La plimbare prin Agios Nikolaos, satul pitoresc de langa Nikiti Sithonia

Daca pui la cale o vacanta in Sithonia si ai planificat sa te cazezi relativ aproape de intrarea pe cel de-al doilea brat al peninsulei Halkidiki, satul vechi Agios Nikolaos poate fi unul dintre cele mai frumoase obiective pe care le vei avea la indemana. 

Curti foarte bine ingrijite, cu o multime de flori in toate culorile, portocali, o piateta pitoreasca in care localnicii se aduna la ceas de seara pentru a socializa, stradute inguste, case vechi, dar si o serie de taverne cu preparate absolut delicioase – toate te asteapta in Agios Nikolaos. 

Descopera, in cele ce urmeaza, ce poti vedea in satul traditional Agios Nikolaos Sithonia, iar daca nu ai gasit inca hotelul potrivit cerintelor tale, la noi pe site te asteapta peste 30 de oferte cazare Sithonia.

HINT: Nu confunda acest sat din Sithonia cu orasul-port Agios Nikolaos din Creta. Daca vrei sa cauti mai multe imagini de aici pe internet/retelele sociale, alatura cuvantul “Sithonia” search-ului tau 🙂 

Localizare Agios Nikolaos si cum poti ajunge in sat

Satul Agios Nikolaos din Sithonia se afla la 104 kilometri distanta de Salonic si la 15,8 kilometri de statiunea Metamorfosi, aflata inaintea intrarii pe brat. 

Din Nikiti si pana in Agios Nikolaos sunt 9,2 kilometri, iar din micuta statiune Ormos Panagias si pana aici ai de parcurs doar 4,6 kilometri. 

Astfel, daca ai norocul sa te fi cazat chiar in Nikiti sau in Ormos Panagias, vei putea ajunge cu masina in Agios Nikolaos in maximum 10-15 minute. 

Drumul secundar care urca spre sat este cat se poate de frumos, iar in ceea ce priveste parcarea, noi te sfatuim sa lasi masina in zona intrarii in sat, mai ales daca vii aici in intervalul iulie-august cand locul poate sa se aglomereze spre seara. 

Stradutele din centrul satului sunt inguste, usor inconfortabile pentru soferii incepatori si este posibil sa te invarti ceva pana gasesti un loc de parcare. 

In Agios Nikolaos se poate ajunge si cu autobuzele KTEL, iar programul curselor poate fi verificat pe acest site

Ce poti vedea in Agios Nikolaos 

In linii generale, Agios Nikolaos poate fi vizitat intr-o seara, la pas, de la un capat la altul, insa ceva ne spune ca vei vrea sa mai revii aici 🙂 

Chiar la intrarea in sat gasesti o farmacie mare (noi ne-am oprit pentru a ne aproviziona cu spray contra tantarilor), insa acesta poate fi un loc bun din care sa-ti iei cosmetice pentru plaja, etc. 

Pornind in sus, spre sectia de politie, pe stradutele inguste, vei putea admira casele vechi (majoritatea din secolul al 19-lea) si gradinile lor inflorite si foarte bine ingrijite. Sunt si cateva unitati de cazare printre casute, unele intr-un stil ceva mai modern. 

Vei ajunge in piata centrala, unde timpul parca se opreste in loc si te lasa sa admiri copiii localnicilor cum se joaca si se stropesc cu apa in jurul fantanii de aici. Piateta este inconjurata de taverne, terase si cafenele de toate felurile, asadar, acesta poate fi unul dintre locurile in care sa iei masa, insa nu este lipsit de forfota 🙂 

Portocali, leandrii, magnolii de sud, flori de hartie, muscate, crini, petunii – vei fi tentat sa le fotografiezi pe toate. 

In sat gasesti si biserica Sfantului Nicolae (o gasesti pe Harti cu denumirea de Church of Saint Nicholas), micuta biserica Agia Marina (pe Harti figureaza asa: Αγία Μαρίνα – Ζωοδόχου Πηγής) dar si capela Agia Paraskevi (Sfanta Parascheva fiind, de altfel, si protectoarea satului). 

In Agios Nikolaos exista si un mic spital, un teren de fotbal, loc de joaca pentru copii si cateva magazine. 

STIAI CA: In apropierea satului au fost gasite o serie de relicve preistorice ale unei zone locuite, dovezi ce sugereaza ca in acest loc ar fi existat pe vremea antichitatii asezarea Siggos. Actualul sat Agios Nikolaos s-a format dupa unirea a doua asezari mai vechi (satul Agios Georgios si satul Agios Nikolas). 

Taverne in Agios Nikolaos Sithonia. Unde si ce poti manca 

In piata centrala a satului se afla cele mai multe dintre taverne: Marathos Gastro Tavern, Restaurant traditional Angelos, Taverna Mimis, Gardenia, K.A.P.I. Restaurant, dar si o pizzerie (Tapas Pizza). 

Exista si o serie de locuri in care te poti rasfata cu deserturi: Mpougatserí (clatite) si gelateria sunt cateva dintre acestea. 

Fiind un loc destul de popular si usor galagios, noi am ales totusi sa ne retragem la o taverna localizata pe o straduta laturalnica, mai linistita. 

Taverna Makis se afla la 2 minute de mers pe jos din piata, are o terasa umbrita de vita de vie si preparate foarte bune. Este o afacere de familie, iar de la o zi la alta au diferite preparate “ale casei”, absolut incantatoare. 

Noua ne-a placut mult aici, motiv pentru care in seara urmatoare ne-am intors alaturi de un grup mai mare de prieteni  🙂 

Alte atractii in apropiere de Agios Nikolaos

Plaja cea mai apropiata de Agios Nikolaos este Trani Ammouda, in continuarea careia gasesti portul micutei statiuni Ormos Panagias. Toate apartin de zona Agios Nikolaos si merita vazute atata vreme cat te vei afla aici. 

Plaja Trani Ammouda este generoasa, formata din nisip, cu o serie de segmente amenajate cu sezlonguri si umbrele, dar si foarte multe zone de plaja libera.

A fost premiata in trecut cu distinctia Blue Flag, iar apa marii are o culoare turcoaz aici, ceva mai deschisa decat in Nikiti. 

Portul din Ormos Panagias este locul din care poti pleca in diferite excursii pe mare (precum cea catre Muntele Athos) si, de asemenea, o zona buna in care sa mananci. Pe faleza gasesti o serie de restaurante bune si foarte bune. Noi am luat masa la Aristos si la Avra, iar preparatele au fost delicioase 🙂 

La distante rezonabile se afla si satul pescaresc Vourvourou, dar si statiunea Nikiti. 

In loc de concluzie 

Agios Nikolaos este unul dintre acele locuri in care traditiile, obiceiurile si stilul de viata al localnicilor inca se pastreaza, alaturi de casutele vechi si de atmosfera cat se poate de frumoasa. In cazul in care ai ajuns deja aici sau urmeaza sa o faci in viitorul apropiat, asteptam cu drag sa ne impartasesti si experientele tale in Agios Nikolaos. 

Nu uita ca la noi pe site te asteapta si unele dintre cele mai bune oferte vacante Sithonia, cu o multime de variante din care sa o poti selecta usor pe cea potrivita.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?