Bisericile sapate in stanca de la Ivanovo, Bulgaria. Totul despre vizita la aceste atractii apropiate de Ruse

ivanovo

Bisericile sapate in stanca din Ivanovo se afla printre obiectivele turistice din Bulgaria destul de vizitate de romanii care tranziteaza punctul de frontiera Giurgiu-Ruse. Practic, catre orice directie te-ai indrepta, daca intri pe la Ruse poti sa-ti propui sa vizitezi aceste biserici rupestre, pentru ca vei avea ocazia sa admiri unele dintre cele mai vechi si mai impresionante fresce din Bulgaria. 

Daca te numeri printre cei care vor sa faca o oprire aici, ti-am pregatit un material care sa te pregateasca pentru ceea ce vei vedea la Ivanovo.

 Bisericile sapate in stanca de la Ivanovo sunt incluse in patrimoniul mondial UNESCO incepand cu anul 1979, iar pesterile din aceasta zona au fost locuite inca din anii 1200, prin urmare vorbim despre o istorie a locului veche de secole. 

ivanovo bulgaria

Ce poti vedea la Bisericile sapate in stanca din Ivanovo

Aceste monumente religioase deosebit de cunoscute in Bulgaria se afla la doar 20 de kilometri de Ruse si in imprejurimile satului Ivanovo, la aproximativ 30 de metri inaltime deasupra raului Rusenski. 

Total diferit de oricare alt ansamblu manastiresc din Bulgaria, complexul de biserici de la Ivanovo se distinge prin multitudinea de biserici rupestre existente aici. Se presupune ca zona de la Ivanovo a gazduit in trecut mai mult de 40 de biserici si aproximativ 300 de alte incaperi sapate in stanca sau locuinte in pesteri. 

Multe dintre aceste incaperi exista si astazi, insa la Ivanovo se remarca in mod particular cateva biserici, cu fresce care dateaza din secolele al XIII-lea si al XIV-lea. 

Biserica Ingropata, denumita si Sf. Arhanghel Mihail, gazduieste portretul tarului Ivan Assan al II-lea, renumit pentru donatiile pe care le-a facut catre acest obiectiv. Biserica Ingropata are unele dintre cele mai bine conservate fresce din intregul ansamblu. 

Biserica Sfintei Fecioare Maria are, de asemenea, o serie de fresce inestimabile la interior, printre care si o varianta a celebrei “Cina cea de taina”, care se pare ca ar fi fost pictata cu 150 de ani inaintea lui Leonardo da Vinci. 

Alte biserici de vizitat la Ivanovo sunt Paraclisul Gospodev Dol, Baptisteriul, Biserica Demolata (Sf. Theodore) si Biserica Principala.

Cele mai multe dintre picturile pe care le vei admira in bisericile de la Ivanovo reprezinta adevarate capodopere ale artei bulgare din perioada medievala. 

Cel mai fascinant aspect de aici este modul in care aceste picturi au reusit sa-si pastreze culorile si autenticitatea atat de bine. Majoritatea frescelor de la Ivanovo au fost restaurate prin curatare si stabilizare a picturilor, pentru ca scopul a fost acela de a pastra o forma cat mai completa a originalelor, asadar nu vei observa prea multe retusuri. 

ivanovo bulgaria

Cum ajungi la Ivanovo, program de vizitare si taxe de intrare 

La Bisericile sapate in stanca din Ivanovo poti ajunge, asa cum precizam inca de mai sus, relativ usor. 

Distanta Bucuresti Manastirile sapate in stanca din Ivanovo este de 100 de kilometri, asadar aproximativ doua ore de condus daca nu iei in calcul timpul de asteptare din vama. De la Ruse, vei trece prin Basarbovo si pe langa satul Bojicen, urmand sa te opresti in apropiere de Ivanovo, urmarind indicatoarele catre ansamblul de biserici. 

Programul de vizitare se desfasoara in intervalul orar 9.00-18.00, in fiecare zi a saptamanii. 

Taxele de intrare sunt de 2 leva/elevi si studenti, de 5 leva/adulti si de 4 leva/grupuri organizate de peste 5 persoane. Daca vrei sa fii insotit de ghid, vei plati un bilet de 10 leva/persoana. 

Poti afla mai multe detalii despre program si contacte de la Bisericile sapate in stanca din Ivanovo, accesand site-ul oficial al Muzeului Ruse.

ivanovo bulgaria

Alte obiective din Bulgaria apropiate de Ivanovo 

Cetatea Cherven este la 19 kilometri departare de Bisericile sapate in stanca din Ivanovo si este localizata in satul cu acelasi nume. Cetatea a fost ridicata pe un teren stancos, langa raul Cherni Lom. 

Legenda Imparatului Rosu de la Cetatea Cherven, alaturi de peisaje si de alte detalii istorice, te vor purta pe taramurile unor povesti din copilarie. Intrarea aici costa 4 leva/persoana. 

Manastirea Sfantul Dimitrie Basarabov este cea mai apropiata de Ruse, la doar 10,5 kilometri. Vei putea admira aici o manastire rupestra, cu o istorie care incepe din secolul al XV-lea si care isi va cunoaste faima dupa moartea sfantului cu acelasi nume, in secolul al XVII-lea. 

In aceasta manastire din pestera se tin si in prezent slujbe religioase. 

In concluzie, Bisericile sapate in stanca de la Ivanovo sunt de trecut pe lista ta daca vrei sa faci o oprire imediat dupa ce treci granita la Ruse si mai ales daca vrei sa admire fresce vechi de sute de ani, a caror valoare este de nepretuit. Daca alegi sa te indrepti de aici catre zona de litoral a Bulgariei, nu uita ca la noi pe site gasesti cele mai bune oferte de cazare la o multime de hoteluri din majoritatea statiunilor!

Alte articole despre manastiri din Bulgaria

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?