Pretul aurului in Turcia si alte sfaturi utile daca vrei sa cumperi bijuterii din aceasta tara

Daca te pregatesti pentru o vacanta in Turcia si intentionezi sa faci o vizita si pe la magazinele cu bijuterii din aur, trebuie sa stii ca aceasta tara atrage destul de mult turistii si din acest punct de vedere. Principalul motiv este reprezentat de preturile bune si in mod special de faptul ca acestea pot fi negociate, spre deosebire de alte destinatii unde aceasta practica este total straina. 

Aurul are o importanta foarte mare in cultura si societatea turca, iar turcii obisnuiesc sa foloseasca monede de aur pentru economii si investitii, dar si pe post de cadouri la diferite evenimente sociale (nunti, nasterea unui copil si alte ceremonii traditionale). 

Cele mai des intalnite tipuri de aur in Turcia sunt cel de 24 k (folosit in special pentru productia de lingouri de aur, comercializat in si de catre banci), aurul de 22 k (bijuterii, monedele ornamentale si monedele republicii, lingouri) si aurul de 18 si respectiv 14 k (folosit de regula pentru fabricarea bijuteriilor). 

Daca ti-ai pus in gand sa faci o astfel de investitie in vacanta ta din Turcia, gasesti mai jos cateva detalii si sfaturi esentiale despre cumpararea bijuteriilor din aur, sfaturi menite sa-ti asigure o experienta mai buna in ceea ce priveste viitoarele tale achizitii.

FACT: Pana in anul 2000, Turcia nu era recunoscuta la nivel mondial pentru productia de metale pretioase, insa imediat ce legile industriei miniere au suferit modificari considerabile, aceasta tara a inceput sa inregistreze o productie extrem de dinamica. In Turcia, numai companiile locale pot cumpara terenuri unde se presupune ca exista rezerve de aur, in timp ce companiile straine pot doar sa le inchirieze. 

Pret aur Turcia. Cat costa gramul de aur in Turcia, in functie de carate

Pretul aurului se afla in general intr-o continua crestere, cu anumite momente de stagnare, insa per ansamblu investitiile in obiecte realizate din acest metal sunt considerate bune si chiar profitabile odata cu trecerea timpului.

Pretul aurului in Turcia in 2023 (20 ianuarie – ultima data de referinta) se situeaza in jurul valorilor de mai jos si difera, in mod evident, in functie de numarul de carate al acestuia. 

  • 1 gram de aur de 14 k costa aproximativ 670 lire turcesti, adica in jur de 164 lei
  • 1 gram de aur de 18 k costa aproximativ 867 lire turcesti, adica in jur de 212 lei
  • 1 gram de aur de 24 k costa aproximativ 1155 lire turcesti, adica in jur de 283 lei

Negociatul este aspectul care atrage foarte multi turisti din Turcia catre magazinele care comercializeaza aur. Spre deosebire de alte tari, in Turcia se practica intens acest obicei care-ti poate permite sa faci un deal avantajos, mai ales daca vrei sa-ti cumperi mai multe obiecte din aur. 

Chiar daca te afli intr-un magazin de bijuterii mai elegant si care la prima vedere nu pare sa fie genul de loc in care sa poti obtine o scadere a pretului, vei fi surprins sa afli ca si in astfel de locuri din Turcia pretul aurului poate fi negociat. 

Iti recomandam sa fii respectuos, sa-ti incerci norocul pentru o reducere semnificativa si sa faci propuneri in acest sens, insa nici sa oferi comerciantului un pret absurd de mic pentru marfa sa, caci te vei lovi cel mai probabil de un refuz. 

Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

De unde e bine sa cumperi bijuterii de aur in Turcia

Cele mai sigure magazine de bijuterii si totodata locurile din care nu prea exista sanse sa pleci cu altceva decat ceea ce stii ca ai cumparat sunt cele de brand renumit, respectiv ale unor companii licentiate. Dintre acestea, cateva nume cunoscute sunt Altinbas (fondat in anii 1950), Storks (fondat in 1997 si totodata reprezentanta pentru ceasurile Rolex in Turcia), Jival (fondat in 2006), Favori, Atasay, ZenDiamond, Kocak Gold si altele. 

In astfel de magazine vei primi certificat de autenticitate si certificat de garantie in principiu cam pentru tot ce cumperi, fiind unele dintre cele mai renumite. 

Alte magazine cu vitrine, pe care le vei gasi atat in zonele de bazar, cat si in alte locuri in special din centrele oraselor si statiunilor mari, sunt iarasi o varianta destul de sigura pentru pasionatii de bijuterii din aur. Le poti cauta pagina pe internet, pentru a citi cateva recenzii despre afacerea respectiva sau le poti alege in functie de recomandarile unor cunoscuti.

Te poti orienta si catre magazinele cu vitrine care sunt alese de localnici pentru a face astfel de cumparaturi. 

Kusadasi este doar unul dintre orasele-statiune ale Turciei, din care magazinele cu bijuterii din aur nu lipsesc! Iti recomandam insa sa tii cont de toate sfaturile pe care le vei regasi mai jos, pentru a avea o experienta cat se poate de placuta.

Nu cumpara obiecte din aur de la persoane de pe strada, de pe tarabe sau din locuri care nu par a fi autorizate sa vanda asa ceva.

In general, toate magazinele care comercializeaza bijuterii din aur au vitrine, asadar nu risca sa cumperi ceva doar pentru ca ti se propune un pret ireal de avantajos, pentru ca vei fi cel mai probabil inselat. Stim cu totii ca un lant de aur de 50 de grame nu are cum sa coste 100 de dolari, asadar nu te lasa influentat de astfel de propuneri. 

Alte sfaturi de care sa tii cont atunci cand cumperi aur in Turcia

Atunci cand intentionezi sa cumperi bijuterii sau alte obiecte de aur din magazinele de profil din Turcia, e bine sa tii cont de cateva aspecte esentiale. 

Spre exemplu, inainte sa pleci la cumparaturi, consulta pe internet pretul aurului in Turcia, astfel incat sa ai niste valori exacte dupa care te poti ghida si in functie de care sa poti negocia. Vei stii astfel la ce sa te astepti, cum sa-ti calculezi bugetul si respectiv sa estimezi corect cam ce gramaj ar trebui sa aiba obiectele care se incadreaza in bugetul tau. 

Verifica preturile in mai multe magazine din zona in care alegi sa faci shopping, pentru ca vei vedea ca de multe ori se intampla sa descoperi diferente notabile. Eventual stabileste cu vanzatorul sa-ti ofere un ragaz de o ora (sa pastreze respectiva bijuterie pentru un interval scurt de timp), pentru a te gandi mai bine, astfel incat sa poti compara preturile mai multor comercianti. 

Solicita un certificat de autenticitate, mai ales in cazul in care cumperi bijuterii cu pietre pretioase. De cele mai multe ori, comerciantii de bijuterii ofera aceste certificate, insa cu precadere la bijuteriile care au montura de pietre, mai rar in cazul bijuteriilor realizate doar din aur – insa nu strica sa incerci sa-l soliciti in oricare dintre cazuri. 

Verifica marcajul de pe bijuterii. Aurul de 14 k este marcat cu 585, aurul de 18 k cu 750, iar aurul de 24 k cu 999. Vei gasi cel mai adesea bijuterii din aur de 14 si 18 k. 

Poti invata chiar si cateva cuvinte in turca, fie ca vorbim de un simplu salut sau un multumesc, caci ai toate sansele sa starnesti simpatia vanzatorului. 

Nu te imbraca extravagant si nu purta bijuterii scumpe in ziua in care alegi sa cumperi astfel de accesorii. Vei da de inteles ca situatia financiara iti permite sa cumperi si bijuterii cu pret piperat, iar postura nu te va avantaja daca vrei sa obtii preturi foarte convenabile. 

Nu scoate din prima toti banii cash pentru respectivul accesoriu, caci iti vei scadea destul de dramatic sansele la o negociere avantajoasa. 

In concluzie, Turcia este o tara din care merita sa cumperi bijuterii din aur, cu conditia sa faci aceste achizitii numai din magazine autorizate, cu vitrine si cu recomandari. Daca ti-am starnit ganduri de cumparaturi, dar si de relaxare in vacanta, te asteptam la noi pe site cu cele mai bune oferte de cazare la hoteluri din zonele de coasta ale Turciei, cu o multitudine de variante din care poti alege ce este mai potrivit pentru tine.

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?