Bară la bară către Bulgaria

Postat de

Bulgaria PasteÎncepând cu ziua de 3 mai, turiştii români au început să se îndrepte către litoralul bulgăresc, unde îşi vor petrece sărbătorile de Paşte. Încă de vineri de la orele 10, după localitatea constănţeană 2 Mai, automobilele care mergeau către graniţa cu Bulgaria stăteau bară la bară.

Potrivit touroperatorilor, doar de Paşte, pe litoralul bulgăresc vor fi peste 15.000 de turişti români, cu 25% mai mulţi decât anii precedenţi. Majoritatea au optat pentru Albena (unde sunt estimaţi peste 2.500 de turişti, în mare parte familişti), Sunny Beach şi Nisipurile de Aur, urmate de Obzor, Duni, Nessebar etc. Media şederii este, pentru români, în această perioadă, de 3 nopţi de cazare.

Dar care este secretul turismului bulgăresc? Lăsând la o parte sprijinul enorm acordat de touroperatorii internaţionali, în special germani, începând cu anii ’90, în Bulgaria şi facilităţile fiscale sunt mai mari. La fiecare o sută de mii de euro investită, un hotelier din România plăteşte TVA şi impozite către stat de peste 46.000 de euro, cu 11.000 de euro mai mult faţă de unul din Bulgaria. Iar diferenţa se observă imediat în servicii. Vecinii bulgari au investit masiv în promovare şi se axează pe serviciile all-inclusive destinate în special familiilor.

Pe de altă parte, clima este ceva mai bună decât cea din România, iar litoralul bulgăresc este mult mai lung:

Anul trecut, Bulgaria a fost vizitată de 6,6 milioane de străini, în vreme ce la noi în ţară au venit doar 1,6 milioane. Pe de altă parte, Bulgaria a fost vizitată anul trecut de 932.208 de români, în scădere cu 2,9%, aceştia reprezentând însă cel mai numeros grup de turişti străini în anul 2012, pentru al şaselea an consecutiv, potrivit datelor Ministerului Economiei, Energiei şi Turismului de la Sofia. Al doilea grup de turişti străini sunt cei greci (928.000), urmaţi la distanţă de germani (650.000). În perioada ianuarie-decembrie 2012, Bulgaria a fost vizitată de 6,54 milioane de turişti străini, cu 3,4% mai mulţi faţă de anul precedent.

Traian Bădulescu & Cosmin Ivan, markete.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Selectati optiunea antispam

>