Despre statiunea Ormos Panagias din Sithonia. Ce sa ai in vedere daca alegi sa-ti faci vacanta aici

O statiune micuta, mai putin cunoscuta, aflata pe coasta de nord-est a bratului Sithonia, Ormos Panagias isi asteapta an de an vizitatorii cu peisaje frumoase, cu un port destul de animat, cu restaurante bune si chiar si cu una dintre cele mai apreciate plaje ale Sithoniei – Trani Ammouda. 

Te invitam sa descoperi in continuare principalele caracteristici ale acestei statiuni, iar la noi pe site te asteptam cu unele dintre cele mai bune oferte vacante Sithonia, din care sa poti selecta simplu si rapid ce ti se potriveste mai bine 🙂

Ce sa stii despre Ormos Panagias 

Ormos Panagias este unul dintre satele linistite aflate in prima parte a bratului Sithonia, potrivite in mod special celor care cauta o vacanta relaxanta, familiilor cu copii, dar si persoanelor dornice sa exploreze frumusetile naturii, plajele cu nisip fin si imprejurimile rapitoare. 

Ormos Panagias are propriul port, cateva taverne localizate chiar la malul marii, o serie de unitati de cazare, atat in zona portului, cat si in centrul statiunii. Este traversat de drumul principal care inconjoara bratul Sithonia si este localizat foarte aproape de satul traditional Agios Nikolaos, dar si la o distanta rezonabila fata de statiunea mai animata Nikiti. 

La drumul principal gasesti o serie de mici magazine, brutarie, benzinarie, magazinul unor producatori locali de miere si de ulei de masline si chiar o spalatorie auto, iar daca alegi sa te cazezi mai aproape de malul marii sau sa cobori acolo pentru a lua masa, vei mai avea la indemana alte cateva magazine de suveniruri, taverne (unele dintre ele foarte bine cotate, cu preparate exceptionale), dar si portul pitoresc din care se poate pleca in diferite excursii pe mare. 

Daca urmeaza sa te cazezi in Ormos Panagias si vrei sa stii care este cel mai apropiat supermarket de la care te poti aproviziona, e bine sa ai in vedere ca la doar 6 kilometri departare se afla Lidl Nikiti. 

Motive pentru o vacanta in Ormos Panagias 

  • este pentru tine daca ai nevoie de o statiune mai linistita si mai putin aglomerata  
  • are mai multe variante de plaje frumoase in apropiere, cu apa turcoaz, nisip fin si organizate asa cum se cuvine 
  • in Ormos Panagias gasesti cazare pentru toate buzunarele, majoritatea apartamente de tip studio, care includ si chicineta
  • ai statiunea mai dezvoltata Nikiti la doar 8-9 minute de mers cu masina
  • foarte aproape de Ormos Panagias se afla si satele traditionale Agios Nikolaos si Nikiti Old Town, care merita vizitate
  • poti lua masa la tavernele renumite din portul Ormos Panagias 
  • poti pleca usor in diferite croaziere pe mare

Ormos Panagias poate fi comparat usor cu acel coltisor de rai in care ai cadrul perfect sa te poti relaxa, asadar, daca motivele de mai sus rezoneaza cu ideile tale de vacanta, e posibil sa citesti deja detalii despre urmatoarea ta destinatie de vacanta 🙂 

Localizare Ormos Panagias si cum ajungi aici 

Ormos Panagias se afla la 14 kilometri de statiunea Metamorfosi si la doar 7,4 kilometri de cunoscuta statiune Nikiti, asadar, destul de aproape de intrarea pe bratul Sithonia al peninsulei Halkidiki

Practic, din Nikiti si pana in Ormos Panagias vei face pe drum, cu masina, in jur de 7-8 minute, intr-o zi in care se circula normal. 

Statiunea Neos Marmaras se afla la 23 kilometri departare de Ormos Panagias, iar Sarti, o alta statiune cunoscuta a Sithoniei, la 35 kilometri distanta. 

Pitorescul sat litoral Vourvourou este, de asemenea, destul de apropiat de Ormos Panagias. Intre cele doua ar trebui sa faci in jur de 10-11 minute (9,7 kilometri distanta). 

In cazul in care vrei sa te folosesti de transportul public local, e bine de stiut ca autobuzele KTEL circula intre Ormos Panagias si celelalte statiuni ale bratului, iar programul acestora poate fi verificat pe acest site

Daca vii cu masina in Halkidiki, varianta de transport aleasa de majoritatea romanilor care-si fac vacanta in aceasta zona a Greciei, te-ar putea interesa si informatiile din acest articol: Traseu auto Bucuresti Halkidiki. Care este cel mai bun drum pana in peninsula greceasca

Vremea in Ormos Panagias si cea mai buna perioada pentru o vacanta in zona 

Cele mai ridicate temperaturi se inregistreaza in Ormos Panagias in intervalul iulie-august, atunci cand statiunea si practic intreg bratul Sithonia primeste si cel mai mare numar de vizitatori. Atunci, temperatura depaseste 30 de grade la umbra, iar apa marii atinge o medie de 26 de grade. 

Ormos Panagias nu se numara printre statiunile populare ale bratului, motiv pentru care sunt sanse sa nu fie foarte aglomerata nici in plin sezon. 

Cu toate acestea, daca nu esti fan temperaturi ridicate si prea multi oameni pe plaja, unele dintre cele mai bune perioade in care poti veni aici sunt sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie sau sfarsitul lunii septembrie. 

Noi am fost in Ormos Panagias la inceputul lui iunie 2023, afara erau in jur de 26 de grade pe timp de zi, iar apa marii avea o temperatura de circa 23 de grade. 

In septembrie, apa marii se pastreaza in continuare destul de calda, cu valori medii de circa 24 de grade, iar la inceput de octombrie exista sansa sa prinzi o apa a marii cu valori de 22-23 de grade. 

Plaja din Ormos Panagias si alte plaje apropiate de statiune 

Plaja principala care apartine de Ormos Panagias este Trani Ammouda, localizata in partea stanga a portului, cum te uiti la mare. Mai este cunoscuta si cu denumirea de Livrohio, este foarte generoasa in lungime si formata din nisip. 

Culoarea marii are nuante de turcoaz, spre deosebire de zona Nikiti unde apa este ceva mai inchisa la culoare, iar plaja este amenajata pe cateva segmente cu sezlonguri si umbrele. 

Trani Ammouda este o plaja linistita, potrivita celor care vor sa se bucure de mare si de soare intr-un cadru mai relaxant. Exista cateva beach baruri cu muzica in surdina si cocktail-uri de toate felurile, dar si un teren de volei pe la jumatatea plajei. 

Plaja a fost premiata in trecut cu distinctia Blue Flag, are o panta medie de intrare in apa si o priveliste de vis daca apuci sa te cateri pe micul deal din partea sa stanga. 

Alte plaje apropiate de Ormos Panagias mai pot fi si plaja Latoura (neamenajata, la 1,7 km departare), plaja din Nikiti (unde gasesti foarte multe segmente amenajate si o multime de restaurante/terase/magazine in zona din spate), plaja Salonikiou (la 12 km departare de Ormos Panagias), plaja Agios Ioannis (la 7,5 kilometri departare), plaja Koviou, plaja Kalogria si plaja Spathies

Despre cazare Ormos Panagias. Ce fel de hoteluri gasesti aici 

Cele mai multe dintre unitatile de cazare din Ormos Panagias sunt de tip vile cu apartamente studio. Majoritatea au doua-trei etaje, o gradina cu flori si ofera cazare in regim self catering. 

E deosebit de placut sa vezi cum localnicii au atat de multa grija de gradinile lor cu flori – exista unele vile cu un mic spatiu de joaca in curte, cu hamace, cu o mica gradinuta cu legume cultivate, practic, acel tip de loc care-ti da o stare zen. 

O magnolie de sud, intr-una dintre curtile vilelor din Ormos Panagias

Desigur, exista vile mai bine cotate si vile mai slab cotate, insa mai prietenoase cu bugetul. Gasesti cazare atat de-a lungul drumului principal care traverseaza statiunea, cat si in zona portului si in zona din spate a plajei Trani Ammouda, unde te asteapta inclusiv o serie de vile mai pretentioase. 

Daca nu ai gasit inca locul perfect de cazare in Sithonia, nu uita ca la noi pe site te asteapta peste 30 de propuneri din care sa poti selecta rapid ce ti se potriveste mai bine. 

Ce poti sa faci in Ormos Panagias si atractii la mica distanta 

In primul rand, am spune noi, sa te relaxezi 🙂 Ormos Panagias te va surprinde placut din acest punct de vedere, mai ales ca are tot cadrul potrivit sa o faca. 

Plajele frumoase si nisipoase din imediata apropiere, portul cel ticsit cu restaurante bune si foarte bune,  posibilitatea de a pleca in croaziera spre Muntele Athos (cu oprire in satul Ouranoupolis), in croaziera pe insula Ammouliani (tarifele acestor experiente variaza de la un operator la altul si se incadreaza in general intre 25-70 euro/persoana, in functie de program) sunt cateva dintre ideile de activitati de care te poti bucura aici. 

Restaurantele din portul Ormos Panagias reprezinta adevarate atractii, iar preparatele din peste si fructe de mare sunt extrem de prezente in meniu. Noua ne-a placut cel mai mult la Aristos (restaurantul este renovat, cu accente moderne, decorat in nuante clasice grecesti de albastru si alb) si cu un meniu foarte bogat. 

Am mancat aici fagri, biban de mare, dovlecei pane, flori de dovlecei umplute cu orez, salata greceasca, tzatziki si altele, caci am fost de vreo 3 ori de mult ce ne-a placut ☺

Desi preturile sunt usor mai ridicate comparativ cu alte restaurante, preparatele au fost fara cusur, iar servirea si amabilitatea personalului, exceptionale.  Ti-am lasat mai jos si cateva fotografii de la Aristos.

Captura zilei: fagri, sfirida (grouper) si altele

Alte restaurante cu review-uri bune mai sunt si Avra, Barbouni Sea Food, Barsilico si Giannelis. Daca vii in Ormos Panagias in plin sezon, iti recomandam sa suni si sa faci o rezervare, mai ales daca ai in plan sa iei masa alaturi de un grup mai mare. 

In port gasesti si cateva magazine cu suveniruri, jucarii pentru copii, magnetei si alte mici prostioare 🙂

Satele traditionale Agios Nikolaos si Nikiti Old Town se afla la distante mici si merita vizitate catre amiaza. Dintre cele doua, Agios Nikolaos ni s-a parut mai animat, cu o piateta centrala in care localnicii se adunau sa ia masa la taverne, copiii se jucau in jurul fantanii din mijloc…atmosfera fiind una extrem de autentica. 

Din centrul statiunii Ormos Panagias si pana in satul vechi Agios Nikolaos faci pe drum in jur de 7 minute (4,6 kilometri distanta), iar pana in Nikiti Old Town in jur de 12 minute (8,4 kilometri distanta). 

In loc de concluzie,

Ormos Panagias este una dintre statiunile mai putin populare ale bratului Sithonia, potrivita familiilor cu copii si celor care vor sa se bucure de un concediu linistit. Daca ai fost deja aici sau urmeaza sa mergi in viitorul apropiat, asteptam cu interes si opiniile tale despre Ormos Panagias. 

Iar daca nu ai gasit inca locul perfect in care sa te cazezi, nu uita sa arunci un ochi pe ofertele vacante Sithonia disponibile la noi pe site.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?