Neos Marmaras, cea mai cosmopolita statiune a bratului Sithonia si ce sa stii despre vacantele aici

Neos Marmaras este o statiune localizata pe coasta de vest a bratului Sithonia, la aproximativ 110 kilometri distanta de orasul Salonic, intre Nikiti si Toroni. Este una dintre cele mai dezvoltate asezari si totodata cea mai animata, insa poate deveni destul de aglomerata in miez de vara, cand zeci de mii de turisti vin sa se bucure aici de mare, de soare si de toate atractiile zonei. 

Mai jos gasesti o scurta descriere a locului, iar la noi pe site te asteapta si unele dintre cele mai tentante oferte vacante Sithonia, inclusiv cu hoteluri din zona Neos Marmaras, pe care le poti explora in cel mai simplu mod 🙂

Cateva informatii utile despre Neos Marmaras

Neos Marmaras este cea mai cosmopolita asezare de pe intreg bratul Sithonia. Se desfasoara pe 3 coline si este inconjurata de paduri de pini, fiind practic unul dintre locurile in care poti sa te bucuri de combinatia perfecta intre mare si munte. 

Statiunea are o populatie permanenta de circa 3500 de locuitori, insa pe timp de vara devine loc de vacanta pentru zeci de mii de turisti, carora li se adauga si unii greci veniti din Salonic, in mod special in perioadele weekendurilor. 

Fiind vorba despre o statiune foarte bine dezvoltata, in Neos Marmaras gasesti sectie de politie, oficiu postal, banci, ATM-uri, clinici private, farmacii, pompieri si alte servicii de genul. Centrul statiunii este locul perfect pentru cei care vor sa faca shopping, caci gazduieste o multime de magazine cu suveniruri, articole din piele sau diferite blanuri. Cei care se cazeaza in regim self catering vor avea la indemana si cateva supermarketuri de unde se pot aproviziona fara probleme. 

In Neos Marmaras exista foarte multe unitati de cazare (vile si hoteluri), asadar, vei avea de unde alege daca decizi sa-ti faci vacanta aici. Totodata, Neos Marmaras poate fi un bun punct de plecare pe mare, in diferite excursii catre atractiile din imprejurimi. 

La mica distanta de bratul Sithonia si chiar vis a vis de statiunea Neos Marmaras troneaza in mare insula Kelifos, faimoasa pentru forma sa de broasca testoasa. Insulita nu este locuita, exceptand cele cateva zeci de capre salbatice pe care le gazduieste 🙂 La Kelifos se poate ajunge prin intermediul croazierelor, imprejurimile sale fiind intens vizitate pe timp de vara de catre practicantii de scuba diving. 

Motive pentru o vacanta in Neos Marmaras 

Daca nu te simti inca suficient de convins cat sa-ti rezervi o vacanta in statiunea Neos Marmaras Sithonia, mai jos gasesti principalele argumente pentru care ai putea sa te indrepti catre aceasta destinatie:

  • drumul pana aici se poate face intr-o singura zi, plecand cu masina spre exemplu din Bucuresti, asadar, nu este o destinatie indepartata de casa 
  • este cea mai animata statiune din Sithonia 
  • ai la dispozitie multiple variante de cazare, pentru toate buzunarele si pentru toate preferintele 
  • ai plaje bune in statiune, dar si in relativa apropiere
  • ai la indemana multe servicii, benzinarii, banci, magazine cu suveniruri, restaurante si terase
  • unele dintre cele mai apreciate taverne din Sithonia se gasesc in Neos Marmaras
  • poti vizita in imediata vecinatate satul vechi Parthenonas 

Daca rezonezi cu avantajele mai sus mentionate, e posibil ca Neos Marmaras sa devina urmatoarea ta destinatie de vacanta 🙂 

Cum se ajunge in Neos Marmaras 

Neos Marmaras este localizat pe coasta de vest a bratului Sithonia, la jumatatea distantei dintre Nikiti si Toroni. 

Din statiunea Metamorfosi, situata inaintea intrarii pe bratul Sithonia si pana in Neos Marmaras sunt 27,2 kilometri. 

Din Nikiti si pana aici sunt 20 kilometri, iar din Toroni si pana in Neos Marmaras sunt 21 kilometri. 

Sarti este ceva mai indepartata, la 51 kilometri distanta, ceea ce inseamna ca drumul cu masina intre cele doua ar trebui sa dureze in jur de 50 minute. 

Intre Salonic si Neos Marmaras sunt 116 kilometri, distanta care se parcurge, intr-o zi cu trafic normal, in aproximativ o ora si jumatate. 

Majoritatea romanilor care-si fac vacantele in Sithonia si implicit in Neos Marmaras vin aici cu masina personala. Din Bucuresti si pana in Neos Marmaras, cel mai scurt traseu are 813 kilometri, cu iesire din tara pe la Giurgiu-Ruse. 

Mai multe informatii despre drumul cu masina Bucuresti – Halkidiki gasesti in articolul: Traseu auto Bucuresti Halkidiki. Care este cel mai bun drum pana in peninsula greceasca

HINT: In Neos Marmaras poti sa te folosesti si de transportul public local. Autobuzele KTEL circula intre Neos Marmaras si celelalte statiuni ale peninsulei cu regularitate, iar programul si tarifele pot fi verificate pe acest site (trebuie sa introduci N.MARMARAS). 

Spre exemplu, o cursa Salonic – Neos Marmaras cu autobuzele KTEL costa 13 euro/persoana  si dureaza 140 minute , iar o cursa Nikiti – Neos Marmaras costa 2.40 euro si dureaza 40 minute. 

Vremea Neos Marmaras si cea mai buna perioada pentru o vacanta aici

Neos Marmaras este caraterizata, la fel ca intreaga peninsula Halkidiki, de un climat mediteranean, cu veri calduroase si ierni blande. Cele mai ridicate temperaturi le vei intalni in Neos Marmaras in intervalul iulie-august, atunci cand media maximelor depaseste 30 de grade la umbra. 

Tot in aceasta perioada gasesti si cea mai calda apa a marii, cu valori cuprinse intre 25-26 grade, insa si cea mai mare aglomeratie, caci vorbim despre varful de sezon, iar cum Neos Marmaras este cea mai animata dintre statiuni, e de la sine inteles ca va primi si un numar ridicat de vizitatori. 

In iunie si in septembrie, media maximelor in Neos Marmaras se situeaza undeva la 27 de grade. Apa marii este mai calda in septembrie, cand poate atinge temperaturi de 24-25 de grade, insa este buna pentru baie si in iunie, cand are o medie de 23 grade.

Daca vrei sa eviti aglomeratia si sa te bucuri de temperaturi mai placute, unele dintre cele mai bune perioade pentru o vacanta in Neos Marmaras pot fi sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie si sfarsitul lunii septembrie. 

Plaja Neos Marmaras si alte plaje din apropiere 

Plaja centrala din Neos Marmaras este identificata pe Harti cu denumirea de “Neos Marmaras Beach” si se afla in partea de sud a orasului. Este o plaja lunga, insa relativ ingusta, formata din nisip si amenajata pe multe dintre portiunile sale cu sezlonguri si umbrele. 

Din punct de vedere al confortului pe care-l ofera, plaja Neos Marmaras este o plaja buna, potrivita celor care vor sa se relaxeze in conditii bune la malul marii. Pe la mijlocul plajei exista si un teren de volei amenajat, iar in zona din spate se afla mai multe terase si beach baruri. 

Se poate intampla ca in cazul in care vrei sa stai in primul rand de sezlonguri, sa fie nevoie sa faci o consumatie mai mare de la barul din spate. Exista si parcare, dusuri, toalete, asadar, destul de multa organizare. 

In stanga acestei plaje cum te uiti la mare se mai afla si segmentele Porto Carras Beach (administrata de complexul hotelier cu acelasi nume) si Kohi Beach. La Kohi Beach poti intra daca platesti o taxa de acces de 5 euro/persoana. 

Informatii mai detaliate despre aceasta plaja gasesti la noi pe blog in articolul: Neos Marmaras Beach, plaja centrala a celei mai mari statiuni de pe bratul Sithonia

O a doua plaja lunga din Neos Marmaras este cea care poarta numele de Paradisos si care se afla in nordul statiunii. Si in acest caz vei intalni organizare cu sezlonguri si umbrele, un aspect ceva mai ingust si restaurante/terase in zona din spate. Partea de sud a acestei plaje este formata din mai mult pietris, in timp ce partea de nord are un aspect mai nisipos. 

Si despre plaja Paradisos am pregatit la noi pe blog un articol mai cuprinzator: Paradisos Beach, plaja de nord a statiunii Neos Marmaras Sithonia

Alte plaje relativ apropiate de Neos Marmaras mai sunt si Lagomandra, Tripotamos si Elia. 

Despre cazare Neos Marmaras. Ce fel de hoteluri se afla aceasta statiune

Exista peste 150 de unitati de cazare in Neos Marmaras, majoritatea vile cu apartamente. In zona se gasesc atat hoteluri de 4-5 stele, cu servicii premium si conditii pretentioase, cat si hoteluri de 2-3 stele, cu servicii modeste, mai prietenoase insa cu buzunarul.

Unul dintre cele mai faimoase hoteluri din aceasta zona este Porto Carras Meliton, cotat cu 5 stele si localizat la 3 kilometri departare de centrul Neos Marmaras, a carui fatada este similara cu un vas de croaziera. Intreg resortul are mai multe zone de relaxare, o plaja larga, mai multe restaurante si chiar si o marina. 

Hotelul Lagomandra Beach de 4 stele poate fi o alta varianta buna de cazare in zona, la 6 kilometri departare de Neos Marmaras si in imediata vecinatate a cunoscutei plaje Lagomandra. 

Asa cum spuneam si mai sus, in Neos Marmaras exista si variante de cazare cu preturi mai reduse. Vei avea la dispozitie foarte multe vile cu apartamente, dotate cu chicineta, unele localizate chiar in apropierea plajelor de sud si de nord. 

Porto Carras Meliton

Activitati si atractii in Neos Marmaras si in apropiere

Neos Marmaras este potrivit in mod special celor care cauta o vacanta mai activa, celor care vor sa aiba la indemana toate serviciile si facilitatile mentionate mai sus. Odata iesit la pas prin statiune, vei observa ca exista o sumedenie de magazine (unele chiar amenajate cu foarte mult bun gust), cu obiecte vestimentare realizate in Grecia, suveniruri handmade, haine de blana sau din piele, articole de plaja si alte obiecte de genul. 

Stradutele din Neos Marmaras ti se pot parea destul de intortocheate, unele fiind usor mai inguste si in panta, asadar, iti recomandam sa lasi masina parcata la hotel si sa o iei la pas pentru a te bucura de atmosfera locala asa cum se cuvine. 

Exista multe taverne care au primit aprecieri (subiect pe care-l vom aborda separat, putin mai jos), dar si baruri in zonele de plaja, unde distractia se intinde spre ore tarzii. 

Piata stradala din Neos Marmaras se desfasoara in fiecare joi, in intervalul orar 10.00 – 14.00 si este localizata in zona portului. De aici poti cumpara diferite produse locale (masline, ulei de masline, miere, fructe, legume), dar si suveniruri si diferite articole vestimentare. 

Portul din Neos Marmaras este locul din care poti inchiria mici ambarcatiuni sau locul din care poti pleca in diferite croaziere pe mare (prin golful Toroneos, catre Kassandra, cu diferite opriri in Pefkohori, Paliouri, insula Kelifos, etc). 

Satul traditional Parthenonas se afla la circa 5 kilometri de Neos Marmaras, la o altitudine de 350 metri si poate fi locul potrivit in care sa fugi intr-o dupa amiaza, pentru a te plimba pe stradutele pietruite si pentru a admira casele vechi, din piatra. 

Tot aici te poti opri pentru a vedea biserica Sf. Ștefan (ridicata in 1837) si pentru o scurta vizita la Muzeul de Folclor. Privelistea catre mare si catre insula Kelifos este absolut spectaculoasa, mai ales daca te nimeresi aici in apropierea apusului. 

In Parthenonas te asteapta si o serie de taverne (Paul’ s Tavern, To Steki tou Meniou), asadar, poate fi si unul dintre locurile in care sa iesi la cina. 

Unde mancam in Neos Marmaras 

Am ajuns si la unul dintre cele mai importante capitole ale descrierii statiunii Neos Marmaras – cel dedicat tavernelor. Realitatea este ca sunt atat de multe locuri in care se mananca bine, ca ti-ar fi imposibil sa le poti bifa in majoritate intr-o singura vacanta. 

Mai jos iti lasam cateva dintre tavernele si restaurantele din Neos Marmaras care au primit, de-a lungul timpului, recenzii bune din partea celor care le-au calcat pragul. 

Okyalos Sea Food Restaurant – localizat la malul marii, la 500 metri de portul din Neos Marmaras, acest restaurant a primit pana in prezent (iulie 2023) o nota de 4,5 pe Google si in jur de 1500 recenzii. Printre preparatele laudate se numara fructele de mare, friptura de porc, pastele cu somon, salata greceasca. In meniu gasesti diferite tipuri de salate, aperitive clasice grecesti, paste, peste, diverse carnuri la gratar si altele. 

“Ta Kymata” fresh fish & seafood Taverna – asezat chiar in port, acest restaurant a primit cel putin la fel de multe recenzii precum cel de mai sus. Este decorat in stil clasic grecesc, in nuante de alb/albastru, are o terasa generoasa si preparate precum aperitive (salata de vinete, vinete pe gratar, tzatziki, salata de ardei copti, hering afumat, carpaccio de peste, branza feta pregatita in diferite moduri, branza talagani, haloumi si altele), paste, risotto, peste (dorada, biban + captura zilei), burgeri, salate si diferite fripturi la gratar. 

To Simadi Fish Tavern – il gasesti la jumatatea plajei Paradisos, asadar in nordul statiunii Neos Marmaras, iti ofera o priveliste frumoasa catre mare, un meniu in limba romana si preparate traditionale precum musaca, chiftelute, kleftiko, calamar umplut, alaturi de multe alte variante de aperitive, salate, fructe de mare, diferite mancaruri gatite cu sos, dar si ciorbe si supe. 

Panos Fish Tavern – un restaurant localizat ceva mai departe de Neos Marmaras (12 kilometri sud), cu o nota de 4.8 si peste 3500 recenzii pe Google si cu un meniu bogat in diverse preparate precum carnuri la gratar, paste, aperitive reci si calde, salate, fructe de mare (midii, calamar, caracatita, creveti, lobster) si peste (dorata, biban, cod, sole, fagri,), burger.

Alte locuri cu review-uri bune mai sunt si: Las Pákos, Kantina ladokolla 2, Alcano, Eladia Deli Food, Stamnagathi.

In loc de concluzie

Neos Marmaras este, fara doar si poate, cea mai cosmopolita statiune a bratului Sithonia si ti se va potrivi de minune daca vrei sa ai la indemana toate facilitatile si serviciile disponibile aici. Daca ai fost deja in Neos Marmaras sau urmeaza sa mergi, asteptam cu interes si impresiile tale!

Iti reamintim ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai bune oferte vacante Sithonia, cu zeci de vile si hoteluri din care sa poti selecta rapid ce ti se potriveste mai bine.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?