Alanya Turcia, statiunea cu preturi mai accesibile de pe coasta Marii Mediterane

Alanya este un oras-statiune din sudul Turciei, pe coasta Marii Mediterane, si una dintre locatiile de vacanta destul de cunoscute ale acestei zone. Face parte din provincia Antalya, desi este una dintre cele mai indepartate statiuni de orasul Antalya, insa este de multe ori aleasa de catre turisti pentru preturile sale mai scazute, comparativ cu alte locatii de la Marea Mediterana. 

Daca intentionezi sa-ti rezervi o vacanta in Alanya si vrei sa te pui la curent cu mai multe informatii despre acest loc, poti descoperi in acest articol principalele caracteristici ale statiunii, iar daca esti interesat in mod special de capitolul cazare in Alanya, ti-am pregatit la noi pe site si o serie de  oferte cazare la hoteluri din Alanya, Turcia.

Distanta Alanya Antalya este de 133 de kilometri, iar intre Istanbul si Alanya sunt 816 kilometri.

Motive pentru o vacanta in Alanya 

Principalele argumente pentru care ti-ai face o vacanta in Alanya tin in general de preturile mai scazute din aceasta zona turistica a Turciei (Alanya fiind cea mai ieftina zona din Antalya), carora li se adauga si alte cateva motive:

  • vara persista de obicei in zona Alanya chiar si pana la sfarsitul lunii octombrie, datorita microclimatului cald de aici. Prin urmare, te poti bucura de temperaturi placute de vara chiar daca alegi sa pleci in vacanta in extrasezon. 
  • ai resorturi de familie cu tarife de cazare accesibile in Alanya, majoritate localizate in afara orasului, dar si optiuni de hoteluri in oras, daca te numeri printre cei care vor sa se cazeze in locuri mai animate. 
  • in Alanya ai o serie de atractii turistice care merita vizitate, unele cu o incarcatura istorica interesanta (Castelul Alanya, Plaja Kleopatra) 
  • ai in zona un parc de distractii, un aquapark, magazine, outlet-uri si alte cateva centre comerciale, asadar poti face shopping sau alte activitati distractive in Alanya. 
Hotel Q Premium Alanya

Distanta Bucuresti Alanya, cel mai apropiat aeroport si drumul cu masina pana aici

In Alanya, cei mai multi dintre turisti sosesc cu avionul, insa exista si turisti, printre care si romani, care aleg si drumul cu masina pana in aceasta statiune. 

Distanta fata de aeroportul Antalya este de 125 km, insa in ultimii ani charterele din Romania aterizeaza pe aeroportul mai apropiat Gazipasa, aflat la 41 km. De la Gazipasa si pana in centrul Alanyei, transferul dureaza de regula aproximativ 1h 30 de minute in plin sezon, pentru ca soselele pot fi destul de aglomerate, iar opririle la diferite hoteluri sunt dese. 

Daca esti interesat sa parcurgi drumul pana in Alanya cu masina personala, cel mai scurt traseu este cel pe la Giurgiu-Ruse – traversarea Bulgariei – Edirne – Istanbul – Bursa – Kutahya – Burdur – Serik – Alanya, cu o distanta Bucuresti Alanya de 1454 kilometri. Avand in vedere ca vei avea in jur de 18 ore si jumatate de condus, este recomandat sa faci o oprire pe timp de noapte in zona Istanbul sau Bursa. 

Ai nevoie de mai multe detalii pe acest subiect? Iti recomandam sa citesti si articolul: Drumul cu masina spre zona Antalya, Turcia. Ce trebuie sa stii daca te pregatesti sa pleci catre coasta turceasca a Mediteranei 

Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

Despre Alanya Turcia. Ce trebuie sa stii daca vrei sa pleci in vacanta aici

Alanya reprezinta o zona de interes pentru turistii din Europa Centrala, Europa de Nord si Rusia inca din anii 80, cand a inceput sa se dezvolte destul de pronuntat catre aceasta directie. Este o destinatie aleasa mai ales pentru preturile sale acceptabile.

Orasul in sine are o istorie destul de indelungata, presupunandu-se ca regina Cleopatra ar fi primit in dar de la Marc Antoniu o parte din acest teritoriu la casatorie, iar plaja Kleopatra, una dintre atractiile Alanyei, ar fi locul in care vestita regina egipteana obisnuia sa inoate. 

Alanya este asezata pe o peninsula si are coaste cu un caracter stancos, grote (unele chiar pot fi vizitate), zone impadurite si o clima mai calda fata de alte destinatii de la Mediterana. 

Pe langa zonele principale de plaja, intens frecventate de catre turisti si respectiv obiectivele sale istorice (Castelul, Turnul Rosu, plaja Cleopatra, muzeul) in Alanya se remarca si o agricultura destul de bine dezvoltata – in special plantatii de banane si gradini cu portocali si lamai. 

Alanya are si propriul port, cu barci de agrement si de pescuit, iar in zona portului si in zona centrala se regasesc multe restaurante, baruri si o viata de noapte activa. 

Vremea Alanya. Care e cea mai buna perioada de vacanta

Verile in Alanya sunt destul de fierbinti, cu cele mai ridicate temperaturi inregistrate in lunile iulie si august, atunci cand media maximelor la umbra depaseste 34-35 de grade, insa zona se diferentiaza printr-un microclimat cald ce favorizeaza in multe cazuri vacantele la malul marii chiar si spre finalul lunii octombrie. 

Media temperaturilor maxime intregistrate in luna octombrie este de 25 de grade, in timp ce in noiembrie se pot inregistra chiar si peste 20 de grade in Alanya. 

Prin urmare, daca nu vrei sa-ti faci concediul in perioada cea mai aglomerata sau daca nu suporti prea bine temperaturile ridicate, ai toate sansele sa prinzi vreme buna de plaja si in mijlocul toamnei in Alanya. 

Apa marii atinge in lunile iulie, august si septembrie o medie de 27-28 de grade, iar in octombrie chiar si 24 de grade. 

Despre plajele din Alanya – mixte, cu nisip si pietris

Spre deosebire de alte statiuni turcesti de la Mediterana, plajele din Alanya sunt ceva mai inguste, insa vei gasi atat plaje de nisip, cat si plaje mixte sau plaje cu pietris – se recomanda ca in cazul in care vei vizita mai multe locuri de plaja sa ai la tine si incaltaminte potrivita pentru intratul in apa. 

Cea mai cunoscuta plaja din Alanya si totodata cea mai apropiata de centru este plaja Kleopatra, care poarta numele celebrei regine a Egiptului, care ar fi obisnuit sa inoate chiar in acest loc. Plaja Kleopatra este cu nisip si se intinde pe aproximativ 2 kilometri, fiind impartita pe mai multe sectiuni – zone de plaja libera si respectiv zone cu sezlonguri si umbrele de inchiriat.

Este si cea mai aglomerata plaja din Alanya in plin sezon, insa pe masura ce te indepartezi de zona centrala, vei gasi si portiuni mai degajate. Exista aici si mai multe beachbar-uri, toalete si dusuri. P.S. Nu uita de propunerile noastre pentru cazare in Alanya. Le gasesti pe toate la noi pe site!

Damlatas Beach este, de asemenea, apropiata de centrul orasului si este singura plaja din zona Alanya potrivita si persoanelor cu dizabilitati (oferind acces facil persoanelor in carucior). In apropiere se afla si pestera Damlatas, care poate fi vizitata. 

Portakal Beach este o alta plaja frecventata de turisti in apropierea orasului Alanya (in est, la aproximativ 2,5 kilometri de centrul orasului). La intrarea in mare exista pietre, insa este una dintre plajele mai putin aglomerate ale Alanyei, cu restaurante si baruri in imediata apropiere si cu posibilitatea de a practica o serie de sporturi acvatice. 

Tosmur Beach se afla la aproximativ 8 kilometri de centrul orasului si este locul in care raul Dimcay se varsa in Marea Mediterana. Si aici exista posibilitatea sa inchiriezi sezlonguri sau sa savurezi o bautura la unul dintre barurile de pe plaja. 

Mai multe informatii despre plajele din aceasta zona te asteapta aici: Ghid plaje Alanya. Plaje populare, plaje retrase si plaje potrivite pentru familiile cu copii

Hoteluri din Alanya. Unde te cazezi si ce tipuri de hoteluri gasesti

In Alanya exista o varietate de unitati de cazare, in principiu pentru toate buzunarele. Daca te afli in cautarea unui loc potrivit pentru o vacanta alaturi de cei mici, e important de stiut ca majoritatea resorturilor pentru familii se afla in afara orasului, spre vest, la o distanta de pana la 35 km de oras, de o parte si de alta a soselei principale de coasta. 

Tarifele de cazare sunt in general accesibile, cu siguranta mai scazute comparativ cu Belek, Kemer sau alte statiuni de la Marea Mediterana. 

Printre resorturile cunoscute din zona Alanya se numara: Delphin Deluxe, Delphin Botanik Platinum, Delphin Botanik, Granada Luxury, Justiniano Club Park Conti, Incekum Beach Resort.

Daca te numeri printre turistii care prefera vacantele active si animate si cazare la pret redus, exista si hoteluri in zona de oras, printre care: Kleopatra Beach, Kleopatra Atlas Adults Only, Alayie Kleopatra, White Gold. 

Hotel Delphin Deluxe Alanya

Atractii turistice Alanya. Ce poti sa faci in aceasta statiune turceasca

Desi nu vei intalni aici situri arheologice de amploarea celor de pe coasta Marii Egee, e important de stiut ca si in Alanya exista cateva locuri frumoase care merita vizitate, iar la capitolul activitati prin zona centrala, nu prea ai sanse sa te plictisesti, caci vei gasi destul de multe alternative. 

Castelul din Alanya poate fi vizitat zilnic intre orele 08.30 – 20.00, iar intrarea costa 40 de lire turcesti/persoana. Castelul este asezat la o inaltime de 250 de metri fata de nivelul marii, iar zidurile castelului, foarte bine conservate in urma trecerii timpului, se intind pe o suprafata impresionanta.

Poti ajunge la castel si cu telecabina, care poate fi luata de pe partea cu pestera Damlatas.

Turnul Rosu (Red Tower) este un alt obiectiv istoric pe care-l poti vizita, chiar in zona de centru a orasului. Se afla in zona portului si a fost ridicat in secolul al XIII-lea. Este unul dintre locurile in care poti face poze foarte frumoase, mai ales la apus. 

Terasa Seyir din Alanya, considerata cel mai bun punct de belvedere, dotata cu un telescop si un cafe-restaurant. Si de aici vei pleca, cel mai probabil, cu poze reusite. 

Aquapark-ul din Alanya poate fi un alt loc in care te poti simti bine daca vrei sa alternezi relaxarea de pe plaja cu distractia pe tobogane. La 5 minute de plaja Kleopatra este parcul acvatic al statiunii, unde poti sa testezi cele peste 20 de atractii cu apa.

Alanya LunaPark este parcul de distractii din acest oras, unde poti sa te bucuri de clipe de adrenalina. Este deschis in fiecare zi in intervalul orar 13.00 – 00.00 si se afla la 4 kilometri de centrul orasului, in capatul plajei Kleopatra. 

Sealanya Seapark and Dolphin Park este un parc marin localizat la circa 19 kilometri departare de centrul statiunii. Aici te asteapta un parc acvatic, dar si delfinariu, alaturi de posibilitatea de inota cu simpaticele mamifere.

Shopping-ul in Alanya este o alta activitate cu care ai putea sa-ti animi vacanta, mai ales ca exista cateva mall-uri si zone comerciale cu destul de multe magazine, atat branduri internationale cat si locale. Alanyum Shopping Mall este locul in care vei gasi haine de brand international, in timp ce la Konakli Time Center vei gasi mai mult firme turcesti. 

Exista si cateva outleturi localizate in afara orasului, la distante rezonabile: Neva Outlet este unul dintre ele, la 14 kilometri de centru.  Din Alanya nu lipsesc nici zonele de bazar, unde vei putea sa negociezi preturile, spre deosebire de mall-uri. 

Citeste mai multe despre bazarurile si locurile in care poti face shopping in Alanya aici: Alanya Bazar si alte locuri in care poti face shopping in aceasta statiune de la Mediterana

In zona centrului si in zona de port vei gasi cele mai multe restaurante, al caror meniu merita incercat macar intr-o seara, chiar daca esti cazat la un hotel cu regim all inclusive. 

Viata de noapte este destul de activa in zona mai sus mentionata, vei gasi baruri cu muzica live, karaoke si cateva discoteci.

Excursii optionale din Alanya 

In Alanya vei gasi si destul de multe oferte pentru excursii optionale. Cele mai multe dintre acestea dureaza in medie 8 ore si au inclusa, de regula, masa de pranz.

Excursie cu barca pe Mediterana – se pleaca din portul Alanya, se viziteaza golfurile din imprejurimi si se fac opriri pentru scuba diving. Sunt incluse de cele mai multe ori masa de pranz si bauturile. 

Excursie la canionul Sapadere – localizat la circa 40 kilometri de centrul statiunii, unde te asteapta un traseu bine amenajat, dar si peisaje naturale de exceptie. In apropierea canionului exista si satul cu acelasi nume, dar si Podul lui Hercule si ruinele orasului Antic Syedra.

Excursie de o zi care include plimbarea cu telecabina, plimbarea cu barca si plimbare pe raul Dimcay. Aceasta excursie dureaza de regula aproximativ 9 ore si include activitatile mai sus mentionate, pranzul in zona raului Dimcay, dar si vizita la pesterile Damlatas. Daca nu vrei sa vizitezi toate aceste atractii pe cont propriu, poti opta si pentru o excursie de genul, caci vei scuti destul de mult timp. 

HINT: la doar 14 kilometri de centrul orasului Alanya te asteapta si Dim Cave, considerata a fi una dintre cele mai frumoase pesteri din intreaga Turcie.

Rafting si jeep safari la Canionul Koprulu – ai parte de adrenalina facand doua activitati diferite, in aceeasi zi. In ceea ce priveste rafting-ul, iti vor fi asigurate instructajul si echipamentele necesare. E bine sa te imbraci destul de lejer pentru aceasta experienta, intrucat ai toate sansele sa te uzi si sa te murdaresti. 

Excursie in Side, Aspendos si cascadele Manavgat – cu o durata de aproximativ 8 ore, aceasta excursie iti va asigura vizita la unele dintre cele mai interesante obiective turistice de pe coasta turceasca a Marii Mediterane, chiar daca sunt ceva mai indepartate de Alanya. 

Orasul Manavgat gazduieste si alte obiective interesante pe care e bine sa le ai in vedere: bazarul Manavgat (unul dintre cele mai mari din Antalya, ideal pentru shopping in vacanta), dar si Barajul Oymapinar si Green Canyon.

Citeste mai multe despre toate aceste excursii si atractii la noi pe blog, in articolul: Ghid obiective turistice Alanya si excursii optionale. Care sunt cele mai interesante atractii din zona

In concluzie, vacanta in Alanya poate fi pentru tine daca esti in cautarea unui loc cu preturi mai convenabile. Ai destul de multe activitati si atractii la dispozitie si in aceasta statiune, chiar daca este una dintre cele mai indepartate zone de vacanta de pe coasta Marii Mediterane a Turciei, insa nu nu te astepta sa gasesti servicii la fel de bune ca in alte statiuni mai pretentioase, precum Belek.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?