Cinci lucruri pe care s-ar putea să nu le stiti despre Bulgaria

Postat de

Bulgaria este dupa cum stim cu totii frumoasă tara vecina, avand deasemenea iesire la Marea Neagră si o bogată si lunga istorie. Un popor numit “bulgur” a locuit în regiunea acum cunoscuta sub numele de Bulgaria înca din 650 d.Hr. si a dat numelemodern al tarii. Bulgaria a aderat la Uniunea Europeană în 2007, după îndeplinirea cerintelor stricte de aderare. Turismul a devenit tot mai popular în parte pentru a diversifica interesele fata de pârtiile de schi maiestuoase din muntii Bulgariei si plajele de la Marea Neagră.

5 lucruri pe care s-ar putea să nu le stiti:

1) 97% din bulgari detin propria lor casă. Aceasta este cea mai ridicata rata privata privind dreptul de proprietate. Interesant este ca 97,9% din locuintele proprietate privată au cel putin un televizor, în timp ce doar 93% posedă un frigider.

2) Omul preistoric a trăit în ceea ce este acum Bulgaria. Picturi rupestre de la 44.000 IC s-au descoperit în pestera Bacho Kiro. Cele mai vechi artefacte recuperate realizate din aur au fost, de asemenea, gasite în Bulgaria. Monede, bijuterii si arme ce datează din 4600 î.Hr. au fost găsite în morminte ale unor satniere arheologice săpate în anul1972. Obiecte decorative descoperite în Bulgaria indică faptul că aurul a fost primul metal prelucrat de omul preistoric.

3) Cea mai veche cultura organizata din Bulgaria a fost cea tracica. Spartacus a fost un trac născut în Bulgaria. Ca un simpatizant roman sa convertit in gladiator sclav si mai tarziu a condus o revoltă ce a învins armatele romane în mai multe rânduri.

4) Crucea Rila este o statuie sculptata mai mult de doisprezece ani de către un călugăr bulgar pe nume Rafail până în 1802, când a devenit orb. Pe crucea de lemn avnd circa 32 de centimetri în înăltime si 17 inchi lătime, se află nu mai putin de104 scene din Biblie, precum si 650 de figuri.

5) Primul calculator electronic digital a fost inventat in Bulgaria, de catre John Atanassoff intre anii 1937-1942. Astăzi, există premiul anual John Vincent Atanassoff acordat de presedintele bulgar , pentru a onora realizarea în ingineria calculatorelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Selectati optiunea antispam

>