Manastirea Arhanghelului Mihail din Thassos si ce trebuie sa stii despre vizita aici

Una dintre cele mai cunoscute manastiri din insula greceasca Thassos este Manastirea Arhanghelului Mihail, in apropierea peninsulei Aliki si a plajei Livadi. Este ridicata pe o stanca inalta si abrupta, oferind o priveliste fantastica spre mare si catre Muntele Athos. 

Manastirea este extrem de importanta in parcursul istoric al insulei Thassos si poate fi vizitata destul de usor, fiind localizata chiar la drumul principal care inconjoara insula. 

Descopera mai jos o serie de amanunte interesante despre vizita la Manastirea Arhanghelului Mihail, iar la noi pe site unele dintre cele mai bune oferte vacante Thassos

Unde este localizata Manastirea Arhanghelului Mihail din Thassos

Manastirea se afla in partea de sud-est a insulei Thassos, la 14 kilometri departare de indragita statiune Potos si la doar 5 kilometri distanta de peninsula Aliki. 

Practic, daca se intampla sa fii cazat chiar in Potos, pana la Manastirea Arhanghelului Mihail ar trebui sa faci in jur de 15 minute, intr-o zi cu trafic lejer. 

Poate fi reperata pe Google Maps cu denumirile de “Moni Archaggelou” sau “Holy Monastery of the Archangel Michael Thasos”, iar la fata locului exista parcare, care devine insa neincapatoare in plin sezon, iar vizitatorii lasa masinile de-o parte si de alta a drumului. 

Distante catre Manastirea Arhanghelului Mihail din alte statiuni ale insulei:

  • distanta Limenas – Manastirea Arhanghelului Mihail: 36 kilometri
  • distanta Skala Potamia – Manastirea Arhanghelului Mihail: 23 kilometri
  • distanta Skala Rachoni – Manastirea Arhanghelului Mihail: 45 kilometri
  • distanta Skala Marion – Manastirea Arhanghelului Mihail: 25 kilometri 
  • distanta Limenaria – Manastirea Arhanghelului Mihail: 17,9 kilometri

Scurt istoric, legende si ce poti vedea la Manastirea Arhanghelului Mihail din Thassos

Istoria manastirii incepe din secolele XI – XII, cand un calugar pe nume Luca, locuitor al satului Theologos, a decis sa se izoleze si sa se mute intr-o zona din partea de sud-est a insulei Thassos. S-a stabilit aproape de locul in care este inaltata in prezent manastirea, iar dupa circa douazeci de ani de trai in pustietate, Sfantul Arhanghel Mihail i s-ar fi aratat si ar fi lovit cu toiagul o stanca din care a inceput sa curga apa sfanta. 

Pe acel loc avea sa fie ridicata manastirea, care urma sa intre sub protectia Manastiri Filoteu de pe Muntele Athos. Desi nu se cunoaste cu exactitate anul in care ar fi fost cladita, se presupune ca forma sa initiala ar fi fost ridicata in jurul anului 1287, dupa cum atesta unul dintre putinele documente oficiale gasite. 

Manastirea este deosebit de importanta pentru ca gazduieste un fragment de piroana sfanta, provenita din mana lui Iisus Hristos (cand a fost rastignit pe cruce) dar si pentru ca in imediata apropiere exista acel izvor cu apa sfanta, despre care se crede ca ar avea puteri tamaduitoare. 

Pe langa experienta sufleteasca si privelistea superba de care te poti bucura aici, trebuie sa stii ca manastirea mai gazduieste si o colectie interesanta de articole religioase si diferite alte lucrari create de catre calugari. 

In fiecare an, in prima marti dupa Paste, se organizeaza o procesiune care porneste din Theologos, in cadrul careia este purtat acel fragment de piroana pana la Manastirea Arhanghelului Mihail. 

La manastire traiesc numai maicute, descrise de catre vizitatori ca fiind extrem de primitoare. 

Turistii sunt rugati sa imbrace tinute decente in timpul vizitei la manastire (doamnele trebuie sa aiba fusta lunga si capul acoperit, iar barbatii pantaloni lungi). 

Cea mai buna perioada pentru o vizita la Manastirea Arhanghelului Mihail din Thassos si alte atractii apropiate 

Aceasta manastire este, asa cum spuneam inca de la inceput, una dintre cele mai populare de pe insula, motiv pentru care, mai ales in miez de vara, poate fi vizitata de un numar foarte mare de turisti. 

Daca vrei sa eviti aglomeratia, insa ai programat deja o vacanta in Thassos in intervalul iulie-august, e bine sa vii aici la primele ore ale diminetii. Altfel, perioade mai bune pot fi luna mai, inceputul lunii iunie sau inceputul lunii octombrie. 

Manastirea poate fi vizitata zilnic in intervalele orare 08.00 – 14.00 si 16.00 – 19:30.

In aceeasi zi cu Manastirea Arhanghelului Mihail mai poti vizita usor si alte atractii, localizate la distante rezonabile. Cele mai apropiate plaje in raport cu manastirea sunt Livadi si Arsanas.  

Arsanas are dimensiuni reduse, este formata din nisip cu pietre pe alocuri si amenajata in plin sezon cu sezlonguri si umbrele. Apa se adanceste destul de rapid, locul fiind potrivit in general pentru snorkeling si relaxare. 

Livadi este o plaja cu dimensiuni mai generoase, cu un drum de acces in conditii practicabile atata vreme cat reduci viteza. Are un aspect usor mai salbatic, desi in unele momente se poate intampla sa gasesti o oarecare amenajare cu sezlonguri.

Intrarea in apa are o panta si mai abrupta aici, iar aproape de mal exista si pietre, motiv pentru care e bine sa iei cu tine si acea incaltaminte speciala pentru mare. 

Giola, numita si Piscina Sirenelor, este una dintre cele mai cunoscute atractii naturale din Thassos. Se afla la doar 5 kilometri departare de Manastirea Arhanghelului Mihail, insa nu este un loc potrivit pentru familiile cu copii. 

Vei intalni aici o piscina naturala, formata in stanca, fara plaja de nisip. Turistii obisnuiesc sa-si intinda prosoapele pe stancile din imprejurimi, iar intrarea in apa este destul de dificila. Locul este insa printre cele mai frecventate de catre pasionatii de fotografie. 

In loc de concluzie,

Manastirea Arhanghelului Mihail este, fara doar si poate, una dintre cele mai cunoscute atractii religioase din Thassos, iar o vizita aici merita facuta atata vreme cat ti-ai propus sa ajungi in partea de sud, sud-est a insulei. 

Daca ti-am starnit apetitul pentru concediile in aceasta insula greceasca, iti reamintim ca la noi pe site gasesti unele dintre cele mai bune oferte vacante Thassos, cu zeci de hoteluri din toate statiunile cunoscute.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?