8 cele mai frumoase pesteri din Bulgaria si ce poti vedea la fiecare dintre ele

pestera devetashka

Daca esti pasionat de pesteri si vrei sa faci un tur al celor mai spectaculoase monumente naturale subterane din Bulgaria sau daca planuiesti sa vizitezi aceasta tara si vrei sa stii care sunt cele mai frumoase pesteri pe traseul tau, ti-am pregatit un articol care sa te ajute sa faci o selectie inspirata. 

Bulgaria este o tara cu pesteri frumoase, chiar printre cele mai frumoase din Europa daca ne raportam la aspectul sublim al pesterilor Devetashka si Prohodna, care insa nu pot fi comparate intre ele, caci fiecare are o serie de particularitati care-i ofera farmecul aparte. Acestor doua pesteri celebre din tara vecina li se adauga si alte pesteri, cu galerii impresionante, care pot face obiectul unor vizite de neuitat.

1.Pestera Devetashka se afla la 18 kilometri de Lovech si in imediata apropiere a satului Devetaki din Bulgaria si este poate cea mai cunoscuta pestera de pe teritoriul acestei tari, alaturi de Prohodna. 

Intrarea in pestera este interesanta, insa total incomparabila cu ceea ce vei vedea dupa ce treci de acest punct. Peisajul pare desprins de pe alta planeta si asta gratie celor sapte gauri uriase din tavanul pesterii. Inaltimile de la Devetashka variaza si ating chiar si 100 de metri in cel mai inalt punct, iar cercetarile au demonstrat ca aici ar fi existat oameni chiar si cu 70000 de ani inaintea erei noastre. 

De la Ruse si pana la Devetashka ai de parcurs 135 de kilometri, iar din drumul principal si pana la intrarea in pestera mai sunt de condus aproximativ 500 de metri, e drept, pe un drum destul de denivelat.

2.Pestera Prohodna este una dintre atractiile naturale principale pentru turistii din Bulgaria, iar acest lucru se datoreaza intai de toate aspectului unicat. Pestera Prohodna se afla la 111 kilometri de Sofia si la 92 de kilometri de sora sa celebra “Devetashka” si este una dintre cele mai cunoscute si mai mari pesteri din intreaga Bulgarie. 

Cele doua gauri formate prin eroziune care pot fi remarcate in tavanul salii principale a Pesterii Prohodna sunt motivul pentru care locul este atat de vestit si totodata atat de intens fotografiat. Acestora le-a fost atribuit numele de “Ochii lui Dumnezeu”, iar o singura privire asupra pozelor facute aici te va face sa intelegi de ce Prohodna este considerata a fi atat de atractiva. 

Daca vrei sa afli mai multe despre accesul in aceasta pestera sau alte obiective turistice care mai pot fi vizitate in imprejurimi, poti citi articolul: Pestera Prohodna sau “Ochii lui Dumnezeu”, unul dintre cele mai spectaculoase locuri de vizitat in Bulgaria

prohodna

3.Pestera Orlova Chuka se afla la un drum de jumatate de ora de Ruse si poate fi prima pe lista ta daca alegi sa intri in Bulgaria prin acest punct de trecere. Orlova Chuka a fost descoperita intamplator, abia in anul 1941, de catre un pastor, iar aproape 20 de ani mai tarziu au fost construite scari de piatra si un tunel artificial, astfel incat sa poata fi vizitata.  In prezent, aproximativ 3 kilometri din pestera sunt accesibili turistilor, iar aici pot fi admirate mai multe galerii superbe, insa pot fi ascultate si concerte, gratie acusticii bune a locului. 

Programul de vizitare de la Orlova Chuka se desfasoara intre 1 aprilie si 31 octombrie, pestera fiind deschisa zilnic, intre orele 10.00 – 17.00. In restul lunilor, pestera nu este deschisa pentru vizitele turistice. Intrarea in Orlova Chuka se face la ore fixe, in grupuri organizate de minimum 15 vizitatori. Pretul biletului de intrare este de 5 leva/adult.

orlova chuka

4.Pestera Saeva Dupka, una dintre cele mai vechi pesteri de pe teritoriul Bulgariei, se afla in nordul tarii, in apropierea satului Brestnitsa.

Numele pesterii provine de la cei doi frati care au stat ascunsi aici in timpul ocupatiei otomane si are o suprafata totala de aproximativ 3500 de metri patrati. Vei putea admira la Saeva Dupka stalagmite masive, stalactite si alte tipuri de formatiuni specifice pesterilor si vei fi surprins de marimea acesteia, chiar daca de la exterior nu pare ca vei intra intr-o pestera atat de mare. 

Se presupune ca pestera Saeva Dupka are o varsta estimata intre 1 si peste 3 milioane de ani si a fost supranumita “Perla subterana a Bulgariei” gratie frumusetii sale, deosebit de apreciata si cunoscuta de localnici, inca nu la fel de celebra printre turistii straini. 

Pestera Saeva Dupka poate fi vizitata intr-un circuit de o zi alaturi de Pestera Prohodna, de care este relativ aproape (24 de kilometri), dar si de Pestera Devetashka (76 de kilometri distanta), fiind localizata in vecinatatea traseului dintre Ruse si Sofia. Accesul in pestera se face in intervalul orar 9.00 – 19.00, iar biletul de intrare costa 4 leva/adult. 

Cum ar fi sa mergi la mare in Bulgaria chiar zilele urmatoare? Profita de cele mai bune oferte last minute pentru vacantele in Bulgaria! Prinzi reduceri de pana la 30% si poti rezerva in maxim 2 minute!!
saeva dupka

5.Pestera Ledenika se afla in apropierea orasului Vratsa (la o distanta de doar 16 kilometri) si face parte din Parcul natural Vrachanski Balkan (Parcul Natural Vratsa). 

In 2005, infrastructura pesterii a fost consolidata, iar la interior vei putea admira nelipsitele stalagmite, stalactite dar si un lac care, conform unei legende, ar indeplini dorinte. 

Programul de vizitare al pesterii Ledenika difera in functie de perioada:

  • intre 1 aprilie si 30 septembrie, pestera este deschisa in intervalul 9.00 – 17.00. Ultima intrare in pestera se va face insa la ora 16.00. 
  • intre 1 octombrie si 31 martie, pestera este deschisa in intervalul 10.00 – 16.00, cu ultima intrare la ora 15.30. 

Pretul biletelor de intrare este de 4 leva/adult si 2 leva/studenti, seniori. 

La fel ca si in cazul pesterilor de mai sus, poti vizita Pestera Ledenika daca planuiesti sa calatoresti in apropiere de Sofia, insa nu vei avea timp sa le incluzi pe toate in acelasi traseu. 

De la Sofia si pana la Pestera Ledenika sunt 126 de kilometri, iar de la Saeva Dupka si pana aici vei avea de parcurs un drum de aproximativ 2 ore (94 de kilometri), asadar iti recomandam sa ai o noapte de cazare daca doresti sa ai timp de vizitare suficient pentru toate pesterile mentionate mai sus. 

ledenika

6.Pestera Lepenitsa se afla la aproximativ 93 de kilometri de Plodviv si la doar 12 kilometri de Velingrad, si este asezata pe 3 niveluri. 

Lepenitsa este de o frumusete rapitoare, este decorata cu stalagmite, stalactite si coloane, iar in interiorul pesterii au fost descoperite si perle de pestera, care in prezent sunt expuse la Muzeul de Istorie Naturala din Sofia. 

Turistii pot intra in pestera Lepenitsa numai daca sunt acompaniati de un ghid si daca poarta echipament special, iar grupurile de vizitatori nu trebuie sa depaseasca 10 persoane. Este interzisa atingerea formatiunilor din interiorul pesterii. Tarifele de intrare in pestera variaza in functie de adancimea la care vrei sa ajungi, astfel:

  • daca vrei sa cobori pana la 200 m, vei plati 10 leva/adult
  • daca vrei sa cobori pana la 420 m, vei plati 15 leva/adult
  • daca vrei sa cobori pana la 600 m, vei plati 25 leva/adult

Poti solicita mai multe informatii referitoare la vizitarea pesterii Lepenitsa accesand pagina de Facebook a obiectivului. 

Pestera Lepenitsa

7.Pestera Duhlata, cunoscuta local si sub numele de Bosnek Cave, este cea mai lunga dintre pesterile Bulgariei (aproximativ 18000 metri) si se afla in apropierea satului Bosnek, la 44 kilometri distanta de Sofia. 

Duhlata are o frumusete aparte si un interior de exceptie, comparat cu un labirint pe 7 niveluri care gazduieste toate formatiunile specifice unei pesteri, galerii, cascade si rauri subterane. Aici traiesc 6 specii diferite de lilieci, dar si crustacee, arahnide si alte vietuitoare rarisime. 

Desi se afla in topul celor mai frumoase pesteri din Bulgaria, motiv pentru care o vei gasi in multe surse ca fiind de neratat intr-un astfel de circuit, trebuie sa iei in considerare ca accesul in aceasta pestera nu este intotdeauna permis turistilor. Daca doresti sa o vezi, planifica acest lucru din timp si solicita un permis de vizitare a pesterii de la Primaria din Pernik, pentru ca altfel exista sansa sa te trezesti la intrare ca nu o poti accesa. https://pernik.bg/

8.Pestera Gatul Diavolului, o alta pestera interesanta din Bulgaria, dar destul de indepartata de Romania (494 km de Bucuresti) este foarte aproape de granita cu Grecia, in Cheile Trigradului.  Pestera nu se distinge neaparat prin formatiunile specifice de la interior, ci mai degraba prin marimea sa impunatoare si forma de palnie, mai putin intalnita in randul altor pesteri. 

Vei avea de coborat cateva sute de trepte, pe langa o cascada, pana ajungi in “Sala Tunetului”. Apa raului Trigrad are o cadere libera de circa 42 de metri in interiorul pesterii, motiv pentru care este si numita “Gatul Diavolului” sau “Devil’s Throat Cave”, formand practic cea mai inalta cascada subterana din intreaga Peninsula Balcanica. 

Cea mai buna perioada pentru a vizita aceasta pestera este de la sfarsitul primaverii si pana la sfarsitul verii, cand temperaturile sunt mai prietenoase. Gatul Diavolului poate fi vizitata totusi de la inceputul lunii mai si pana la sfarsitul lui octombrie, insa numai alaturi de un ghid local autorizat, intre orele 9.15 – 16.15. Pretul unui bilet de acces este de 3 leva/adulti si 2 leva/studenti. 

Vei gasi Pestera Gatul Diavolului la doi kilometri de Trigrad, langa orasul Devin. Exista o zona de parcare in imediata apropiere a intrarii in pestera. 

Poti organiza chiar si un circuit al pesterilor mai interesante din Bulgaria, insa nu te astepta sa le poti vizita pe toate intr-un timp foarte scurt, caci distantele intre ele pot fi destul de solicitante. 

Nu uita sa te echipezi corespunzator pentru o vizita in pestera, sa-ti iei incaltaminte potrivita si haine mai groase, pentru ca indiferent de sezon, temperaturile din pesteri sunt mai scazute.

Pestera Gatul Diavolului

In concluzie, daca esti pasionat de pesteri, in Bulgaria ai de vazut unele dintre cele mai spectaculoase pesteri din intreaga Europa, mai ales daca vorbim despre Devetashka si Prohodna, de o frumusete rapitoare si de dimensiuni considerabile. Daca vii spre casa dinspre litoralul bulgaresc, poti face un ocol de cateva ore spre exemplu pana la Devetashka. Efortul iti va fi rasplatit cu peisaje fabuloase!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?