12 preparate culinare de neratat intr-o vacanta in Thassos

Insula Thassos este un adevarat magnet pentru turistii romani care vor sa-si petreaca vacanta de vara in Grecia, iar printre motivele principale se numara faptul ca este cea mai apropiata insula greceasca de Romania, dar si faptul ca are o multime de atractii si conditii bune de cazare si, nu in ultimul rand, mancare exceptional de buna. 

Spre deosebire de alte destinatii precum Bulgaria sau Turcia, in Grecia si implicit in Thassos regimul de cazare all inclusive este mai rar intalnit, insa acest lucru compenseaza cu prezenta tavernelor grecesti.

Bucataria din Thassos include o multime de legume proaspete, carne de provenienta locala, peste proaspat si fructe de mare. Acestora li se adauga bineinteles si uleiul de masline din productia locala, mierea, condimentele, care folosite in mod traditional ofera o explozie de culoare si de arome preparatelor. 

Sunt foarte multe taverne cu review-uri bune si foarte bune in Thassos, majoritatea afaceri de familie, unele localizate in cele mai cunoscute statiuni si orase, altele pitite in sate de munte mai putin calcate de turisti. 

Iti recomandam ca inainte sa alegi o taverna anume sa studiezi in detaliu review-urile si meniul, iar daca te afli in Thassos intr-o perioada aglomerata (iulie-august) sa suni si sa faci o rezervare, mai ales daca vrei sa iei masa alaturi de un grup mai mare. 

Nu in ultimul rand, daca nu ai gasit inca hotelul potrivit cerintelor tale, te asteptam la noi pe site cu o multime de oferte vacanta Thassos, respectiv cu hoteluri din toate statiunile cunoscute ale insulei!

Iata cateva sugestii de mancare traditionala greceasca Thassos care merita incercate in timpul vacantei tale: 

1.Stifado de vita

Descrisa drept o mancare care-ti incalzeste sufletul, servita atat in timpul sezonului rece, cat si in timpul sezonului cald, stifado este practic un fel de tocana gatita lent, cu un sos scazut si o savoare aparte. Se poate prepara si cu alt tip de carne (miel, porc, iepure), insa o vei intalni destul de des in varianta cu carne de vita.

Modul de preparare poate varia de la o bucatarie la alta, insa in general include carne de vita, ceapa caramelizata, ulei de masline din abundenta, vin rosu, rosii maruntite, pasta de tomate, frunza de dafin, un praf de nucsoara, sare, piper, cateodata chiar si putin coniac. 

2.Caracatita gatita in sos de vin 

O vei gasi in meniul multor restaurante cu specific pescaresc din Thassos. Sigur, exista si varianta de caracatita servita la gratar, insa acest fel are un plus de arome care-ti vor ramane intiparite in memorie multa vreme. 

Printre ingrediente se mai regasesc si ceapa, usturoiul, piperul, o lingura de paste de tomate, iar daca o servesti alaturi de un vin bun si intr-un loc cu priveliste minunata, eventual auzind si valurile cum se sparg la mal…ce poti cere mai mult de la o cina? 🙂 

3.Bouyourdi 

Un alt preparat deosebit de prezent in mai toate meniurile tavernelor grecesti, in general servit pe post de aperitiv. Vorbim de aceasta data de o branza feta amestecata cu ardei si rosii, toate gratinate la cuptor. Desigur, nu lipseste uleiul de masline turnat din abundenta si cateva mirodenii care ofera magie gustului. 

Interesant e ca vei gasi retete diferite de bouyourdi de la o taverna la alta. 

4.Flori de dovlecei umplute 

Florile de dovlecei se pot umple si cu orez, dar si cu un amestec de branza cu legume proaspete si ierburi tocate marunt.

In Thassos vei gasi in general a doua varianta. Florile sunt date ulterior prin faina si prajite foarte putin in ulei incins, pana capata un aspect crocant, auriu. 

5.Sarmadakia, traditionalele sarmalute in foi de vita cu sos de lamaie 

Grecii au sarmalele lor, denumite relativ similar cu cele romanesti – sarmadakia. Acestea se servesc de regula tot ca aperitiv, reci si le vei gasi cel mai des umplute cu orez si gatite intr-un sos racoritor de lamaie cu ierburi. 

6.Felii de dovlecei pane 

Serviti in general tot la aperitive, dovleceii pane sunt nelipsiti din meniurile tavernelor grecesti. Sincer, e foarte probabil sa nu intalnesti restaurant care sa nu aiba acest preparat, iar un aperitiv mai crocant, mai aromat si mai gustos nici ca ne vine in minte. Daca mai pui si niste tzatziki alaturi, ai o gustare cat se poate de traditionala, numai buna de savurat rapid. 

Poti descoperi aici o serie de propuneri taverne din capitala insulei Thassos: Restaurante Limenas. Care sunt cele mai apreciate locuri de luat masa

7.Macrou Kolios Gouna 

Un preparat local (un mod autentic de a gati macroul, intalnit in Thassos), care ofera un gust desavarsit acestui banal peste.

Macroul este taiat si curatat astfel incat sa ramana intr-o singura bucata, este dat cu sare, pus la afumat si apoi copt, proces ce-i ofera o aroma unica. Grecii il servesc de regula alaturi de un pahar de tsipouro. 

8.Miel sau ied la protap

La fel, foarte des intalnit in Thassos. Exista cateva taverne celebre pentru acest tip de preparat, cu multe laude din partea turistilor romani.

Stelios Tavern din satul de munte Theologos este unul dintre locurile in care se mananca bine miel sau ied la protap, servit alaturi de cartofi prajiti. Ai de ales intre portii de 500 g si portii de 1 kg. 

Grecia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Grecia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

9.Calamar umplut

Un alt preparat care a castigat laude la tavernele din Thassos, destul de prezent in meniuri, este calamarul umplut. Acesta se prepara fie cu branza, legume si verdeturi, fie cu orez (il vei gasi mai des in a doua varianta), iar retetele difera de la o taverna la alta.

Este un preparat sanatos si destul de satios, care poate fi o alegere ideala in cazul in care ti-e pofta de fructe de mare, insa gatite mai sofisticat. 

10.Traditionala musaca greceasca 

La fel ca si in cazul dovleceilor pane, este destul de greu sa gasesti o taverna traditionala greceasca unde sa nu existe faimoasa moussaka in meniu. Vorbim despre o mancare al carei timp de pregatire este ceva mai lung, cu straturi de felii de vinete (traditional se folosesc vinete, ocazional cartofi) si straturi de carne tocata (traditional de miel, destul de des intalnita si varianta cu carne tocata de vita). 

11.Gyros la restaurantele fast food 

Daca vrei ceva simplu si rapid, servit in colt de strada si poate nu neaparat intr-un mediu foarte pretentios, poti alege un gyros – la fel de traditional grecesc si cel putin la fel de delicios ca alte preparate de la restaurante. 

SFAT: Alege un loc care are review-uri bune pe net. Spre exemplu, un loc care a primit laude pentru gyros-ul din meniu este restaurantul de tip fast-food Snack Bar Hello, din Limenaria

Te-ar putea interesa si: Ghid taverne in Limenaria Thassos. Care sunt locurile cu multe recomandari si ce poti manca la fiecare restaurant in parte

12.Loukoumades – Gogosele cu miere 

Tot la categoria street food, insa de data aceasta la desert, poti alege celebrele gogosele loukoumades. Sunt pregatite chiar in fata ta si da, stim, sunt cat se poate de bogate in calorii, insa nu nimeresti in vacanta in Thassos in fiecare zi, nu-i asa? 🙂 

In loc de concluzie

Sunt foarte multe locuri in care se mananca bine in Thassos, iar bucataria traditionala greceasca este printre cele mai laudate din lume, asa ca probabil iti va fi imposibil ca intr-o singura vacanta sa te delectezi cu toate bunatatile pe care aceasta insula le are de oferit. Cu toate acestea, poti alege sa gusti cate putin din cat mai multe, sa te orietenzi catre tavernele cu recomandari, iar in cazul in care simti ca exista si un alt preparat traditional din Thassos care merita toate laudele, asteptam cu interes si sugestia ta!

Nu uita ca la noi pe site gasesti unele dintre cele mai tentante oferte vacanta Thassos, cu zeci de hoteluri pentru toate buzunarele si un proces de rezervare cat se poate de simplu si rapid!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?