Zborul cu parapanta in Oludeniz, Turcia. Ce sa ai in vedere daca te tenteaza sa incerci aceasta experienta

Oludeniz este una dintre cele mai cunoscute locatii de paragliding din Europa si din intreaga lume, aceasta statiune turceasca fiind inzestrata cu o frumusete a naturii rupta parca dintr-o alta lume si cu toate conditiile necesare desfasurarii zborurilor cu parapanta. Practicanti de paragliding din intreaga lume vin aici pentru a bifa un zbor in aceasta locatie superba, iar cei mai curajosi dintre turisti incearca, de multe ori, primul zbor cu parapanta in Oludeniz. 

Spre deosebire de alte locuri in care se practica paragliding, Oludeniz are o serie de atuuri: Muntele Babadag, care are trei platforme de lansare pentru parapante, laguna albastra din Oludeniz, deasupra careia au loc aproape toate zborurile si multitudinea de centre si scoli de paragliding din statiune. 

Daca si tu te numeri printre cei care-si planuiesc o vacanta in Oludeniz sau in statiunea invecinata Fethiye si esti tentat sa incerci si un zbor cu parapanta, gasesti mai jos o serie de date care sa te ajute sa intelegi mai bine ce presupune paragliding-ul in aceasta zona superba de vacanta a Turciei.

Totodata, la noi pe site gasesti si unele dintre cele mai bune oferte de cazare la hoteluri din Fethiye si Oludeniz.

Ce trebuie sa stii despre paragliding in Oludeniz si cum rezervi un zbor cu parapanta

Oludeniz este considerata una dintre cele mai frumoase si potrivite locatii din intreaga lume pentru zborul cu parapanta. Paragliding-ul in Oludeniz se practica de regula pornind de la inaltimea de 1957 metri, ceea ce face din aceasta locatie si unul dintre cele mai inalte puncte din lume in care poti practica acest sport extreme. 

Muntele Babadag, locul din care pornesc toate zborurile cu parapanta deasupra statiunii Oludeniz, are infrastructura potrivita pentru practicarea acestui sport, respectiv 3 platforme de lansare – prima, la o altitudine de 1650 metri, o a doua platforma putin mai inalta si ultima dintre acestea, la o altitudine de 1957 metri deasupra nivelului marii. 

Cele trei platforme permit decolarea in diferite directii ale vantului. Foarte aproape de platforma de lansare inferioara exista si o cafenea, cu o priveliste superba catre mare, catre Fethiye si, in cele mai senine zile, chiar si catre insula greceasca Rhodos. 

Daca esti interesat sa-ti rezervi un zbor cu parapanta in Oludeniz, vei observa ca exista mai multe centre care ofera acest serviciu – atat in Fethiye, cat si in Oludeniz sau Hisaronu. Daca te vei afla in vacanta aici pe timp de vara si mai ales in varf de sezon (iulie, august), e important de stiut ca trebuie sa-ti faci rezervare din timp, pentru ca exista o cerere foarte mare. 

Poti face rezervarea atat la unul dintre centrele firmelor care organizeaza zborurile cu parapanta, cat si la o agentie locala care organizeaza tururi si excursii de o zi. Totodata, iti poti rezerva zborul cu parapanta si online, insa spre deosebire de celelalte doua cazuri, aici nu vei avea posibilitatea sa negociezi pretul. 

In cazul in care vii aici in extrasezon, rezervarile din timp nu sunt atat de necesare, caci statiunea va fi mai aerisita si implicit vor fi mai putini cei care vor sa incerce aceasta experienta. Printre cele mai vechi companii care efectueaza zboruri cu parapanta in Oludeniz se numara Gravity si Sky Sports Paragliding, carora li se alatura si alte companii cu recomandari, precum Focus sau Reaction. 

Sezonul de paragliding in Oludeniz incepe in aprilie si se termina in luna noiembrie. 

Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

Cum decurge zborul cu parapanta in Oludeniz: ce vei vedea si cat dureaza

Zborul cu parapanta in Oludeniz si respectiv pachetul achizitionat de la agentie sau de la centrul sportiv pentru aceasta experienta include si transferul pana la una dintre platformele de decolare de pe muntele Babadag. Te sfatuim totusi sa te asiguri inainte sa platesti ca transportul pana la platforma de decolare este inclus. 

Muntele Babadag se afla la aproximativ 7 kilometri de linia de coasta, iar daca esti preluat spre exemplu din centrul statiunii Oludeniz, pana in varful muntelui vei face aproximativ 40 de minute. Drumul de la poalele muntelui catre varf este unul frumos, cu serpentine, si este considerat o atractie in sine. 

Odata ajuns in varf, ti se va aloca un pilot. Acesta se va ocupa de pregatirea si echiparea ta inainte de zbor si-ti va raspunde la toate intrebarile pe care le ai inainte de experienta palpitanta. Veti avea la dispozitie cateva zeci de minute pentru socializare, glume, ceea ce-ti va prinde bine in cazul in care ai emotii, pentru ca inevitabil atmosfera se va destinde. 

Dupa ce vei fi asigurat cu toate elementele necesare alaturi de pilotul tau, inainte de decolare, vei observa ca parapanta este asezata in spate, pe pamant. Momentul decolarii este acela in care pilotul va ridica usor parapanta si-ti va spune sa alergi alaturi de el, pana ce parapanta se va umple cu aer si va va ajuta sa plutiti. 

Desi este privita cu cele mai multe emotii, decolarea este descrisa ca fiind usoara in Oludeniz. Exista posibilitatea sa ai de asteptat insa putin la coada inainte sa decolezi, mai ales daca te afli aici in plin sezon, cand sunt programate multe zboruri. 

Totodata, daca directia vantului se schimba, exista uneori sansa sa te muti pe o alta pista de decolare, pe cealalta parte a muntelui. 

Imediat ce vei ajunge in aer, pilotul se va asigura ca esti asezat (in sezut) cum trebuie in sistemul de suport al parapantei. In prima instanta, e posibil ca in zona de langa munte sa simti putine turbulente, insa in cel mai scurt timp vei pluti deasupra marii, iar zborul va fi unul lin. 

Pilotul se va ocupa sa-ti faca si cele mai tari fotografii pe timpul zborului. Vei vedea peisaje superbe, vei zbura deasupra lagunei albastre din Oludeniz, vei vedea faimoasa Vale a Fluturilor, satele din imprejurimi, iar durata zborului ar trebui sa se incadreze intre 25-40 de minute. 

Vei fi anuntat de pilot atunci cand veti executa viraje, iar la final va veti indrepta catre zona de plaja pe care se fac aterizarile. Aterizarea nu este una dificila, pilotul tau va pune primul picioarele jos, urmand ca tu sa faci la fel la indicatia lui. 

Preturi paragliding Oludeniz, fotografii in timpul zborului si alte informatii utile 

Pretul unui zbor cu parapanta poate fi in unele cazuri negociat in Oludeniz, mai ales daca faci parte dintr-un grup mai mare care vrea sa incerce aceasta experienta. Desi preturile difera de la o agentie la alta, in medie, un zbor cu parapanta in Oludeniz costa aproximativ 100 de euro/persoana. 

Cel mai probabil, in acest pret nu vor fi incluse fotografiile si video-urile pe care le va face pilotul pe parcursul zborului. Acestea se platesc pilotului separat, dupa ce aterizati, insa e bine sa cadeti de acord asupra pretului de la inceput si sa-i spui acestuia daca vrei sa te surprinda in anumite cadre sau daca ai si alte preferinte legate amintirile foto-video cu care vei pleca acasa. De regula, pentru pachetul foto vei plati suplimentar intre 25-45 de euro.  

Vei primi pozele si pe un cd sau pe un stick. Iti recomandam sa verifici ca acestea pot fi deschise atunci cand ajungi la hotel, pentru a putea reveni la agentie sa le recuperezi in caz contrar. 

E bine sa vii imbracat cu haine lejere, confortabile si incaltaminte sport. Ti se va oferi o salopeta pe care o vei imbraca inainte de zbor, alaturi de casca de protectie. 

Asadar, pentru un pachet complet de zbor cu parapanta + fotografii din timpul zborului, asteapta-te sa platesti in jur de 125-145 de euro de persoana.

Nu pot zbura cu parapanta persoanele care au probleme cardiace, persoanele cu o greutate de peste 100-110 kilograme si copiii mici. Unii operatori accepta copii cu varsta mai mare de 4 ani pentru zborurile cu parapanta, insa minorii au nevoie de acordul scris al parintilor pentru a efectua zborul. 

Nu este recomandat sa ai la tine telefon, chei, portofel sau alte obiecte pe care le poti pierde in timpul zborului. Acestea vor fi depozitate inainte de zbor intr-un compartiment cu incuietori, iar in cazul in care ai neaparata nevoie sa iei cu tine unul dintre aceste obiecte, il poti ruga pe pilotul tau sa-l depoziteze la el in rucsac. 

Zborul cu parapanta este un sport extrem si implica, prin natura sa, si riscuri. Desi foarte rare, au existat cazuri de accidente cu parapanta si in Oludeniz, insa in majoritate, acestea au fost zboruri operate de o singura persoana, fara experienta, nu zboruri in tandem.

Pentru si mai multe locuri frumoase de explorat in aceasta parte a Turciei, iti recomandam sa citesti si articolul: Statiuni si orase in regiunea Marea Egee din Turcia. Cele mai cunoscute si apreciate zone de vacanta

Concluzionand, daca te numeri printre cei care vor sa-si condimenteze vacanta si cu astfel de experiente, e posibil ca statiunea Oludeniz din Turcia sa fie pentru tine. Pe de alta parte, daca vrei sa ai parte de o vacanta la mare ceva mai linistita, te poti orienta oricand si catre celelalte statiuni de la Egee sau de la Mediterana, din Turcia. Gasesti la noi pe site oferte pentru hoteluri din majoritatea acestor statiuni!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?