Rezervatia Naturala Baltata si ce trebuie sa stii despre oaza verde de liniste din inima statiunii Albena

Urmeaza sa-ti petreci vacanta de vara la mare in zona de nord a litoralului bulgaresc sau chiar in statiunea Albena si faci parte din randul celor care vor sa alterneze zilele de plaja cu plimbarile in natura? Sau poate esti atras de locurile linistite, racoroase, inconjurate de verdeata si vrei ca dupa plaja sa explorezi si o astfel de zona – Baltata Bulgaria poate fi locul ideal pentru tine.  

Rezervatia Naturala Baltata se intinde pe o lungime de 203 hectare si inconjoara valea raului Batova din apropierea malului marii. Zona isi bucura vizitatorii cu un aer curat si cu privelisti splendide, o flora deosebita, specifica de altfel unei mlastini impadurite, dar si o multime de specii de mamifere, pasari si reptile. 

Prin urmare, daca ai in plan sa organizezi o vacanta in Albena, ia in calcul si o plimbare prin Baltata, pentru ca s-ar putea sa gasesti acest loc ca fiind incantator.

Gasesti in cele ce urmeaza cateva detalii utile despre Rezervatia Naturala Baltata, iar la noi pe site unele dintre cele mai bune oferte pentru concediile in statiunea Albena.

Unde se afla Rezervatia Baltata si cum ajungi aici 

Rezervatia Naturala Baltata se afla intre statiunile Kranevo si Albena, de-a lungul vaii raului Batova, la o distanta de circa 12 kilometri de orasul Balcic.

Poti ajunge la Baltata Bulgaria si pornind  pe drum in directia Varna, insa si daca o iei la pas, pe la malul marii. Vei gasi mlastina Baltata in partea sudica a statiunii Albena.

Daca vei fi cazat in Albena, cel mai probabil vei avea asigurata parcarea la hotel sau in imediata vecinatate a acestuia, insa daca vii in Albena doar pentru o zi de plaja sau pentru ca vrei sa vizitezi Rezervatia Naturala Baltata, e bine sa ai in vedere care este sistemul de parcare in aceasta statiune. 

In acest sens, iti recomandam sa arunci o privire pe acest articol: Parcare in Albena. Ce trebuie sa stii daca vii cu masina in aceasta statiune din Bulgaria

Rezervatia Baltata este deschisa exclusiv celor care vor sa faca drumetii sau plimbari cu bicicleta, asadar nu te astepta sa poti intra cu masina in astfel de locuri, caci nu este posibil. De altfel, tot sistemul de parcare din statiunea Albena este gandit astfel incat sa protejeze mediul natural al acestei zone. 

baltata albena

Ce poti vedea in Rezervatia Naturala Baltata

Zona rezervatiei se intinde pe o suprafata de aproximativ 2 kilometri patrati, ceea ce inseamna ca Baltata are dimensiuni reduse si nu presupune plimbari mult prea solicitante. Iti vor fi suficiente 1-2 ore alocate pentru o drumetie aici. 

Baltata se poate mandri cu peste 260 de specii de plante, dintre care in jur de 28 sunt protejate prin lege. Prin urmare, te sfatuim sa nu rupi/culegi flori sau diferite plante de aici, din respect pentru natura si lege. Poti admira, printre multe altele, plopi albi, artari, frasini, dar si flori precum zambilele salbatice, ghiocelul de balta, nalba medicala, irisul sau clopoteii. 

In ceea ce priveste speciile de pasari, rezervatia Baltata gazduieste un numar de 183, dintre care nu mai putin de 167 dintre acestea sunt protejate prin lege. Cu putin noroc, poti observa berze negre, cocori cenusii, rate salbatice, vulturi patati, batlani, dar si altele. 

Si in ceea ce priveste mamiferele, ai sanse sa te intalnesti la Baltata cu veverite, vidre, iepuri salbatici, arici, iar la capitolul reptile, broastele testoase cu coada sunt specifice zonei – insa nu trebuie atinse/mutate din loc. 

Drumetii si plimbari in Rezervatia Naturala Baltata 

Daca iti doresti sa iei o pauza de la plaja sau simti ca te-ai rasfatat destul de bine la all inclusive si vrei sa faci putina miscare, o poti lua la pas intr-o drumetie, pornind chiar de pe malul marii catre centrul rezervatiei. 

Vei avea ocazia sa admiri o raspandita specie de liane care se intinde de-a lungul raului Batova si, cu putin noroc, o parte dintre speciile de pasari, reptile si mamifere mentionate mai sus. 

Exista un drum care pleaca spre rezervatie din zona hotelului Dobruja, iar in zona hotelului Gergana exista un punct de observatie si o alee mai nou construita. Dupa hotel Gergana, se trece un pod de lemn si se poate ajunge la punctul de varsare a raului Batova in Marea Neagra. 

Atentie insa la insemnele lasate de autoritati. Unele constructii din lemn (observatoare, terase) au accesul interzis, pentru ca, asa cum au raportat o parte dintre turistii care au vizitat acest loc, lemnul a putrezit din cauza inundatiilor. 

Drumul deschis publicului pentru a strabate Rezervatia Baltata Bulgaria poate fi parcurs atat pe jos, cat si cu bicicleta, iar daca iubesti sa faci fotografii in cadre cat mai naturale, e posibil ca din acest loc sa te intorci cu poze minunate.

Exista in zona o serie de afise informative pentru turisti, cu detalii referitoare la speciile de animale si de plante. Accesul in rezervatie este liber, insa zona este pazita, iar vizitatorii trebuie sa respecte natura si sa pastreze curatenia. 

HINT: Te sfatuim sa iei la tine si un spray impotriva tantarilor sau bratari/plasturi cu solutie repelenta, pentru ca zona este una mlastinoasa, iar tantarii sunt, in cele mai multe dintre cazuri, nelipsiti. 

Concluzionand, Rezervatia Naturala Baltata poate fi un loc ideal de relaxare si plimbari in natura, mai ales daca-ti faci vacanta in Albena, caci va fi foarte la indemana, iar atata vreme cat iubesti si respecti natura, experienta ta aici ar trebui sa fie una cat se poate de placuta. 

Nu uita ca pe travelplanner.ro te asteapta unele dintre cele mai bune oferte de cazare la hoteluri din Albena, cu peste 35 de variante din care sa poti selecta ce ti se potriveste mai bine!

Alte articole despre Albena:

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?