de centru vechi, intr-una dintre casele cu arhitectura venetiana. Au in meniu o sumedenie de preparate traditionale grecesti precum caracatita marinata in otet, calamari prajiti, skordalia, ansoa marinat, placinta cu branza, branza pane, sofrito si altele. 
  • Rex Restaurant, langa Piata Spianada, cu peste 1700 de recenzii, cu un decor si o servire mai pretentioase. 
  • Taverna Rouvas, central, langa magazinul Marks and Spencer, cu specific grecesc. 
  • Pane e Souvlaki, localizat langa Piata Dimarchiou, cu aperitive, salate si preparate la gratar
  • Anthos Restaurant, in zona de centru, cu bucatarie in stil mediteranean, diferite soiuri de peste servite cu legume, sosuri speciale, paste si salate. 
  • Papagiorgis Patiserie-Gelateria poate fi locul potrivit pentru cei care simt nevoia sa se rasfete cu un desert traditional  sau cu o inghetata in timp ce viziteaza stradutele centrului vechi. Are peste 2500 de recenzii si o nota de 4.8 din 5 pe Google (in octombrie 2023) si se afla in apropierea Muzeului Casa Parlante. 

Alte restaurante cu specific italian, asiatic, etc: Restaurant A Mano, La Tavola Calda, The Tandoori Bites, La Cucina, The Venetian Well, Kukutsi Sushi Bar

In loc de concluzie

Corfu Town este, fara doar si poate, cel mai important si ofertant oras al insulei Corfu din punct de vedere al atractiilor si al obiectivelor istorice. Chiar daca alegi sa te cazezi intr-o alta statiune, iti recomandam cu toata caldura sa-i faci o vizita de o zi, caci vei pleca de aici extrem de incantat si imbogatit din punct de vedere al bagajului cultural 🙂 

Iti reamintim ca la noi pe site te asteapta o serie de oferte tentante pentru vacantele in insula Corfu, printre care s-ar putea afla si hotelul potrivit cerintelor tale.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?