Satul Theologos Thassos, una dintre principalele atractii ale insulei. Cum ajungi, ce e de vazut si unde poti lua masa

Satul Theologos este unul dintre cele mai vechi sate traditionale din insula Thassos si una dintre principalele atractii pentru turistii care aleg sa-si faca vacantele aici. Peisajele superbe, stradutele inguste pavate si casele vechi alcatuiesc un peisaj de care-ti va fi destul de greu sa te desparti, prin urmare, daca planuiesti sa faci o vizita in Theologos, cu siguranta detaliile de mai jos iti vor fi utile. 

Vei gasi cateva propuneri de locuri in care sa iei masa, dar si informatii despre cele mai importante obiective din sat. Desigur, pentru ca Theologos este doar una dintre atractiile tentante ale insulei, iti recomandam sa citesti si articolul: De vizitat in Thassos. Cele mai importante atractii din aceasta insula greceasca

Mai mult, in cazul in care nu ai luat inca o hotarare cu privire la locul in care urmeaza sa te cazezi, poti intra la noi pe site pentru a explora cele peste 65 de propuneri cazare in Thassos! Ai toate sansele sa gasesti ceva pe placul tau 🙂

Cum ajungi in Theologos Thassos

Satul Theologos se afla in sud-estul insulei Thassos, la o distanta de aproximativ 54 de kilometri de capitala Limenas. Pentru a ajunge in Theologos din Limenas e nevoie sa ocolesti o buna parte a insulei, tocmai pentru ca satul este asezat la o altitudine mai mare, iar accesul aici nu se poate face din toate directiile. 

Sunt 3 variante de trasee catre Theologos daca pleci din Limenas, insa cel mai rapid este cel cu trecere prin Skala Marion si Potos, ocolind prin vestul insulei. Asteapta-te sa faci in jur de o ora cu masina intre cele doua locatii. 

Pe de alta parte, daca esti cazat in Limenaria sau in Potos (asadar in zona de sud a insulei), drumul pana la Theologos va fi unul mai scurt. Din Limenaria si pana in Theologos sunt 14,5 kilometri, iar daca pleci din Potos, ai de parcurs o distanta de doar 10,9 kilometri.

Daca nu ai venit in Thassos cu masina personala sau pur si simplu vrei sa stai departe de volan pentru o zi, poti ajunge in Theologos si cu autobuzul local. Ai curse directe din Limenas si din Potos. Daca iei autobuzul din Limenas, o calatorie ar trebui sa coste in jur de 6 euro/persoana, in timp ce din Potos si pana in Theologos, drumul cu autobuzul local va fi mult mai ieftin, respectiv aproximativ 1.60 euro/persoana. Poti verifica orarul si preturile actualizate aici.

Te intereseaza mai multe detalii despre drumul din Romania si pana in Thassos?  Iti recomandam si articolul: Drumul spre Thassos. Distanta Bucuresti Thassos si cel mai scurt drum pana in aceasta insula greceasca

Scurt istoric al satului Theologos 

Numele satului inseamna, in traducere, “Cuvantul lui Dumnezeu” sau “teolog”, iar prima atestare a acestei asezari dateaza din anul 1287 si ii apartine imparatului bizantin Andronikos Palaiologos al II-lea. Theologos a avut rol de capitala administrativa a insulei incepand cu anul 1455, dezvoltandu-se destul de mult in timpul ocupatiei otomane, insa si ulterior, dupa 1813, cand a fost cedata Egiptului. 

In 1912 a reintrat in posesia grecilor, iar in 1979 a primit rol de capitala culturala a insulei Thassos. Tot de atunci au fost implementate reguli stricte cu privire la construirea si restaurarea cladirilor din Theologos. 

Prin acest mod, grecii s-au asigurat ca vor pastra valorile istorice si culturale ale satului, caci Theologos este, fara doar si poate, unul dintre cele mai fermecatoare sate traditionale grecesti de pe aceasta insula. Tocmai de aceea, in prezent poti admira aici destul de multe case vechi cu acoperisuri traditionale, in unele cazuri, structura acestor constructii datand chiar si din secolul al XVI-lea. 

Ce e de vazut si ce poti sa faci in Theologos Thassos 

Daca ai decis sa faci o vizita in satul Theologos, trebuie sa stii din start ca acesta este locul in care te poti bucura de o atmosfera tipic greceasca in varianta pitoreasca. In cazul in care iti faci vacanta in Thassos in mai sau la inceput de iunie, cel mai probabil vei gasi Theologos in toata spledoarea sa: linistit, relaxant si potrivit pentru a fi explorat la pas fara sa-ti fie teama ca trebuie sa imparti bucuria cu un flux ridicat de turisti. 

Situatia se schimba totusi in iulie si august, cand Theologos primeste un numar ceva mai mare de vizitatori, iar incepand cu mijlocul lunii septembrie, satul devine din nou mai aerisit. 

Cele mai cunoscute atractii ale satului sunt Biserica Sfantul Dimitrie, ridicata in 1803, cu un altar din lemn sculptat cu scene din Vechiul si Noul Testament. Acesteia i se alatura Muzeul Etnografic, aflat in centrul satului. 

Grecia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Grecia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

Desigur, nu trebuie sa te limitezi neaparat la a vizita obiective atunci cand vii in Theologos, ci poti sa te bucuri pur si simplu de o plimbare la pas pe stradutele inguste, cu case din piatra. Vei observa pe trotuare mici magazine cu produse locale – miere, dulceata, ulei de masline si sapunuri – de unde poti cumpara ceva gustos pentru cei care te asteapta acasa. 

Chiar daca nu ai plaja la indemana atunci cand te afli in Theologos, te poti indrepta catre cascadele Kefalogournas – o alta atractie a locului.

O parte dintre cei care vin sa le viziteze se aventureaza sa faca si o baie la baza cascadelor, insa ia in considerare ca apa este foarte rece, chiar si in cele mai fierbinti zile de august. Sunt doua cascade, iar prima dintre acestea, cum o iei drept pe poteca de pamant, are si un bazin de acumulare mai adanc, prin urmare, ai grija daca vii aici alaturi de copii. E bine de stiut si ca nu exista trepte pentru o intrare mai usoara in apa. Vei observa ca exista indicatoare care te atentioneaza sa ai grija pe unde pasesti.

Daca te opresti la celebra taverna Stelios din sat (aflata relativ in centru), pana la cascade ai de mers nu mai mult de 10 minute pe jos.

Te-ar putea interesa si: Ghid plaje Thassos. Care sunt cele mai frumoase plaje din Thassos, plaje premiate Blue Flag si plaje retrase

Unde si ce poti manca in Theologos Thassos 

Multi dintre cei care aleg sa viziteze satul Theologos vor sa ia si masa aici, lucru de inteles daca ar fi sa luam in considerare bucataria locala si bunatatile care sunt preparate aici. Daca mai pui in calcul si aerul de munte, combinat perfect cu briza marii si cu pofta de mancare pe care o ai dupa ce ai vizitat cu spor obiectivele din imprejurimi – sunt toate sansele sa vrei sa te rasfeti cu o masa buna in Theologos.  

Taverna Augusto Fantastico Theologos se numara printre locurile recomandate de catre turistii romani care au vizitat in ultima perioada acest sat, cu mancare traditionala greceasca si spectacole cu muzica live. O vei gasi la aproximativ 1 km de centrul satului, iar in apropiere exista si o parcare destul de generoasa. 

Taverna Stelios este localizata fix in centru, intr-o casa traditionala cu o terasa mare, iar mielul si iedul la protap se numara printre cele mai laudate preparate de aici. Portiile sunt mai mult decat generoase (este putin probabil sa nu te saturi dintr-o portie de 500 g), iar daca nu mananci carne, salata, aperitivul cu fasole boabe , cartofii prajiti si tzatziki-ul sunt delicioase! 

La noi pe blog gasesti un articol dedicat exclusiv acestui loc: Stelios Tavern Thassos si tot ce trebuie sa stii daca vrei sa mananci aici

Taverna Iatrou este un alt loc bun de luat masa in Theologos. Gasesti mai toate preparatele traditionale in meniu, iar inainte de a pleca poti cumpara si o sticla de ulei de masline, din productia locala. Gasesti aceasta taverna foarte aproape de Stelios.

In loc de concluzie

Theologos Thassos merita vizitat daca ai planificat o vacanta pe aceasta insula. Indiferent de zona in care esti cazat, nu ar trebui sa faci pana aici mai mult de o ora si cateva minute, in conditii normale de trafic, iar atmosfera pitoreasca, alaturi de atractiile si preparatele culinare pe care le gasesti aici reprezinta principalele motive pentru care ai putea pune Theologos in varful listei tale cu locuri de vizitat in Thassos. 

Desigur, iti reamintim ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai bune oferte pentru vacantele in Thassos, cu hoteluri bune si foarte bune din toate statiunile cunoscute ale insulei.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?