Gastronomia bulgareasca si turismul culinar

Postat de

Este bine cunoscut faptul ca ofertele turistice promoveaza, in special, conditiile de cazare si de transport, atractiile turistice ale zonei, posibilitatile de shopping, posibilitatile de distractie, dar fac referire foarte putin sau aproape deloc la atractiile culinare.

Bucataria traditionala bulgara este considerata drept una dintre cele mai sanatoase din Europa, nu numai datorita ingredientelor folosite, ci si datorita modului in care sunt preparate. Gastronomia este influentata de cea turceasca si greceasca, dar asta nu insemna ca nu va ofera caracteristici unice. Bulgarii situeaza in preferintele culinare pe primul loc carnea de ovine si legumele proaspete.

Faimoasa pentru salatele bogate ce insotesc fiecare masa, bucataria bulgara se remarca si prin diversitatea si calitatea produselor lactate, vinurilor si a bauturilor spirtoase precum rachiu, mastic si menta. Pe masa bulgarilor abunda supele calde sau reci si produsele de patiserie. Printre mancarurile traditionale se numara lapte acru, salata shopska, musaca, ghiveci, pita, sarmale, cozonac, drob de miel, supa de fasole, halva, baclava si compot.

DSC01108

Mancarurile bulgaresti sunt foarte usoare, pregatite cu ulei de floarea soarelui in asa fel incat ingredientele sa isi pastreze calitatile naturale. In special ghiveciurile si iaurtul au un loc de onoare pe masa.
Un fapt destul de putin cunoscut este acela ca modul de preparare a iaurtului a fost descoperit chiar pe teritoriul Bulgariei, iar bulgarii sunt foarte mandri de descoperirea lor. Iaurtul este un produs lactat care se obţine prin fermentare. Principalul microorganism care participă în procesul de fermentare se numeşte Lactobacillus bulgaricus şi se întâlneşte în stare liberă numai pe teritoriul Bulgariei. Adevaratul iaurt bulgaresc este foarte consistent si are un gust specific extrem de placut.

Specialitatile traditionale se gatesc cu foarte multe legume si cu carne fiarta sau fripta la gratar, mai ales de pui sau de peste. Cea mai folosita mirodenie este cimbrul de gradina (numit chubritsa sau cubrica), pe care il puteti intalni in aproape toate felurile de mancare.
Felul de mancare cel mai caracteristic pentru gastronomia bulgareasca este ciorba de fasole, ale carei compozitie si gust difera de la o regiune la alta, in functie de traditia locala.

DSC01193

Ce se asorteaza mai bine cu preparatele bulgaresti? Muraturile! Sunt exceptionale, asa ca nu incercati cumva sa treceti pe acolo fara sa le gustati.

Foarte apreciata este si salata bulgareasca Shopska, a carei reteta provine de la locuitorii din apropierea oraselor Sofia si Dupnice, binecunoscuti prin conservatorismul lor. Salata Şopska este salata tradiţională, face parte din categoria aperitivelor şi reprezintă un simbol culinar al Bulgariei. Se prepară din roşii tăiate, castraveţi, ceapă, brânză telemea rasă sau fărâmiţată şi ardei gras sau capia (de preferinţă, ardei copţi). Se condimentează cu dressing de uleiuri vegetale (ulei de floarea soarelui sau de măsline). Uneori se pune şi puţin usturoi, mai ales dacă ardeii sunt copţi. Şopii o pregătesc dintr-un soi local de ardei, care au un gust iute plăcut.

DSC01092

In vreme ce inainte de masa bulgarii iau cu placere ca aperitiv o tarie de fructe, excelenta gastronomie bulgareasca este completata de numeroasele vinuri locale de foarte buna calitate, care se numara (mai ales cele rosii) printre cele mai apreciate la nivel european. Soiuri de vin tipic bulgaresti sunt Gamza si Mavrud (rosii), precum si Dimiat si Pamid (albe).

Mavrudul este un soi tradiţional bulgăresc de struguri roşii de vin, unul dintre cele mai vechi şi considerat de iubitori ca unul dintre soiurile locale cele mai valoroase şi de bună calitate. Vinul roşu produs din acesta se numeşte, de asemenea, Mavrud. Caracterizat de o culoare specifică rubiniu intens, o aromă foarte plăcută, în care poate fi detectată o aromă de mure şi dude coapte. Pastrate in butoaie din lemn de stejar, vinurile capata o aromă puternică, complexă şi un gust armonios şi dens.

Berea bulgareasca este din ce in ce mai apreciata si in unele restaurante de buna calitate se serveste si la halba. Cea mai cunoscuta marca este Stara Zagora, despre care se spune ca este cea mai gustoasa, si care se exporta. Printre bauturile tari specifice pentru Bulgaria se numara rakija (rachiu de vin), mastica (lichior de anason), lichorul de menta si vodca.

DSC01297

In ceea ce priveste desertul, nici aici bulgarii nu stau mai prejos. La desert, apreciaza fructele, placintele, baclavalele, orez cu lapte inghetata, placinta – un amestec inconfundabil din branza de oaie si lapte, nuga bulgareasca si multe altele!

Bulgaria a devenit în ultimii ani destinatia preferată de călatorii a turistilor români, atrasi în special de litoralul Mării Negre. Vecinii nostrii bulgari au speculat apetitul românilor pentru scoici si peste proaspăt, prins direct din Marea Neagră. Asa că, la doar câtiva kilometri de granita cu Vama Veche, bulgarii au deschis zeci de restaurante unde sortimentele sunt foarte variate cu fel de fel de specialităti culinare marine, care de care, mai gustoase.

DSC01289

Asadar, fie ca sunteti in tranzit in Bulgaria, intr-o mini-vacanta de 1 mai sau Paste or chiar intr-un sejur All Inclusive intr-un resort ce va pune la dispozitie toate facilitatile, sfatul nostru este sa va faceti timp pentru a lua masa intr-un local cu specific bulgaresc, pentru ca in mod sigur nu veti regreta, pentru ca aveti de unde alege!

Iata ce spune despre turismul culinar domnul Erik Wolf, Presedintele Asociatiei Internationale a Turismului Culinar :

1. Aproape 100% dintre turisti iau masa in oras;
2. A lua cina ramane una dintre primele trei activitatile preferate ale turistilor;
3. Cu cat e mai mare nota, cu atat mai probabil clientii sunt turisti;
4. Exista o corelare mare intre turistii interesati de vin/gastronomie si muzee, spectacole, cumparaturi;
5. Turistii culinari isi dedica o mare parte din timp activitatilor recreative;
6. Interesul pentru turismul culinar se raspandeste la toate grupurile de varsta;
7. Gastronomia este singura forma de arta care vorbeste celor cinci simturi;
8. Turistii culinari sunt exploratori;
9. Atractiile culinare sunt disponibile pe tot parcursul anului;
10. Bucataria locala este primul factor de decizie.
(Asociatia Internationala a Turismului Culinar).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Selectati optiunea antispam