Conditii de calatorie si sfaturi practice pentru vacante in Turcia. Ce e bine sa stii inainte sa pleci

conditii calatorie turcia

Daca te-ai hotarat sa pleci in vacanta in Turcia si vrei sa cunosti mai multe detalii legate de drumul pana aici si sederea ta in Turcia, ti-am pregatit un articol care contine informatii esentiale, sfaturi practice si conditii de calatorie pentru aceasta tara. 

Turcia este diferita din punct de vedere cultural de tarile europene, iar de aceea este important sa te familiarizezi si cu principalele reguli de conduita sau despre modul in care te vei intelege pe plan local cu oamenii. 

Vorbim despre actele necesare pentru o vacanta in Turcia, despre starea drumurilor din Turcia, despre siguranta ta in aceasta tara si despre alte servicii de care este posibil sa ai nevoie pe timpul sederii aici.

Acte calatorie Turcia. Asigurare medicala si alte documente necesare pentru o vacanta in Turcia

Pasaport: Pentru a intra in Turcia, este nevoie de pasaport, atat in ceea ce-i priveste pe adulti, cat si pe copii. Pasaportul trebuie sa fie valabil minimum 150 de zile de la data intrarii in Turcia si sa aiba disponibila cel putin o fila goala. 

Este bine de stiut ca in Turcia este acceptat si pasaportul temporar, cu valabilitate de un an. 

Conditii de calatorie cu copii Turcia: Pe langa pasaport, trebuie sa ai in vedere ca minorii care nu sunt insotiti de catre un parinte/de ambii parinti, au nevoie si de o procura notariala, iar persoana care ii insoteste (tutorele) are nevoie si de cazier. 

Documente calatorie cu masina in Turcia:

  • va trebui sa prezinti talonul masinii la vama, pentru verificare
  • in unele cazuri se solicita si cartea de identitate a masinii, asadar este recomandat sa o ai cu tine
  • intereseaza-te daca RCA-ul masinii tale are valabilitate si in Turcia, iar in caz contrar va trebui sa cumperi o carte verde pentru calatoria ta aici.
  • procura notariala, tradusa legalizat in limba turca, in cazul in care nu esti proprietarul masinii
  • in ceea ce priveste autoturismele inchiriate, trebuie sa prezinti autoritatilor contractul de inchiriere si traducerea documentului in limba turca (legalizata, cu apostila). Aceeasi regula se aplica si pentru masinile cumparate in leasing

Asigurare medicala calatorie Turcia:

Iti recomandam ferm sa inchei o asigurare medicala inainte sa pleci in Turcia, pentru ca in aceasta tara nu ai parte de acoperirea si beneficiile Cardului European de Sanatate. 

  • in cazul nefericit in care vei avea nevoie de servicii medicale in Turcia, trebuie sa stii ca acestea se platesc, iar preturile sunt foarte ridicate
  • ca si propunere, poti incerca serviciile companiei Generali – ofera o acoperire destul de larga a riscurilor asigurate. 

Cazare si acte necesare la hotel: cand faci check-in-ul, trebuie sa prezinti pasaportul si eventual voucherul de cazare sau confirmarea rezervarii. Check -in-ul se face incepand cu ora 14.00, iar check-out-ul cel tarziu la ora 12.00. 

Despre transport in Turcia. Reguli de circulatie si alte informatii importante

Ruta pe care vei calatori in Turcia variaza in functie de destinatia aleasa. Daca te indrepti catre statiunile de la Marea Egee, o vei lua pe ruta Canakkale/stramtaoarea Dardanele, iar daca mergi catre Antalya, o vei lua prin Istanbul-Bursa. 

  • incearca eviti tranzitarea Bulgariei pe timp de noapte sau acorda atentie animalelor care traverseaza drumurile mai pustii. 
  • evita, daca poti, trecerea prin vama in timpul weekendului, pentru ca este mai aglomerata
  • vama Kapikule/Edirne se aglomereaza in mod special in lunile iunie si iulie, cand multi localnici vin acasa din Germania, in vacanta. 
  • verifica daca ti s-a pus stampila in pasaport la vama. Daca printr-o greseala, stampila iti lipseste, semnaleaza vamesilor problema, pentru ca te poti trezi ulterior cu amenzi sau expulzare pe motiv de intrare ilegala in tara. 
  • la vama in Turcia, soferii primesc o viza speciala pe pasaport, astfel incat sa nu poata iesi din tara fara masina cu care au venit (in Turcia este interzisa vanzarea de catre persoane fizice a masinilor aduse din strainatate)

Taxele de drum pentru calatoria in Turcia:

Turcia nu are vigneta, insa va trebui sa cumperi un card HGS (sau sticker) care costa 5 lire turcesti si care trebuie lipit pe parbriz. Acest card fuctioneaza ca un portofel electronic si poate fi incarcat cu anumite sume de bani, pentru a fi taxat ulterior cand treci prin dreptul toll-urilor de pe autostrazi. 

  • HGS card poate fi cumparat din vama, benzinarii sau oficii postale. Nu poate fi cumparat online. 
  • iti recomandam sa incarci cardul HGS pentru inceput cu aproximativ 30 de lire turcesti
  • nu trebuie sa opresti pe autostrada pentru a scana cardul, acesta este citit automat in zonele cu toll-uri
  • vei intalni si puncte de trecere unde platesti taxe cash (zone cu infrastructura construita in parteneriat public-privat). Spre exemplu, podul nou din Instanbul Osman Gazi Bridge (70 de lire taxa), sau autostrada de la Istanbul catre Antalya (20 de lire taxa)
  • traversarea podului vechi – podul Fatih se achita prin HGS card. La intoarcerea prin Instanbul, traversarea podului este gratuita, insa vei remarca un trafic mai intens pe drumul catre casa. 

Regulile de circulatie din Turcia. Ce este important sa ai in vedere

  • daca te afli intr-un sens giratoriu in Turcia, trebuie sa stii ca se aplica regula prioritatii de dreapta
  • In Turcia, se merge cu 50km/h in localitate, cu 90km/h in afara localitatii, pe drumurile express cu110km/h, iar pe autostrazi 120km/h. 
  • Amenzile rutiere in Turcia pornesc de la 100 de euro
  • este important sa ai la tine permisul, pasaportul, talonul
  • toti pasagerii trebuie sa poarte centura de siguranta
  • sunt interzise aparatele antiradar in Turcia, risti o amenda piperata daca esti prins ca folsesti unul

Comportamentul localnicilor in trafic: In linii generale, te sfatuim sa conduci defensiv pe drumurile publice din Turcia. Trebuie sa ai in vedere ca:

  • se intampla des ca semnalizarea sa fie ignorata de catre ceilalti participanti la trafic
  • flash-urile semnifica intentia de a depasi, nu faptul ca lasi loc cuiva in trafic
  • vei intalni soferi care claxoneaza puternic, soferi care taie calea sau care se baga in fata,  localnicii nefiind obisnuiti sa lase spatiu intre masini
  • doua claxoane scurte primite in traficul din Turcia pot insemna si un “multumesc”, in cazul in care ai fost amabil cu un alt sofer

Preturile carburantilor: In Turcia, pretul benzinei este de regula mai mic decat in Romania sau in Bulgaria. Cele mai bune preturi la carburanti le vei gasi la benzinariile dintre Canakkale si Izmir. Iti recomandam sa alimentezi la benzinarii din lanturi cunoscute, precum Shell sau BP. 

Starea drumurilor in Turcia: Vei observa ca in aceasta tara infrastructura este, in termeni generali, foarte bine dezvoltata, iar drumurile principale se afla intr-o stare buna. Autostrazile din Turcia se numesc Otoyol si masoara peste 2000 de kilometri. 

Parcarea in Turcia: Este bine sa eviti sa parchezi acolo unde nu exista spatii special amenajate pentru parcare. Daca parchezi intr-un loc interzis, masina ta poate fi ridicata, iar procesul de recuperare este unul foarte greoi, cu multe formalitati. 

Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

In caz de accident in Turcia:

  • vulcanizarea poarta denumirea de lastikci in Turcia, iar daca vei avea nevoie de un service auto, trebuie sa te uiti dupa denumirea “oto sanayi” 
  • in cazul in care esti implicat intr-un accident auto, trebuie sa anunti politia. E important sa folosesti avariile si triunghiul reflectorizant
  • Cere celorlati soferi implicati asigurarile si fa poze atat acestor acte, cat si masinilor implicate     
  • Solicita o copie a raportului intocmit de politie   
  • Raporteaza incidentul si la compania ta de asigurari
  • in cazul in care esti nevoit sa lasi masina in Turcia pentru ca a suferit avarii importante, trebuie sa anunti autoritatea vamala si sa soliciti un document prin intermediul caruia poti parasi tara fara masina. Procedura este una destul de greoaie.

Masina de inchiriat: Este de preferat ca atunci cand vrei sa inchiriezi o masina in Turcia sa apelezi doar la companii internationale, precum Avis, Hertz sau Europcar. Vei avea nevoie de permis de conducere, pasaport si un card de credit embosat, pe numele soferului, pentru a putea inchiria masina. Iti recomandam sa faci o rezervare online din timp, pentru ca in plin sezon masinile de inchiriat se pot gasi mai greu. 

Taxi in Turcia:

  • nu exista Uber in Turcia, insa ai ca alternativa aplicatia Bitaksi
  • tarifele la taxi sunt intre 3 si 5 lire/kilometru
  • daca vrei sa iei un taxi clasic, intreaba inainte cat face cursa pana la destinatie
  • vei remarca pe stalpi sau copaci niste cutii galbene pe care scrie Acar Taksi. Aceste cutii au un buton pe care-l poti apasa in cazul in care vrei sa vina un taxi

Despre bani in Turcia, preturi si mancare traditionala turceasca  

Moneda Turciei este lira turceasca, o moneda care se devalorizeaza destul de rapid si care in prezent echivaleaza cu 0,48 ron (1 lira turceasca).

Exchange in Turcia: cel mai indicat este sa schimbi bani la banci, pentru ca nu au comisioane ascunse

  • poti retrage bani de la ATM-uri in moneda locala
  • daca apelezi la casele de schimb valutar, este posibil sa iesi in pierdere pentru ca unele dintre ele pot avea comisioane 

Plata cu cardul in Turcia: cele mai utilizate carduri de credit in aceasta tara sunt Visa, Mastercard/Eurocard, alaturi de American Express, acceptat in locurile mai scumpe, cum sunt hotelurile de lux. 

In linii generale, poti plati cu cardul in Turcia la hotel, la companiile de inchirieri, la restaurante, insa te vei intalni si cu situatia ca in anumite locuri sa ti se ceara cash sau sa ti se ofere o reducere daca accepti sa platesti cash. In bazaruri sau la micile restaurante de tip street food nu vei putea plati decat cu cash. 

Daca faci o rezervare online cu cardul pentru anumite servicii de transport (inchirieri auto, calatorii cu feribotul) este posibil ca la locatie sa ti se ceara sa prezinti cardul cu care ai facut rezervarea.       

Bacsisul: oferirea bacsisurilor in Turcia este o practica destul de comuna, insa de cele mai multe ori valoarea acestora este una modesta. 

  • taximetristului ii poti lasa 1-2 lire turcesti in plus, iar la hotel poti oferi o mica atentie baiatului care iti cara bagajele sau cameristei ( intre 3-6 lire turcesti) 
  • la restaurant poti lasa bacsis de 5% din totalul notei de plata, iar daca iei masa la un restaurant mai luxos, bacsisul poate reprezenta intre 10-15% din nota
  • ghidului turistic sau soferului de minibus le poti lasa, de asemenea, o atentie, la aprecierea ta                                                   

Preturi medii la magazinele din Turcia

  • paine de 500 de grame – 3 lire turcesti
  • bere locala la 500 ml – 13,60 lire turcesti
  • sticla de cola la 0,5 l – 5 lire turcesti
  • sticla de apa plata la 1.5 l – 2.30 lire turcesti
  • un pachet de tigari – 18 lire turcesti

Negociatul este o practica des intalnita in Turcia, mai ales in zonele de bazar. Poti sa negociezi pretul obiectelor pe care vrei sa le cumperi, in special daca vrei sa achizitionezi mai multe de la acelasi vanzator. Fii destul de ferm in propunerea ta, insa acorda respect comerciantului. 

Fusul orar: Turcia a renuntat la ora de iarna si foloseste ora de vara pe tot parcursul anului. Prin urmare, din luna octombrie si pana in martie, are ora Romaniei + 1h. 

Magazine: Exceptand zilele de sarbatoare religioasa si zilele de sarbatoare nationala, majoritatea magazinelor din Turcia sunt deschise zilnic. 

  • daca vrei sa faci cumparaturi in cel mai mare bazar din Istanbul, sa tii cont ca este inchis duminica.
  • preturile de pornire in bazaruri sunt destul de mari (relativ duble fata de pretul corect), insa le poti negocia pana ajungi la preturi avantajoase
  • merita sa cumperi condimente si articole de artizanat
  • nu te aventura sa cumperi obiecte de valoare sau din metale pretioase de pe tarabe (cel mai probabil sunt falsuri). Poti cumpara bijuterii din magazinele mari, cu vitrine. 
  • renteaza sa cumperi tigari din duty free, insa ia in considerare ca exista o limita de un cartus/persoana. 

Muzeele sunt inchise in zilele de luni si este recomandat sa verifici inainte sa mergi programul obiectivelor turistice pe site-urile oficiale.

Street food in Turcia si alte feluri de mancare traditionale

Vei observa ca in orase si in statiuni exista multe tarabe cu street food, care au preparate bune si care merita incercate, cu conditia ca locul respectiv sa se prezinte bine din punct de vedere igienic. Ce poti incerca:

  • kebab
  • manti – se aseamana cu ravioli
  • mezze – diverse aperitive 
  • kumpir – cartof copt umplut
  • karniyarik – vinete umplute
  • porumb copt
  • etli ekmek – pizza turceasca, cu carne
  • dondurma – inghetata turceasca
  • baklava
  • turkish delight – rahatul turcesc 

La restaurante mai poti incerca si menemen (un fel de omleta), dolma (sarmale turcesti), cotletele de miel dar si budinca de orez. Printre bauturile traditionale din Turcia vei gasi ceaiul de mere, cafeaua turceasca si ayranul. 

Exemple de preturi la restaurante in Turcia

  • masa pentru o persoana la un restaurant ieftin – aproximativ 30 de lire turcesti
  • masa pentru doua persoane la un restaurant mediu cotat, cu 3 feluri de mancare – 120 lire turcesti
  • bere locala la 0.5 litri – 17 lire turcesti
  • un cappuccino – 13.50 lire turcesti
  • cola la 0.33 litri – 4.70 – 5 lire turcesti

Apa de la robinet: Nu se recomanda sa o bei, este de preferat sa cumperi apa imbuteliata pentru consum. 

Fumatul in Turcia – Este important sa stii ca, incepand cu accentuarea efectelor pandemiei si in aceasta tara, a fost interzis fumatul in spatiile inchise si in spatiile deschise aglomerate (piete, parcuri, strazi). Decizia este una recenta, insa se estimeaza ca regulile se vor pastra.

Obiceiuri in Turcia, conduita si comunicarea cu localnicii  

Daca vei vizita Turcia, e bine sa te pui la curent si cu obiceiurile de aici, dar si cu modul in care poti relationa cu localnicii, pentru ca vei vizita o tara straina cu o populatie majoritara de religie islamica. 

Cum sunt localnicii:  Turcii au un mare respect pentru traditiile, istoria, religia si modul lor de viata. Nu este indicat sa faci glume cu ei despre aceste subiecte, caci le vor considera jignitoare. 

Spre deosebire de romani, localnicii din Turcia nu consuma alcool sau carne de porc (religia islamica interzice aceste lucruri).

Conduita: Atunci cand vizitezi moschei, e recomandat sa eviti sa intri daca inauntru este aglomerat si se desfasoara o procesiune. In alte circumstante poti intra liber, cu conditia sa fii imbracat decent, sa nu faci galagie si sa ai telefonul dat pe silentios. Femeile trebuie sa-si acopere capul si umerii in moschee. 

Comerciantii sunt prietenosi, aproape mereu cu chef de vorba si te pot invita chiar la ceai sau la cafea. Chiar si in cazul in care nu vei cumpara in cele din urma nimic, te poti alege cu o conversatie interesanta. 

Limba turca este scrisa in prezent intr-o versiune a alfabetului latin, chiar daca in trecut (inainte de 1928), era scrisa in alfabetul arab. Daca vei stii sa folosesti cateva cuvinte in turca, vei primi apreciere din partea localnicilor.

  • Buna ziua – Merhaba
  • Salut – Selam
  • Cum te numesti – Adın ne?
  • Da – Evet
  • Nu – Hayır
  • Multumesc – Tesekkur ederim 
  • Ce mai faci? – Nasılsın?
  • Imi pare rau – Uzgunum

Limba engleza: majoritatea angajatilor din hoteluri sau de la obiectivele turistice cunosc engleza, chiar si comerciantii din bazar se vor descurca la acest capitol, prin urmare nu ar trebui sa-ti faci probleme ca nu vei reusi sa te intelegi cu localnicii.

Afaceri: Este recomandata tinuta sobra si se evita subiectele precum politica sau alte domenii sensibile atunci cand ai o intalnire de afaceri in Turcia. Contactul vizual este important, iar la prima intalnire se discuta intai despre lucruri generale, pentru a destinde atmosfera si a va familiariza reciproc. Turcii sunt destul de prietenosi, insa la capitolul negociere sunt printre cei mai priceputi.

Siguranta pe parcursul vacantei in Turcia. Alte servicii utile intr-o calatorie aici 

In general, este de preferat ca atunci cand vizitezi locuri aglomerate in Turcia sa fii prudent, mai ales cu bunurile de valoare, pentru ca se poate intampla sa fii victima unui furt din buzunare. 

Printre recomandarile cu privire la calatoriile in Turcia publicate pe site-ul oficial al MAE se mai numara: 

  • evita stationarea in scop de odihna pe autostrazi(parcari, benzinarii) sau in spatii neamenajate, pentru ca au loc spargeri de masini
  • pastreaza-ti documentele in locuri sigure (la hotel)

Telefoane utile in Turcia:

  • 112 – Numar general de urgenta
  • 155 – Politie
  • 156 – Jandarmerie
  • 184 – Informatii servicii de sanatate
  • 110 – Pompieri
  • 154 – Politia rutiera

Retele mobile si internet: In Turcia, Turkcell si Vodafone sunt principalele companii de telefonie. Daca vrei sa ai mai mult internet si sa poti vorbi mai ieftin acasa prin roaming, poti cumpara un SIM de la magazinele locale.

Tine cont ca nu esti in spatiul UE si ca roamingul este scump, mai ales daca folosesti datele mobile. Iti recomandam sa folosesti Google Maps in modul offline daca vrei sa te orientezi si sa-ti dezactivezi functia de date mobile.  

Wi-fi: Este disponibil gratuit in majoritatea hotelurilor, la restaurante si cafenele, insa nu la cea mai buna viteza. 

Energie: alimentarea la prizele din Turcia se face cu curent alternativ de 230 V/ 50 Hz, iar prizele sunt cu doua contacte (la fel ca in Romania). 

Vremea: Clima din Turcia este asemanatoare cu cea din Romania in zona de nord (pe langa Istanbul), dar iernile sunt mai blande si intalnesti destul de rar zapada. 

  • pe tarmul Marii Egee, sezonul cald incepe la aproximativ 1 iunie si se incheie la sfarsitul lui septembrie
  • in zona Antalyei, vremea este mai calda, iar sezonul turistic incepe la mijlocul lui mai si se termina la mijlocul lui octombrie

Excursii: Chiar daca te afli intr-un concediu de relaxare, poti merge intr-una sau mai multe excursii optionale regasite in oferta operatorilor locali, pentru ca Turcia are o multime de locuri spectaculoase, monumente ale naturii sau obiective turistice cu caracter istoric. 

Daca vrei sa ai o experienta autentica, incearca o baie turceasca traditionala, la un hammam local, nu la hotel. 

Animale de companie: Daca vrei sa calatoresti in Turcia alaturi de animalul de companie, e bine de stiut ca ai voie sa transporti maximum 2 animale de companie si poti intra in Turcia cu acestea doar daca au un pasaport special care sa includa un certificat medical antirabic, eliberat de catre o institutie din Romania, dar si un carnet de vaccinare si o confirmare ca animalului i s-a facut un examen medical de specialitate.

Ai nevoie si de un container special de transport pentru animal, iar in cazul in care calatoresti cu avionul acesta trebuie sa fie omologat IATA.  

Concluzionand, siguranta ta pe drumul catre destinatia de vacanta si totodata pe parcursul sederii tale acolo este extrem de importanta,  motiv pentru care te sfatuim sa tii cont mereu de conditiile de calatorie din respectiva tara. Daca ai decis sa-ti faci vacanta in Turcia, nu uita ca ti-am pregatit la noi pe site o multime de oferte tentante, la hoteluri din cele mai frumoase zone de litoral ale acestei tari!

Alte articole care te-ar putea interesa 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?