Tyulenovo Bulgaria si stancile sale spectaculoase. Ce trebuie sa stii daca vrei sa faci o excursie aici

tyulenovo

Daca ai de gand sa pleci in viitorul apropiat catre nordul litoralului din Bulgaria si te numeri printre cei care apreciaza frumusetea locurilor inconjurate de natura, zona Tyulenovo din apropiere de Sabla poate fi ceea ce cauti. 

Distanta Bucuresti Tyulenovo este de 304 kilometri daca vii pe Autostrada Soarelui si din directia litoralului romanesc, iar de la Vama Veche si pana la Tyulenovo ai de parcurs doar 39 de kilometri. 

Zona de coasta stancoasa de la Tyulenovo este apreciata in mod deosebit pentru peisajele sale spectaculoase, dar si de unii turisti amatori de senzatii tari, care vor sa cucereasca stancile de aici sau sa exploreze pesterile subacvatice din aceasta locatie. 

Vrei sa te cazezi intr-o statiune apropiata de Tyulenovo? Poti alege dintre ofertele la hoteluri din Kavarna, hoteluri Balchik sau hoteluri Albena.

Satul Tyulenovo si stancile de la Tyulenovo 

Satul Tyulenovo se afla la aproximativ 11 kilometri de Sabla si la 89 de kilometri de Varna, are foarte putini locuitori si dimensiuni reduse, fiind cunoscut pentru mica sa comunitate de pescari. Tyulenovo a apartinut Romaniei intre anii 1913 – 1940, cu denumirea de Calicichioi (Kalicichioi, pe vremea Imperiului Otoman). 

In sat vei gasi si cateva unitati de cazare, majoritatea pensiuni, dar si un restaurant, insa cei mai multi dintre turistii care vin la Tyulenovo sunt cazati in statiunile turistice mari din partea de nord a litoralului bulgaresc. La Tyulenovo exista si o zona de camping, in cazul in care vrei sa petreci mai multe zile aici si sa stai la cort. 

Pentru a ajunge in punctul cel mai interesant (zona arcului de stanca), noi te sfatuim sa parchezi in perimetrul restaurantelor din centru cum ajungi in Tyulenovo, aproape de mare. Exista si varianta de a o lua cu masina pe un drum secundar, de pamant, care urca pe dealul din partea dreapta a golfului principal din Tyulenovo. Totusi, pentru a parca chiar in zona arcului, e necesar sa faci putin off-road si ar fi bine sa vii aici cu o masina de teren. Daca stii ca ai o masina cu garda joasa sau nu te simti suficient de experimentat cat sa o iei pe un drum ceva mai accidentat, mai bine lasi masina in statiune.

Stancile de la Tyulenovo, cunoscute de catre turisti si sub numele de Tyulenovo Rocks, sunt o adevarata incantare pentru cei care adora astfel de peisaje, insa nu ar trebui sa reprezinte o atractie si pentru aceia care vor sa faca sarituri in apa sau catarari. Locul este deosebit de periculos, abrupt, iar in mare, aproape de tarm, exista de asemenea foarte multe stanci.

Arcul de stanca de la Tyulenovo este una dintre cele mai impresionante atractii ale zonei Tyulenovo Rocks si totodata locul in care se fac fotografii spectaculoase. Foarte multi turisti au tendinta sa se urce pe stancile din aceasta zona pentru poze, insa este de preferat sa fii precaut si sa ai incaltaminte adecvata daca vrei sa pasesti in siguranta pe aici (in niciun caz slapi/papuci sau incaltaminte cu toc). Nu te apropia de margini si supravegheaza indeaproape copiii daca te afli in vacanta alaturi de cei mici. 

Arcul de la Tyulenovo la apus, iunie 2022

In zona Tyulenovo exista pesteri subacvatice, cautate de pasionatii de scufundari, dar si grote sapate in stanca si mai multe morminte de pe vremea tracilor. 

Plaja Tyulenovo nu este una cu nisip, caci zona este stancoasa, iar turistii care se bucura de razele soarelui aici isi pun prosoapele fie pe stanci pentru a se bucura de peisaj, fie pe iarba verde, insa exista plaje bune destul de aproape de aceasta locatie. Ti le vom prezenta mai jos, in sectiunea dedicata obiectivelor si activitatilor din apropiere de Tyulenovo. 

Informatii istorice despre Tyulenovo, Bulgaria

Cea mai veche denumire a asezarii de la Tyulenovo era de origine turceasca – Kalach Kyoy (sau Kalicichioi, in vremea Imperiului Otoman, cu semnificatia de “oras al sabiei”). 

Abia in anul 1942 satul a fost numit “Tyulenovo” (satul focilor), pentru ca se presupune ca in zona stancoasa de la malul marii ar fi trait cateva foci din specia Monachus monachus.

 Provenienta acestora nu este clara, insa conform povestilor locale, Regina Maria primise in dar o pereche de foci pe care a decis sa le elibereze rapid in natura, in zona Castelului din Balcic. Treptat, animalele au migrat catre Cap Kaliakra si Tyulenovo, gasindu-si adapost aici. 

Dovezile referitoare la existenta acestor animale pe coasta Bulgariei au inceput sa paleasca insa incepand cu anii 1975-1978, cand au fost gasite ramasitele unui astfel de exemplar ce se presupune ca ar fi fost printre ultimele din respectiva colonie. 

Tyulenovo este celebru si pentru ca in 1951 a fost descoperit in aceasta zona primul camp petrolier din Bulgaria. Vei putea observa in apropiere mai multe rezervoare petroliere si o sonda, insa acestea nu stirbesc frumusetea incontestabila a locului. 

tyulenovo

Obiective si atractii in apropiere de Tyulenovo

Plaja din Sabla este una dintre cele mai apropiate de Tyulenovo, iar plajele din Krapets si Ezerets se afla de asemenea la distante acceptabile si sunt cautate pentru linistea si imprejurimile lor naturale. Plaja Bolata se afla la 24 de kilometri de Tyulenovo si este una dintre cele mai frumoase plaje de pe intreg litoralul bulgaresc. 

Citeste si: Plaje din Bulgaria, aproape de Romania. Krapets si Bolata in topul plajelor aproape de Vama Veche 

Cap Kaliakra se afla la o distanta de doar jumatate de ora de mers cu masina din Tyulenovo (24 km) si este un monument al naturii de neratat in nordul litoralului din Bulgaria. Ai posibilitatea sa admiri ruinele vechii cetati, sa vizitezi muzeul si sa iei masa la restaurantul cu priveliste frumoasa de pe Cap Kaliakra

Balcic este la 51 de kilometri de Tyulenovo, in cazul in care vrei sa treci de la peisaje naturale la o experienta culturala, caci vorbim de unul dintre cele mai vizitate locuri din intreaga Bulgarie. Daca nu le-ai vizitat pana in prezent, merita sa vezi Castelul Reginei Maria din Balcic si Gradina Botanica. 

In concluzie, Tyulenovo este fara doar si poate o zona spectaculoasa din nordul litoralului bulgaresc, principala sa atractie fiind stancile fascinante de la malul marii, iar daca te numeri printre cei care vor sa faca o vizita scurta aici si ulterior sa se indrepte catre o plaja frumoasa cu nisip din apropiere, trebuie sa stii ca ai de unde alege, la fel ca si in cazul altor obiective si atractii interesante din imprejurimi.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?