Vizita la Sotirelis, fabrica de ulei de masline din Panagia Thassos

Panagia este unul dintre satele traditionale ale insulei Thassos, iar fabrica de ulei de masline Sotirelis este considerata una dintre principalele atractii turistice ale locului. Este localizata central, iar multi dintre cei care trec pe aici se opresc pentru a cumpara ulei de masline direct de la sursa, dar si pentru a invata mai multe despre productia acestui elixir de sanatate. 

Daca ai planificat o vacanta in Thassos, cu siguranta vei fi interesat de o oprire aici, iar in cazul in care nu ai luat o decizie referitoare la cazare, te sfatuim sa arunci o privire la noi pe site, caci vei gasi unele dintre cele mai bune oferte vacante Thassos, cu peste 65 de hoteluri din care sa-l poti selecta usor pe cel potrivit tie!

Si pentru ca atractiile insulei Thassos sunt atat de multe, sunt sanse destul de mari sa vrei sa le vizitezi pe cele mai interesante, caci o singura vacanta pe aceasta insula va fi cu siguranta insuficienta pentru a le putea acoperi pe toate. In acest sens, ti-ar putea fi de folos articolul: De vizitat in Thassos. Cele mai importante atractii din aceasta insula greceasca

Cum ajungi la fabrica de ulei de masline Sotirelis

Sotirelis se afla in centrul satului de munte Panagia, localizat in partea de nord-est a insulei, la 8 kilometri de Limenas, cel mai mare oras din Thassos. Satul Panagia este destul de aproape si de cea mai cunoscuta plaja a insulei – Golden Beach, prin urmare, daca vrei ca dupa o zi de plaja aici sa te indrepti catre fabrica de ulei, nu ar trebui sa faci mai mult de 10-15 minute pe drum (sunt doar 5,4 kilometri, insa drumul are serpentine si pe unele portiuni nu se afla in cele mai bune conditii). 

Pe de alta parte, daca vii catre Sotirelis Panagia din directia Limenaria, pregateste-te pentru un drum ceva mai lung, de aproximativ o ora (45 kilometri distanta). Din Potos si pana in Panagia vei face tot in jur de o ora (43 kilometri). Partea buna a acestui drum, daca vii din sud-vestul insulei catre Panagia, e faptul ca la dus poti veni pe o parte (eventual prin vest) si la intors prin cealalta (prin est). Vei inconjura astfel toata insula si te vei putea bucura de peisaje superbe si de multe dintre atractiile aflate pe traseu.

Daca vei fii cu masina si vii din directia Potos, ai grija sa tii drumul principal de asfalt (inainte, nu brusc stanga atunci cand ajungi in Panagia). Aplicatii precum Waze ghideaza turistii si catre stradutele inguste ale micului sat de munte, insa condusul pe aici poate deveni problematic, mai ales daca ai o masina mare.

Grecia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Grecia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

Exista o mica parcare in curtea fabricii, pe care o vei putea repera si dupa hotelul Hermes, aflat in cladirea de langa.

Sigur, nu trebuie neaparat sa iei masina pentru a ajunge in Panagia. Fiind o atractie populara, exista si autobuze locale care fac curse regulate aici. Din Limenas si pana in centrul satului Panagia, drumul cu autobuzul ar trebui sa te coste in jur de 1.60 euro/persoana. Poti verifica aici tarifele actualizate, dar si orarul curselor. 

HINT: Daca nu ti-ai facut inca traseul catre insula Thassos si ai in plan sa pleci cu masina, te-ar putea interesa si informatiile din articolul: Drumul spre Thassos. Distanta Bucuresti Thassos si cel mai scurt drum pana in aceasta insula greceasca

Ce poti vedea la Sotirelis si alte atractii din satul Panagia 

Fabrica de ulei de masline Sotirelis are o istorie destul de indelungata, caci productia a pornit aici inca din anul 1915. Fabrica a fost deschisa de catre stra-strabunicul actualului proprietar, iar moara de apa de aici reprezenta principalul mecanism de functionare. Sotirelis este in prezent singura fabrica de ulei din Grecia care inca mai functioneaza cu o moara de apa. 

Incepand din 1968, atunci cand insula Thassos a fost racordata la reteaua de energie electrica, fabrica de ulei a trecut prin mai multe etape de modernizare. Vizitatorii pot observa aici procesul de fabricare a uleiului de masline (incepand de la culegerea maslinelor si pana la imbutelierea uleiului), dar si masinile industriale folosite in fabrica. Bineinteles, la plecare, poti cumpara si ulei de masline si alte produse care au in compozitie acest ingredient. Gasesti informatii suplimentare despre toate acestea, dar si despre preturi, putin mai jos.  

Iar daca tot ajungi in Panagia, te-ar putea interesa si alte atractii ale satului, printre care se numara si: 

  • Biserica Adormirii Maicii Domnului, loc de pelerinaj in preajma datei de 15 august 
  • Piata centrala a satului, cel mai animat loc din sat si zona in care poti sa admiri cel mai bine atmosfera pitoreasca, obiceiurile, felul in care localnicii se aduna la terase pentru a bea o cafea si pentru a socializa 
  • Piata celor 3 izvoare 
  • Pestera Drakotrypa
  • Tavernele traditionale din sat, unde poti manca unele dintre cele mai gustoase preparate grecesti 

Despre toate acestea poti citi mai multe detalii in articolul: Satul Panagia Thassos. Ce trebuie sa stii despre unul dintre cele mai pitoresti locuri din Thassos

Produse si preturi la fabrica de ulei de masline Sotirelis

Daca ai in plan sa pleci de la fabrica Sotirelis si cu rezerve de ulei de masline pentru acasa sau vrei sa le faci o surpriza celor dragi si sa le cumperi de aici niste suveniruri, ai putea sa te orientezi fie catre recipientele cu ulei, fie catre cosmeticele pe baza de ulei de masline, fie catre borcanele cu masline culese de pe plantatiile Sotirelis. 

Preturile sunt descrise de catre turisti ca fiind rezonabile si, la ultima noastra verificare (aprilie 2022) aratau cam asa: 

  • 250 ml ulei de masline extra virgin – 3,30 euro 
  • 500 ml ulei de masline extra virgin – 5,60 euro 
  • 750 ml ulei de masline extra virgin – 7,30 euro
  • 1 l ulei de masline extra virgin –  8,30 euro
  • 3 l ulei de masline extra virgin – 18,20 euro 
  • 5 l ulei de masline extra virgin – 27,50 euro 

La cosmetice, te poti orienta catre sapun lichid cu ulei de masline (in jur de 4 euro/330 ml), sapun solid (3 euro/100g), ulei pentru par (6 euro/100 ml), ulei pentru corp (5 euro/100 ml), crema de fata cu ulei de masline extravirgin (14 euro/50 ml), dar si alte produse precum crema cu ceara de albine si ulei de masline, balsam sau ulei pentru plaja. 

Iar daca ti-e pofta de niste masline, tot de la sursa, le vei gasi la preturi pornind de la 2 euro/borcan de 170 g si pana la 12 euro/borcan de 2 kg. 

In loc de concluzie

Sotirelis reprezinta principala atractie pentru turistii care ajung in satul Panagia, insa sfatul nostru este sa-ti lasi timp si pentru a explora putin atmosfera din sat. Este un loc pitoresc, in care poti sa observi viata simpla asa cum e ea, sa te bucuri de liniste, sa mananci preparate gustoase si sa te plimbi relaxat pe stradute – mai ales daca nimeresti aici prin mai, inceput de iunie sau a doua jumatate a lui septembrie, cand nu sunt atat de multi turisti. 

Bineinteles, iti reamintim ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai tentante oferte vacante Thassos, cu o multime de hoteluri bune si foarte bune din care sa poti alege exact ce este pe placul tau!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?