Despre Mausoleul din Halicarnas si ruinele care pot fi vizitate in Bodrum, Turcia. La ce sa te astepti daca faci o vizita aici

Mausoleul din Halicarnas este un monument arhitectural considerat a fi una dintre Cele 7 minuni ale lumii antice si este localizat in sud-vestul Turciei, in orasul Bodrum de astazi. 

Multi dintre turistii care-si fac vacantele in Bodrum sunt interesati sa viziteze ruinele acestui templu urias, iar daca si tu te numeri printre cei pasionati de istorie si vrei sa acorzi o sansa acestui obiectiv, gasesti in acest articol o serie de date care te-ar putea pregati pentru ceea ce vei gasi la fata locului.

Scurt istoric al Mausoleului din Halicarnas

Mausoleul din Halicarnas isi are originile in perioada Imperiului Persan, fiind ridicat in timpul domniei regelui Mausol al provinciei Caria (377-353 i.Hr.). Aceasta constructie uriasa a fost proiectata de arhitectii greci Pytheos si Satyros, la comanda Artemisiei, sotia lui Mausol (si totodata sora acestuia), pentru a-i servi regelui drept templu si mormant. 

Mausoleul din Halicarnas a fost finalizat la 3 ani dupa moartea regelui Mausol, in anul 350 i.Hr, iar fiecare fatada a constructiei a fost decorata, separat, de catre mari artisti ai vremurilor, precum Timotheos, Scopas, Leunchares si Bryaxis. 

Cu o structura atipica si de dimensiuni impresionante, Mausoleul din Halicarnas era inconjurat la ultimul nivel al cladirii de 36 de coloane ionice, care sustineau acoperisul in forma piramidala. In varful acoperisului, pe o piramida cu 24 de trepte, trona un car de razboi sculptat in marmura, tras de patru cai si condus de rege si de regina. 

Cercetarile au aratat ca Mausoleul din Halicarnas masura in inaltime aproximativ 50 de metri, fapt ce l-ar putea compara cu un bloc de 15-16 etaje din prezent. 

Se pare ca aceasta constructie ar fi rezistat pana in secolul al XII-lea d.Hr, cand ar fi fost distrusa aproape integral de un cutremur puternic. Piatra provenita din daramaturile Mausoleului a fost folosita ulterior la ridicarea Castelului Sf Petru (in secolul al XV-lea), aflat in sudul orasului Bodrum. 

Mausoleul din Halicarnas a fost considerat, gratie dimensiunilor sale, a arhitecturii deosebite si a popularitatii, una dintre Cele 7 minuni ale lumii antice. 

Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!
Macheta Mausoleul din Halicarnas, in parcul miniaturilor din Istanbul

Cum arata in prezent ruinele Mausoleului din Halicarnas si ce poti vedea aici

Ce este important de stiut daca decizi sa te indrepti catre ruinele Mausoleului din Halicarnas este faptul ca, desi locul este unul extrem de incarcat de istorie, iar machetele si fotografiile cu reconstructia monumentului arata intr-adevar spectaculos, situl arheologic propriu-zis gazduieste practice doar fundatia constructiei, alaturi de cateva fragmente de coloane si accesul catre camera mormantului. Tot aici vei gasi si un mic muzeu, dar si cateva basoreliefuri cu scene de lupta, expuse langa ruine. 

Vizita este asadar recomandata celor care sunt pasionati de istorie sau care vor sa bifeze pe lista de obiective una dintre Cele 7 minuni ale lumii antice. Pe de alta parte, daca te astepti la structuri antice de dimensiuni impresionante si bine conservate, nu vei gasi acest lucru aici, ceea ce e bine sa iei in calcul de la inceput.

Cu toate ca ruinele Mausoleului din Halicarnas nu sunt la fel de aspectuoase precum Efes-ul sau alte situri arheologice din apropiere de Kusadasi, acestea raman una dintre cele mai importante atractii din Bodrum, interesul turistic pentru acest obiectiv fiind unul destul de ridicat.  

FACT: In prezent, mai multe statui si fragmente care provin de la Mausoleul din Halicarnas sunt expuse si in Londra, la British Museum, printre care si o friza cu basoreliefuri care surprind o scena de razboi cu luptatori greci si amazoane, dar si o statuie inalta de 3 metri a regelui Mausol. 

HINT: Gasesti intr-un alt articol multe alte locuri interesante de vizitat in aceasta zona de coasta a Turciei: Statiuni si orase in regiunea Marea Egee din Turcia. Cele mai cunoscute si apreciate zone de vacanta

Cum ajungi la ruinele Mausoleului din Halicarnas, program de vizitare si taxe de intrare 

Ruinele Mausoleului din Halicarnas nu sunt greu de reperat, aflandu-se in centrul orasului, pe cunoscutul bulevard Turgutreis. Din zona portului si pana la acest sit arheologic vei face in jur de 10 minute pe jos. Daca vii cu masina, exista o parcare cu plata la circa 220 de metri de obiectiv pe strada Hamam, insa in varf de sezon, aceasta devine destul de aglomerata si sunt sanse sa nu gasesti loc. 

In sezonul cald (1 aprilie – 1 octombrie), ruinele Mausoleului din Halicarnas pot fi vizitate in fiecare zi a saptamanii, in intervalul orar 08:30-19:00, exceptand ziua de luni, cand situl este inchis publicului. Daca vii aici in sezonul rece (1 octombrie – 1 aprilie), vei putea vizita ruinele in intervalul orar 08.30 – 18.00. Casa de bilete se inchide cu o jumatate de ora inaintea inchiderii muzeului. 

Pretul unui bilet de intrare este de 14 lire turcesti. 

Desi interesul turistilor pentru Mausoleul din Halicarnas este unul mare, nu toata lumea se informeaza din timp ce anume este de vizitat la fata locului, iar pentru cei mai putini pasionati de istorie, asteptarile nu corespund intotdeauna cu ceea ce gasesc la fata locului.

Concluzionand, putem spune ca totusi, ruinele Mausoleului din Halicarnas au o incarcatura istorica impresionanta, iar pentru cei care vor sa-si consolideze bagajul cultural intr-o vacanta in Bodrum, o vizita aici este mai mult decat binevenita.

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?