Manastirea Rila Bulgaria, cea mai mare si cunoscuta manastire ortodoxa de la vecinii bulgari

manastirea rila

Daca ai in plan sa faci o oprire la Manastirea Rila din Bulgaria, trebuie sa stii ca vei vizita cea mai cunoscuta manastire ordotoxa din aceasta tara si totodata cea mai mare. 

Manastirea Rila se afla la o distanta de 177 de kilometri sud de Sofia si la 20 de kilometri de orasul Rila, la o altitudine de peste 1100 metri, si ascunde o istorie de sute de ani, fiind unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice din Bulgaria. 

Locul are o energie aparte, este inconjurat de munti si padure, si-ti va da cumva sentimentul ca aici timpul se opreste in loc. Spre lasarea serii, complexul devine mai putin aglomerat si vei avea sansa sa te bucuri de mai multa liniste. Ti-am pregatit un articol cu detalii despre Manastirea Rila, care sa-ti fie de folos in cazul in care planuiesti o vizita aici.

rila

Despre Manastirea Rila Bulgaria si ce poti vedea aici

Complexul Manastirii Rila din Bulgaria este asezat pe o suprafata de 8.800 metri patrati si include mai multe parti de interes pentru turisti. Este alcatuit din Biserica Centrala, complexul rezidential care cuprinde 300 de chilii, Turnul lui Hrelio, 4 muzee (de Istorie, al Economatului, Etnografic si Muzeul Camerelor de Oaspeti), bucataria manastirii, galeria de icoane, biblioteca, cimitirul, Osuarul, dar si un hotel-restaurant si alte mici proprietati. 

Turnul lui Hrelio sau Turnul de aparare este cea mai veche constructie care poate fi admirata aici, ridicata in jurul anului 1330 si care a suferit mici modificari si anexari ulterioare. Cladirea turnului este decorata cu picturi care surprind scene din viata Sfantului Ioan din Rila, dar si scene din Vechiul Testament. 

Biserica Centrala, numita si Biserica “Nasterea Maicii Domnului” a fost ridicata mult mai tarziu, la jumatatea secolului al XIX-lea, si are o arhitectura aparte, cu elemente din stilurile baroc si medieval, dar si un colorit inedit. Biserica gazduieste in prezent moastele Sfantului Ioan din Rila, dar si un iconostas placat cu aur si sculptat in lemn. 

Poti admira in interior frescele superbe, dar si cateva icoane despre care se presupune ca sunt facatoare de minuni.  

Muzeul de Istorie de la Manastirea Rila gazduieste unul dintre cele mai valoroase obiecte din complex, cunoscut sub numele de “Crucea lui Rafail”. Crucea este realizata dintr-o singura bucata de lemn (cu dimensiuni aproximative de 80×40 cm) si contine peste 600 de miniaturi si peste 100 de scene religioase, care ar fi fost realizate cu ajutorul lupei, de catre calugarul Rafail. 

Biblioteca de la Manastirea Rila gazduieste in prezent mii de carti vechi si manuscrise in limba greaca sau in limba slavona. Exista aici documente care dateaza incepand cu secolul al XI-lea. 

Cazare Manastirea Rila Bulgaria: Pentru cei interesati sa petreaca aici una sau mai multe nopti, exista si aceasta posibilitate, chiar si in complexul Manastirii sau in localitatile din imprejurimi, insa necesita rezervare din timp, caci zona este una intens vizitata.

Magazine cu suveniruri vei gasi atat in interiorul complexului Manastirii Rila, cat si inaintea intrarii principale pentru vizitatori. 

FACT: Vei remarca Manastirea Rila si pe bancnota de 1 leva a bulgarilor. 

manastirea rila

Reguli si program de acces pentru turistii care viziteaza Manastirea Rila

Turistii care vin sa viziteze Manastirea Rila sunt rugati sa respecte o serie de reguli atunci cand se afla in complex. Asadar, daca ai in plan sa mergi aici, trebuie sa ai in vedere urmatoarele:

  • fumatul in complexul manastirii nu este permis
  • intrarea in complexul manastirii se va face cu imbracaminte adecvata, respectiv se vor evita pantalonii scurti, fustele scurte sau alte tipuri de imbracaminte considerata indecenta
  • fotografiatul si filmatul in interiorul manastirii si al muzeului nu sunt permise
  • accesul la etajele superioare unde se afla incaperile rezidentiale este interzis
  • accesul cu animale este interzis
  • turistii nu trebuie sa fie galagiosi 

Atunci cand intra in biserica, vizitatorii sunt rugati politicos sa ia in considerare si urmatoarele reguli:

  • barbatii trebuie sa intre cu capul descoperit
  • este interzis accesul cu bagaje mari
  • turistii sunt rugati sa nu puna mana pe cufarul cu moastele Sfantului Ion
  • lumanarile aprinse nu se tin in mana, ci se pun in locurile special amenajate
  • folosirea telefoanelor mobile nu este acceptata in interiorul bisericii

Programul de acces la Manastirea Rila se desfasoara intre orele 7.00 – 19.30, iar intrarea in complexul manastirii nu se plateste, insa daca vrei sa vizitezi Muzeul Etnografic si Muzeul de Istorie de aici va trebui sa platesti o taxa (4 euro/adult). 

Scurt istoric al Manastirii Rila din Bulgaria

Manastirea Rila a fost infiintata in prima jumatate a secolului al X-lea, de catre ocrotitorul Bulgariei, Sfantul Ioan din Rila. Daca datele istorice despre moastele Sfantului Ioan din Rila sunt destul de detaliate, in privinta istoricului manastirii nu se cunosc informatii amanuntite. Se presupune ca manastirea ar fi fost ridicata de ucenicii Sfantului Ioan, care locuia in acea perioada intr-o pestera din vecinatatea viitorului monument. 

Manastirea Rila ar fi primit donatii semnificative de la tarii Imperiului Bulgar, cunoscand apogeul in perioada dintre secolele al XII-lea si al XIV-lea. 

Ulterior, a fost reconstruita sub forma din prezent de catre boierul bulgar Hreliu Dragovola, iar unele dintre principalele atractii ale manastirii dateaza inca de atunci (secolul al XIV-lea – turnul, tronul episcopului, portile manastirii) 

Manastirea Rila din Bulgaria a fost intens afectata de un incendiu in 1833 si a fost din nou reconstruita, prin intermediul donatiilor facute de cei mai bogati dintre locuitorii Bulgariei. Dupa incendiu se vor ridica si cladirile rezidentiale din complex, dar si o clopotnita adiacenta turnului vechi. 

Manastirea Rila se afla in patrimoniul mondial UNESCO din anul 1983, iar printre cele mai importante evenimente de aici se numara si vizita Papei Ioan Paul al II-lea, in 2002. 

manastirea rila

Distanta Bucuresti Manastirea Rila Bulgaria si drumul pana aici

Fiind asezata in partea de sud-vest a Bulgariei, Manastirea Rila este de regula vizitata de romanii care aleg sa vada obiectivele din imprejurimile Sofiei, de cei care merg catre Grecia sau chiar si de catre cei care vor sa faca o oprire aici in drumul spre statiunea de schi Bansko. 

Distanta Bucuresti Manastirea Rila Bulgaria este de 506 kilometri, cu intrare pe la Ruse, iar intre Sofia si Manastirea Rila ai la dispozitie doua drumuri principale:

  • pe autostrada A3, pana in dreptul orasului Bobosevo, de unde vei vira catre Smocevo si ulterior Rila
  • catre Samokov – Dupnita – Rila, pe un drum inconjurat de munti si cu peisaje frumoase. Ia in considerare insa ca prima varianta de traseu este mai buna si mai rapida. 

Drumul care urca la manastire a fost in anii trecuti afectat din cauza unor alunecari de teren, insa a fost reparat si consolidat de catre autoritati in 2020.

Exista parcare cu plata in apropierea intrarii la Manastirea Rila. 

Alte distante catre si de la Manastirea Rila care te-ar mai putea interesa:

  • Distanta Sofia – Manastirea Rila – 117 km 
  • Distanta Manastirea Rila – Salonic – 233 km
  • Distanta Manastirea Rila – Bansko – 95 km 
  • Distanta Ruse Manastirea Rila – 430 km
  • Distanta Manastirea Rila Plodviv – 272 km 

In concluzie, Manastirea Rila este printre primele cele mai vizitate si cunoscute obiective de pe intreg litoralul Bulgariei, iar daca traseul tau prin aceasta tara trece prin apropierea acestei manastiri, iti recomandam sa faci o oprire si aici. De cele mai multe ori, turistii care aleg sa-si faca vacanta de iarna la Bansko nu rateaza o oprire aici.

Alte articole despre biserici si manastiri din Bulgaria

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?