Cum să ajungi mai repede în Bulgaria. Rute, distante si puncte trecere frontiera

Postat de

Te pregatesti pentru o vacanta in Bulgaria si vrei sa te pui la curent cu tot ce inseamna drumul din Romania catre litoralul bulgaresc? Ti-am pregatit mai jos un articol in care vei gasi aproape toate detaliile despre acest drum si despre variantele pe care le poti lua in considerare in functie de locul de plecare sau locul in care vrei sa ajungi. 

Gasesti pe site-ul nostru oferte litoral Bulgaria daca esti interesat de o vacanta aici.

In linii generale, in Bulgaria se poate ajunge cu masina personala sau cu autocarul. Exista curse frecvente din Bucuresti catre litoralul bulgaresc, insa cea mai mare flexibilitate o ai, in mod evident, atunci cand esti cu masina. 

Poti sa ajungi pe litoralul din Bulgaria si cu avionul sau cu trenul, insa in momentul de fata trebuie sa stii ca nu exista zboruri directe Bucuresti Varna, iar in ceea ce priveste transportul feroviar, acesta are un sistem destul de complicat in Bulgaria. 

Cele mai importante puncte de trecere frontiera Bulgaria din diferite zone ale Romaniei

Unul dintre motivele pentru care romanii aleg frecvent vacantele in aceasta tara vecina este si faptul ca exista mai multe puncte de trecere frontiera Bulgaria din Romania. Iti prezentam cele mai importante puncte de trecere frontiera Bulgaria, cu plecare din mai multe zone ale tarii noastre. 

Giurgiu (RO) – Ruse (BG) este cel mai tranzitat si totodata cel mai facil punct de trecere frontiera Bulgaria daca vii dinspre Transilvania sau Muntenia. Aici vei traversa Podul Prieteniei. 

Asadar, daca pleci din Sibiu, Brasov, Ploiesti, Bucuresti, sau alte orase din aceste regiuni, drumul cu iesire pe la Giurgiu iti va fi probabil cel mai la indemana. Si daca pleci din orasele din zona Moldovei, acest punct de trecere frontiera poate fi util traseului tau in functie de destinatia finala, chiar daca ai disponibile si alte variante precum Vama Veche sau Negru Voda. 

Vama Veche (RO) – Durankulak (BG) este punctul de trecere frontiera Bulgaria care-ti va fi de ajutor daca pleci dinspre Dobrogea sau din Moldova. 

Daca pleci din zona litoralului romanesc sau din Galati, Braila, Barlad si chiar Iasi, vei trece granita si iti vei continua drumul pe E87, pana la destinatia ta finala de pe litoralul din Bulgaria. Un alt punct de trecere facil pentru cei care pleaca din zona Moldovei este si Negru Vodă (RO) – Kardam (BG), despre care vom discuta putin mai jos. 

Daca vrei sa afli timpul de asteptare in punctele rutiere de trecere a frontierei, dar si punctele in care traficul este suspendat temporar, poti consulta aplicatia Trafic Online lansata de Politia de Frontiera. 

Cea mai scurta ruta Bucuresti Bulgaria daca vrei sa ajungi pe litoralul bulgaresc

Daca vrei sa alegi din start drumul cel mai scurt din Bucuresti catre destinatia vacantei tale, iti prezentam mai jos cea mai scurta ruta daca pleci catre majoritatea dintre statiunile de la malul Marii Negre din Bulgaria. 

Cea mai scurta ruta este asadar cel pe la Giurgiu – Ruse, iar acest punct de trecere a frontierei este cel mai folosit si in cazul plecarilor catre alte destinatii din Bulgaria (orase mari, statiunea de schi Bansko) sau catre Grecia si Turcia. De la Bucuresti la Varna vei avea de condus aproximativ 3 ore si jumatate, in functie desigur si de conditiile de trafic, insa intre Sumen si Varna te vei bucura de autostrada. 

Traseul Bucuresti Giurgiu (63 de kilometri) il vei parcurge in aproximativ o ora, iar mai apoi , odata ajuns la Ruse, vei continua drumul pe E70, cu doua benzi pe sens, pana aproape de Sumen (aproximativ 110 kilometri). Inainte de a intra in Sumen va trebui sa urmezi indicatorul spre Varna si vei intra pe autostrada bulgareasca A2, pana la Varna (vei avea de parcurs aproximativ 88 de kilometri). Din Varna te vei indrepta usor catre statiuni precum Albena, Nisipurile de Aur, Constantin si Elena sau Kranevo, si te poti opri sa bei o cafea in portul Varna. 

Cel mai recomandat traseu catre statiunile de pe litoralul Marii Negre din Bulgaria este cel prin Varna. Exista si doua alternative prezentate mai jos, insa cel mai probabil vei ajunge mai repede prin Varna. 

  • Daca te indrepti spre Sunny Beach, Nessebar sau Obzor, poti sa iesi de pe autostrada A2 pe la jumatatea distantei intre Sumen si Varna, si sa te intrepti catre Provadia. 
  • Daca mergi in regiunea Burgas, de la Sumen nu mai intri pe autostrada A2, ci te indrepti catre Smeadovo, cu directia Burgas, urmata de destinatia ta finala. 

Gasesti aici recomandarile noastre pentru cele mai bune cazari all-inclusive pe litoralul din Bulgaria, cu peste 270 de hoteluri dintre care poti alege!

Cea mai interesanta ruta catre litoralul din Bulgaria 

Daca pleci din Bucuresti catre nordul litoralului bulgaresc, mai exact in zona apropiata litoralului din Romania (Krapets, Ezerets, Kavarna, Balcic) sau alte locatii din apropiere, mai mult ca sigur vei alege drumul pe Autostrada Soarelui si cu iesire pe la Vama Veche. 

Mai mult, pentru cei care vin din Constanta sau din zona Moldovei, traseul poate fi mai scurt pe aici. 

Nordul litoralului din Bulgaria este mai ofertant la capitolul obiective de vizitat si poate fi o zona de traversat si in cazul in care te indrepti catre sudul litoralului bulgaresc si vrei sa urmezi un traseu mai interesant. 

Asadar, cea mai interesanta si mai frumoasa ruta Bucuresti Bulgaria este cea cu plecare pe Autostrada Soarelui si iesire din tara pe la Vama Veche, urmand traseul Sabla – Kavarna – Balcic – Albena – Nisipurile de Aur, carora li se adauga destinatia ta finala. Tot ce-ti trebuie este putin mai mult timp la dispozitie comparativ cu traseul cel mai scurt si dorinta de a vedea cateva obiective de neratat din zona litoralului bulgaresc. 

Este important sa stii ca pe acest traseu exista o multime de atractii turistice unde poti face o oprire de cateva ore, printre cele mai importante fiind Cap Kaliakra, un superb monument al naturii din nordul litoralului, dar si Balcic, unde poti vizita Castelul Reginei Maria, Gradina Botanica si alte obiective. 

Citeste mai multe despre atractiile si obiectivele din nordul litoralului bulgaresc in urmatoarele articole:

Alte puncte de trecere frontiera Bulgaria, din Romania 

Romanii au la dispozitie si alte puncte de trecere a frontierei catre Bulgaria, unele mai putin cunoscute sau tranzitate, insa de ajutor daca vei pleca din anumite zone ale tarii spre litoralul bulgaresc sau daca te indrepti catre alte tari si vrei doar sa tranzitezi Bulgaria.  

Vei observa ca numarul de kilometri de parcurs va fi mai mic in unele cazuri specifice, daca alegi una dintre rutele cu trecere pe la punctele de frontiera prezentate mai jos. 

Călărași (RO) – Silistra (BG) traseul este mai facil catre litoralul bulgaresc daca pleci in mod evident de la Calarasi sau in unele cazuri de la Slobozia sau Buzau. La Calarasi vei trece cu feribotul catre Ostrov (drumul dureaza aproximativ 30 de minute), iar apoi vei trece granita catre Silistra. Pretul pentru feribot este unul destul de ridicat (70 lei/autoturism, doar dus, dupa cum relateaza o parte dintre turistii care au ales recent acest traseu).  Desigur, locatia destinatiei finale din Bulgaria cantareste de regula cel mai mult atunci cand decizi care dintre trasee este mai potrivit pentru tine. 

NOTA: Recent, turistii romani care au calatorit in Bulgaria ne-au raportat ca drumurile de Durankulak și Silistra spre litoral sunt foarte bune, in timp ce drumul de la Kardam spre mare nu se afla in conditii laudabile.

Celor care trec pe la Silistra și se îndreaptă spre Albena le este recomandat sa aleagă traseul Silistra – Dobrich – Balcic – Albena, pentru ca drumul este foarte bun, comparativ cu drumul direct Dobrich – Albena, care are multe portiuni deteriorate.

Negru Vodă (RO) – Kardam (BG) Si acesta este un punct de trecere frontiera Bulgaria cunoscut turistilor romani, in mod special pentru cei care pleaca din zona litoralului romanesc, dar si pentru unii dintre turistii care vin din zona Moldovei. Spre exemplu, traseul pe la Negru Voda este mai scurt pentru cei care vin din Iasi, decat daca ar merge pe traseul cu iesire pe la Vama Veche. 

Calafat (RO) – Vidin (BG) este un alt punct de trecere pe care-l vei putea folosi daca pleci dinspre Banat sau Oltenia. Aceasta varianta de traseu este folosita de unii dintre romanii care vor sa ajunga pe litoralul bulgaresc din orase precum Drobeta Turnu Severin, Craiova, Targu Jiu, Timisoara sau chiar Arad. 

Cu toate acestea, in functie de conditiile de trafic, este posibil totusi ca punctul de trecere frontiera Bulgaria pe la Ruse sa fie mai rapid si pentru romanii din aceste zone.  

Bechet (RO) – Oreahovo (BG) Acest traseu este folosit de regula de unii dintre turistii romani care pleaca din Craiova sau alte locatii din aceasta zona, dar si de unii dintre aceia care tranziteaza Bulgaria catre Grecia sau Turcia.

Si aici vei trece punctul de frontiera cu feribotul, al carui program de functionare trebuie verificat inainte de plecare, pentru ca variaza in functie de perioada. 

Detalii despre taxa de drum Bulgaria

In functie de punctul de trecere frontiera Bulgaria pe care-l vei alege pentru traseul tau, exista si alte cateva taxe despre care trebuie sa fii informat. 

  • Daca treci pe la Giurgiu – Ruse, vei avea de achitat taxa de pod in valoare de 3 euro pe sens 
  • Daca treci pe la Calafat – Vidin, trebuie sa achiti taxa de pot in valoare de 6 euro pe sens 
  • Daca treci pe la Calarasi – Silistra, va trebui sa achiti taxa feribot de 10 euro/masina. Pentru trecerea la Silistra sunt disponibile 2 feriboturi, cu preturi similare. 
  • Daca treci pe la Bechet – Oreahovo, costul este mai ridicat comparativ cu celelalte puncte de trecere frontiera Bulgaria, intrucat va trebui sa platesti taxa feribot, in valoare de 12 euro/sens.

Poti consulta tarifele actualizate pentru taxele de pod aici, iar daca vrei sa fii la curent cu taxele pentru feriboturi, te poti informa de aici

Citeste si: Autostrazi Bulgaria. Cati km de autostrada au vecinii bulgari si directii catre destinatiile de vacanta

Nu uita ca daca mergi cu masina pe teritoriul Bulgariei trebuie sa ai vigneta, care costa 13 leva/saptamana. 

Mai multe informatii despre vigneta din Bulgaria poti citi aici : Despre vigneta in Bulgaria. Autostrazi si tot ce trebuie sa mai stii despre drumuri

Cum ar fi sa mergi la mare in Bulgaria chiar zilele urmatoare? Profita de cele mai bune oferte last minute pentru vacantele in Bulgaria! Prinzi reduceri de pana la 30% si poti rezerva in maxim 2 minute!!

Distanta Bucuresti-Nisipurile de Aur si alte distante catre si in Bulgaria

Unul dintre primii pasi pe care ii faci atunci cand pregatesti traseul tau pentru vacanta din Bulgaria este sa te informezi despre distantele pe care le ai de parcurs. Iti prezentam mai jos distantele intre principalele puncte de plecare din Romania catre Bulgaria, dar si cateva distante rutiere intre statiunile din Bulgaria. Daca pleci din Bucuresti, ai de parcurs urmatoarele distante, dupa caz: 

  • Distanta Bucuresti Nisipurile de Aur – 283 km cu trecere prin Ruse, 333 cu trecere pe la Kardam (Negru Voda). Aceasta este una dintre cele mai populare si intens folosite rute din Romania, iar Bucurestiul este una dintre sursele principale in ceea ce priveste fluxul de turisti catre litoralul bulgaresc. 
  • Distanta Bucuresti Albena – 259 km cu trecere pe la Silistra, 299 km cu trecere pe la Ruse sau 322 km cu trecere pe la Kardam (Negru Voda)
  • Distanta Bucuresti Kavarna – 309 km cu trecere prin punctul de frontiera de la Vama Veche
  • Distanta Bucuresti Nessebar – 342 km, cu trecere pe la Ruse 
  • Distanta Bucuresti Sunny Beach – 336 km, cu trecere pe la Ruse 
  • Distanta Bucuresti Bansko – 545 km cu trecere pe la Ruse

Daca pleci din alte zone ale Romaniei, vei avea de parcurs urmatoarele distante informative: 

  • Distanta Constanta Nisipurile de Aur – 143 km, cu trecere pe la Vama Veche 
  • Distanta Mangalia Nisipurile de Aur – 119 km, cu trecere pe la Vama Veche
  • Distanta Vama Veche Nisipurile de Aur – 91 km 
  • Distanta Craiova Varna – 421 km, cu trecere pe la Ruse
  • Distanta Craiova Nisipurile de Aur – 437 km, cu trecere pe la Ruse 
  • Distanta Brasov Nisipurile de Aur – 474 km, cu trecere pe la Ruse
  • Distanta Sibiu Nisipurile de Aur – 536 km, cu trecere pe la Ruse
  • Distanta Iasi Albena – 547 km, cu trecere pe la Kardam (Negru Voda)

Daca vrei sa stii care sunt distantele intre principalele statiuni din Bulgaria, ti-am pregatit si cateva date despre acestea:

  • Distanta Albena Balcic – 13,5 km
  • Distanta Nisipurile de Aur Varna – 16,5 km
  • Distanta Balcic Nisipurile de Aur – 23,3 km
  • Distanta Sunny Beach Nisipurile de Aur – 112 km
  • Distanta Sveti Vlas Sunny Beach – 6,1 km
  • Distanta Nessebar Obzor – 39,2 km 

Iti reamintim ca in Bulgaria este important sa respecti regulile de circulatie, tocmai pentru a evita posibilele amenzi de la politia rutiera. Poarta centura, mergi cu luminile aprinse si pe timp de zi si nu depasi limitele de viteza, mai ales in localitati. Ai grija ca mai ales in statiuni sa parchezi numai in locuri special amenajate, cu plata, pentru ca se ridica masinile foarte rapid, iar taxa de recuperare este mare. Poti alimenta de la benzinarii de lant precum OMV, Petrol sau Lukoil, insa ai si variante de benzinarii mai mici . 

Te-ar putea interesa pe acest subiect si: Pret benzina Bulgaria si cele mai recomandate benzinarii din care sa alimentezi pe parcursul vacantei

Nu in ultimul rand, ai grija sa nu-ti uiti actele, ale tale si ale masinii, iar noi iti recomandam sa ai si o asigurare la masina care sa acopere teritoriul Bulgariei. 

Pentru mai multe informatii, poti citi si articolul Conditii de calatorie si sfaturi practice pentru o vacanta in Bulgaria. Ce e bine de stiut

In concluzie, putem spune ca pe rutele principale din Bulgaria se circula bine, iar romanii au acces destul de facil catre litoralul bulgaresc, care iese in evidenta prin atractiile si obiectivele aparte, dar si prin multitudinea de statiuni turistice, vizitate intens si de catre turistii din Romania.

Alte articole despre conditii de calatorie in Bulgaria

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?