Conditii de calatorie si sfaturi practice pentru o vacanta in Grecia

conditii calatorie grecia

Esti pe cale sa pleci intr-o calatorie in Grecia si vrei sa te pui la punct cu tot ce inseamna conditiile de calatorie de aici? Ti-am pregatit un articol cu sfaturi de calatorie in Grecia, astfel incat sa fii informat asupra tuturor aspectelor legate de drum si de sederea ta in aceasta tara.  

Vei gasi mai jos detalii despre toate aspectele unei vacante in Grecia, informatii despre actele de care ai nevoie, drumuri, taxe si detalii despre bani, dar si date utile despre preturile din Grecia, felul in care poti comunica bine cu localnicii, obiceiurile din Grecia, siguranta si sanatatea ta aici.

Acte necesare calatorie Grecia. Sistemul de sanatate si alte documente de care ai nevoie  

Grecia se află in spațiul UE, asadar nu vei avea nevoie de viza pentru a putea intra in aceasta tara. Cetatenii romani pot intra in Grecia cu cartea de identitate (buletinul) sau cu pasaportul. 

Calatoria alaturi de copii

  • copiii cu varsta pana in 14 ani au nevoie de pasaport
  • copiii NU pot calatori doar cu certificatul de nastere
  • daca minorul nu este insotit de unul/ambii, va avea nevoie de o procura notariala, iar tutorele acestuia trebuie sa prezinte la vama si un cazier 

Documente necesare pentru calatoria cu masina in Grecia:

  • se solicita la vama talonul masinii, pentru a fi verificat 
  • nu este obligatorie asigurarea CASCO, insa este recomandat sa o ai facuta
  • verifica daca polita RCA pe care o ai acopera Grecia, dar si Bulgaria (pentru ca o vei tranzita cel mai probabil)

Asigurarea medicala privata este obligatorie in Grecia. Iti recomandam sa nu uiti sa inchei o astfel de asigurare de sanatate sau sa obtii Cardul European de Sanatate inainte de plecarea in calatorie.

In cazul mai putin placut in care te imbolnavesti sau ai un accident pe parcursul sederii tale in Grecia (sau intr-un stat membru UE), Cardul European de asigurari sociale de sanatate sau Formularul E112 iti vor da acces la ingrijirile medicale de care vei avea nevoie. 

Daca te afli sub tratament cu medicamente care se elibereaza pe baza de reteta, este bine sa pleci in calatorie cu necesarul de medicamente pentru toata durata vacantei sau sa ai la tine reteta medicului. In Grecia, pentru eliberarea medicamentelor care nu se incadreaza in sfera celor uzuale, este necesara reteta cu parafa medicului. 

La hotel: cand faci check-in-ul, trebuie sa prezinti un act de identitate si voucherul de cazare. 

Grecia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Grecia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

Ce trebuie sa stii despre transport in Grecia 

Ruta spre Grecia o vei alege in functie de punctul de plecare, destinatie, dar si perioada in care pleci (sezon, extra-sezon). 

Cel mai cunoscut punct de trecere in Grecia si totodata cel mai vizitat este Sofia – Kulata-Promachonas, care pe timp de sezon se aglomereaza foarte tare. Aceasta ruta este recomandata pentru traseele catre insulele Ionice, insulele Sporade si Grecia continentala. Daca vrei sa eviti acest punct, ai ca alternative Svilengrad-Ormenio sau Makaza, insa este necesar ca inainte sa pleci la drum sa te informezi daca sunt deschise. 

Cel mai scurt drum care leaga Romania de Grecia este ruta cu trecere prin Kurdzhali – Nimfea – Komotini (Makaza) si este recomandat pentru turistii care isi vor petrece concediul Halkidiki si Thassos. 

Taxele de drum pentru calatoria in Grecia: 

  • tinand cont ca vei trece prin Bulgaria, vei avea de achitat daca iesi pe la Giurgiu/Ruse taxa de pod (15 lei/sens, 3 euro/sens), dar si vigneta bulgareasca (15 leva/saptamana).
  • in Grecia nu vei plati vigneta, insa vei plati taxa de autostrada la fiecare toll. 
  • daca vei lua feribotul pentru a ajunge pe una dintre insule, trebuie sa stii ca vei avea de achitat atat taxa pentru fiecare persoana in parte, cat si pentru autoturism. Poti verifica tarifele pentru feribot aici

Regulile de circulatie din Grecia trebuie respectate cu strictete, mai ales ca in aceasta tara Codul rutier a cunoscut modificari recente. In Grecia se circula, la fel ca in Romania, pe partea dreapta a drumului. 

  • ramai fara permis si fara placute de inmatriculare daca depasesti viteza legala cu 30km/h, alaturi de o amenda de 350 de euro. Nu incerca sa le oferi politistilor vreo alta varianta de negociere a sanctiunii. Nu sunt acceptate astfel de gesturi
  • daca treci pe culoarea rosie a semaforului, risti o amenda de 700 de euro si ridicarea permisului pentru o perioada de 60 de zile

Comportamentul localnicilor in trafic: este descris ca fiind in linii generale mai vulcanic, iar grecii nu au mereu tendinta sa respecte regulile de circulatie cu strictete. Este posibil sa intalnesti soferi care daca au fost deranjati de ceva, te sicaneaza in trafic sau se cearta pentru a-si demonstra dreptatea. 

Traficul din orasele grecesti mari este asemanator cu cel din Romania, iar in insule trebuie sa adaptezi viteza la conditiile de drum pentru ca vei merge pe stradute inguste cu multe curbe.

Benzina: in Grecia este mai scumpa decat in Romania si Bulgaria. Tocmai de aceea, este recomandat sa faci plinul cand te apropii de iesirea din Bulgaria. Benzinariile din Grecia functioneaza in general dupa programul 7.00 – 22.00, iar in weekend au program scurt. 

Starea drumurilor din Grecia: Grecia se bucura de o infrastructura foarte bine dezvoltata si se poate lauda cu 10 autostrazi care fac posibila traversarea tarii in aproape orice colt. In insule, drumurile catre plaje sunt fie drumuri forestiere, fie din pamant sau pietris.

Parcarea in Grecia: Amenda pentru parcare ilegala este intre 40-150 de euro, dar iti vor fi retinute si placutele de inmatriculare pentru 20 de zile si vei fi nevoit sa platesti si taxa de parcare pentru acest interval de timp

In caz de accident in Grecia,  trebuie sa anunti politia, iar daca accidentul se soldeaza cu raniti este posibil ca soferul vinovat sa fie retinut si prezentat la tribunal. La nevoie, cere sprijin partenerului societatii romane de asigurari din Grecia, care figureaza pe Cartea Verde a masinii 

Rent a car: Daca vrei sa inchiriezi o masina in Grecia, trebuie sa stii ca acest lucru este destul de simplu de facut, in special in statiuni. Tot de aici poti inchiria si scutere sau atv-uri si ai nevoie doar de act de identitate si de permis de conducere. 

Unele centre iti solicita si garantie pentru masina inchiriata (50-100 euro/autoturism), pe care ti-o vei recupera cand predai masina. 

In medie, costa aproximativ 35 de euro/zi sa inchiriezi o masina in Grecia

Taxi-uri in Grecia: pretul curselor cu taxi-ul in Grecia este mai ridicat decat in Romania sau Bulgaria. Tariful la taxi este in jur de 1.20 euro/km, pe timp de zi si se dubleaza pe timp de noapte. Cursele scurte au un tarif minim si vei observa ca exista si taxe suplimentare la taxi pentru preluarea din statii de tren, aeroport, port, alaturi de taxa suplimentara pentru bagaje.

Exchange, preturi si mancare traditionala in Grecia 

Unitatea monetara pentru Grecia este euro, al carei curs valutar este de 4,93 ron pentru 1 euro. 

Exchange-uri in Grecia

  • iti recomandam sa pleci de acasa cu suficienti euro pentru calatoria in Grecia, pentru a nu fi nevoit sa schimbi bani si sa pierzi la cursul valutar. 
  • exista case de schimb valutar in toate statiunile din Grecia, insa nu vei gasi intotdeauna si rate de conversie avantajoase. Poti cere o recomandare de la receptia hotelului, in acest sens
  • cel mai bine este sa schimbi bani la banca, pentru a evita extracomisioanele de la unele case de schimb valutar

ATM-uri in Grecia: exista ATM-uri care practica o rata de conversie neavantajoasa, acesta fiind un alt motiv pentru care este recomandat sa ai cash atunci cand mergi in vacanta in Grecia. 

Plata cu cardul: este acceptata in Grecia, insa te vei putea folosi de card in special in supermarketuri, taverne, hoteluri si centre comerciale. La agentii economici mai mici, de tipul magazinelor cu afaceri de familie, este recomandat sa ai cash. 

Bacsisul in Grecia: Daca vrei sa oferi bacsis, acesta va fi acceptat cu placere, insa nu vei intalni prea multe ocazi in care sa observi ca acesta este asteptat sau ca ti se cere. 

  • la taverne, poti lasa bacsis cuprins intre 10-20% din valoarea notei, in functie de cat de mult ti-au placut serviciile. 
  • la hotel, poti lasa o mica atentie in semn de multumire cameristei, portarului sau bellboy-ului (intre 50 centi – 1 euro sau mai mult in cazul hotelurilor de lux)

Preturi medii la magazinele din Grecia

  • paine de 500 de grame – 1,20 euro
  • bere locala la 500 ml – 1,60 euro
  • sticla de cola la 0,5 l – 1 euro
  • sticla de apa plata la 2 l – 1 euro

Negociatul (tocmeala) nu este foarte apreciat in Grecia, insa vei intalni destul de multi vanzatori care iti vor oferi ceva din partea casei daca achizitionezi mai multe produse sau daca vad ca te intorci in magazinul lor. 

Fus orar: Grecia are acelasi fus orar ca Romania. 

Magazinele: Este important sa stii ca in Grecia magazinele sunt inchise in intervalul 13.00 – 17.00, pentru siesta de dupa amiaza, dar si pentru ca temperaturile pe timp de vara sunt foarte ridicate. Pentru greci, aceasta pauza este foarte importanta si trebuie respectata, simtindu-se jigniti in cazul in care acest obicei este luat in deradere.  

Mancarea din Grecia si preparate traditionale de aici

Grecia este un taram preferat de gurmanzii din toata lumea si este vestita pentru bucataria mediteraneana si ale sale feluri de mancare gustoase. Vei intalni masline pe orice masa la restaurant, oferite din partea casei, insa poti avea supriza sa primesti si desertul sau fructele (in special pepene rosu) tot din partea casei. 

Printre preparatele traditionale care merita incercate daca ajungi in Grecia se numara: gyros (cel mai cunoscut dintre toate), suvlaki, saganaki, boureki, mousaka, pastitsio, kleftiko, bifteki, tzatziki, salata greceasca, branza feta, alaturi de deserturi precum loukomades, iaurtul grecesc servit cu miere si foietaje locale de tip baklava. 

Exemple de preturi la tavernele din Grecia:

  • masa pentru o persoana – 10-15-20 euro 
  • bere – 2-3 euro
  • un frappe – 3-4 euro 
  • sticla de cola la 0.33 – 2-3 euro
  • sticla de apa plata la 0.33 – 1 euro 

Apa de la robinet nu se recomanda pentru a fi bauta. Este de preferat sa cumperi apa plata imbuteliata, pe care o vei gasi la preturi accesibile in supermarketuri. 

Fumatul in spatiile publice din Grecia este interzis printr-o lege adoptata in anul 2009, care prevede amenzi de pana la 500 de euro, insa regulile nu par a fi avut un impact notabil asupra fumatului in public. 

Obiceiuri in Grecia si comunicarea cu localnicii si limba greaca

Daca ai in plan sa pleci in Grecia, iti va prinde bine sa te informezi si asupra obiceiurilor locale, dar asupra felului in care te vei intelege cu localnicii. 

Cum sunt localnicii: Grecii sunt persoane destul de calde, extrovertite si vesele, asadar nu te mira daca un localnic vrea sa te ia in brate sau chiar sa te pupe, caci sta in caracterul lor sa faca si astfel de gesturi. 

Grecii sunt foarte saritori in caz de nevoie, mai ales daca le ceri indicatii si sfaturi, asadar nu te feri sa intrebi un localnic detalii daca te-ai ratacit sau cauti un loc anume. Tine cont ca la greci “Ne” inseamna “Da”, caci vei avea tendinta sa intelegi invers in prima instanta. 

Limba greaca este scrisa in alfabetul grecesc. Cu toate acestea, vei observa ca majoritatea indicatoarelor au si denumirea in alfabetul latin. 

Cuvinte care iti vor fi de folos intr-o calatorie in Grecia: 

  • Buna dimineata – Kalimera
  • Noapte buna  -Kalinychta
  • Buna seara – Kalispera
  • Da – Ne
  • Nu – Ohi 
  • Va rog – Parakalo
  • Ma numesc… – To ónoma mu íne
  • Ce mai faci? – Ti kánis?
  • Imi pare rau – Signómi
  • Cat costa asta? – Póso kánei aftó?

Limba engleza: este cunoscuta de majoritatea localnicilor la un nivel de incepator, asadar vei putea cere informatii de baza acestora, insa asigura-te ca au inteles ce anume intrebi, pentru ca au tendinta sa aprobe orice. 

Cafenelele grecesti sunt locuri privite ca fiind dedicate barbatilor, unde acestia se intalnesc si discuta, iar petrecerile grecilor se desfasoara adeseori zgomotos. Nu te speria daca vei vedea cum se sparg farfurii sau pahare, este un obicei ce se considera a aduce noroc. In ultima perioada, acest obicei a inceput sa fie descurajat, tocmai pentru ca prezenta cioburilor pune in pericol siguranta muzicienilor si a dansatorilor, insa mai exista suficiente locuri in care se practica. 

Afaceri: Grecii prefera intalnirile fata in fata, in locul discutiilor la telefon sau pe e-mail. Afacerile se fac de regula intr-un mediu relaxat, insa sunt luate foarte in serios. Nu este de bun augur sa afisezi o atitudine prea prietenoasa sau personala inainte sa concluzionezi afacerile. Programarea unei intalniri de afaceri trebuie facuta din timp si trebuie respectat programul de siesta din timpul orelor de pranz. Desi grecii vorbesc engleza destul de bine, este recomandata si angajarea unui translator, pentru ca discutia sa decurga mai bine. 

Siguranta in Grecia si alte servicii utile intr-o calatorie aici

Siguranta: Grecia este o tara cu un nivel al criminalitatii scazut.  Ministerului Afacerilor Externe a publicat o serie de recomandari generale pentru calatoriile in Grecia, printre care si:

  • pastreaza documentele si bunurile personale in locuri sigure
  • incuie-ti masina si asigur-o cu un sistem de alarma 
  • supravegheaza-ti bagajele in timpul calatoriilor cu autobuzul
  • lasa documentele personale la hotel inaintea iesirilor din oras si eventual poarta cu tine o copie a acestora. 

Telefoane utile in Grecia:

  • 112 – Numar general de urgenta
  • 100 – Politie
  • 166 – Salvare
  • 199 – Pompieri
  • 171 – Politia turistica 

Daca se intampla sa suni din greseala la 112, nu inchide. Este posibil sa fie trimisa o masina de politie in locatia ta, pentru a verifica daca totul este in regula. 

Retele mobile si internet: In Grecia, cele mai cunsocute retele mobile sunt OTE, Vodafone si Wind Hellas. 

In Grecia, poti folosi datele mobile de pe numarul tau si in roaming, conform reglementarilor roaming-ului in spatiul UE. Nu merita sa-ti cumperi o cartela locala. 

Wi-fi:  Cele mai multe dintre hoteluri, taverne si cafenele pun la dispozitia turistilor Wi-fi gratuit. 

Energie: alimentarea la prizele din Grecia se face cu curent alternativ de 220 V/ 50 Hz, iar prizele sunt asemanatoare celor din Romania (cu doua contacte). 

Vremea: In Grecia, conditiile meteo sunt favorabile incepand cu luna aprilie si chiar si pana in luna mai. In partea de nord a tarii (Thassos, Halkidiki) vremea este putin mai racoroasa (in lunile aprilie si mai) in comparatie cu partea centrala si de sud a Greciei. 

Excursii: Grecia este una dintre cele mai ofertante tari europene la capitolul plaje si obiective turistice, cu o istorie de mii de ani care iti va scoate in cale numeroase puncte care merita vizitate. 

Animale de companie: Daca vrei sa pleci in Grecia alaturi de animalul tau de companie, este important sa stii ca acesta trebuie sa aiba un pasaport european, care se face la veterinar si care contine informatii despre vaccinarea antirabica a animalului. De asemenea, animalul tau de companie trebuie sa poata fi identificat printr-un microcip electronic. 

Concluzionand, siguranta ta pe drumul catre destinatia de vacanta si totodata pe parcursul sederii tale acolo este extrem de importanta,  motiv pentru care te sfatuim sa tii cont mereu de conditiile de calatorie din respectiva tara si sa respecti regulile de circulatie. Daca ai decis sa-ti faci vacanta in Grecia, nu uita ca ti-am pregatit la noi pe site o multime de oferte tentante, la hoteluri din cele mai frumoase zone de litoral ale acestei tari!

Alte articole care te pot interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?