Ouranoupoli, poarta catre Muntele Athos. Ce sa stii despre vacantele in aceasta statiune

Ouranoupoli, intalnit si cu denumirile de Ouranoupolis sau Uranopoli, este un mic oras-port localizat pe coasta de nord-vest a bratului Athos, Halkidiki si unul dintre cele mai potrivite locuri pentru cei care doresc sa petreaca o vacanta linistita in aceasta parte a Greciei. 

Binecuvantat cu o istorie fascinanta, cu piesaje spectaculoase, cu plaje bine amenajate si o multime de atractii in imprejurimi, Ouranoupoli este vizitat anual de zeci de mii de turisti, dar si de pelerini care aleg sa se cazeze initial aici pentru a vizita ulterior Muntele Athos. 

Mai multe amanunte despre vizita in Ouranoupoli gasesti in cele ce urmeaza, iar la noi pe site te asteapta si unele dintre cele mai bune oferte vacante Athos, cu variante de hoteluri inclusiv din aceasta statiune.

Ce sa stii despre Ouranoupoli

Uranopoli este in prezent una dintre cele mai populare statiuni ale bratului Athos, fiind, de altfel, si ultima localitate de dinaintea granitei cu republica monahala a Muntelui Athos. 

Uranopoli a preluat numele cetatii Ouranoúpolis, fondata in anul 315 i.Hr sub comanda lui Alexarchos, insa nici pana in prezent nu se stie cu exactitate locatia acestei asezari antice, desi au fost descoperite in zona unele monede marcate, dar si o serie de ruine subacvatice. 

Numele asezarii inseamna, in traducere, “Poarta Raiului”, aspect asociat cu apropierea fata de Muntele Sfant. 

In anul 1922, refugiatii din Marmara au ajuns in aceasta zona istorica, incepand sa intemeieze noul sat pescaresc Ouranoupoli.

Treptat, castiga teren in plan turistic si incepe sa se dezvolte, fiind in prezent casa pentru peste 1000 locuitori permanenti si unul dintre cele mai frumoase locuri de vacanta ale bratului Athos.

Totodata, din portul Ouranoupoli, barbatii care obtin permisele speciale de acces pe Sfantul Munte Athos (diamonitirion) pot pleca spre portul Dafni (principalul punct de intrare in republica monastica a muntelui Athos), in timp ce turistii pot vizita insula invecinata Ammouliani si arhipelagul insulelor Drenia si pot face diferite tipuri de croaziere pe mare, in jurul Muntelui Athos sau catre plajele din Sithonia. 

Turnul din Ouranoupolis (Prosforios) este una dintre principalele atractii ale orasului, fiind ridicat chiar la malul marii, in apropierea portului. 

In Ouranoupoli exista scoala primara, birou de eliberari permise pentru pelerinii care pornesc spre Muntele Athos, farmacii, magazine, statie de autobuz, restaurante, alaturi de o multime de unitati de cazare. 

Motive pentru o vacanta in Ouranoupoli

Esti tentat sa-ti rezervi cazare in acest oras-statiune al bratului Athos, insa simti nevoia sa vizualizezi mai bine avantajele sale? Ti-am pregatit mai jos o lista a motivelor principale pentru care ai putea sa-ti faci vacanta in Ouranoupoli Halkidiki 

  • poti ajunge aici cu masina, in aproximativ 10 ore (daca pleci din Bucuresti), asadar, distanta fata de casa poate fi considerata rezonabila
  • Ouranoupoli este localizat intr-o zona de vacanta mai linistita, in comparatie cu statiunile bratelor invecinate Kassandra si Sithonia
  • ai variante de hoteluri si vile pentru toate preferintele si pentru toate buzunarele, incepand cu optiuni budget friendly de 2-3 stele si pana la resorturi de lux de 5 stele 
  • Ouranoupoli iti ofera acces la o plaja bine amenajata, premiata cu distinctia Blue Flag, dar si la alte plaje frumoase din imediata apropiere
  • in zona sunt deschise multe taverne si restaurante cu mancare traditionala, peste si fructe de mare
  • poti pleca oricand in croaziere pe mare, pentru a explora atractiile din imprejurimi 

Unde se afla Ouranoupoli si cum ajungi aici 

Ouranoupoli este localizat la 123 kilometri distanta de Salonic, ceea ce inseamna ca intre cele doua ar trebui sa faci in jur de o ora si 50 minute, cu masina, intr-o zi cu trafic normal. 

Din Bucuresti si pana in Ouranoupoli sunt 743 kilometri, cu iesire din Romania pe la Giurgiu-Ruse. Acest drum se poate parcurge in aproximativ 10 ore si 20 de minute, fara sa luam in calcul opririle de pe traseu si timpul de asteptare in punctele de trecere frontiera. 

Daca este pentru prima oara cand faci acest drum cu masina, e posibil ca informatiile din acest articol sa-ti fie de folos: Traseu auto Bucuresti Halkidiki. Care este cel mai bun drum pana in peninsula greceasca

Distante pana in Ouranoupoli din alte statiuni ale peninsulei Halkidiki 

  • distanta Nea Moudania – Ouranoupoli: 89 kilometri
  • distanta Kallithea – Ouranoupoli: 114 kilometri
  • distanta Nikiti – Ouranoupoli: 65 kilometri 
  • distanta Vourvourou – Ouranoupoli: 69 kilometri
  • distanta Ierissos – Ouranoupoli: 15 kilometri
  • distanta Nea Roda – Ouranoupoli: 10 kilometri

In Ouranoupoli se poate ajunge si cu autobuzele locale KTEL, care circula dinspre/catre Salonic si intre principalele statiuni ale peninsulei. 

Programul si tarifele curselor pot fi verificate pe acest site, cu mentiunea ca in campul destinatiei sa introduci denumirea de “Oyranoypolis”.

Spre exemplu, o cursa KTEL Salonic – Ouranoupoli dureaza in jur de 130 minute (in functie de trafic) si costa 12.40 euro/persoana. 

Vremea Ouranoupoli si cea mai buna perioada pentru o vacanta

La fel ca in cazul intregii peninsule Halkidiki, si Ouranoupoli este caracterizat de o clima mediteraneana, cu veri uscate si calduroase si ierni blande, usor umede. 

Cele mai ridicate temperaturi se inregistreaza in aceasta zona in intervalul iulie-august, atunci cand statiunea primeste si cel mai mare numar de turisti. 

Desi nu se numara printre cele mai populare statiuni din Halkidiki, Ouranoupoli poate deveni mai aglomerata in acest interval. 

Daca nu esti prieten cu temperaturile ridicate si nici cu multimile de turisti, o alegere mai inspirata poate fi sa-ti faci vacanta aici in perioade precum sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie sau sfarsitul lunii septembrie. 

In plus, fata de avantajele mentionate mai sus, vei putea beneficia si de preturi mai scazute la cazare 🙂 

Cum este plaja din Ouranoupoli si ce alte plaje mai sunt in apropiere

Plaja din Ouranoupoli poate fi reperata pe Google Maps cu denumirea de “Ouranoupolis Beach” si este formata dintr-un amestec de nisip auriu cu pietricele, fiind amenajata in zona sa centrala cu sezlonguri si umbrele, fie administrate de unitatile de cazare din prima linie, fie de beach barurile din spate. 

Plaja este segmentata de mai multe pontoane si este premiata pe anumite portiuni cu distinctia Blue Flag, ceea ce inseamna ca-ti va oferi tot confortul de care ai nevoie atunci cand te relaxezi la malul marii. 

In zona din spate exista taverne si restaurante, iar in apropierea portului te asteapta Turnul din Ouranoupolis, care poate fi vizitat pe timp de vara. 

Sa nu uitam ca din Ouranoupoli poti ajunge usor si la alte plaje precum plaja Nea Roda, plaja Ierissos, plaja Xiropotamos sau plaja Tripiti. 

Evident, vei fi tentat sa vizitezi si plajele insulei Ammouliani, aflata in imediata apropiere a statiunii. 

Mai multe informatii despre fasia de nisip din dreptul acestei statiuni gasesti la noi pe blog, in articolul: Aproape totul despre Ouranoupolis Beach si al sau turn bizantin cu o istorie impresionanta

Unde te cazezi in Ouranoupoli

Unul dintre avantajele celor care vin sa-si faca vacantele in Ouranoupoli este si faptul ca pot alege dintr-o varietate de unitati de cazare. 

Vorbim despre cateva zeci de locuri in care te poti caza, cele mai multe cotate cu 3 stele, de tip vile cu apartamente si regim de cazare self catering. 

Desigur, nu lipsesc nici vilele/hotelurile de 2 stele, budget friendly, si nici hotelurile de 4-5 stele, cu servicii foarte bune, pentru cei care vor sa aiba asigurat tot confortul in timpul vacantei din Halkidiki. 

In ceea ce priveste aceasta ultima categorie, o parte dintre hotelurile bine cotate ofera varianta cazarii in regim demipensiune si chiar in regim all inclusive si sunt pozitionate chiar la malul marii. 

Cateva sugestii de hoteluri din Ouranoupoli: 

Ce poti sa faci in Ouranoupoli si in imprejurimi 

In linii generale, Ouranoupoli este o destinatie de vacanta potrivita in mod special celor care vor sa se relaxeze si celor care fie vor sa viziteze atractiile spectaculoase din imprejurimi, fie chiar Muntele Athos. 

Turnul Prosforios ramane unul dintre obiectivele de referinta de aici, fiind ridicat in imediata apropiere a portului si a plajei din Ouranoupoli. Este considerat a fi una dintre cele mai bine prezervate cladiri din secolul al XIV-lea din Halkidiki, cercetarile istorice aratand ca aceasta constructie era deja ridicata in anul 1344, desi neoficial se vorbeste despre o vechime si mai mare a sa. 

Acesta poate fi vizitat pe timp de vara, intre orele 08:30–15:30, exceptand zilele de marti, cand este inchis. 

Restaurantele si tavernele din Ouranoupoli pot fi considerate un adevarat magnet pentru turistii care ajung in zona. Printre cele mai cunoscute se numara in prezent Zorba’s Fish & Seafood Tavern Restaurant Kokkinos, Kritikos Gallery & Restaurants, Ammos Bar, Restaurant Pirgos, GJ Konaki si altele. 

Excursiile pe mare cu plecare din portul Ouranoupoli reprezinta o alta atractie pentru cei veniti aici. Fie plimbarea pe mare in jurul Muntelui Athos, fie croaziera catre plajele insulei Ammouliani si arhipelagul Drenia sau croaziera catre Sithonia – toate au ceva spectaculos de oferit. 

HINT: Pe insula Ammouliani poti ajunge si cu masina, daca iei ferry din portul Tripiti, aflat la 7,7 kilometri de Ouranoupoli. 

Mai multe informatii despre aceasta varianta de calatorie spre Ammouliani gasesti aici: Ce trebuie sa stii despre calatoria cu feribotul pe ruta Tripiti Ammouliani

In loc de concluzie

Ouranoupoli sau “Poarta Raiului” catre Sfantul Munte Athos, ramane una dintre cele mai populare statiuni ale celui de-al treilea brat si totodata unul dintre cele mai inspirate locuri in care ai putea alege sa-ti petreci vacanta, gratie numeroaselor motive enumerate mai sus. 

Totodata, iti reamintim ca la noi pe site te asteapta si unele dintre cele mai bune oferte vacante Athos, cu propuneri de hoteluri pentru toate preferintele, chiar din zona Ouranoupoli.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?