Zece lucruri interesante despre Bulgaria

Postat de

1. Bulgaria a fost in urma cu ani, privita ca un fel de Silicon Valley din Europa de Est, datorita exporturilor sale uriase de tehnologie de calculator pentru tările comuniste. În 2002, tara s-a clasat pe locul 8 în lume, in ceea ce priveste numărul de experti IT.

2. Inventatorul primului calculator electronic, profesorul John Vincent Atanassoff a Universitătii de Stat din Iowa are origini bulgare.

3. Primul ceas digital din lume, a fost inventat de către un bulgar. Numele lui era Peter Petrov.

4. Bulgaria este una dintre tările din lume suferă de spor natural negativ. Daca in urma cu 25 de ani, in 1988, avea nouă milioane de locuitori, Bulgaria are doar în jur de 7 milioane de oameni de astazi.

5. Guvernul bulgar, cu sprijinul Bisericii Ortodoxe, a salvat populatia evreiască de a fi trimisa în lagărele de concentrare naziste în timpul Holocaustului. (Singurele doua tari care au facut acest gest au fost Bulgaria si Danemarca)

6. Bulgarii au fost primii care au folosit alfabetul chirilic, care este de asemenea folosit în prezent si în Rusia. Alfabetul chirilic a fost adoptat de către Primul Imperiu Bulgar în 681 AD.

7. Cântecul popular bulgar “Izel Voi Delyo Haydutin, este una dintre piesele înregistrate si trimise în spatiu pentru programul spatial Voyager, care avea drept scop să intre în contact cu inteligenta extraterestra.

8. În general, bulgarii misca capul cu miscari orizontale cand vor sa spuna da si de sus in jos cand vor sa spuna nu (invers decat majoritatea popoarelor) dar uneori, mai ales în orase si statiuni, o fac in acelasi mod ca ceilalti reusind astfel sa adanceasca si mai mult confuzia

9. Cea mai veche comoara de aur, datând de mai mult de 6.000 de ani, a fost descoperita în Bulgaria.

10. Iaurtul bulgaresc are un gust unic, deoarece bacteriile folosite pentru a face, Lactobacillus bulgaricus, se gaseste in mod natural numai în Bulgaria. Ei exporta aceasta bacterie in lumea intreaga astfel ca si alte tări să poată face propriul lor iaurt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Selectati optiunea antispam

>