Manastirea Aladzha din Bulgaria, locul invaluit in mister de langa Marea Neagra

manastirea aladzha

Ti-ai propus ca in timpul vacantei tale in Bulgaria sa faci o oprire si la Manastirea Aladzha de langa Varna? Daca esti cazat intr-una dintre statiunile din imprejurimi sau daca vrei sa faci chiar si o excursie de-o zi aici cu plecare de pe litoralul romanesc, cu siguranta vei fi interesat de informatiile pe care ti le-am pregatit. 

Intrucat numele crestin al manastirii nu este cunoscut, iar foarte multe informatii cu privire la perioada in care a fost creata nu exista, numele Manastirii Aladzha graviteaza in prezent in jurul provenientei de origine araba sau persana a cuvantului “aladzha”, care inseamna “colorat” sau “pestrit”. In ceea ce priveste pronuntia numelui, acesta se citeste “Aladja”, cu un “d” mai putin sonor, iar numele Aladja scris in aceasta forma este de asemenea acceptat.

Cum ajungi la Manastirea Aladzha din Bulgaria

Manastirea Aladzha este unul dintre obiectivele destul de des vizitate de pe litoralul bulgaresc al Marii Negre si este localizata intr-o zona usor accesibila.

Manastirea se afla intre Varna si statiunea Kranevo (la 15 kilometri de Varna), la un drum de 8 minute de mers cu masina de statiunea Constantin si Elena si la doar 5 minute de statiunea Nisipurile de Aur (3,7 kilometri distanta).

aladzha

Asadar, exista o multitudine de locuri din care te poti indrepta catre acest obiectiv din Bulgaria, mai ales daca esti cazat in statiunea Nisipurile de Aur, aflata in topul preferintelor romanilor. 

Daca pleci din Vama Veche, vei avea de parcurs aproximativ 94 de kilometri pana la Manastirea Aladzha, iar daca vii de la Bucuresti, distanta este de 335 de kilometri (pe drumul dispre litoralul Romaniei). Exista parcare in imediata apropiere a intrarii. 

Ce poti vedea in prezent la Manastirea Aladzha

Aladzha este cea mai cunoscuta manastire sapata in stanca de pe litoralul bulgaresc, iar incaperile sale sunt asezate pe doua niveluri. 

La nivelul de jos vei regasi biserica manastirii, alaturi de camerele calugarilor (separate de bucati masive de lemn sau piatra), cripta si o bucatarie cu sala de mese. Tot aici mai sunt asezate si alte cateva incaperi gospodaresti.

In partea superioara este construita capela (asezata in est), care este si singura incapere in care majoritatea picturilor au fost pastrate destul de bine. Aici poti admira o pictura murala pe tavan, iar frescele se presupune ca ar fi fost realizate de catre pictorii satului Ivanovo din Bulgaria. 

Manastirea de piatra este asezata in centrul Parcului Natural “Nisipurile de Aur” si este inconjurata de vegetatie, iar la o distanta de cateva sute de metri de aceasta se afla si un grup de pesteri, denumite “catacombe”, al caror studiu a demonstrat ca ar fi fost locuite chiar incepand cu secolul al V-lea. 

Cladirea muzeului este o constructie recenta care gazduieste o expozitie permanenta si anual mai multe alte expozitii si evenimente. Tot aici vei gasi si magazinul de suveniruri. 

Program de vizita si tarife de intrare la Manastirea Aladzha

Daca vrei sa faci o vizita la aceasta manastire, trebuie sa stii ca programul difera putin in functie de sezon, dupa cum urmeaza:

Intre lunile mai-octombrie, Manastirea Aladzha poate fi vizitata intre orele 9.00 – 21.00, iar muzeul intre orele 9.00 – 17.00, fiind deschise in fiecare zi a saptamanii. 

Intre lunile noiembrie-aprilie, in sezonul rece, manastirea poate fi vizitata in intervalul orar 9.00 – 17.00, mai putin in zilele de duminica si de luni, care sunt considerate zile de odihna. 

Tarifele de intrare sunt urmatoarele:

  • intrarea pentru adulti este 5 leva/persoana
  • intrarea pentru copii este 2 leva/persoana 
aladzha

Scurt istoric al Manastirii Aladzha

Cercetarea acestui loc a fost o initiativa destul de tarzie, care a inceput la sfarsitul secolului al 19-lea, sub conducerea fratilor arheologi Shkorpil. Nu se cunoaste cu exactitate perioada in care a inceput constructia Manastirii Aladzha, insa conform studiilor, aceasta ar fi fost intemeiata intre secolele al XII-lea si al XIV-lea. 

Tocmai faptul ca nu au fost adunate de-a lungul timpului suficiente informatii concrete despre istoricul acestui loc a dat nastere unor legende care invaluie in mister si in prezent Manastirea Aladzha. Conform uneia dintre legende, in timpul persecutiei asupra crestinilor in vremea Imperiului Roman, mai multi credinciosi din Odessos ar fi fost primii care s-au adapostit si au stat ascunsi aici, transformand pesterile in spatii de locuit.

O alta ipoteza este aceea ca biserica a fost intemeiata in timpul dominatiei bizantine, calugarii stabiliti aici fiind atrasi de zona retrasa si plina de vegetatie si surse de apa. 

Daca vrei sa cauti cazare in apropierea Manastirii Aladzha, iti recomandam sa consulti aici cele mai bune oferte cazare hoteluri Nisipurile de Aur, Bulgaria

Ce mai poti vizita in apropierea Manastirii Aladzha 

Daca ti-ai propus sa aloci mai mult timp obiectivelor din zona Manastirii Aladzha, e bine de stiut ca poti trece pe lista opriri si la urmatoarele atractii:

Varna, aflata la doar 15 kilometri de Manastirea Aladzha, este unul dintre orasele de pe litoralul bulgaresc al Marii Negre care-ti ofera varietate la capitolul activitati: poti vedea aici Catedrala “Adormirea Maicii Domnului”, poti face o vizita la Muzeul Arheologic, poti vedea Baile Romane, poti sa asisti la un spectacol la Delfinariu sau poti sa faci o plimbare in zona pietonala din centru. 

Resedinta Evksinograd se afla la doar 8 kilometri distanta de Varna si langa statiunea Constantin si Elena. Poti face aici o plimbare in parcul complexului, poti participa la degustari de vinuri sau coniac si poti vizita cladirea palatului. 

Balcic, localizat la aproximativ 25 de kilometri de Manastirea Aladzha, este poate cel mai vizitat dintre obiectivele litoralului bulgaresc. Aici poti vedea Castelul Reginei Maria si Gradina Botanica a acestuia.

Concluzionand, Manastirea Aladzha este fara doar si poate unul dintre obiectivele de mare interes de pe litoralul bulgaresc, iar daca ai in plan sa-ti organizezi o vacanta aici, nu uita ca la noi pe site gasesti cele mai bune oferte de cazare la peste 270 de hoteluri, astfel incat sa poti selecta ce ti se potriveste mai bine!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?