Pamukkale, fenomenul geologic din Turcia de o frumusete aparte. Ce trebuie sa stii daca vrei sa faci o vizita aici

Pamukkale, cunoscut si sub denumirea de “Castelul de bumbac”, este una dintre cele mai spectaculoase atractii din Turcia si reprezinta un fenomen geologic aparte, cu terase de calcar dispuse in forma de amfiteatru, de o culoare alba, cu ochiuri de apa turcoaz. 

Chiar daca nu se afla in zona statiunilor turcesti de la Marea Egee sau de la Marea Mediterana, Pamukkale atrage anual chiar si peste 2 milioane de vizitatori gratie frumusetii sale, iar daca te numeri printre cei care vor neaparat sa treaca si prin acest loc in vacanta din Turcia, poti descoperi din acest articol, pas cu pas, tot ce gasesti aici, alaturi de alte detalii despre drumul pana la Pamukkale din diferite directii. 

Pamukkale se afla la 573 de kilometri de Istanbul si la 271 de kilometri de Izmir si chiar daca distanta pana aici nu este una mica, foarte multi turisti care-si fac concediul in zona de litoral a Turciei aleg sa viziteze Pamukkale fie pe cont propriu, fie cu excursii optionale.

Despre Pamukkale si orasul antic Hierapolis

Pamukkale reprezinta un fenomen natural unic din Turcia si este faimos pentru terasele si ochiurile sale cu apa termala, care se intind pe o lungime de 2,5 kilometri si o latime de 500 de metri. 

Terasele de calcar de la Pamukkale sunt localizate la peste 100 de metri altitudine si pot fi vazute si din cel mai apropiat oras, Denizli, aflat la 20 de kilometri departare. Travertinul alb se formeaza cand apa izvoarelor fierbinti cu mari concentratii de carbonat de calciu se evapora, carbonatul de calciu depunandu-se la suprafata. 

In aceasta zona exista 17 izvoare cu apa calda, iar temperatura apei atinge temperaturi cuprinse intre 35-100 de grade. 

Incepand din anul 1988, Pamukkale, alaturi de orasul antic Hierapolis, au fost incluse in Patrimoniul mondiat UNESCO. 

Foarte aproape de Pamukkale se afla si ruinele orasului antic Hierapolis, asadar o zi petrecuta aici poate implica si vizita la aceste vestigii incarcate de istorie. 

Hierapolis dateaza chiar de dinaintea Greciei Antice, insa cele mai exacte descoperiri facute aici au aratat ca acest oras a fost distrus de un cutremur si ulterior recladit in stil roman, devenind un important centru cultural. Ulterior, pe vremea Imperiului Bizantin, Hierapolis cunoaste rolul de oras sfant. 

UPDATE: O parte dintre turistii care au vizitat recent Pamukkale ne-au sesizat faptul ca locul nu mai arata precum in unele dintre fotografii. In urma verificarilor, si noi am constatat faptul ca desi Pamukkale este, fara doar si poate, una dintre atractiile importante ale Turciei, unele dintre piscinele de calcar cu apa turcoaz au secat. Exista totusi in continuare piscine deschise publicului, iar interesul pentru aceasta atractie nu pare sa cunoasca o scadere semnificativa, insa e important de stiut faptul ca unele dintre fotografiile de aici disponibile pe internet pot fi ceva mai vechi.

In acest sens, am inserat in acest articol si cateva video-uri realizate recent, la Pamukkale.

Alte obiective care merita vazute langa terasele de calcar de la Pamukkale

Terasele de calcar de la Pamukkale nu sunt singurul lucru care poate fi vazut aici, asadar pregateste-te pentru o zi plina de obiective, daca ti-ai propus sa vezi si Hierapolis-ul.

Orasul antic Hierapolis gazduieste o serie de ruine foarte interesante si poate fi vizitat in imediata apropiere a fenomenului natural de la Pamukkale, respectiv poti ajunge chiar si pe jos dintr-un loc in altul, caci vorbim de distante de doar cateva sute de metri. 

Amfiteatrul, ridicat cel mai probabil pe vremea imparatului Hadrian, cu o fatada lunga de 91 de metri ce poate fi admirata si in prezent. 

Templul lui Apollo – ridicat in cinstea unuia dintre cei mai iubiti zei ai Greciei Antice, cu coloane in stil doric inalte de 15-20 de metri. 

Piscina Antica a Cleopatrei este unul dintre locurile in care poti avea o experienta unica, intrucat poti face baie intr-o piscina plina de coloane si ruine antice si totodata in locul in care se presupune ca regina Cleopatra ar fi obisnuit sa inoate. 

Muzeu de Arheologie Pamukkale – aici sunt expuse cele mai multe dintre artefactele gasite in urma procesului de excavare de la Hierapolis printre care si sarcofage si diferite sculpturi vechi de mii de ani. 

Pana la sfarsitul lunii ianuarie expira peste 120 de oferte pentru vacante in Bulgaria cu reduceri pana la -35%. Rezerva acum si prinzi cele mai bune conditii de rezervare din Romania.

Pret intrare Pamukkale si program de vizitare 

Terasele de travertin de la Pamukkale pot fi vizitate in sezonul cald (1 aprilie – 1 octombrie) in intervalul orar 06.30 – 23.00, iar in sezonul rece intre orele 10.00 – 16.00. 

Cu toate acestea, este posibil ca programul de vizitare sa difere in anumite perioade ale anului, pentru ca aici se mai fac renovari sau au loc o serie de evenimente. Pentru a te asigura ca mergi la Pamukkale atunci cand se poate vizita, iti recomandam sa consulti inainte de plecare programul de pe pagina oficiala a Muzeului Hierapolis . 

In ceea ce priveste pretul intrarii la Pamukkale, acesta este de 110 lire turcesti/adulti, iar intrarea este libera pentru copiii cu varsta sub 8 ani. Biletul include atat vizita la terasele cu apa termala, cat si la orasul antic Hierapolis, la Muzeul de Arheologie si la Piscina Antica a Cleopatrei. 

Distanta Bucuresti Pamukkale si cum ajungi aici cu masina

Daca vrei sa vizitezi Pamukkale inainte sa ajungi pe litoralul Turciei trebuie sa stii ca drumul Bucuresti Pamukkale se face in aproximativ 15 ore. Distanta Bucuresti Pamukkale este de 1086 kilometri, iar traseul pe care-l vei urma daca vrei sa ajungi direct aici este Bucuresti – Giurgiu-Ruse – traversarea Bulgariei – intrare in Turcia pe la punctul de frontiera Lesovo – Hamzabeyli – Edirne – Canakkale – Pamukkale. 

Vei parcurge un timp asemanator pe drum si daca vii pe traseul Bucuresti – Istanbul – Pamukkale.  

Cu toate acestea, cei mai multi turisti aleg sa viziteze Pamukkale dupa ce se cazeaza intr-una dintre statiunile de pe litoral, fie pe cont propriu, respectiv cu masina personala sau cu o masina inchiriata, fie prin intermediul excursiilor organizate.  

Din majoritatea statiunilor turcesti de la Marea Egee si de la Marea Mediterana se fac pe drum aproximativ 3 h – 3.30 h cu masina pana la Pamukkale, respectiv cu o jumatate de ora – o ora mai mult daca mergi cu autocarul.

Excursii catre Pamukkale din diferite statiuni turcesti si distantele pana aici 

Daca vrei sa nu te complici cu drumul pana la Pamukkale, poti opta si pentru una dintre excursiile organizate din statiuni catre aceasta importanta atractie a Turciei. 

Vei fi luat de la hotel dimineata, la ora stabilita, iar in jurul pranzului vei ajunge in Pamukkale. In cele mai multe dintre cazuri, turistii au inclusa in pretul excursiei si masa de pranz (intr-un restaurant din Pamukkale), iar timp de 4 ore se viziteaza toate atractiile acestui loc, urmand ca in jurul orei 16.00 sa plecati inapoi spre statiune. 

Preturile acestor excursii variaza in functie de statiune si de serviciile oferite, insa spre exemplu, un astfel de tur cu plecare din Kusadasi are un pret de aproximativ 70 euro/persoana.

Poti ajunge la Pamukkale cu o excursie organizata atat din zona Marii Egee, cat si din zona Antalya. 

Zona Alanya insa este ceva mai indepartata – se fac in jur de 6 ore pe drum cu autocarul pana in Pamukkale. 

Principalele distante intre statiunile Turcesti si Pamukkale:

  • distanta Kusadasi Pamukkale – 190 km  
  • distanta Bodrum Pamukkale – 269 km 
  • distanta Marmaris Pamukkale – 208 km 
  • distanta Antalya Pamukkale – 238 km 
  • distanta Belek Pamukkale – 277 km 

In concluzie, daca timpul iti permite si daca nu te deranjeaza sa stai in masina sau in autocar pret de 3 ore dus/3 ore intors (daca esti cazat in statiunile de la Egee sau Mediterana), Pamukkale este unul dintre obiectivele de bifat in Turcia, gratie fenomenului natural incantator de aici.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?